Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regeneracja turbosprężarki

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj wieczorem odkręciłem dolot powietrza przy turbo bo zaniepokoił mnie olej w interkulerze (śladowy) i zapchana przepustnica za intelkulerem (tam osadziła się sadza wymieszana z olejem). Wstępna diagnoza: minimalne luzy wyczówalne pod palcem na turbinie. Turbo gwiżdże ale widać, że auto ma trochę mniej mocy niż 125 kucy.

Czy regeneracja to kosztowna sprawa i czy w okolicach W-wy możecie polecić warsztat, który zajmuje się regeneracją.

Napisano

Nie wiem czy to powód do regeneracji. Po pewnym przebiegu auta zawsze są śladowe ilości oleju w intercoolerze. Problem jest wtedy gdy z niego się leje lub są widoczne krople oleju, ale śladowy nalot oleju to nie jest powód do regeneracji. Kilka turbin widziałem w swoim życiu i zawsze były śladowe oznaki oleju. W turbo które jest zajechane doszczętnie olej wręcz leje się z układu dolotowego.

Spadek mocy jaki zauważasz niekoniecznie mówi o uszkodzonym turbo. Powodem spadku mocy może być zapchany katalizator, kiepskie paliwo i wiele innych czynników. Często też nam się wydaje, że auto jest słabsze a to tylko subiektywne odczucie.

Błotko o którym pisałeś to zapewne zwilgotniały pył jaki przeleciał przez filtr paliwa. Częsciej zmieniaj filtr aby zapobiec przedostawaniu się śmiecia do silnika. Sadzy tam nie powinno być.

Lub to co wydaje się sadzą nią nie jest.

Luz wyczuwalny ginie gdy auto jest uruchomione. Temperatura sama doprowadza do uszczelnienia i likwidacji luzów. U mnie też jest minimalny luz, kumpel w mercedesie E klasie zmieniał turbo na nówkę i tez dało się wyczuć coś w postaci luzu. Nie martwiłbym się tym.

Regeneracja to nie tania sprawa. Czasami lepiej poszukać używanej sprawnej turbiny bo wyjdzie na pewno taniej.

Dodam może jeszcze, że gdy turbo jest padnięte to nie czuć w czasie przyspieszania tak zwanej dziury. Auto przyspiesza równomiernie i nie czuć nagłego przyrostu mocy. Jak miałem saaba i zajechałem turbo to dało się to bardzo wyraźnie odczuć. Aha, dodatkowo auto zaczyna dymić na niebiesko lub biało i ubywa olej.

Napisano

Jeśli turbo nie pompowałoby odpowiedniego ciśnienia, to wywalany jest błąd za niskiego ciśnienia doładowania, tak mi się wydaje.

Napisano
  • Autor

> ^^^

> zgadza się

błędu nie wywaliło. Ale mimo wszystko coś musi być na rzeczy z turbo albo hmm... może ze spalaniem. bo ta klapka w przepustnicy za interkulerem staneła dęba od tej czarnej mazi i zawór podciśnienia nie jest w stanie jej ryszyć. Po każdym otwarciu maski widzę, że wyskoczył z zaczepów.

Filtr paliwa wymieniam co 10 tyś. km.

Auto tankuję w shelu albo orlenie, co 5 tyś. dolewam tego stp formuła do diesli.

Jak mocno dam po garach to kierowcy za mną włączają światła przeciwmieglne - kopci na czarno. Na postoju po przegazowaniu od cholery sadzy na ziemi

Napisano

> Jak mocno dam po garach to kierowcy za mną włączają światła

> przeciwmieglne - kopci na czarno. Na postoju po przegazowaniu od

> cholery sadzy na ziemi

Efekt zatkanego katalizatora. Mam to samo, jeżdżę codziennie po mieście ale jak mogę się wyrwać na luźniejsza trasę i dam po garach to czarna zasłona, ale jak go przegonię to nie puści ani dymka.

Co do tej mazi, musisz wyczyścić zarówno intercooler jak i przewody dolotowe. Nadal twierdzę, że maź nie pochodzi od uszkodzonej turbiny, ale mogę się mylić, na odległość to tylko mogę sobie z fusów powróżyć.

Napisano

Wg mnie olej przedostaje się do układu dolotu powietrza z odpowietrzenia skrzyni korbowej /odmy/

Napisano

> Wg mnie olej przedostaje się do układu dolotu powietrza z

> odpowietrzenia skrzyni korbowej /odmy/

Najprędzej tak jest.

