Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dębica Frigo czy Barum Polaris 2 ?

Featured Replies

Napisano

Poradźcie które kupić? Muszę dokupić dwie oponki zimowe, obecne które posiadam zimówki to Fuldy które są jeszcze w dobrym stanie.

Te opony które wymieniłam w tytule odpowiadają mi cenowo, ale opinie są tak różne do których się dogrzebałam.

U człowieka od którego chcę je kupić usłyszałam, że dębica to stary, stary model a barumy są nowym modelem, że sam ich używa i jest zadowolony.

Moja jazda to głównie miejska sprawa i jeden, dwa wypady na podkarpacie zimą.

Napisano

Miałem barumy jedynki i byłem zadowolony. Kumpel ma frigo i również nie narzeka. Myśle, że te opony są porównywalne i ciężko wskazać lepszą.

Napisano

Obojetnie ktora z nich kupisz, i tak bedziesz zadowolona, te opony jakosciowo itp to w zasadzie to samo, jak jezdzisz tylko po miescie i czasami jakis wypad gdzies dalej to bierz obojetnie ktora... (chociaz bardziej wspieralbym polski przemysl)

Napisano
  • Autor

> Obojetnie ktora z nich kupisz, i tak bedziesz zadowolona, te opony

> jakosciowo itp to w zasadzie to samo, jak jezdzisz tylko po

> miescie i czasami jakis wypad gdzies dalej to bierz obojetnie

> ktora... (chociaz bardziej wspieralbym polski przemysl)

Konien końców mąż mi zamówił cztery całoroczne Barumy, ja nie szaleję jeśli chodzi o prędkość więc powinny być ok. A wisną i tak musiałabym kupić znowu 4 latnie bo te co mam nadają się już do wyrzucenia.

Dzięki za opinie smile.gif

Napisano

Frigo firectional to gówno i nie kupuj, tym bardziej że jeździsz z dziećmi, kilka razy bym sobie na nich pojeździł... na śniegu szybko się bierznik zakleja i robi się slick...

Napisano

> Frigo firectional to gówno i nie kupuj, tym bardziej że jeździsz z

> dziećmi, kilka razy bym sobie na nich pojeździł... na śniegu

> szybko się bierznik zakleja i robi się slick...

dziwne, bo ja na Frogo nie narzekam, a po Uroczysku jakoś się jeździło i nie było mowy o braku przyczepności

obie gumy są dobre i w jeszcze lepszej cenie smile.gif

Napisano

> Konien końców mąż mi zamówił cztery całoroczne Barumy, ja nie szaleję

> jeśli chodzi o prędkość więc powinny być ok. A wisną i tak

> musiałabym kupić znowu 4 latnie bo te co mam nadają się już do

> wyrzucenia.

> Dzięki za opinie

Dobry wybór, na mokrym barumy lepsze, w śniegu takie same.

Napisano

> Konien końców mąż mi zamówił cztery całoroczne Barumy, ja nie szaleję

> jeśli chodzi o prędkość więc powinny być ok. A wisną i tak

> musiałabym kupić znowu 4 latnie bo te co mam nadają się już do

> wyrzucenia.

> Dzięki za opinie

Na takich "całorocznych" wielu już się "przejechało". grinser006.gif

Osobiście miałem Polaris i Polaris2. Pierwsze zużyły się Polaris2, mimo, że były kupione rok później niż Polaris (chyba jednak częściej zakładane były na przód).

Po ok.3-4 sezonach guma w Polarisach zrobiła się jakaś twarda czy coś w tym stylu i nie nadawały się na zimę, bo miałem wrażenie że opony są z plastiku i zaczęły się ślizgać (dobijałem je potem w lecie).

Dębicę mam 2 sezon i na razie z braku śniegu i kiepskiej zeszłej zimy nie mam złego zdania na ich temat. Osobiście wybieram na zimę opony, które mają budowę klockowatą ze względu na częste podjazdy pod ostre i kręte wzniesienia na naszych "polnych" kaszubskich drogach nie mieszając w to dróg asfaltowych. Opony mniej klockowate, a bardziej jak to nazywam "w jodełkę" nie zdają na takich drogach egzaminu przy większych ilościach śniegu.

