Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik się niedogrzewa

Featured Replies

Napisano

Czy wiecie co to może być? a może to normalne?

-10 i silnik na dystansie 30 km nie dochodzi do optymalnej temp. cały czas jedna kreska poniżej środkowej. frown.gif czy to jakaś usterka a jeśli tak ktoś wie co może być przyczyną?

Napisano

> Czy wiecie co to może być? a może to normalne?

> -10 i silnik na dystansie 30 km nie dochodzi do optymalnej temp. cały

> czas jedna kreska poniżej środkowej. czy to jakaś usterka a

> jeśli tak ktoś wie co może być przyczyną?

w obecnych warunkach przy spokojnej jeździe bez dawania w palnik to normalka zwłasza jak mocno grzejesz sie wewnątrz, nie masz jak wyprodukować więcej ciepła ja nawet test robiłem miałem wskazówke w pionie na wolnych obrotach dmuchawa na pełne oborty i grzanie i wskazówka leci do 1/4 skali momentalnie

Napisano

> -10 i silnik na dystansie 30 km nie dochodzi do optymalnej temp.

potwierdzam normalka przetestowane na wlasnej skorze przez ostatnie 3 dni

Napisano

Mam to samo , jedynie w korku jak 30 minut jechalem to dochodzila wskazowka do polowy wink.gif

Napisano

> a może to normalne?

> -10 i silnik na dystansie 30 km nie dochodzi do optymalnej temp.

Nie, nie jest to normalne.

I nie mogę się zgodzić z wypowiedziami poniżej, że TTM. W końcu dojdziemy do tego, że wszelkie anomalie w Stilo to normalność i nie ma się czym przejmować.

W obecnych warunkach maksymalnie po 10km ciecz chłodząca powinna mieć optymalną temperaturę.

Na Twoim miejscu przyczyny niedogrzania zacząłbym szukać od termostatu.

Napisano

Wczoraj sporo jeździłem przy temperaturze -20 i wskazówka osiągała pion jak nadmuch miałem ustawiony na 2 biegu. Na postoju lekko się odchylała, bo widocznie silnik nie produkuje wystarczającej ilości ciepła, a my do ogrzania kabiny sporo mu jej zabieramy. To samo się dzieje momentami podczas jazdy, gdy dmuchawa ustawiona na 3 lub 4 biegu. Zaznacze, że odchylenia wskazówki nie są wielkie. Jadąc bez ogrzewania po pierwszych 5 km temperatura cieczy szybko idzie do góry. Jak wskazówka dojdzie już do połowy drogi do pionu z nawiewu leci przyjemne powietrze zważywszy na temperaturę zewnętrzną -20.

Pozdrawiam

Napisano

> Wczoraj sporo jeździłem przy temperaturze -20 i wskazówka osiągała

> pion jak nadmuch miałem ustawiony na 2 biegu. Na postoju lekko się odchylała

No sorry, ale lekko zagubiłem się teraz.

Poniżej napisałeś iż normalnym jest, że płyn przy obecnych temperaturach otoczenia nie osiąga optymalnej temp. nawet przy dłuższej jeździe, a teraz napisałeś, że u Ciebie jednak osiąga nominalną temperaturę. I że tylko na postoju wskazówka nieco się odchyla.

To co jest w końcu normalne hmm.gif

Napisano

> dłuższej jeździe, a teraz napisałeś, że u Ciebie jednak osiąga

> nominalną temperaturę. I że tylko na postoju wskazówka nieco się

> odchyla.

> To co jest w końcu normalne

W pewnych okolicznościach, o których pisałem wskazówka nie będzie i u mnie trzymać pionu, czyli dmuchawa na 3 lub 4 biegu, temp. ustawiona na maxa, obroty w okolicach 1500, temp. otoczenia poniżej -10. Dlatego nauczyłem się najpierw zagrzewać silnik przy wyłączonym ogrzewaniu, potem ustawiam nadmuch na 2 i jest ok. Tylko na chwilowym postoju nieznacznie wskazówka opadnie. Sądzę, że są to normalne objawy jak na silnik, który tak mało ciepła produkuje. Autor tematu może nie końca podał okoliczności niedogrzewania silnika, a ja potwierdziłem, że u mnie też się niedogrzewa, ale w pewnych w/w okolicznościach wink.gif Dlatego też ustawiam tak parametry ogrzewania, aby i silnik był dogrzany, choć czasem, gdy bardzo mi zimno daje wszystko na full i wtedy wskazówka leci lekko w lewo wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Nie, nie jest to normalne.

Ale zależy co grinser006.gif

> I nie mogę się zgodzić z wypowiedziami poniżej, że TTM.

