Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KWP2000plus czy Galletto 12.60

Featured Replies

Napisano

Witam,

chcę podnieść trochę moc mojego JTD, czy ktoś programował pamięć komputera tymi interfejsami, proszę o doradzenie który kupić do Stilo tzn. który jest bezpieczniejszy. Czytałem, że KWP200plus ma zabezpieczenie przed przypadkowym zerwaniem transmisji w momencie programowania, natomiast Galetto obsługuje więcej sterowników i generalnie to chyba nowsza konstrukcja.

Będę wdzięczny za opinie co do tej aukcji http://allegro.pl/item825102113_chiptuning_fiat_jtd_30km.html 400 komentarzy i praktycznie sami "uszczęśliwieni", ktoś się już odważył?

pozdrawiam

Napisano

Najlepiej udaj sie do kogos na chipa , samemu mozesz sobie samochod popsuc , pozatym doswiadczenie zbiera sie z czasem robienia autek ,a ty chyba nie zamierzasz otwierac firmy chiptuningowej ? wink.gif ostatnio Cinek_ sporo modzi stilonow , mozesz do niego uderzyc i bedziesz miec zrobione

Napisano
  • Autor

Firmy jeszcze otwierać nie zamierzam hehe.gif, ale paru kumpli zainteresowanych z dieslami bym znalazł. Sorry, rady typu jedź do tunera, on ci do zrobi, bo sam zepsujesz są oczywiście słuszne, ale mi od 1,5 roku w Stilo nic się nie zepsuło (znaczy od kiedy go kupiłem) więc może sam mu pomogę biglaugh.gif. Poważnie to ceny w Krakowie zaczynają się od 1,5 tpln, a w tej chwili to już bodaj koło 2tpln - moim zdaniem przeginają. Mam dostęp do komputera diagnostycznego, więc sprawdzenie w czasie jazdy czy turbo nie przeładowywuje i czy samochód się zaraz nie rozleci nie jest problemem, włącznie oczywiście z hamownią.

Tak więc ponawiam pytanie, KWP2000plus czy Galetto?

pozdrawiam

Napisano

Quote:

. Montarzu można dokonać samemu albo w serwisach radiowotelewizyjnych lub telefonów komórkowych. Na montarz zapraszamy również do nas.

od takiego barana to ani za darmo sick.gif

Napisano

> komputera diagnostycznego, więc sprawdzenie w czasie jazdy czy

> turbo nie przeładowywuje i czy samochód się zaraz nie rozleci

> nie jest problemem, włącznie oczywiście z hamownią.

Polak mądry po szkodzie hehe.gifhehe.gifhehe.gif

- Padnięta turbina to 2000 zł

- Rozwalona pompa wtryskowa po regeneracji to 750 zł

- zawór ster. ciśnienia na pompie 400 zł

- uszczelnienie na wtryskiwaczu - 1 sztuka to 350 zł / szt ( 4)

- naprawa wtryskiwacza kompletna jakieś 800 zł /szt ( 4)

- koło 2- masowe 1500 zł

- Sprzęgło 1000 zł

- przepalaone uszczelka pod głowicą lub wypalone zawory cfaniaczek.gif to kilka tyś zł lub 4000 zł za silnik bez osprzętu

Wiedza ---------- >>>> BEZCENNA hehe.gifhehe.gifhehe.gif

> Tak więc ponawiam pytanie, KWP2000plus czy Galetto?

> pozdrawiam

Jeśli masz 115 KM silnik JTD 8V to KWP 2000 wystarczy jeśli masz MJTD 120 lub 140 KM to KWP 2000 nie zrobisz nic....

Galetto nie mam i nie bawiłem się nim więc sie nie wypowiem ....

Miłej zabawy.... podziel sie doświadczeniem zlosnik.gif

Napisano

Ja tam conieco ogarniam strojenie swojej turbobenzyny , ale jtd-ka nigdy bym sam nie ryzykowal , trzeba miec spore doswiadczenie , zreszta widzialem po Aligatorze , co znaczylo "przesuniecie mapy" , czego ja bym nigdy nie wyczail ,ze zmiana osi czy czegos tam i nagle woz zaczal jechac , itd ,itp wink.gif

Napisano

Obydwa urządzenia dadzą radę.

