Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 1.2 16v z lpg II generacji. Ma to sens?

Featured Replies

Napisano

Mam na oku pewną corsę z silnikiem 1.2 16v z instalcją gazową II generacji. Z tego co się orientowałem do tego silnika nadaje się tylko sekwencja. Jednak gość kupił auto w 2003 roku a ceny sekwencji były wtedy kosmiczne. Czy ma sens pakować się w takie auto? co sądzicie?

Napisano

Oszczędź sobie problemów i nie kupuj takich wynalazków. Miałem dwie Corsy C 1.2 16 zwykłą i Twinporta na sekwencji i śmigało jak trzeba, II generacja to raczej nieporozumienie w tych silnikach,.

> Mam na oku pewną corsę z silnikiem 1.2 16v z instalcją gazową II

> generacji. Z tego co się orientowałem do tego silnika nadaje się

> tylko sekwencja. Jednak gość kupił auto w 2003 roku a ceny

> sekwencji były wtedy kosmiczne. Czy ma sens pakować się w takie

> auto? co sądzicie?

Napisano

Jak instalacja jest dobrze założona i odpowiednio utrzymana to nie ma problemu. Rzecz jasna nie będzie to jeździć jak na sekwencji i spadek osiągów może być zauważalny ale to już zależy czego się oczekuje od samochodu i instalacji LPG. Do oszczędzania może być ...

Napisano

Jak dla mnie to istnienie przepływomierza w tym samochodzie już dyskwalifikuje II gen. LPG. A tutaj są jeszcze dodatkowo dwie sondy lambda. To nie ma prawa dobrze jeździć na gazie, a i na benzynie przestanie jeździć po pewnym czasie.

Napisano

> Jak dla mnie to istnienie przepływomierza w tym samochodzie już dyskwalifikuje II gen. LPG. A tutaj są jeszcze dodatkowo dwie sondy lambda. To nie ma prawa dobrze jeździć na gazie, a i na benzynie przestanie jeździć po pewnym czasie.

Nie wiem jak przepływomierz, ale istnienie 2 sond wcale nie wyklucza prawidłowe działanie lpg 2 gen. Prawie wszystkie puntki 1.2 8V z dwoma sondami bardzo dobrze jeżdżą na 2 gen.

Jeżeli ktoś planuje zakup takiego autka, to można się zastanowić czy po zakupie nie założyć sekwencji - koszt pewnie coś ok. 1200zł nie jest dużym wydatkiem. Ważne jest dobre sprawdzenie autka przed kupnem pod kątem zużycia elementów silnika podczas pracy na lpg 2 gen. - szczególnie luzy zaworowe - w tym silniku są chyba wymienne szklanki, a ich wymiana może być droższa od podmiany na sekwencję ...

Napisano

O czym tu dyskutować przy obecnych cenach instalacji?? Jeden strzał i koszt przepływomierza z nawiązką niweluje różnice w cenie. Do tego komfort, spokój i pewność to rzeczy bezcenne.

Napisano

> Kupujesz ,wsadzasz sekwenta i smigasz dalej

Niech sprawdzi czy z silnikiem, a szczególnie z zaworami wszystko ok ...

Napisano

> Niech sprawdzi czy z silnikiem, a szczególnie z zaworami wszystko ok

> ...

Wiadomo smile.gif zresztą nawet jąk zawory do wymiany a cena auta dobra to warto kupić.

Napisano

Pewnie, weźmie młotek, postuka i będzie wiedział czy zawory są ok. Panowie, macie jakieś inne pomysły?

> Wiadomo zresztą nawet jąk zawory do wymiany a cena auta dobra to

> warto kupić.

Napisano

> Pewnie, weźmie młotek, postuka i będzie wiedział czy zawory są ok.

Pomiar luzów zaworów jakimś wielkim problemem nie byłby chyba. hmm.gif

A na pewno jakiś pogląd na sprawe mógłby dać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.