Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Manual - wymiana oleju w skrzyni 18XE1

Featured Replies

Napisano

Witam, jako że od niedawna mam asterkę i jak rady mędrców mówią aby wymienić wszystkie płyny, paski więc wymieniono:

- olej silnikowy Mobil S 10W40

- płyn chłodniczy - oryginał Opel

- pasek rozrządu, alternatora, rolki, pompa wody Ruville

a dzisiaj padło na olej w skrzyni biegów, jako niby się go nie wymienia, ja postanowiłem go wymienić w całości ponieważ ostatnio nie mogłem ustalić poziomu w przekładni.

Potrzebne narzędzia:

- klucz płaski, oczkowy 13, jak ktoś ma 13-kę typu "wygięta w banana" to jeszcze lepiej

- zestaw nasadek z grzechotką, w moim przypadku - 11

- środek penetrujący WD40

- zabezpieczenie do gwintów przed odkręcaniem LIM3803 - 26,70 zł

13.jpg

Uszczelkę GM 90345227 - skrzynia F18 - 20zł

00_skrzynia.jpg

Dwa litry oleju przekładniowego w ASO Opel - 30zł/litr

0A_skrzynia.jpg

1. Ja ściągnąłem lewe koło, aby łatwiej było dojrzeć korek kontrolny przekładni, korek odkręcamy.

01_skrzynia.jpg

2. Dobrze jest wyczyścić, odtłuścić pokrywę przekładnię przed zdjęciem pokrywy.

02_skrzynia.jpg

3. Po odkręceniu pokrywy i spuszczeniu oleju mamy taki widoczek.

03_skrzynia.jpg

4. I niech mi ktoś powie, że ten olej nie nadawał się do wymiany swiety.gif

05_skrzynia.jpg

5. Ściągamy starą uszczelkę, odtłuścić najlepiej jakimś spirytusem, aby powierzchnie były czyste.

06_skrzynia.jpg

6. Zakładamy nową uszczelkę i przykręcamy pokrywę, gwinty śrub zabezpieczamy środkiem przeciw odkręcaniu, bo oryginalnie tak były zabezpieczone.

07_skrzynia.jpg

7. Czas na olej, więc jako że ciężko podejść przez korek kontrolny zdecydowałem się na wlanie przez odpowietrznik na wybieraku przekładni.

09_skrzynia.jpg

8. Złożyłem z dwóch prowadnic do kleju "lejek" świetnie przypasowało.

10_skrzynia.jpg

9. Oleju do skrzyni weszło jakieś 1,5 litra, choć trochę wyleciało zanim udało się zakręcić korek kontrolny, ale auto było na lewarku i trochę uniesione w prawą stronę więc i tak zostało w skrzyni o ciut więcej niż jakby stał poziomo.

11_skrzynia.jpg

Czas pracy bez pośpiechu to 4h.

Admina prosi się aby może umieścić tego manuala (jeżeli spełnia wszystkie wymogi) w dziale zrób to sam na stornie klubowej dla potomnych.

Napisano

claps.gif za manual, a teraz kilka uwag.

Z faktu, że sam wiesz jaki szlam wypłynął ze skrzyni warto było by ją wcześniej przepłukać przed zalaniem nowym, świerzym olejem. Robimy to poprzez zalanie skrzyni ropą, odpalamy motor i przejeżdżamy się trochę na każdym biegu tak aby każda zębatka się elegancko opłukała.

Warto było również posmarować uszczelkę masą uszczelniającą przykładowo Dirko-Elring, która została wymieniona w dziale Smary, kleje i inne szuwaksy.

Boczny korek, do którego zdjąłeś koło jest korkiem retencyjnym który ma w sobie magnez aby zebrać opiłki metalu i jego również należy dobrze oczyścić, gdyż po płukaniu dużo się na nim zbiera tych opiłków. I on służy właśnie do sprawdzania poziomu a nie do wlewania przez niego oleju, ale jak ktoś się uprze. Olej powinno się uzupełniać właśnie przez odpowietrznik.

