Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy przegląd po naprawie pokolizyjnej wciąż konieczny?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o te przeglądy co niby trzeba robić jak wartość naprawy przekroczy 2 tyś PLN? U mnie był wymieniany tylko tylny (dla niektórych tylni zlosnik.gif) zderzak ale koszt większy. Czy diagnosta wystawia tylko papier czy wbija cos nowego do dowodu? Pytam bo mam kolejny przegląd za 1,5 roku

Napisano

Ja miałem stłuczkę 3 miesiące temu i jest konieczny. Powinien Cię o tym poinformować ubezpieczyciel. Mi nawet PZU przysłało przypomnienie poleconym ale jeszcze nie miałem okazji się wybrać blush.gif

Napisano

> Chodzi mi o te przeglądy co niby trzeba robić jak wartość naprawy

> przekroczy 2 tyś PLN? U mnie był wymieniany tylko tylny (dla

> niektórych tylni ) zderzak ale koszt większy. Czy diagnosta

> wystawia tylko papier czy wbija cos nowego do dowodu? Pytam bo

> mam kolejny przegląd za 1,5 roku

Kiedyś wymusiłem ten przegląd (zderzak, lampa, klapa wgięta, ale szkoda wyszła ponad 6000zł).

Polegało to na wydrukowaniu kwitka i wsadzeniu do akt szkody - pewnie by dołączyć do kosztów, które miałby być pokryte z OC. Nic do dowodu rejestracyjnego nie wbijali.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem stłuczkę 3 miesiące temu i jest konieczny. Powinien Cię o

> tym poinformować ubezpieczyciel. Mi nawet PZU przysłało

> przypomnienie poleconym ale jeszcze nie miałem okazji się wybrać

na ubezpieczyciela to w żadnym wypadku nie licze, jeśli sam nie zadzwonisz i nie ruszysz czegoś to tam wszystko leży odłogiem. Dziwi mnie tylko, że serwis nie przypomniał o tym.

A jak z wbijaniem pieczątki do dowodu? Jest nowa czy tylko papier?

Napisano
  • Autor

wystarczyło zadzwonić do pierwszej lepszej stacjo kontroli pojazdów.

Diagnosta powiedział, ze nie ma teraz szkody o wartości powyżej 2 kPLN, od 22 września tego roku zmieniły sie przepisy. Przegląd należy wykonać w przypadku kiedy uszkodzeniu uległy elementy nośne auta, układ hamulcowy lub zawieszenie. W przypadku rozbitej lampy czy wymiany zderzaka nie ma takiego obowiązku.

rozporządzenie

Napisano

> Ja miałem stłuczkę 3 miesiące temu i jest konieczny. Powinien Cię o

> tym poinformować ubezpieczyciel. Mi nawet PZU przysłało

> przypomnienie poleconym ale jeszcze nie miałem okazji się wybrać

Mi też kiedyś przesłało, ale naprawa była z OC winowajcy.

Nie zamierzalem jeszcze dodatkowo wydawac kasy na przegląd. W moim przypadku wychodzi przeglad co rok, więc stwierdziłem, ze i tak bede musiał go za jakiś czas zrobic, więc jak beda sie upominali to im pokaże pieczątke 270751858-jezyk.gif

Napisano

Wlasnie rozliczylem szkode za prawie 10tys i nikt nic o przegladzie nie wspominal. Naprawa bezgotowkowa w warsztacie z wlasna stacja kontroli pojazdow wiec do konca pewny nie jestem, ale na f-rze nic takiego jak przeglad nie istnieje.

Jako, ze byla to szkoda calkowita likwidowana z AC ubezpieczylem ponownie auto w tym samym TU i niczego nie wymagali.

Napisano
  • Autor

> Mi też kiedyś przesłało, ale naprawa była z OC winowajcy.

> Nie zamierzalem jeszcze dodatkowo wydawac kasy na przegląd.

