Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tłucze coś z przodu

Featured Replies

Napisano

Witam. Niedawno zaczęło mi coś stukać z prawej strony. Słychać to w szczególności po przejeździe po nierówności. Zauważyłem pękniętą tuleję tylnej belki i wyciekający olej. W weekend wymieniłem obie tuleje ale nada coś słyszę. Wydaje mi się, że słychać to z przodu po prawej stronie. Amortyzatory wyglądają dobrze, sprężynka też. Czy to może rozwalił się gumowy pierścień pomiędzy sprężyną a wkładką elastyczną ? Jeśli tak wie ktoś gdzie można to w miarę tanio kupić i ile kosztuje wymiana tej gumy ? Pozdrawiam

Napisano

> Czy to może rozwalił się gumowy pierścień

> pomiędzy sprężyną a wkładką elastyczną ?

Raczej wątpliwe, aby łożysko mocowania amortyzatora strzeliło. Nawet gdyby, to stuków nie byłoby słychać, bo to element gumowy. Sprawdziłeś łącznik stabilizatora?

Napisano

Miałem podobnie. Łącznik stabilizatora poszedł się żenić.

Napisano
  • Autor

> Raczej wątpliwe, aby łożysko mocowania amortyzatora strzeliło. Nawet

> gdyby, to stuków nie byłoby słychać, bo to element gumowy.

> Sprawdziłeś łącznik stabilizatora?

A czy są jakieś dodatkowe objawy uszkodzenia łącznika ? Pamiętam jak znajomy mi sprężynę zmieniał z przodu to przy zakładaniu zauważył uszkodzenie właśnie chyba tego pierścienia. Pytanie czy jak on się uszkodzi to jest taki stukot ( nie jakiś mocny, podobny jak tuleja pada). Czy może to być poduszka

Napisano

> A czy są jakieś dodatkowe objawy uszkodzenia łącznika ?

Tak. Paskudne, metaliczne stukanie na nierównościach.

> Pytanie czy jak on się uszkodzi to jest taki stukot

Nie. Jak już guma ma dość, to na nierównściach dochodzi odgłos gumowego skrzypienia. Ewentualnie przy skręcaniu kół, gdy jeden pierścień łożyska trze od drugi.

> Czy może to być poduszka

Nie. To jest kawałek gumy, w którym jest osadzone łożysko mocowania amortyzatora. Z poduszki niemożliwe jest dochodzenie stuków.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za pomoc. Wygląda na to, że ten stukot podobny do tłuczenia belki z tyłu to stabilizator. Trzeba jechać do mechanika i wymienić. Dam znać czy na 100% to było uszkodzone

Napisano

> Dziękuje za pomoc. Wygląda na to, że ten stukot podobny do tłuczenia

> belki z tyłu to stabilizator.

I oby to był łącznik stabilizatora ok.gif To najmniejszy problem i wydatek.

Napisano
  • Autor

> I oby to był łącznik stabilizatora To najmniejszy problem i wydatek.

a co może być gorszego ?

Napisano

Ja mam metaliczne stukanie z przodu ale spowodowane jest 2mm luzem w amortyzatorze, który tylko się nadaje do wymiany - czekam własnie na KYB

Napisano

> Dziękuje za pomoc. Wygląda na to, że ten stukot podobny do tłuczenia

> belki z tyłu to stabilizator. Trzeba jechać do mechanika i

> wymienić. Dam znać czy na 100% to było uszkodzone

Wjedź na kanał, złap łapką za łącznik i spróbuj go poszarpać, ewentualnie trzymaj łapkę na łączniku a kumpel niech mocno buja autem na boki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> gumowego skrzypienia. Ewentualnie przy skręcaniu kół, gdy jeden

> pierścień łożyska trze od drugi.

A co to za element dokladnie ? (mozna prosic o jakas fotke?) bo ja po zmianie lacznikow stabilizatora mam takie dziwne dzwieki glownie jak skrecam w prawo lub na duzym progu (kwikniecia , lub miarowe jakby bicie kola)

Napisano
  • Autor

Byłem na stacji kontroli pojazdów i koleś mi mówił, że są luzy przy sworzniu wahacza . Czy to może powodować stuki _ Nie wiem na ile mu wierzyć

Napisano

> A co to za element dokladnie ? (mozna prosic o jakas fotke?)

