Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator mówi papa?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Idzie zima i postanowiłem wymienić akumulator. Przy okazji pokusiłem się o pomiar napięcia, po odpaleniu "na zimno" napięcie na znośnym poziomie 14,4V ze światłami.

Po kilku kilometrowej trasie napięcie spada do 13,6-13,8V.Następnego dnia to samo, rano OK po nagrzaniu za nisko.

Nie jest to chyba normalne?

Gdzie szukać, regulator napięcia?

Napisano

> Witam.

> Idzie zima i postanowiłem wymienić akumulator. Przy okazji pokusiłem

> się o pomiar napięcia, po odpaleniu "na zimno" napięcie na

> znośnym poziomie 14,4V ze światłami.

> Po kilku kilometrowej trasie napięcie spada do 13,6-13,8V.Następnego

> dnia to samo, rano OK po nagrzaniu za nisko.

> Nie jest to chyba normalne?

> Gdzie szukać, regulator napięcia?

Wygląda na to, że masz bardzo dobry, temperaturowo skompensowany regulator napięcia

- tylko zakres optymalny raczej na ciepłe kraje, ale nie przejmuj się, wystarczy i w naszym klimacie.

Akumulator "przyzwyczaja się" (w rozsądnych granicach) do napięcia w instalacji.

Jeśli nie będziesz go często ładować zewętrznym prostownikiem do 16-17V albo nie

wstawisz używanej baterii z auta, gdzie średnie napięcie było wyraźnie wyższe,

to przy napięciu, które daje twój alternator nie powinno zabraknąć prądu.

Dodatkowa uwaga:

Jakim przyrządem i w jakim miejscu instalacji mierzyłeś napięcie ?

1.Tanie cyfrowe woltomierze potrafią przy pomiarze kilkunastu woltów kłamać nawet o pół volta w górę lub w dól.

2.Trzeba do woltomierza w kabinie przeciągnąć przewody bezpośrednio od czystych, dobrze przykręconych klem akumulatora (w plusowym przewodzie, przy samej klemie warto dać bezpiecznik kilkaset mA).

Napisano
  • Autor

Napięcie mierzyłem na klemach akumulatora miernikiem cyfrowym. Pomierzyłem też spadek napięcia, klema minus-masa alternatora, wszystko jest w porządku. Jedynie to napięcie... Choć pojemność starego akumulatora spadła, problemów z rozruchem nigdy nie miałem i nie mierzyłem napięcia wcześniej. Porównanie mam z firmowym autem i tam takiego efektu niema.

Napisano

Mam podobnie.Też Fiat.

Napisano

> Witam.

IMHO nie

IMHO - to może być wina akumulatora. Miałem taki przypadek u teścia - ładowanie z 14.1 V "na zimno" spadało do 13,5 V (albo jeszcze mniej - nie pamiętam) - wymieniony altek, regulator napięcia to samo. Sprawę zakończyła wymiana akumulatora.

Najlepiej by było jakbyś podmienił aku i sprawdził ładowanie.

Napisano
  • Autor

Akumulator ma dwa dni, na starym to samo, alternator bosch.

Napisano
  • Autor

Jakieś negatywne skutki?

Napisano

Tak ma być ; akumulator po odpaleniu silnika ładuje się - im bardziej naładowany tym napięcie na klemach obniża się .

Sprawdź dla pewności napięcie na klemach aku rano , przed odpaleniem silnika . Nie powinno być niższe niż 12,5V .

Napisano

> Tak ma być ; akumulator po odpaleniu silnika ładuje się - im bardziej

> naładowany tym napięcie na klemach obniża się .

Nie pisz bajek....

W czasie ładowania napięcie na akumulatorze kwasowym rośnie .

Przy ładowaniu prostownikiem bez ograniczania napięcia, wymuszonym (dopasowanym do rozmiaru akumulatora) prądem, może dojść nawet do 16-18V, jeśli w porę nie przerwie się ładowania.

W aucie jest nieco inaczej.

Alternator wraz z regulatorem napięcia można traktować jako źródło napięciowe o prawie nieograniczonej wydajności prądowej w stosunku do zapotrzebowania akumulatora.

Po uruchamieniu silnika napięcie akumulatora jest obniżone a alternator po wzbudzeniu dostarcza swojego pełnego napięcia - akumulator pobiera przez krótki czas kilkanaście A (a nawet kilkadziesiąt amperów, gdy aku przed uruchomieniem był mocno rozładowany) - szybko się podładowuje, prąd przez niego pobierany maleje, po długiej jeździe spada do rzędu 2-1A.

Przez cały ten czas napięcie na alternatorze jest prawie stałe, na akumulatorze rośnie o drobny ułamek Volta ze względu na rezystancję kabla alternator - akumulator.

Napięcie na wyjściu alternatora jest stabilizowane przez tzw. regulator napięcia, w dzisiejszych czasach układ półprzewodnikowy z wbudowaną kompensacją temperaturową.

Na zimno ma dawać wyższe napięcie, bo zimny akumulator "bierze" mniej prądu przy stałym napięciu.

W miarę rozgrzewania alternatora i zwykle z nim zespolonego regulatora napięcia ten regulator zmniejsza napięcie wyjściowe by już cieplejszy akumulator nie pobierał nadmiernego prądu.

