Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyskakuje lewy kierunek- było?

Featured Replies

Napisano

Wydaje mi się, że kiedyś obił mi się o oczy wątek o wyskakującym ( lub nie zaskakującym ) lewym kierunkowskazie i że ma to związek z zamontowaniem tempomatu (?!). I mi się właśnie taki problem pojwił kilka miesięcy po założeniu manetki tempomatu. Było coś o tym czy to tylko moja autosugestia? hmm.gif

P.S. Szukajka nie pomogła

Napisano

nie wiem czy ma to związek z tempomatem

ale u mnie tez czasami nei załapuje i paradoks tylko w lewo

Napisano

Jak masz tempomat z manetką przedFL to musisz gumkę wepchnąć do środka obudowy kolumny kierowniczej głębiej o jeden schodek i będzie dużo lepiej.

M.in. z tego względu poluję na manetkę po FL.

Manetka przed FL ma trochę inny kształt, na pierwszy rzut oka rozpoznasz ją po tym, że manetki przed FL są "ze skrzydełkami".

Edit: 2 zdjęcie, 9 licząc od góry od lewej czyli ostatni jest przed FL

A ten jest po FL.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam to samo , zastanawialem sie nawet czy watku o tym nie zalozyc bo rzecz lekko irytujaca , niekiedy musze 2x poprawiac wciepniecie w lewo sciana.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że kiedyś obił mi się o oczy wątek o wyskakującym (

> lub nie zaskakującym ) lewym kierunkowskazie

U mnie podobny problem pojawił się wiosną, również tylko w lewo. Wyciągnąłem gumkę, wyczyściłem, założyłem z powrotem i do póki było względnie ciepło to wszystko było ok. Ostatnio problem powrócił i kombinowanie przy gumce już nie pomaga. Szykuje się mi się wydatek sick.gif Może u Ciebie majsterkowanie przy gumce ( zrobienie manetce jakby więcej luzu od dołu) coś da.

Napisano
  • Autor

Ale dziwne, że pół roku było ok. A co do FL. W.g. mnie ta przed FL jest od Alfy ( taką mam ), a ta po FL jest poprostu od Stilo.

Napisano

Mam u siebie to samo angryfire.gif

Z tego co pamietam było o tym na kąciku, ktoś pisał że wystarczy troche podpiłować plastik i jest waytogo.gif jeszcze tego osobiście nie próbowałem więc nie wiem czy do końca to coś daje niewiem.gif

Napisano

Skończy się zima i problem zniknie.Mam tak w każdą zimę.

Napisano

> lub nie zaskakującym ) lewym kierunkowskazie i że ma to związek

> z zamontowaniem tempomatu (?!). I mi się właśnie taki problem

> pojwił kilka miesięcy po założeniu manetki tempomatu. Było coś o

> tym czy to tylko moja autosugestia?

> P.S. Szukajka nie pomogła

mam to samo grinser006.gif a winna jest chyba ta gumowa osłonka

Napisano

> Skończy się zima i problem zniknie.Mam tak w każdą zimę.

Dokładnie, po zimie bedzie działać jak talala...

Napisano

> lub nie zaskakującym ) lewym kierunkowskazie i że ma to związek

> z zamontowaniem tempomatu (?!). I mi się właśnie taki problem

> pojwił kilka miesięcy po założeniu manetki tempomatu. Było coś o

> tym czy to tylko moja autosugestia?

> P.S. Szukajka nie pomogła

Witam!

To i ja dołożę swoje 3 gr - w moim Stilo mam to samo i w lecie i w zimie - czasami trzeba przez kilka sek mocniej przytrzymać drążek kierunkowskazu lewego. W prawo działa bez zarzutów! Jak ktoś znajdzie przyczynę - natychmiast poinformować na forum:)

Napisano

> Jak ktoś znajdzie przyczynę - natychmiast poinformować na forum:)

No ale sprawa już dawno została rozwiązana, więc do dzieła! 270751858-jezyk.gif - LINK

Napisano
  • Autor

> No ale sprawa już dawno została rozwiązana, więc do dzieła! - LINK

A nie mówiłem, że chyba było! Ale teraz nie mogłem znaleźć.