Element nr 10, to łożysko mocowania amortyzatora (na zdjęciu opisane jako pierścień).

283164533-282978490-Amortyzator.jpg

W googlach się naszukałem, aby pokazać Ci zdjęcie, ale nie natknąłem się.

Napisano
  • Autor

Wie ktoś może gdzie kupię sworzeń, lub gdzie we Wrocławiu regenerują wahacz ?

Napisano

> Wie ktoś może gdzie kupię sworzeń, lub gdzie we Wrocławiu regenerują

> wahacz ?

Ich się nie regeneruje, je się wymienia a już na pewno NIE jeśli masz problem ze sworzniem, gdyby to była kwestia poduszek to można je wymienić, ale NIE sworzeń.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A orientujecie czy da sie obadac ten pierscien na-amorkowy bez wyjmowania amorka ? Ja mysle ,ze wahacz do wymiany , kolega mi mowi ,ze cos z przekladnia , laczniki stabilizatora juz zrobilem i metaliczne dzwieki ustaly ,ale kwiczenie pozostalo ,w zakrecie takie regularne co 0.5s ... dziwne to

Napisano
  • Autor

> Ich się nie regeneruje, je się wymienia a już na pewno NIE jeśli masz

> problem ze sworzniem, gdyby to była kwestia poduszek to można je

> wymienić, ale NIE sworzeń.

> Pozdrawiam BAS

Ok. Jutro jadę do znajomego mechanika i obada wszystko dokładnie. Wahacz już znalazłem w miarę rozsądnej cenie, zobaczę też czy stabilizator też umiera. Lewą stronę olewam, nic tam nie stuka i nie buczy. Lipa trochę, święta idą a ja dopiero co wywaliłem kasę na wymianę tulej tylnej belki :/

Napisano

> A orientujecie czy da sie obadac ten pierscien na-amorkowy bez wyjmowania amorka ?

Niestety, cały amortyzator ze sprężyną trzeba wyciągnąć.

Napisano

> Lipa trochę, święta idą a ja dopiero co wywaliłem kasę na wymianę tulej tylnej belki :/

Cóż, witaj w klubie Stilo hahaha.gif Stilo to bydlę, które sypie się co chwilę i jest samochodem drogim w utrzymaniu. Samochody klasy Premium wg moich obserwacji są tańsze w utrzymaniu. No ale hobby kosztuje grinser006.gif

Jaki przebieg, że sworzeń wybity?

Napisano

Ja to juz dawno stwierdzilem , niby na paliwie oszczednosc bo jtd ,ale ciagle sie cos psuje w zawieszeniu sick.gif

Napisano

> Raczej wątpliwe, aby łożysko mocowania amortyzatora strzeliło. Nawet

> gdyby, to stuków nie byłoby słychać

Słychać je, szczególnie na "leżących".

Napisano

> Ja to juz dawno stwierdzilem , niby na paliwie oszczednosc bo jtd

> ,ale ciagle sie cos psuje w zawieszeniu

No niestety sick.gif Oszczędność paliwa też nie powala na kolana. Dla przykładu - MB W220 S320 pali średnio AŻ 10.4l/100km

Napisano

> Ja to juz dawno stwierdzilem , niby na paliwie oszczednosc bo jtd

> ,ale ciagle sie cos psuje w zawieszeniu

eee tam. mój ma prawie 8 lat i wszystko oprócz sprężyn jeszcze fabryczne..

ostatnio tez myślałam ze coś się psuje bo 3 dni lekko stukało a gdy chciałam jechać do mechanika to cisza i cisza trwa 2 tygodnie smile.gif nawet jeździłam z otwartymi oknami żeby coś usłyszeć a tu nic..

hehe.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Słychać je, szczególnie na "leżących".

Stuki i w dodatku metaliczne?

Na "leżących" to miałem "gumowe jęki" spod maski.