W letnie upały napięcie jest jeszcze mocniej obniżane, by zmniejszyć parowanie wody z elektrolitu.

W niektórych konstrukcjach regulator napięcia nie jest częścią alternatora tylko bywa zintegrowany z ECU - tzw, komputerem silnika i w takim przypadku stosuje się termistor - czujnik temperatury umieszczony w podstawie akumulatora.

Korzystając ze zmian rezystancji tego elementu w funkcji temperatury, ECU zgodnie z wpisanym w niego programem, reguluje napięcie alternatora optymalnie dla akumulatora.

Napisano

> Jakieś negatywne skutki?

Oryginalny akumulator wytrzymał pięć lat.

Napisano

Nie uogólniaj tego co napisałem do każdego przypadku ładowania akumulatora ale odnieś to do pytania zawartego w pierwszym pościeidea.gif Po odpaleniu zimnego silnika napięcie ładowania nie będzie rosło , przyjmie wysoką wartość nawet 14,5-14,8V i w miarę upływu czasu a tym samym wzrostu stopnia naładowania akumulatora będzie się obniżać .

Napisałem: "akumulator po odpaleniu silnika ładuje się - im bardziej naładowany tym napięcie na klemach obniża się" .

Twierdzisz , że to "bajka"...

Piszesz:"Po uruchomieniu silnika napięcie akumulatora jest obniżone a alternator po wzbudzeniu dostarcza swojego pełnego napięcia..."

Dalej:"W miarę rozgrzewania alternatora i zwykle z nim zespolonego regulatora napięcia ten regulator zmniejsza napięcie wyjściowe by już cieplejszy akumulator nie pobierał nadmiernego prądu".

Wnioskuję z tego co piszesz , że napięcie ładowania jednak spada... a to miała być bajka skromny.gif

Napisano

> Nie uogólniaj tego co napisałem do każdego przypadku ładowania

> akumulatora ale odnieś to do pytania zawartego w pierwszym

> poście Po odpaleniu zimnego silnika napięcie ładowania nie

> będzie rosło , przyjmie wysoką wartość nawet 14,5-14,8V i w

> miarę upływu czasu a tym samym wzrostu stopnia naładowania

> akumulatora będzie się obniżać .

> Napisałem: "akumulator po odpaleniu silnika ładuje się - im bardziej

> naładowany tym napięcie na klemach obniża się" .

> Twierdzisz , że to "bajka"...

> Piszesz:"Po uruchomieniu silnika napięcie akumulatora jest obniżone a

> alternator po wzbudzeniu dostarcza swojego pełnego napięcia..."

> Dalej:"W miarę rozgrzewania alternatora i zwykle z nim zespolonego

> regulatora napięcia ten regulator zmniejsza napięcie wyjściowe

> by już cieplejszy akumulator nie pobierał nadmiernego prądu".

> Wnioskuję z tego co piszesz , że napięcie ładowania jednak spada... a

> to miała być bajka

Dokładnie to nie jest prawdą:

" akumulator po odpaleniu silnika ładuje się - im bardziej naładowany tym napięcie na klemach obniża się"

To tylko zbieżność w czasie całkiem różnych zjawisk.

Napięcie w czasie spada nie z powodu tego, że akumulator jest "bardziej naładowany", tylko dlatego, że rozgrzał się alternator z regulatorem o ujemnym współczynniku temperaturowym napięcia.

Dosyć dokładnie to opisałem.

.

Gdyby napięcie alternatora było idealnie stabilne, niezależne od temperatury,

to im bardziej naładowany tym napięcie na klemach akumulatora WYŻSZE

o różnicę spadku napięcia na rezystancji połączeń po zmniejszeniu prądu ładowania.

Napisano

> Witam.

Ostatnio też przechodziłem ten problem . Dowiadując się u kilku elektromechaników co jest przyczyną dowiedziałem się takie rzeczy.

- Alternator powinien dawać napięcie 14.2 - 14.5 V niezależnie od temperatury na WYŁĄCZONYCH odbiornikach

- przy nagrzanym i włączonych odbiornikach tj światła , dmuchawa, tylna szyba i wycieraczki napięcie nie ma prawa spaść poniżej 13.9 V . Przy zimnym powinno być ok 14.1

Szukaj więc przyczyny w spadkach na instalacji lub na uzwojeniu alternatora.

U mnie winne było uzwojenie a dokładnie wystarczyło wyjąć alternator , dokładnie go wysuszyć i wyczyścić . Prawdopodobnie było przebicie na uzwojeniu . Od czego nie wiem ale jest teraz ok.

Napisano
  • Autor

Po oczyszczeniu i nasmarowaniu wszystkich połączeń trochę lepiej, napięcie podskoczyło do 13,8V po nagrzaniu, ale to jeszcze nie to.

tuk.gif Chyba wyciągnę alternator i się zobaczy.

Czy jest szansa na demontaż regulatora napięcia "na samochodzie"?

Napisano

> Czy jest szansa na demontaż regulatora napięcia "na samochodzie"?

Wszystko zależy od konstrukcji alternatora i twoich zdolności akrobacyjnych. biglaugh.gif Czasami w ogóle nie ma jak podejść .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.