Napisano

> Na takich "całorocznych" wielu już się "przejechało".

ja miałem dwie całoroczne pirelli... w lecie koszmar-hałas, na śniegu koszmar-niewiele lepsze od letnich... za to extra jesienią i wiosną zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja miałem dwie całoroczne pirelli... w lecie koszmar-hałas, na śniegu

> koszmar-niewiele lepsze od letnich... za to extra jesienią i

> wiosną

O pirelli całorocznych znalazłam sporo negatywnych ocen i wypowiedzi. O Barumach były różne ale większośc była pozytywna jeśli ktoś jeździ tak jak ja i w takich samych warunkach. Czyli miasto, nie jeżdże szybko, no zobaczymy jak się sprawdą, już po ptakach bo zamówione wink.gif

Na cłoroczne wybór padł z jednej przyczyny, na wiosnę musialabym kupić cały komplet letnich a nie zawsze mam na to mozliwości finansowe, w tym miesiącu i tak łączna kwota wydana na złomka to około 1300zł crazy.gif

sorrki za literówki, to przez lapka którego synek rozwala tongue.gif

Napisano

ja mam w tej chwili frigo i nie sa najlepsze, na mokrej nawierzchni mozna na nich niezle frigac, na lekko osniezonej jako tako a elegancko na suchej, ale sucha nawierzchnia o tej porze nie jest stale smile.gif

Napisano

ja już się nauczyłem że warto dołożyĆ te 25-35zł na oponę i kupiĆ coĆ bardziej markowego, jak jest w ofercie w czym wybraĆ ok.gif Raz kupiłem barum letnie z neta najtaniej i zrobiły mi się jaja z opon no.gif

Napisano

> Dobry wybór, na mokrym barumy lepsze, w śniegu takie same.

potwierdzam waytogo.gif

śmigałem na nowych 13" Barumach zeszły sezon zimowy i... nie zawiodły, bo jeździło się elegancko ok.gif polecam teraz wszystkim.

Napisano

Witam. Jak zimówki to na pewno ni polskie bo to g...

Teraz zmieniłem na Kumho i czekam na pierwszy śnieg żeby przetestować, jak na razie są spoko, z tego co zauważyłem to przy wchodzeniu w zakręt z większa prędkością nie piszą tak jak oponki z Debicy i nie wpadają tak w poślizg.

Jak masz zamiar zmieniać oponki nie bierz polskiej produkcji a będziesz zadowolony. Pozdro

Napisano

> No i w sumie ile użytkowników tyle opinii, zobaczymy jak się będą

> spisywać te barumki

zapewniam, że na pewno dobrze ok.gif

a przynajmniej u mnie się sprawdziły i to przy srogich warunkach plus jeszcze moja jazda zlosnik.gif nie zawiodłem się skromny.gif

Napisano

> zapewniam, że na pewno dobrze

> a przynajmniej u mnie się sprawdziły i to przy srogich warunkach plus

> jeszcze moja jazda nie zawiodłem się

U mnie także się sprawdziły (POLARIS i POLARIS2), ale max to ok.3-4 sezony. Potem mimo głębokiego jeszcze bieżnika te zimówki na zimę już się nie nadawały, ale za to jako letnie jeszcze z 3 sezony pojeździły i nie było z nimi problemu, a i na zakupie letnich się zaoszczędziło.

Napisano
  • Autor

> U mnie także się sprawdziły (POLARIS i POLARIS2), ale max to ok.3-4

> sezony. Potem mimo głębokiego jeszcze bieżnika te zimówki na

> zimę już się nie nadawały, ale za to jako letnie jeszcze z 3

> sezony pojeździły i nie było z nimi problemu, a i na zakupie

> letnich się zaoszczędziło.