Ad Twojego pomysłu - cenię ludzi inteligentnych, którzy chcą się czegoś nauczyć, wybacz jednak ale chyba nie wiesz o czym mówisz myśląc, że zmiana zawartości ecu jest sprawą trywialną. NIC nie jest tam podane w sposób jawny, nawet damos nic nie pomaga jeśli chodzi o typ i zakres zmian. Pomijam temat kosztów jakie trzeba ponieść by mieć sprzęt/soft do w.w zabawy oraz diagnostyki.Kwestia znajomości mechaniki silnika itd itd - mógłbym tu spłodzić cały elaborat...

Co do ceny - tego zabiegi wcale nie muszą kosztować 2kpln - jesteś zainteresowany zapraszam na priv.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Co do aukcji to fakt, gość pisać się nie nauczył hehe.gif, ale zastanawia mnie ilość pozytywnych komentarzy, to niewiarygodne, że tyle ludzi dało pozytywne komentarze, niektórzy podobno sprawdzali na hamowni i wszystko było ok, 300pln to wydatek niewielki i kusi aby zaryzykować, acz czytałem, że Lisek zaryzykował i cienko na tym wyszedł - tak a propo czy dowiedziałeś się, czy numer kasety silnika ma jednak znaczenie do giftu?

CINEK_ ja to bardzo dobrze wiem i nie mam zamiaru narazie modyfikować soft własnoręcznie, tylko kupić gotowca i wgrać, co nie zmienia faktu, że oczywiście mając interfejs ciekawość będzie wielka, aby porównać zawartość oryginalną z przeróbką i nie wykluczam pobawienia się i poprawienia ew. troszkę charakterystyki momentu, w sumie strachu nie mam, że silnik uszkodzę, bo tak jak napisałem po wirusie od razu komputer i kontrola parametrów, dopiero jak wszystko będzie ok to hamownia i wykresik, jak nie to powrót do oryginału.

To że jeden i drugi interfejs da radę, to też wiem (8v), chodzi mi o to czy ktoś wie , czy Galetto też ma zabezpieczenie przy programowaniu (o ile przy KSW nie jest to ściema), bo jeśli oba mają jakieś zabezpieczenie to oczywiście wybór jest prosty - Galetto.

Jak możesz i wogóle interesuje Cię sprzedaż gotowego wsadu do JTD 115KM 8V to przyślij mi na priva, ile byś za taką opcję chciał. Numer kasety (oczywiście oryginał po zakupie interfejsu mogę przesłać, jeśli jest potrzebny) to 0 281 011 421.

pozdrawiam

Napisano

> CINEK_ ja to bardzo dobrze wiem i nie mam zamiaru narazie modyfikować

> soft własnoręcznie, tylko kupić gotowca i wgrać,

a to nie jest takie proste bo Lisek to mnie kiedyś pouczał że nie ma uniweraslnego softu na wirusa bo mogą być nawet różnice w oprogramowaniu kompa sterującego i soft robi sie pod dane oprogramowanie

Napisano

wez sie nie wydurniaj tylko wsiadaj w padake i na slunsk nie masz daleko. Chlopaki jezdza z wawy do Marcina i widac warto. Z twojej strony tez jeden zawodnik aze z rzeszowskiego przytargal truchlo i teraz banan od ucha do ucha.

Napisano

Gotowy wsad? To tak jakby piec każde ciasto wg jednego przepisu... Zakalec wyjdzie na pewno...