Ja u siebie w eFce miałem o tyle łatwiej, że zdjąłem sobie górną pokrywę skrzyni i przez nią lałem olej, przy okazji również wymieniłem sobie oring uszczelniający wybierak skrzyni biegów.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie również weszło lekko ponad 1,5 litra - auto miałem na płasko cała praca wykonana z kanału - jak zakręciłem korek retencyjny to dolałem tak od siebie setkę oleju, a jak spuszczałem olej uzbierało się nie cały litr i miał konsystencję zwarzonego kiślu. Producent nic nie wspomina o wymianie oleju w skrzyni tylko o dolewkach, ale też producent nie domyśla się, że Polak potrafi zrobić jednym samochodem ponad 200kkm i więcej. Moim zdaniem olej w skrzyni należaloby wymieniać wraz rozrządem - ale to moje zdanie.

Gratulacje jeszcze raz claps.gif, mi niestety nie chciało się robić foto relacji, ale dobrze że ktoś inny się tego podjął.

Napisano

> Oleju do skrzyni weszło jakieś 1,5 litra

Mało. "Pojemność" skrzyni w silniku benzynowym 1,8 to 1,9 litra.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Z faktu, że sam wiesz jaki szlam wypłynął ze skrzyni warto było by ją

> wcześniej przepłukać przed zalaniem nowym, świerzym olejem.

> Robimy to poprzez zalanie skrzyni ropą, odpalamy motor i

> przejeżdżamy się trochę na każdym biegu tak aby każda zębatka

> się elegancko opłukała.

zbyt dużo problemów z tym związanych, nie chciało by mi się...

> Warto było również posmarować uszczelkę masą uszczelniającą

> przykładowo Dirko-Elring, która została wymieniona w dziale

> Smary, kleje i inne szuwaksy.

oryginalnie nic tam nie było oprócz uszczelki

> Boczny korek, do którego zdjąłeś koło jest korkiem retencyjnym który

> ma w sobie magnez aby zebrać opiłki metalu i jego również należy

> dobrze oczyścić, gdyż po płukaniu dużo się na nim zbiera tych

> opiłków. I on służy właśnie do sprawdzania poziomu a nie do

> wlewania przez niego oleju, ale jak ktoś się uprze. Olej powinno

> się uzupełniać właśnie przez odpowietrznik.

koreczek został bardzo dobrze wyczyszczony

> Ja u siebie w eFce miałem o tyle łatwiej, że zdjąłem sobie górną

> pokrywę skrzyni i przez nią lałem olej, przy okazji również

> wymieniłem sobie oring uszczelniający wybierak skrzyni biegów.

> Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie również weszło lekko ponad 1,5

> litra - auto miałem na płasko cała praca wykonana z kanału - jak

> zakręciłem korek retencyjny to dolałem tak od siebie setkę

> oleju, a jak spuszczałem olej uzbierało się nie cały litr i miał

> konsystencję zwarzonego kiślu. Producent nic nie wspomina o

> wymianie oleju w skrzyni tylko o dolewkach, ale też producent

> nie domyśla się, że Polak potrafi zrobić jednym samochodem ponad

> 200kkm i więcej. Moim zdaniem olej w skrzyni należaloby

> wymieniać wraz rozrządem - ale to moje zdanie.

> Gratulacje jeszcze raz , mi niestety nie chciało się robić foto

> relacji, ale dobrze że ktoś inny się tego podjął.

aparacik w garażu leży więc i fotki dla kącikowców zrobione...

Napisano
  • Autor

> Mało. "Pojemność" skrzyni w silniku benzynowym 1,8 to 1,9 litra.

> Pozdroofka

autko i tak przechylone w prawo było ale gdy przekroczyłem 1,5 litra to olej zaczął wypływać, więc 1,9 litra tylko wejdzie jak zakręcę korek bo inaczej nie da rady...

co o tym sądzisz?