Napisano

> ta klapka w przepustnicy za

> interkulerem staneła dęba od tej czarnej mazi i zawór

> podciśnienia nie jest w stanie jej ryszyć.

Stanęła w pozycji otwartej, czy zamkniętej?

Przydałoby się ją wyjąć i umyć w benzynie.

Napisano

> Nie wiem czy to powód do regeneracji. Po pewnym przebiegu auta zawsze

> są śladowe ilości oleju w intercoolerze. Problem jest wtedy gdy

> z niego się leje lub są widoczne krople oleju, ale śladowy nalot

> oleju to nie jest powód do regeneracji.

Pocieszyłeś mnie kolego ogromnie bo mam to samo, czyli uwaloną przepustnice tą czarną mazią i olej w dolocie do przepustnicy. Tylko, że nie zauważyłem spadku mocy i auto nie kopci jakoś specjalnie i błędów też nie ma.

Z tego wynika, że każda turbinka puszcza trochę oleju....

Sprawdzę jeszcze odmę czy jest sucha.

Mam pytanko, czy czasem jak komuś się zbierze więcej tego oleju to nie zaleje całkowicie intercoolera. U mnie wejście i wyjście powietrza do intercoolera jest na jego górze i obawiam się, ze już jest zawalony olejem i przestaje spełniać swoją rolę. Może tak być ?

Napisano

> Mam pytanko, czy czasem jak komuś się zbierze więcej tego oleju to

> nie zaleje całkowicie intercoolera. U mnie wejście i wyjście

> powietrza do intercoolera jest na jego górze i obawiam się, ze

> już jest zawalony olejem i przestaje spełniać swoją rolę. Może

> tak być ?

Intercoolera sam olej nigdy nie zapcha, ciśnienie generowane przez sprawną turbinę szubko go udrożni goniąc olej do kolektora ssącego i przepalenie go co powoduje dymienie niebieskie lub białe. Wtedy mamy oznakę że z naszym turbo jest coś nie tak.

Opisujesz że masz dużo oleju w intercoolerze, tzn ile? tylko mokre rurki czy po ich zdjęciu olej wycieka?

Napisano
  • Autor

> Stanęła w pozycji otwartej, czy zamkniętej?

> Przydałoby się ją wyjąć i umyć w benzynie.

Po zdjęciu tej rurki od interculera wsadziłem palucha i wymacałem, że jest otwarta na 3/4, delikatnie próbowałem poruszać tą blaszką ale ani drgnie.

A tak poza tym za co odpowiada to ustrojstwo? To znaczy po co się otwiera i zamyka?

Przy okazji mam pytanie czy po odkręceniu i wyczyszczeniu benzyną tej przepustnicy muszę zaopatrzyć się w jakąś uszczelkę, czy wystarczy jakieś mazidło do uszczelnienia.

A i najważniejsze, czy w sytuacji gdy faktycznie olej leci przez odmę, której drugi koniec wchodzi trójnikiem przed turbo to poważna sprawa czy to normalne zachowanie?

Napisano

> Opisujesz że masz dużo oleju w intercoolerze, tzn ile? tylko mokre

> rurki czy po ich zdjęciu olej wycieka?

tak tylko podejrzewam, że jest w nim dużo oleju bo ma wyjście i wejście na samej górze, ale jak mówisz, że ciśnienie przedmucha....

pewnie musiałbym go zdemontować i odwrócić do góry nogami aby zobaczyć ile tam tego jest,

co do rurek wyglądają tak jak na zdjęciach poniżej + zabrudzone przewody poniżej bo olej wyciekał między cybantami i zabrudził wszystko poniżej

link1

link2

Napisano

> A tak poza tym za co odpowiada to ustrojstwo? To znaczy po co się

> otwiera i zamyka?

Normalnie jest otwarta. Zamyka się gdy gasisz silnik, dzięki czemu ten nie rzuca się w tym czasie. Ot taki diwajs dla poprawy komfortu.

> czy po odkręceniu i wyczyszczeniu benzyną tej

> przepustnicy muszę zaopatrzyć się w jakąś uszczelkę

Jest tam uszczelka o takim kształcie.

283250259-uszczelka.GIF

Ma ona numer 8 50 678 i kosztuje w ASO ok. 4zł.

post-53490-14352505949504_thumb.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.