Polarisa nie kupiłam, kupiłam te jakiś tekst

Napisano

> Polarisa nie kupiłam, kupiłam te jakiś tekst

To całoroczna? Ładny bieżnik

Napisano
  • Autor

> To całoroczna? Ładny bieżnik

Całoroczne smile.gif Zaczynam się za alufelgami rozglądać bo coś mąz wspomina, że chyba uniaczek na dłużej u nas zabawi grinser006.gif

Napisano

Teraz w swoim uniaczku mam opony zimowe marki "no-name" ...nie mam na nic innego, tak więc jak zobaczycie mnie w lusterku to uciekajcie gdy zacznę mrygać światłami 270751858-jezyk.gif

Ale tak już serio i wracając do tematu to w 607 mojego ojca założyliśmy w zeszłym roku continentale i muszę przyznać, że na lepszych zimowych oponach jeszcze nie miałem okazji się poruszać. Dla mnie idealne.

Napisano

mialem kiedyś Dębice i już nigdy wiecej.... angryfire.gif

czulem jak auto się slizga na zakretach....

od tamtej pory nie kupuje polskich opon

polecam goodrich, bridgstone,firestone a do Uniaka mojej szukalem tanie i dobre tak jak Ty i wybralem Dayton D110

cena za szt 120zl z przekladką a najtansze Dębice 100 czy 110zl wiec wole by moja serce.gif miala bezpieczne opony a jeździlem na uniaku z tymi oponami i bardzo fajnie sie prowadzi

Napisano

> mialem kiedyś Dębice i już nigdy wiecej....

> czulem jak auto się slizga na zakretach....

> od tamtej pory nie kupuje polskich opon

> polecam goodrich, bridgstone,firestone a do Uniaka mojej szukalem

> tanie i dobre tak jak Ty i wybralem Dayton D110

> cena za szt 120zl z przekladką a najtansze Dębice 100 czy 110zl wiec

> wole by moja miala bezpieczne opony a jeździlem na uniaku z

> tymi oponami i bardzo fajnie sie prowadzi

Skąd Ty masz takie ceny?

Tu masz (klik) z przesyłką kurierską gratis za 89 i jak na 2 zimę są całkiem dobre. Jednak zależy kto w jakim terenie jeździ zimą.

Napisano

> Skąd Ty masz takie ceny?

A doliczyleś przekadkę ? czy kurier Ci zmieni opony ? hehe.gif

Napisano

> A doliczyleś przekadkę ? czy kurier Ci zmieni opony ?

Wymieniałem u dwóch różnych wulkanizatorów i najdrożej, gdzie zapłaciłem ok.12-14 za sztukę to włącznie z przełożeniem na felgi, zdjęciem starych opon, pompowaniem, wyważaniem i nie wiem co tam jeszcze robili, a uważam i tak, że się z nimi "pieścili". 25 za szt, to wymieniają z pompowaniem azotem.

Zaoszczędziłem? foch.gif

Widzę różnicę między 89 a 110-120, a w jeździe w naszych warunkach na Kaszubach i to jeszcze zimą to nie próbowałbym na całorocznych, albo z bieżnikiem w "jodełkę" zwłaszcza nie na głównych, krętych z podjazdami i zjazdami stromymi. grinser006.gif Dlatego wszystko zależy od terenów, po których się poruszamy.

Napisano
  • Autor

> Skąd Ty masz takie ceny?

> Tu masz (klik) z przesyłką kurierską gratis za 89 i jak na 2 zimę

> są całkiem dobre. Jednak zależy kto w jakim terenie jeździ zimą.

Te które ja kupiłam są o blisko 20zł droższe w tym sklepie który poleciłeś i w tym co ja zakupiłam też przesyłka gratis smile.gif

Napisano

> Te które ja kupiłam są o blisko 20zł droższe w tym sklepie który

> poleciłeś i w tym co ja zakupiłam też przesyłka gratis

Warto sprawdzać i porównywać ceny. brawo.gif

Żadna cena nie zmieni mojego poglądu na temat jakiejkolwiek opony, która określana jest jako "całoroczna". Wielu wulkanizatorów także nie uznaje takich opon, a znam wielu, którzy na takich jeździli... do czasu gdy spadł śnieg i zaczęły się problemy. grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.