Diesel tak ma oink.gif

> W końcu

> dojdziemy do tego, że wszelkie anomalie w Stilo to normalność i

> nie ma się czym przejmować.

Eeee, to już OT biglaugh.gif Nie popadajmy w paranoję waytogo.gif

> W obecnych warunkach maksymalnie po 10km ciecz chłodząca powinna mieć

> optymalną temperaturę.

Przy jeździe powyżej 2000rpm wolniej niż 80-90km/h i wyłączonym ogrzewaniu -tak. Ale jak sprawdziłem przez ostatnie dni, zarówno w moim Stilo, które to wcześniej podejrzewałem o problem z termostatem (problem z małym obiegiem), jak i w Nuova Bravo jest podobnie, a nawet chyba w Stilo ciut lepiej icon_eek.gif

Dopóki jedzie się nie za szybko, na "średnioniskich" obrotach i bez ogrzewania lub na 1. biegu dmuchawy, to jest OK. Ale chwila spokojniejszej lub szybszej jazdy na niskich obrotach/z górki (sprawdzone wielokrotnie w obu autach przez ostatnie 3 dni, gdzie temp. była praktycznie niezmienna i wynosiła -12*C) i wskazówka opadała.

I teraz to sam nie wiem, czy mam się cieszyć, że Stilo sprawne i parę stów w kieszeni, czy beksa.gif że wymiana termostatu i tak nic nie poprawi hmm.gifsciana.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

a moim zdaniem jest to całkiem normalne...

mam okazje poobserwować stilo JTD, nowego avena d4d i moje v40 w TPB...

i tak...zakładając, że grzejemy w środku oczywiście...

Stilo po 2h w korku (ok.20km) w czwartek w wawie nie osiągnęło optymalnej temperatury...nowy termostat zmieniany na koniec zeszłego sezonu zimowego...trzymał raczej dobrze...

Aven po drodze do Legionowa raczej bez korków (ok. 25km) dopiero przed celem osiągnął optymalną temperaturę -> dodajmy, że Aven ma dodatkową nagrzewnicę grzejącą środek samochodu...

V40 po jeździe ok. 18km też się do końca nie nagrzało...dopiero po ostrzejszej ciut jeździe dogrzał się na wskaźniku do temp. optymalnej...

wydaje mi się, że nie jest to jakieś dziwo, że samochody się nie dogrzewają tym bardziej jak grzejemy w środku...

IMO nie panikujmy... wink.gif

Napisano

> wydaje mi się, że nie jest to jakieś dziwo, że samochody się nie

> dogrzewają tym bardziej jak grzejemy w środku...

Dla mnie jednak nie jest to jakieś normalne. Po mieście pokonuję raczej krótkie odcinki, więc dopiero przy którymś kolejnym odcinku wskazówka temp. pokazuje optymalną temperaturę. No ale trudno, aby było inaczej. Jadąc poza miasto, potrzebuję ok. 6km, aby mieć właściwą temperaturę płynu. Z ogrzewania oczywiście korzystam, tylko że nie przekraczam na klimatroniku połowy siły nawiewu. Wystarczająco mocno dmucha, a dodatkowo nie lubię szumu powietrza.

Wskazówka temperatury nieco opada w obecnych temperaturach, ale tylko wtedy, gdy samochód klekocze sobie przy dłuższym postoju.

Napisano

> Wskazówka temperatury nieco opada w obecnych temperaturach, ale tylko

> wtedy, gdy samochód klekocze sobie przy dłuższym postoju.

CND/CKD zlosnik.gif

Każdy jeździ inaczej, w innych warunkach, a z wcześniej wymienionych wypowiedzi (i innych wątków) wysnuć można wniosek, że jednak nawet przy sprawnym termostacie już po rozgrzaniu auta, bilans energetyczny może być (w zależności od warunków jazdy) ujemny. Zaś do tej pory niektórzy twierdzili (i w co ja też długo wierzyłem oink.gif), że "jak już stanie, to nie powinno nawet drgnąć" i jeśli opada, to na pewno coś jest nie tak. Ale z "prawdziwą zimą" diesel nie wygra bez dodatkowej pomocy ["niezależnego" (d)ogrzewania, odpowiedniego stylu jazdy itp.] waytogo.gif

Napisano

> Z ogrzewania oczywiście

> korzystam, tylko że nie przekraczam na klimatroniku połowy siły

> nawiewu. Wystarczająco mocno dmucha, a dodatkowo nie lubię szumu

> powietrza.

no widzisz...ja w swojej V40, Stilo i Avenie (chociaż tu jest dodatkowa nagrzewnica więc IMO nie powinno to robić większej różnicy a i tak nagrzewa się dłuuugo) nie włączam na pół gwizdka ogrzewania tylko klima auto i stopnie na ok. 20...więc dmucha na maxa...w stilo zaś (klima manual) ogrzewanie na maxa i dmuchawa na maxa...