Dziś wyjąłem z kolumny tę gumową osłonę i jest lepiej,.. w zasadzie dobrze. Rzeczywiście trzeba tam będzie zrobić jakiś "porządek" i dać więcej luzu manetce w tym miejscu,.. podpiłować troche plastiku,.. podciąć gume,.. w wolnej chwili się tym zajmę.

Napisano

Przeciez wczoraj o tym pisalem faint.gif

Napisano
  • Autor

> Przeciez wczoraj o tym pisalem

I bardzo dobrze! Widać miałeś słuszną racje! smile.gif

Tyle tylko, że chyba nie wszyscy mają założone tempomaty. Wiec jedni musza pewnie podpiłować osłonę kolumny,.. a inni ( i ja ) plastik manetki tempomatu.

Napisano

Ja tempomatu nie am i miałem podobny problem.

Wziąłem scyzoryk i powiększyłem o ok.1,5mm otwór w dół.

Problem zanikł całkowicie.

Gumka wszystko zakrywa.

Napisano

> Ja tempomatu nie am i miałem podobny problem.

> Wziąłem scyzoryk i powiększyłem o ok.1,5mm otwór w dół.

> Problem zanikł całkowicie.

> Gumka wszystko zakrywa.

Jakby można było wymienić same gumki na nowe to nie byłoby pewnie problemu, po prostu guma ze starości zrobiła się bardzie sztywna i do tego niższe temperatury bardziej ją usztywniły, więc mamy problem. Ja podciąłem z 2mm i nic to nie dało, a z góry już mam szczelinę. Moje ma przed sobą 6 zimę i teraz mam pierwszą z tą dolegliwością styczność, a przedtem przy -20 nie było żadnego wyskakiwania manetki.

Napisano
  • Autor

dziś przyjrzałem się temu wszytkiemu i w.g. mnie podcinanie gumy od dołu albo piłowanie plastików nic nie da,.. a wkażdym razie nie na długo. Uważam, że generalnie wadliwy jest mechanizm dźwigni bo zbyt słabo trzyma się w pozycji w dół ( lewy kierunek ) i jak już się troche wypracuje po paru latach to po opuszczeniu manetki w dół ta gumowa osłona poprostu ciągnie manetke do góry i ją wyrzuca. ja tą gumę teraz całkowicie wyjąłem z osłony kolumny kierowniczej i jest ok. bo nic nie ciągnie manetki do góry. Myśle, że jedynie wymiana przełącznika zespolonego albo wywalenie tej gumy rozwiąże problem na dłużej.

Napisano

> Myśle, że jedynie wymiana przełącznika zespolonego albo

> wywalenie tej gumy rozwiąże problem na dłużej.

Mój przełącznik nie może być zużyty ponieważ ma tylko 40kkm, a guma stała 5 lat w upale i na mrozie, teraz mam już garaż. Pewnie dół jak mówisz słabiej trzyma, wczoraj przy takim mrozie nie wyskoczył mi ani razu, bo pewnie zatrzask był sztywniejszy z zimna. Mam drugi przełącznik to obadam jak jest z tym dolnym trzymaniem, czemu jest słabsze od góry.

Napisano

Mnie sie wydaje ,ze ta oslona harmonijkowa gumowa twardnieje i jak daje sie w lewo to tam na dole to sie "zbiera" blokujac wajhe . Dajcie se tam palucha i wciepnijcie w lewo to sami wybadacie , pewnie swiezsza guma by pomogla

Napisano
  • Autor

A ja uważam, że tam na dole nic sie nie blokuje i nic nie opiera,.. dlatego nie ma czego szlifować czy piłować. Natomiast jak już Wam się uda wrzucić lewy kierunek to zobaczcie jak lekko można go palcem wyrzucić do góry. A potem wyciągnijcie gumę i zróbcie to samo jeszcze raz. Bez gumy wypchnąć kierunek z powrotem jest wyraźnie ciężej.

Napisano

powiem tylko że mam to samo-myślę że trzeba to pokochać przez zimę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.