Napisano

> Z faktu, że sam wiesz jaki szlam wypłynął ze skrzyni warto było by ją

> wcześniej przepłukać przed zalaniem nowym, świerzym olejem.

> Robimy to poprzez zalanie skrzyni ropą, odpalamy motor i

> przejeżdżamy się trochę na każdym biegu tak aby każda zębatka

> się elegancko opłukała.

Znaczy sie spuscic olej i zamiast niego wlac ropy i sie przejechac?Pozniej spusic rope i zalac wlasciwy olej?taki zabieg nie zaszkodzi skrzyni?

Napisano

> Mało. "Pojemność" skrzyni w silniku benzynowym 1,8 to 1,9 litra.

Najprawdopodobniej z powodu pozostałych resztek na ściankach skrzyni i jej elementach, przy polecanym płukaniu skrzyni pewnie by weszło więcej.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej z powodu pozostałych resztek na ściankach skrzyni

> i jej elementach, przy polecanym płukaniu skrzyni pewnie by

> weszło więcej.

> PZDR VEN

nie ma takiej opcji - 0,4 litra na ściankach nie zostało, ścianki czyste były...

Napisano

> Znaczy sie spuscic olej i zamiast niego wlac ropy i sie przejechac? Pozniej spusic rope i zalac wlasciwy olej?

Tak jest, skręcić i zalać jeszcze na starej uszczelce co by nowej nie niszczyć.

taki zabieg nie zaszkodzi skrzyni?

Wiem, że dość irracjonalna metoda ale napewno skuteczna, wszystko należy przeprowadzać oczywiście z umiarem jak i rozwagą. Prędkości auta przy płukaniu nie były większe jak 40 km/ha dystans nie większy jak 700 metrów.

Metoda polecona przez Tosha, mojej skrzyni nic się nie stało - za to została elegancko wypłukana. Jak miałbyś przód auta uniesiony w powietrzu to ryzyko uszkodzenia czegokolwiek znikome.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Znaczy sie spuscic olej i zamiast niego wlac ropy i sie

> przejechac?Pozniej spusic rope i zalac wlasciwy olej?taki zabieg

> nie zaszkodzi skrzyni?

gwarantuję Ci że jak odkręcisz te 10 śrub to już ci się ich nie będzie chciało przykręcać ponownie i odkręcać, no chyba że klucza pneumatycznego użyjesz.

Napisano

> nie ma takiej opcji - 0,4 litra na ściankach nie zostało, ścianki czyste były...

Nie mówię, że aż 0,4 litra, sam wiesz jaka konsystencja jest tego oleju daje sobie rękę uciąć, że gdyby przy rozłożonej skrzyni zlać olej "przyklejony" do elementów spokojnie uzbierało by się z 0,2 litra.

A ścianki były czyste tylko tam gdzie sięgnołeś szmatką, uwierz mi że to znikoma powierzchnia skrzyni biegów.

Napisano
  • Autor

> Nie mówię, że aż 0,4 litra, sam wiesz jaka konsystencja jest tego

> oleju daje sobie rękę uciąć, że gdyby przy rozłożonej skrzyni

> zlać olej "przyklejony" do elementów spokojnie uzbierało by się

> z 0,2 litra.

> A ścianki były czyste tylko tam gdzie sięgnołeś szmatką, uwierz mi że

> to znikoma powierzchnia skrzyni biegów.

ok.gif

Napisano

Na wszelki wypadek, dla spokojności ducha możesz spróbować odkręcić korek retencyjny i sprawdzić jeszcze raz poziom oleju oczywiście jak auto jest w poziomie.

Poza tym operacja, którą wykonałeś i tak znacznie poprawiła środowisko w jakim pracuje skrzynia i przedłużyłeś jej żywotność.

Także tylko pozostaje mi życzyć bezawaryjnej jazdy aż do kolejnej wymiany oleju smile.gif

PZDR VEN

Napisano

> autko i tak przechylone w prawo było ale gdy przekroczyłem 1,5 litra

> to olej zaczął wypływać, więc 1,9 litra tylko wejdzie jak

> zakręcę korek bo inaczej nie da rady...