> Wskazówka temperatury nieco opada w obecnych temperaturach, ale tylko

> wtedy, gdy samochód klekocze sobie przy dłuższym postoju.

czyli jednak tak różowo nie jest wink.gif

moim zdaniem nie ma co panikować na zaś...

Napisano

Normalne jest że silnik nie dogrzeje auta w mrozach, 3 auta slużbowe wszytskie nowe bo dopiero dostalismy, gdy stoi w garazu +14 stopni jest to nagrzeje sie w miare szybko ale bo dluzszej jezdzie gdzie nagrzewam wnetrze na max czyli max grzanie + mag sila wskazowka ma male odchyly. A jak auto stoi 2 dni w tych mroazch to nagrzewa sie po ok 20km ale musze mniej grzac w srodku.... nie piszecie ze STilo TTTM bo to normalka, mi nawet stilo szybciej nagrzewa silnik niz inne auta np. Nowa Fabia, Nowe 207, Reno Laguna itp...... wskazowki szaleja w tych mrozach smile.gif jak nie grzejesz wnetrza to jest ok a jak zaczniesz zabierac cieplo to w -13 stopni gdzies to cieplo ucieka... tak ma kazde auto, zreszta tu tez inni opisuja, jechac nie panikowac, a jak zle to autobusy tez jezdza 270751858-jezyk.gif

Napisano

Rozwiązaniem jest coś takiego. Chyba kupię i zamontuję, mam już dość jazdy zimnym autem na krótkich odcinkach po mieście.

Napisano
  • Autor

> -10 i silnik na dystansie 30 km nie dochodzi do optymalnej temp. cały

> czas jedna kreska poniżej środkowej. czy to jakaś usterka a

> jeśli tak ktoś wie co może być przyczyną?

Dzięki za wszystkie uwagi. Na razie nic nie będę robić poobserwuję.

Napisano

> Dzięki za wszystkie uwagi. Na razie nic nie będę robić poobserwuję.

Dziś jechałem w mega korku. Po kilkunastu minutach wskaźnik wskoczył na pozycję pionową i już do końca jazdy nie ruszył się

Napisano

Osobiście mam webasto .... i samochodzik zapalając ma prawie 80 stopni na płynie ... ale nie o to chodzi ...

Mialem okazje przetestować już parę termostatów .... związane jest to z przebiegiem mojego samochodu ....

Najpierw Ori .... potem EPS ... a teraz Ori by behr ....

i moim zdaniem najlepiej trzymal temp eps .... czyli zamiennik ....

Przy takich temperaturach jak teraz ... nawet jeżeli optymalna temp osiągam po 2 km od ruszenia ... to czasem wskazówka dygnie na ori ... czego nie zaobserwowałem na eps ..... jest jedno ale ...eps rozciekl mi się po 80 tys ... frown.giffrown.gif

Napisano

> Rozwiązaniem jest coś takiego.

No fajnie 1 KW .... szlak trafi wszystko

A tak na marginesie wygląda mi to na 3 świece żarowe od disla w obudowie .... proste i pomysłowe smile.gif

Napisano

Nie jest to normalne. Własnie to przerabialem u siebie. Wskazowka oscylowala pomiedzy srodkiem a jedna kreska po lewej. Wymienilem w ciemno termostat. Wskazowka STOI na SRODKU skali po przejechaniu 4km przy temperaturze otoczenia -5st. Niezaleznie od predkosci ruchu,od wlaczonej/wylaczonej dmuchawy oraz od wlaczonej/wylaczonej nagrzewnicy.

Tak wiec wszystkie odchylki wskazowki od pionu teraz juz wiem ze stanowia na 99% o uszkodzeniu termostatu! Tak wiec wszysycy, u ktorych wskazowka oscyluje badz wskazuje mniej niz polowa skali maja uszkodzone w mniejszym lub wiekszym stopniu termostaty.

Pozdrawiam

Napisano

> wszysycy, u

> ktorych wskazowka oscyluje badz wskazuje mniej niz polowa skali

> maja uszkodzone w mniejszym lub wiekszym stopniu termostaty.