A na poważnie miałem przyjemność robić klekoty o tym samym nr hardware-u i wersji softowej - KAŻDE auto inaczej reagowało, w każdym były inne problemy i konieczności modyfikowania softu. Osiągnięcie satysfakcjonującego mnie efektu wg życzeń właściciela to nie soft na odpierdziel, wgranie i spierd@laj - zabawa trwa dłuższą chwilę a programowan wykonuje kilka. Jeśli chcesz daremny przyrost, dym z rury a co za tym idzie niebezpieczne egt, cycki niutonu i problemy z przeniesieniem napędu itd proszę bardzo - baw się w gotowce. Osobiście do każdego auta podchodzę indywidualnie a efekt finalny jest wynikiem kilku godzin pracy.

Najpierw jednak auto jest diagnozowane, sprawdzane są parametry pracy, jeśli wszystko jest sprawne można robić mocny soft. Inne tematy itd to priv.

Polska mentalność jeszcze długo się chyba nie zmieni...

Pozdro

Napisano

> Polak mądry po szkodzie

Mówisz ad swoich doświadczeń?

Btw swego czasu posłałem Ci maila...

Napisano

> a to nie jest takie proste bo Lisek to mnie kiedyś pouczał że nie ma

> uniweraslnego softu na wirusa bo mogą być nawet różnice w

> oprogramowaniu kompa sterującego i soft robi sie pod dane

> oprogramowanie

Każdy soft robi się ad serii która jest w aucie. Seryjnych wsadów mam zgromadzonych ok 20+ jak nie lepiej (tylko do 115tki) a i tak czasem zdarza się coś nowego.

Każdy remap jesli ma być mocny i bezpieczny dla danego auta musi byc przygotowany pod ten samochód - NIE MA dwóch identycznych motorów a co za tym idzie dwóch identycznych charakterystyk auta przed i po remapie.

Pozdro

Napisano

Jeżeli założymy, że auto po sprawdzeniu jest sprawne. Wszystkie ważne z punktu widzenia tunera opcje są w normie. To po przeróbce jakie jest prawdopodobieństwo, że silnik bez awarii wytrzyma przynajmniej te 60k km. Czy jest duża szansa że pocieszymy się przyrostem mocy chociaż ze 2 latka smile.gif

Bierzemy oczywiście Stilo z roku 2002 z przebiegiem powyżej 150k. Też mnie interesuje podniesienie mocy.

Napisano

> przynajmniej te 60k km. Czy jest duża szansa że pocieszymy się

> przyrostem mocy chociaż ze 2 latka

> Bierzemy oczywiście Stilo z roku 2002 z przebiegiem powyżej 150k. Też

> mnie interesuje podniesienie mocy.

To zależy czy złapanie gumy poniekąd również uniemożliwiające jazdę autem zwalisz na wykonany remap zlosnik.gif

Poważnie mówiąc jeśli auto jest eksploatowane prawidłowo, przestrzegane są podstawowe zasady użytkowania auta doładowanego nic złego nie powinno się stać. Nie zapominajmy jednak że 150kkm czy też większy przebieg moze być okresem końca podespołów (osprzętu) w seryjnym aucie - tu tak naprawdę nie ma reguły. Turbo, sprzęgło itd NIC nie jest wieczne natomiast nie należy się bać spektakularnych wybuchów jednostki napędowej itd.

Jazda autem oznacza jego zużywanie się, prawidłowo wykonany soft oraz prawidłowa eksploatacja nie wpływa destrukcyjnie na auto.

Połowa sukcesu to myślący kierujący - jeśli auto z różnych przyczyn zaczyna niedomagać trzeba szukać przyczyny i od razu ją eliminować a nie czekać aż przestanei jeździć - nowoczesne silniki nie wybaczają takich błędów a późniejsza naprawa może oznaczać dużo większe pieniądze

Kolejny raz przytoczę przykład mojego auta - motor i osprzęt wytrzymał 100% podniesienie mocy i jakoś nic nie wybuchło itd. a lekko nie miało...