> co o tym sądzisz?

Myślę, że to co wypływało to nie było jeszcze przelewanie z powodu "pełności" a po prostu olej spływał po ściankach i trafił na otwór. Ja bym zrobił tak: poszedłbym do garażu i zakładając, ze auto stoi minimum od godziny, odkręciłbym korek rewizyjny i sprawdził stan oleju. Zdziwiłbym się bardzo gdyby stan był powyżej otworu.

A najprawdopodobniej nie bawiłbym się w sprawdzanie, tylko dolał 300 - 400 ml oleju.

Z tego co zaobserwowałem u mechaniorów, to spuszczają stary olej, płuczą skrzynię (albo i nie smile.gif ) sprawdzają w książce ile ma być oleju, nabierają w "strzykawkę" odpowiednią ilość i leją bez sprawdzania poziomu.

Pozdroofka

Napisano

> daje sobie rękę uciąć, że gdyby przy rozłożonej skrzyni

> zlać olej "przyklejony" do elementów spokojnie uzbierało by się

> z 0,2 litra.

"No i byś już k....wa nie miał ręki", że zacytuję klasyka - Pazurę z "Chłopaki nie płaczą" grinser006.gifzlosnik.gif 0,2 litra to prawie szklanka, no dajże spokój.... 50 ml to góra co zostanie na elementach. Zobacz na fotę nr 6 (zdjęty dekiel). Gdzie tam widać szklankę oleju? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

0,2 litra to prawie szklanka, no dajże spokój....

Dokładnie wiem ile to szklana (0,25) zeby.GIF, i będę się nadal upierał przy swoim.

Tak jak pisałem u mnie spuszczony olej miał konsystencję zwarzonego kiślu, niestety na focie numer 6 widzę jedynie przykręconą pokrywę za to na zjęciu numer 3 widać ładnie wyczyszczone ściany boczne skrzyni, ale tylko tam gdzie sięgła ręka.

Ja po płukaniu zostawiłem auto z odkrytą pokrywą w celu odparowania całej ropy ze skrzyni a i tak zdołało mi nakapać na deskę wysłaniającą kanał.

0,2 ml jest jak najbardziej realną miarą starego oleju która może zostać po wymianie tegoż oleju.

PZDR VEN

Napisano

> niestety na focie numer 6 widzę jedynie przykręconą

> pokrywę za to na zjęciu numer 3 widać ładnie wyczyszczone ściany

> boczne skrzyni

A ja na focie nr 3 widzę śliczny olej GM wink.gif Nie patrz na numerki w tekście tylko licz foty wink.gif

> 0,2 ml jest jak najbardziej realną miarą starego oleju która może

> zostać po wymianie tegoż oleju.

Kłócić się nie będę bo to nie moja skrzynia i nie mój olej wink.gif Ale i tak brakuje co najmniej 0,2 litra do 1,9 litra wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> OT

> co zrobiłeś z tym zlanym olejem

A co się robi ze zużytym olejem? Frytki smaży... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Podłączę się pod temat... kiedyś uzupełniałem poziom oleju w skrzyni przez odpowietrznik a po kilkunastu dniach sprawdziłem jego poziom przez otwór kontrolny . Okazało się , że dolałem trochę za dużo więc część oleju wylała się . Co istotne , "wylewka" oleju była przejrzysta i czerwonawa , praktycznie taka jak w butelce . Czy w tej sytuacji pokusić się na wymianę czy nie . Auto ma prawie 9 lat hmm.gif

Napisano

> A ja na focie nr 3 widzę śliczny olej GM Nie patrz na numerki w tekście tylko licz foty

To fakt - 6 fotka

Ale i tak brakuje co najmniej 0,2 litra do 1,9 litra

Też fakt, u mnie po skręceniu wszystkiego i zalaniu oleju w butelce pozostało rzeczywiście jakaś może setka oleju może i mniej.