> Pozdrawiam

To jak można wytłumaczyć, że wielu użytkowników nowego Bravo z silnikiem diesla ma również problemy z niedogrzaniem silnika podczas dużych mrozów? I nie dotyczy to tylko Fiata, ale i innych marek. Wystarczy poczytać również inne fora oraz wypowiedzi mechaników, że niedogrzanie silnika dieslowskiego, podczas ostrych mrozów, pozbawionego dodatkowych grzałek jest normalne... niestety :/ Wystarczy, że mocno grzejemy w kabinie i silnik nie wyrabia w produkcji ciepła, które dodatkowo jest mu zabierane. Mój silniczek osiąga temperaturę optymalną przy nawet -20 i utrzymuje ją do momentu, gdy obroty silnika są w granicach 1800-2200 i ogrzewanie ustawione na 2 biegu i temp. na max. Przy ogrzewaniu (4 bieg) na full wskazówka lekko się odchyla w lewo, ale nigdy nie spada do poziomu jednej kreski przed pionem. Sądzę, że jeżeli termostat jest sprawny, to nawet w -20 osiągnie pion, a późniejsze jego lekkie wachnięcia są powodowane włączonym ogrzewaniem i stopniem obciążenia silnika. W dieselkach, w których jest dodatkowo ogrzewanie elektryczne nie tylko mamy szybciej ciepło w kabienie, ale i silnik szybciej się zagrzeje. Mój tata ma Scenica z 2006 r. i tak to tam wygląda. Aż czasem mi żal, ale na swojego Stilona też nie narzekam wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

> To jak można wytłumaczyć, że wielu użytkowników nowego Bravo z

> silnikiem diesla ma również problemy z niedogrzaniem silnika

> podczas dużych mrozów?

np. uszkodzeniem termostatu.

I nie dotyczy to tylko Fiata, ale i

> innych marek.

bo wszedzie zasada dzialania i jakos tego elementu jest podobna:)

Wystarczy poczytać również inne fora oraz

> wypowiedzi mechaników, że niedogrzanie silnika dieslowskiego,

> podczas ostrych mrozów, pozbawionego dodatkowych grzałek jest

> normalne... niestety :/ Wystarczy, że mocno grzejemy w kabinie i

> silnik nie wyrabia w produkcji ciepła, które dodatkowo jest mu

> zabierane.

Obawiam sie ze to co napisales powyzej nie dokladnie zostalo przez Ciebie przemyslane. Nie ma mozliwosci aby silnik sie nie wyrabial z produkcja ciepla.

Statystyczny silnik ma sprawnosc okolo 40%, oznacza to ze głównie produkuje....ciepło wlasnie.

Jezeli auto pali 10l/100km to 4litry ida na naped a 6l idzie na straty czyli cieplo. Mowiac w pewnym uproszczeniu.

Ja akurat pisalem o termostacie w silniku benzynowym, ale to wlasciwie nie ma znaczenia. Termostat powinien utrzymywac stala temp. w obiegu. Jak puszcza za wczesnie to ciecz idzie na chlodnice i temperatura spada. Jak otworzysz nagrzewnice na MAX to termostat ma sie przymknac i cieplo krazy miedzy blokiem a nagrzewica a termostat sie po prostu rzadziej otwiera i mniej ciepla przepuszcza na chlodnice.

Nadal uwazam ze jak wskazowka sie dziwnie zachowuje to termostat nalezy sprawdzic w pierwszej kolejnosci.

Wesolych Świat!

Napisano

> Obawiam sie ze to co napisales powyzej nie dokladnie zostalo przez

> Ciebie przemyslane. Nie ma mozliwosci aby silnik sie nie

> wyrabial z produkcja ciepla.

To wszystko prawda, co piszesz, a jeśli odniesiemy, to do silnika benzynowego, to już nikt nie jest w stanie tego podważyć. Problem z niedogrzanymi (mówimy o lekko falującej wskazówce płynu przy temperaturach poniżej -10 i to przy pewnych okolicznościach) silnikami mają głównie posiadacze dieselka. A dlaczego, to tutaj to wyjaśniano wink.gif

Wesołych Świąt i wszystkiego dobrego!!!

Napisano

> nie piszecie ze STilo TTTM bo to normalka, mi nawet

> stilo szybciej nagrzewa silnik niz inne auta np. Nowa Fabia,

> Nowe 207, Reno Laguna itp...... wskazowki szaleja w tych mrozach

Poza Stilo JTD, które w mieście w zimie ustawicznie jest niedogrzane i jest w nim zimo!, użytkuję też PRLowsko-koreańską myśl techniczną: Poloneza GSI. I tutaj nie ma żadnych problemów z ogrzewaniem, nawet przy -15! Ciepłe powietrze zaczyna lecieć już po kilku minutach, czyli wystarczy odpalić, odśnieżyć, a w środku już robi się ciepło. No ale tu fizyka pomaga - jeśli spalanie średnie to 13l/100 (pewnie po odpaleniu to i z 20), to gdzieś to ciepło musi się podziać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.