Jedynym elementem umierającym było sprzęgło zlosnik.gif

Pozdro

Napisano

A jak to jest z dymieniem ? Chyba lepiej jak dymi niz nie dymi vel egt bedzie nizsze ? wink.gif I co uwazacie normalnym a co nienormalnym dymieniem ? confused.gif

Napisano

> A jak to jest z dymieniem ? Chyba lepiej jak dymi niz nie dymi vel

> egt bedzie nizsze ? I co uwazacie normalnym a co nienormalnym

> dymieniem ?

Więcej dymu - większe EGT. Na samo egt wplywa też kąt wtrysku itd niemniej głownym wyznacznikiem jest dym.

Normalny jest bąk z dolu (turbo trzeba rozkręcić) oraz delikatny odkurz. Jeśli za autem jest czarno lub z rury leci wyrazny czarny i gęsty dym jest imho zle.

Jianowe stilo mimo bardzo mocnego programu zostawia lekki odkurz.

Pozdro

Napisano

>Chlopaki jezdza z wawy do Marcina i widac warto.

Warto ok.gif Po pierwsze jak jesteś na miejscu, to program Marcin robi konkretnie pod Twoją furkę.

2 Masz możliwość zadawania mnóstwa pytań (mailem też, ale w realu łatwiej i szybciej się to odbywa) i uzyskania na nie odpowiedzi.

3 Po modyfikacji, jeśli Ci coś nie do końca odpowiada, można to od razu skorygować.

4 Na hamowni, robione są korekty.

5 Gliwice nie leżą przecież na kole podbiegunowym, a i droga zacna prowadzi, gdzie jest możliwość pośmigania po programie.

6 Sam wiesz, że warto ok.gif

Reasumując: jeśli uznam, że stilakiem będę jeździł jeszcze dłużej niż 2 lata, to na pewno pojawię się znowu u Cinka, żeby jeszcze więcej dodać poweru. Do tego coś z zawiasem i hamulcami i można zdejmować uśmiech z twarzy innym użytkownikom dróg cfaniaczek.gif

Napisano

> Normalny jest bąk z dolu (turbo trzeba rozkręcić) oraz delikatny

> odkurz. Jeśli za autem jest czarno lub z rury leci wyrazny

> czarny i gęsty dym jest imho zle.

Przy wywalonym EGR też? Ma prawo strzelić dyma przy starcie?

> Pozdro

Napisano

> Jianowe stilo mimo bardzo mocnego programu zostawia lekki odkurz.

> Pozdro

Mam tak samo , glownie w nocy widze ten odkurz w lusterku wink.gif a mnie sie wydawalo ,ze im wiecej paliwa tym wieksza moc i mniejsze egt spineyes.gif

Napisano

> Przy wywalonym EGR też? Ma prawo strzelić dyma przy starcie?

> > Pozdro

Tak, czasem moze sie to zdarzyc szczegolnie jesli jezdzisz emerycko i nagle auto dostaje łomot - cały syf z ukladu wydechowego zostanie wywalony z racji nagłego wzrostu cisnienia gazow wylotowych.

Pozdro

Napisano

> Mam tak samo , glownie w nocy widze ten odkurz w lusterku

W nocy widzisz duzo wiecej - kominy w stilo skierowane sa w ziemie i podbijaja caly syf lezący na ulicy dlatego tak bardzo widac to w lusterku. Nie oznacza to wcale ze auto kopci. W benzynie z kranem w dół jest dokladnie to samo, ilosc syfu podbijanego zwieksza sie wraz z cisnieniem gazow wydechowych

a mnie sie

> wydawalo ,ze im wiecej paliwa tym wieksza moc i mniejsze egt

Im wiecej paliwa tym wieksza moc o ile jest luft w ktorym to paliwo moze sie spalic. Z egt jest akurat odwrotnie - inaczej jezdzilbys stilolokomotywa 200konna hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Pozdro

Napisano

Nom pewnie tak , ale fajnie jest wydymac kolesi sadzacych na swiatlach ,ze maja jakies szanse wink.gif mnie nieraz przeraza to co widze w lusterku , robi sie zawirowanie jak na koncach skrzydel samolotow rotfl.gif

a wracajac do tematu , to lepiej dac woz komus kto ogarnia , tym bardziej jak sie nie ma rozpracowanego softu (co gdzie w mapie) , mozna latwo ustawic sobie ,ze turbo sie wkreci na max boost i tyle bedzie z turba nie mowiac o silniku wink.gif

U mnie chip trwal u aligatora okolo 6-7 godzin ,z czego logowanie i testy jakies 4 godziny , 1 godzine pisal progsa , 1 godzina na hamowni wink.gif

Osoba nie majaca pojecia , robilaby to pare dni , albo odrazu skonczyloby sie awaria .