Napisano

Coś beny nie odzywa się. Myślisz, że siedzi w garażu i odkręca korek rewizyjny? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Co istotne , "wylewka" oleju była przejrzysta i czerwonawa , praktycznie taka jak w butelce .

hmm.gif to zastanawiające. Nikt wcześniej nie zmieniał oleju w skrzyni w tym aucie??

Czy w tej sytuacji pokusić się na wymianę czy nie .

Jeżeli olej wypłynął czysty, a skrzynia nie chodzi głośniej to ja bym nie ruszał.

Auto ma prawie 9 lat

Ja u siebie zmieniłem po 12 latach i przejechaniu prawie 200kkm.

PZDR VEN

Napisano

> Coś beny nie odzywa się. Myślisz, że siedzi w garażu i odkręca korek rewizyjny?

Ja po takich uwagach napewno bym zszedł i sprawdził poziom oleju i dolał.

Zastanawia mnie jednak jedno:

Beny pisał, że miał auto przechylone na lewą stronę?

hmm.gif Ciekawe po co unosił prawą stronę w celu wymiany oleju? Może jakieś inne powody jeszcze były.

Edit:

Doczytałem, to lewa strona uniesiona była - tym bardziej powinno się zmieścić te 1,9 oleum shocked.gif

Napisano

> Wiem, że dość irracjonalna metoda ale napewno skuteczna, wszystko

> należy przeprowadzać oczywiście z umiarem jak i rozwagą.

> Prędkości auta przy płukaniu nie były większe jak 40 km/ha

> dystans nie większy jak 700 metrów.

> Metoda polecona przez Tosha, mojej skrzyni nic się nie stało - za to

> została elegancko wypłukana. Jak miałbyś przód auta uniesiony w

> powietrzu to ryzyko uszkodzenia czegokolwiek znikome.

> PZDR VEN

Sam musze na dniach wymienic u siebie olej i sie zastanawiam nad tym plukaniem.A jakies simmeringi czy usczelniacze nie pogryza sie z ta ropa?Bo rozumiem ze na noc jak zostawie zeby resztki ropy splynely to powinno byc dobrze.Biegi musze wszystkie wlaczyc,czyli troche szybciej niz 40km/h trzeba jechac bo wbic 5tke przy 40km/h to tez niebyt dobrze chyba dla skrzyni.Tak czy siak rope sobie zalatwie i przeplucze swoja skrzynie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> 0,2 litra to prawie szklanka, no dajże spokój....

> Dokładnie wiem ile to szklana (0,25) , i będę się nadal upierał przy

> swoim.

> Tak jak pisałem u mnie spuszczony olej miał konsystencję zwarzonego

> kiślu, niestety na focie numer 6 widzę jedynie przykręconą

> pokrywę za to na zjęciu numer 3 widać ładnie wyczyszczone ściany

> boczne skrzyni, ale tylko tam gdzie sięgła ręka.

I tu muszę Ciebie rozczarować, nic w środku nie czyściłem, max 5 cm w górę przejechałem ręcznikiem papierowym co by mi olej nie ściekał, popatrz na ścianki od strony półociek, sądzisz że tak bym się spinał aby to wyczyścić rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> A najprawdopodobniej nie bawiłbym się w sprawdzanie, tylko dolał 300

> - 400 ml oleju.

i tak zrobię ok.gif

Napisano
  • Autor

> OT

> co zrobiłeś z tym zlanym olejem

zlany jest do plastikowej beczki i czeka na wywózkę do zakładu mechanicznego gdzie mi przyjmują zużyty olej, dbam o środowisko i nie wylewam do studzienek itp!

Napisano
  • Autor

> Coś beny nie odzywa się. Myślisz, że siedzi w garażu i odkręca korek

> rewizyjny?