Przecież za taki przegląd ubezpieczyciel ma obowiązek zwrócić kase i chyba bez znaczenia czy robisz z czyjegoś OC czy z własnego AC

W moim

> przypadku wychodzi przeglad co rok, więc stwierdziłem, ze i tak

> bede musiał go za jakiś czas zrobic, więc jak beda sie upominali

> to im pokaże pieczątke

Napisano
  • Autor

> Wlasnie rozliczylem szkode za prawie 10tys i nikt nic o przegladzie

> nie wspominal. Naprawa bezgotowkowa w warsztacie z wlasna stacja

> kontroli pojazdow wiec do konca pewny nie jestem, ale na f-rze

> nic takiego jak przeglad nie istnieje.

> Jako, ze byla to szkoda calkowita likwidowana z AC ubezpieczylem

> ponownie auto w tym samym TU i niczego nie wymagali.

naprawa bezgotówkowa i szkoda całkowita? spineyes.gif

Napisano

> Chodzi mi o te przeglądy co niby trzeba

Jesli policja nie zatrzymała dowodu rejestracyjnego z powodu uszkodzeń auta uniemozliwiających jego uczestnictwo w ruchu drogowym to nie obowiazku wykonania przegladu .

Napisano

> Jesli policja nie zatrzymała dowodu rejestracyjnego z powodu uszkodzeń auta uniemozliwiających jego uczestnictwo w ruchu drogowym to nie obowiazku wykonania przegladu .

Art. 81 ust. 11 p-kt 5) "POD" cyt.:

Quote:

Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd (...) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;

Skąd wniosek o konieczności interwencji funkcjonariusza Policji ?

Napisano

> 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu

> nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na

> bezpieczeństwo ruchu drogowego;

> Skąd wniosek o konieczności interwencji funkcjonariusza Policji ?

Stąd ,że Policja zatrzyma dowód rejestracyjny za w/w uszkodzone elementy jeśli jest wezwana do kolizji a przy powaznych uszkodzeniach z reguły jest wzywana do zdarzenia.

Napisano
  • Autor

> Stąd ,że Policja zatrzyma dowód rejestracyjny za w/w uszkodzone

> elementy jeśli jest wezwana do kolizji a przy powaznych

> uszkodzeniach z reguły jest wzywana do zdarzenia.

niekoniecznie, nie zawsze sie wzywa Policje. Jeśli jest jasność co do zaistniałej sytuacji i sprawca przyznaje sie do winy to w klasycznym przypadku uderzenia w koło nie ma Twoja teoria zastosowania.

Czyli tak jak gordon napisał, zabranie dowodu przez Policje lub nie nie jest wyznacznikiem

Napisano

> naprawa bezgotówkowa i szkoda całkowita?

Jak to w zyciu, na podstawie ogledzin TU miala byc calkowita.

Warsztat zrobil jednak za kwote minimalnie mniejsza niz odpowiadajaca calkowitej z AC.

Zastanawia mnie teraz tylko jedno, chyba agent ubezpieczeniowy polecial sobie ze mna w kulki.

Skoro nie wyszla jednak calkowita to powinienem doubezpieczyc auto do jakiejs tam wartosci, a nie zawierac nowa umowe.

Jak to teraz wyglada prawnie.

Byla lub nadal jest stara polisa AC z teoretycznie pozostala kwota deko ponad 30% wartosci auta i druga, zupelnie nowa na 100% wartosci auta.

Sumowac sie nie sumuje chyba, a czy ta 1-sza jest nadal wazna i co nastapi w razie ponownej naprawy?

Agentowi juz nie wierze bo cos mi tam miesza, choc ja i tak chce puscic w "niepamiec" to wszystko, bo warunki na jakich mam polise i tak sa BDB, a TU poszlo mi za 2 razem duzo "na reke" ustalajac stawke ubezpieczenia.

Napisano

> Stąd ,że Policja zatrzyma dowód rejestracyjny za w/w uszkodzone elementy jeśli jest wezwana do kolizji a przy powaznych uszkodzeniach z reguły jest wzywana do zdarzenia.

Mówisz o przypadku opisanym art. 81 ust. 11 p-kt 1), ja z kolei art. 81 ust. 11 p-kt 5) ... sorry, ale nie znajduję związku ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.