Cinek_ moze czaisz cos takiego ,ze robisz softa (ja tak mialem u aligatora) mowisz by testnac gniotac a woz jedzie jak przed chipem i okazuje sie ,ze trzeba "cos przesunac" w osiach zeby.GIF i nagle woz zapitala confused.gif

Napisano

Moze ja dodam coś od siebie .... było i jest już wiele osób , które myślały ze da się coś taniej załatwić przy wirusowaniu .... za pierwsza modyfikacje , która wykonywałem u Staszewskiego ... zapłaciłem 1500 zeta a było to w 2004 roku .... panowie , jaka wtedy była to kasa a jaka teraz ... czyli w mojej opinii cena za wiedzę i sprzęt spadła ... wiec nie rozpaczajmy jakie to drogie

Rozważana kwestie moim zdaniem można porównać do sytuacji z mojego podwórka ... do dentysty przecież nie muszę chodzić ... kupie dremela i deczko poxipolu i bedzie gites .. po co przeplacac , sam to zrobię lepiej niż konował , który chodzil na jakieś studia przez 5 lat ....

Wniosek ... wziac telefon w garsc i halo Cinek , Ali , Daniel ttc , Rogal itd itp....

Napisano
  • Autor

Odpowiem sobie sam - Galletto również posiada zabezpieczenie na wypadek przerwania transmisji podczas wgrywania softu i umożliwia ponowne wgranie wsadu, jutro jadę do Viakena zakupić to ustrojstwo.

Jeszcze muszę się na hamownie wreszcie wybrać, wykresiki pooglądać, po mam wrażenie że w serii już żle nie jest, żona ma 100 KM CLIO (kurcze Reno - same padaki mam zlosnik2.gif, a też się jeszcze nie zepsuło nic drugi rok, albo ja mam takie szczęście, albo niektórzy takiego pecha hehe.gif), które zdecydowanie gorzej jednak ciągnie od Stilo, może dlatego że to benzyna i chaarakterystykę momentu bez turbo ma równiejszą, bo waga zdecydowanie niższa i trochę słabszy silnik powinien się kompensować? generalnie Stilo w fotel wciska, a w Clio przyjemność z jazdy dużo mniejsza (dla żony to i tak rakieta - szczególnie jak komputer spalanie pokazuje powyżej 12l to się zastanawia po co jej te 100KM).

Szkoda, że Liska brak bo byłem ciekaw, czy faktycznie numery kaset mają znaczenie w prawdziwej mocy naszych Stilo.

Dam znać co mi z tego wyszło i czy auto jeszcze jeździ zlosnik.gif, jestem rządny wiedzy i ciekawy czy naprawdę jest to takie magicznie skomplikowane jak jest to przedstawiane, nie chodzi o koszty i oszczędności za wszelką cenę, tylko o nauczenie się czegoś, co mnie zainteresowało, lubię wyzwania i uważam, że wszystkiego można się nauczyć, idzie zima i zamierzam poświęcić troszkę czasu na zagłębienie się w tą wiedzę tajemną, nie śpieszy mi się - może do wiosny podstawy zrozumiem hehe.gif trzeba mieć przecież jakieś hobby rotfl.gif Jak silnik to przeżyje, a ja nie będę zadowolony z efektów to obiecuję, że na wiosnę melduję się u Cinka_ i poprawiamy profesjonalnie u niego.

pozdrawiam

Napisano

> Osoba nie majaca pojecia , robilaby to pare dni , albo odrazu

> skonczyloby sie awaria .