> Pozdroofka

nieeeeee biglaugh.gif musiałem wyjść smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ja po takich uwagach napewno bym zszedł i sprawdził poziom oleju i

> dolał.

jutro doleję te 300ml

> Zastanawia mnie jednak jedno:

> Beny pisał, że miał auto przechylone na lewą stronę?

nie, na prawą - stronę pasażera, podnosiłem kierowcy stronę

> Ciekawe po co unosił prawą stronę w celu wymiany oleju? Może jakieś

> inne powody jeszcze były.

> Edit:

> Doczytałem, to lewa strona uniesiona była - tym bardziej powinno się

> zmieścić te 1,9 oleum

hmmm, coż weszło 1,6 z czego z 50 ml wylało się poza szkrzynię zanim zdążyłem zakręcić koreczek

Napisano

> zlany jest do plastikowej beczki i czeka na wywózkę do zakładu

> mechanicznego gdzie mi przyjmują zużyty olej, dbam o środowisko

> i nie wylewam do studzienek itp!

uff...ulżyło mi...

bo już myślałem żeś frytki na nim usmażył

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> uff...ulżyło mi...

> bo już myślałem żeś frytki na nim usmażył

na tym punkcie to jestem wrażliwy, selekcja odpadów to u mnie na porządku dziennym...

Napisano

U mnie po 11 latach zlany olej był czyściutki, jakby był wlany poprzedniego dnia. Gdybym wiedział, że jest w takim stanie, nawet bym tam nie zaglądał.

Napisano

> U mnie po 11 latach zlany olej był czyściutki, jakby był wlany

> poprzedniego dnia.

Za to u mnie po 12 latach śmierdział jak miejski szalet, miał wspomnianą wcześniej knsystencję i dobrze że go wymieniłem.

zeby.GIF

Napisano

>Co istotne , "wylewka"

> oleju była przejrzysta i czerwonawa , praktycznie taka jak w

> butelce . Czy w tej sytuacji pokusić się na wymianę czy nie .

> Auto ma prawie 9 lat

Pamiętam, jak jakiś czas temu kolega maro79 zmieniał u siebie olej w skrzyni. Odkręcił dekiel i też wylał mu się śliczny, czerwoniutki olej. Ale za głowę się złapał jak zobaczył ten cały szlam, który był w skrzyni i w deklu.

Jak przyjdzie Marek albo zielik , to może więcej coś o tym dopiszą.

Pozdroofka

Napisano

A ile razy ja widzialem prawdziwy szlam w skrzyni biegow...raz wymienialismy w Golfie II, wylala sie maź zaiste przypominająca rzadkie bloto...

Grupa VAG i Mercedes (tym najczesciej sie zajmujemy) w starszych rocznikach (czyli juz podczas produkcji Astry F), zaleca wymiane oleju w skrzyni biegow co 60 kkm.

Tak wygladalo wnetrze skrzyni F18 po otwarciu (olej jest czerwony, bo byl regularnie dolewany przed naprawa z powodu silnego wycieku...):

283050635-skrzynia.jpg

a tak po wstepnym oczyszczeniu:

283050635-skrzynia1.jpg

Pozdrawiam

post-94197-1435250514361_thumb.jpg

Napisano

Grupa VAG i Mercedes (tym najczesciej sie zajmujemy) w starszych rocznikach (czyli juz podczas produkcji Astry F), zaleca wymiane oleju w skrzyni biegow co 60 kkm.

Czyli moje stwierdzenie wymiany oleju mniej więcej z każdą wymianą rozrządu ma sens?

PZDR VEN

Napisano

Kierujac sie powyzszym ma sens....Z tym ze olej przekladniowy nie jest narazony na utlenianie, zmiany kwasowosci, prace w ekstremalnych temperaturach i innych czynnikow destruktywnych w odroznieniu od oleju silnikowego, ale wwedlug mnie jest to zasadne posuniecie, moze nie az tak czesto, ale np co 100 kkm, skrzyni to wcale nie zaszkodzi, koszty male, pracy tez nieduzo...

Ogolnie sklaniam sie do tezy, ze olej przekladniowy trzeba wymieniac, starzeje sie wolniej niz silnikowy, ale jednak sie starzeje...