Napisano

> zmianie lacznikow stabilizatora mam takie dziwne dzwieki glownie

> jak skrecam w prawo lub na duzym progu

Ja tak mam w lato zlosnik.gif. Jak jest zimno problem nie występuje. Szukałem wszędzie i okazało się, że to sprężyna trze o nadkole.

Napisano

> Stuki i w dodatku metaliczne?

> Na "leżących" to miałem "gumowe jęki" spod maski.

Może nie metaliczne, ale łupnięcie jest zdrowe.

Napisano

> Ja tak mam w lato . Jak jest zimno problem nie występuje. Szukałem

> wszędzie i okazało się, że to sprężyna trze o nadkole.

ale jak moze trzec o nadkole ? Bo taka wizje z kolegami tez mielismy wink.gif

btw stilo mi mniej pali z 3x niz punto , ktore w 75% jest nieseryjne ,a psuje sie mniej niz stilo per przebieg grinser006.gif

Napisano

>. Samochody klasy Premium

> wg moich obserwacji są tańsze w utrzymaniu. No ale hobby

> kosztuje

a jakie to są twoim zdaniem te premium?

Napisano

> a jakie to są twoim zdaniem te premium?

Poniżej już napisałem. Na pewno tańszy w utrzymaniu jest MB W220 S320. MB ML350 wypada zdecydowanie gorzej, ale i tak taniej, niż Stilo.

Napisano

> ale jak moze trzec o nadkole ? Bo taka wizje z kolegami tez mielismy

Nie zrobiłem foty... Ja znalazłem to dopiero z kanału, bo jak stoi furka na glebie to tego nie widać. Na jednej wysokości przytarta sprężyna i nadkole, delikatnie, bo i odgłosy niezagłośne.

Napisano

> Poniżej już napisałem.

merce do stilo porównujesz.. zlosnik.gif ?? 270751858-jezyk.gif Tylko inna cena zakupu w salonie. Coś musi być dobre aby być warte tej ceny

Napisano

> merce do stilo porównujesz.. ??

Tak, bo chyba potwierdza się powiedzenie, że "nie stać mnie na tanie rzeczy".

W nowym S320 od 2000r. zepsuły się dwie rzeczy - Podnośnik szyby i amortyzator od pneumatic'a. Naprawa nawet po gwarancji w ASO droga, ale łącznie wychodzi taniej, niż te wszystkie niby "pierdoły" w Stilo.

EDIT: Oby dwie rzeczy wydarzyły się na gwarancji.

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg, że sworzeń wybity?

153 tys. więc swoje ma. Zobaczę co wyjdzie u mechanika. Dobrze, że po znajomościach robi to aż tak strasznie nie popłynę. Przy okazji zobaczymy czy stabilizator daje jeszcze radę czy w pakiecie wymienić.

Update: Wygląda na to, że uszkodzona jest przekładnia i dlatego stuka. Byłem dziś u mechanika i to mi powiedział. Będę musiał to jeszcze potwierdzić u znajomego

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przepraszam, że tak post pod postem ale chciałem napisać, że problem już rozwiązany. Wpierw pojechałem do znajomego i wybadał mi zajechany wahacz. Po wymianie nie robiłem zbieżności by sprawdzić czy już cicho jest. Niestety nadal pukało. Podejrzenie padło na poduszkę amortyzatora. Ta diagnoza była trafna. Dziś wymieniłem poduszkę i przy okazji pierścień gumowy z łożyskiem. Później zbieżność i można znów się cieszyć ciszą smile.gif Niech już tak zostanie

Napisano

> padło na poduszkę amortyzatora. Ta diagnoza była trafna. Dziś

> wymieniłem poduszkę i przy okazji pierścień gumowy z łożyskiem.

> Później zbieżność i można znów się cieszyć ciszą Niech już tak

> zostanie

Masz moze stara czesc by pokazac na focie jej stan ? Mnie troche przestalo walic z przodu odkad mrozy sie zrobily wink.gif tak wiec chyba jakas guma gdzies czy cos icon_rolleyes.gif

Napisano

Dzieki , jak sie nie uda przed swietami to moze po albo w nowym roku bede badac temata wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.