Myślę, że to drugie niemniej nikomu źle nie życze

> Cinek_ moze czaisz cos takiego ,ze robisz softa (ja tak mialem u

> aligatora) mowisz by testnac gniotac a woz jedzie jak przed

> chipem i okazuje sie ,ze trzeba "cos przesunac" w osiach i

> nagle woz zapitala

Dobrze że "przesuneło" się w dobrą stronę, inaczej miałbyś downgrade do 80psów hehe.gifhehe.gifhehe.gifwink.gif

Pozdro

Napisano

> Rozważana kwestie moim zdaniem można porównać do sytuacji

> z mojego podwórka ... do dentysty przecież nie muszę chodzić ...

> kupie dremela i deczko poxipolu i bedzie gites .. po co

> przeplacac , sam to zrobię lepiej niż konował , który chodzil na

> jakieś studia przez 5 lat ....

Wolę bać się Ciebie siedząc na fotelu, próbując samemu zapewne uciekałbym przed własnym odbiciem w lustrze zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Pozdro

Napisano

> Szkoda, że Liska brak bo byłem ciekaw, czy faktycznie numery kaset

> mają znaczenie w prawdziwej mocy naszych Stilo.

Kolejna świetna teoria.

Zrozumcie, dany sterownik moze miec KILKA różnych wersji softu by fabryka.

NIE MA dwóch motorów (ten sam osprzęt, sterownik i nawet numer wsadu) o tej samej mocy - zbyt duzo czynników ma na to wpływ. A JTDki prawie zawsze mają gifty.

> Dam znać co mi z tego wyszło i czy auto jeszcze jeździ , jestem

> rządny wiedzy i ciekawy czy naprawdę jest to takie magicznie

> skomplikowane jak jest to przedstawiane, nie chodzi o koszty

Każdy kto się tym zajmuje jest złodziejem i szuka jelenia screwy.gif Mentalność jeszcze długo się nie zmieni...

Pozdro

Napisano

> każdy jakoś zaczynał

Tego absolutnie nie neguje i cenię ludzi inteligentnych którzy chcą się czegoś nauczyć. Napisane jednak jest zupełnie inaczej...

Pozdro

Napisano

> Mówisz ad swoich doświadczeń?

> Btw swego czasu posłałem Ci maila...

Heeee .... nie do końca.... los oszczędził mi i mojemu maleństwu większość z tych strasznych przypadłości.....

Nie mniej jednak los ( lub jak kto woli głupota mlot.gif ) na początku mojej zabawy z wirusem pokarał mnie "GOTOWCEM" z Allegro no.gif

Napisałem dla przestrogi aby old.gif "NOWI" zdawali sobie sprawę co i ile ryzykują ... Dla silnika JTD 115 KM 8V znalazłem kilkanaście wsadów różnych - różne numery Boscha - oprogramowania i inny program.... praktycznie było coś zmieniane co kwartał a czasami kaseta o miesiąc nowsz miała już inny wsad.... niewiem.gif nie wiem od czego to zależało i do końca nie rozumiem co autor poprawiał zakrecony.gif moja wiedza jest tu znikoma.... poza kilkoma mapami które zanm pozostała część wsadu to czarna magia.... ... ale widać to że różniły się. Więc bardzo ważne jest aby modyfikacji dokonać na oryginalnej mapie ściągniętej z kasetu autka.....

Stan techniczny ma gigantyczne znaczenie..... w jakim stanie jest przepływka, pompa wtryskowa, zawór ster na pompie, turbinka i jej sterowanie, wtryskiwacze o sprzęgle i 2-masie nie wspominając. Więc zabawa w "Gotowce" to nie jest dobry pomysł .... Pisze to na podstawie własnych obserwacji old.gif

Ale Polak zawsze mądry po szkodzie 033102bebe_1_prv.gif

Miłej zabawy..... aaaaa..... zachowajcie sobie oryginalny soft coby zawsze można było porównać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.