Pozdrawiam

Napisano

Też się zastanawiam nad wymianą oleju w skrzyni. Autko ma przejechane 150kkm i nigdy nie sprawdzałem nawet poziomu.

Mam jeszcze pytanie do tych którzy wymienili. Skrzynia pracuje tak samo jak przed wymianą? Biegi nie wchodzą ciężej jak silnik jest zimny?

Napisano
  • Autor

> Też się zastanawiam nad wymianą oleju w skrzyni. Autko ma przejechane

> 150kkm i nigdy nie sprawdzałem nawet poziomu.

> Mam jeszcze pytanie do tych którzy wymienili. Skrzynia pracuje tak

> samo jak przed wymianą? Biegi nie wchodzą ciężej jak silnik jest

> zimny?

U mnie nic się nie zmieniło, jak zalejesz dobry olej to na zimnym będzie też ok, a z autopsji wiem że nie warto lać taniego g...a

Napisano

Mam jeszcze pytanie do tych którzy wymienili. Skrzynia pracuje tak samo jak przed wymianą? Biegi nie wchodzą ciężej jak silnik jest zimny?

U mnie po wymianie znacznie ucichła praca skrzyni, można to zauważyć przy hamowaniu silnikiem.

Przy temperaturach w okolicach 0 stopni i mniej wcześniej biegi bardzo ciężko wchodziły, po wymianie oleju przy tych temperaturach oczywiście trochę ciężej jest niż na rozgrzanym oleju ale różnica jest kolosalna.

Polecam zakup oryginalnego polecanego przez producenta oleju, takiego samego jakiego użył Beny, cena za litr wynosi coś około 30 pln, jak za olej przekładniowy nie jest to drogo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A najprawdopodobniej nie bawiłbym się w sprawdzanie, tylko dolał 300

> - 400 ml oleju.

> Z tego co zaobserwowałem u mechaniorów, to spuszczają stary olej,

> płuczą skrzynię (albo i nie ) sprawdzają w książce ile ma być

> oleju, nabierają w "strzykawkę" odpowiednią ilość i leją bez

> sprawdzania poziomu.

Ok, dolałem 400 ml oleju bez sprawdzania poziomu.

Napisano

U mnie po wymianie na oplowski oryginal rozlecialo sie lozysko w skrzyni!Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal.Do dzisiaj nie wiem co moglo byc przyczyna...Po wymianie lozyska wlalem mobilowski syntetyk.

Napisano

Napisz jeszcze jaka to byla skrzynia (jakie F...costam), bo akurat w skrzyni F18 uszkodzenie lozysk i satelit przekladni glownej to norma....

Pozdrawiam

Napisano

> Napisz jeszcze jaka to byla skrzynia (jakie F...costam), bo akurat w

> skrzyni F18 uszkodzenie lozysk i satelit przekladni glownej to

> norma....

> Pozdrawiam

Nie pamietam.W mojej astrze jest "krotka" skrzynia.Ktore to F tez chcialbym wiedziec smile.gif

Awaria nastapila doslownie 50km po wymianie oleju.

Napisano
  • Autor

> U mnie po wymianie na oplowski oryginal rozlecialo sie lozysko w

> skrzyni!Gdybym wiedzial to bym tego nie ruszal.Do dzisiaj nie

> wiem co moglo byc przyczyna...Po wymianie lozyska wlalem

> mobilowski syntetyk.

A może uszczelkę źle założyłeś i olej ci wywaliło bokiem i dlatego skrzynia ci poleciała, bo olej nie ma tu związku z Twoją awarią.

Napisano

Wybacz, ale uszkodzenia lozyska nie mozna wiazac bezposrednio z wymiana oleju, i to jeszcze na taki, ktory byl do tej skrzyni dedykowany. Przyczyna musiala byc inna, co zreszta sam zauwazyles, ze nie wiesz, co bylo przyczyna....Wedlug moich doswiadczen skrzynie biegow ulegaly powaznym awariom z BRAKU OLEJU lub brutalnego traktowania.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.