Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Dysze mglowe spryskiwacza: C3?

Featured Replies

Napisano

Witam

Po konwersacji z kolega Grafem zadaje pytanie: czy dysze mglowe z Citroena C3 podejda bez wielkich problemow do AF (dysze od Insigni odpadaja przez aklamacje...)? Montowal ktos, rozwazal montaz, ogladal?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Po konwersacji z kolega Grafem zadaje pytanie: czy dysze mglowe z

> Citroena C3 podejda bez wielkich problemow do AF (dysze od

> Insigni odpadaja przez aklamacje...)? Montowal ktos, rozwazal

> montaz, ogladal?

> Pozdrawiam

nie pasuja, za duze otwory w masce

Napisano

W życiu bym o tym nie pomyślał, fajna sprawa z tym mgłowym spryskiwaniem. Czekam również z niecierpliwością na odpowiedzi, czy coś takiego w eFce da się zamontować, nie koniecznie od C3? smile.gif

Napisano

Podobno podchodzą do lanosa, to może i do astry podejdą

Napisano
  • Autor

> nie pasuja, za duze otwory w masce

Mysle, ze to nie jest wielka przeszkoda...

>Podobno podchodzą do lanosa, to może i do astry podejdą

W Lanosie byly dysze mglowe?

Temat ciekawy...

Pozdrawiam

Napisano

> Mysle, ze to nie jest wielka przeszkoda...

> W Lanosie byly dysze mglowe?

> Temat ciekawy...

Tylko z kojarzeniem trudniej grinser006.gif

Nie były mgłowe ale koledze chodziło o to że te z c3 do lanosa ponoć pasowały. Ja nie próbowałem zmieniać. Mi spryskiwacze w Lanosie w zupełności wystarczały. Lały o wiele lepiej niż te w AH.

Napisano

> Mysle, ze to nie jest wielka przeszkoda...

nie pamietam juz szczegolow bo przymierzalem sie do nich z 2 lata temu,

ale o ile dobrze pamietam to roznica wielkosci jest na tyle duza, ze

bezinwazyjnie nie jestes w stanie ladnie tego zrobic

Napisano
  • Autor

> Tylko z kojarzeniem trudniej

> Nie były mgłowe ale koledze chodziło o to że te z c3 do lanosa ponoć

> pasowały.

Faktycznie, z rozpedu nie doczytalem...Niemniej jednak wszelkie sugestie mile widziane...

Pozdrawiam

Napisano

No wlasnie, ale pomijajac fakt, ze inwazyjnie bardziej lub mniej to czy one sa rzeczywiscie mgłowe, bo na tych zdjeciach wyglada, ze sika tyle, ze bardziej szeroka struga, a nie robi mgły jako takiej.

Napisano

> nie pasuja, za duze otwory w masce

No to super. Gorzej by było, gdyby trzeba było piłować maskę.

Wykonanie jakiejś adaptacji nie powinno nastręczać żadnych kłopotów.

Jak można było wsadzić silnik mercedesa do wołgi, to problem przystosowania małego plasticzku do otworku w masce wydaje się być zajęciem do wykonania w czasie kolacji.

Napisano
  • Autor

> Jak można było wsadzić silnik mercedesa do wołgi,

Co wiecej silnik 601 Mercedesa mozna bylo wsadzic nie tylko do Wolgi, ale i Uaz-a, Gaz-a oraz Warszawy M20, zreszta, technologia tych pojazdow ta sama...wot tiechnika....takie OT.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Po konwersacji z kolega Grafem zadaje pytanie: czy dysze mglowe z

> Citroena C3 podejda bez wielkich problemow do AF (dysze od

> Insigni odpadaja przez aklamacje...)? Montowal ktos, rozwazal

> montaz, ogladal?

Tosh, a może by "obejść" temat tak:

nie pamiętam jak to wygląda w A-F ale może dałoby się zostawić dysze na masce nieużywane, a w podszybie plastikowe wmontować dysze np z insignii?

brat

Napisano

> Tosh, a może by "obejść" temat tak:

> nie pamiętam jak to wygląda w A-F ale może dałoby się zostawić dysze

> na masce nieużywane, a w podszybie plastikowe wmontować dysze np

> z insignii?

> brat

Zapewne byłoby to możliwe, tam pod tym plastikiem podszybia jest trochę miejsca, o ile dobrze pamiętam, bo pół roku temu to odkręcałem. Trzeba by też zrobić coś z wężykami, już nie konieczne byłoby prowadzenie ich przez maskę.

Napisano

> Montowal ktos, rozwazal

> montaz, ogladal?

yaya.gif

Od strony kierowcy mam zamontowany sprysk od C3. Z prawej został jeszcze oryginał.

hehe.gif

Montaż nie stwarza najmniejszych problemów. Wystarczy taśma dwustronnie klejąca palacz.gif

Napisano

> Montaż nie stwarza najmniejszych problemów. Wystarczy taśma

> dwustronnie klejąca

To jak jest z tym otworem, lub jak to zamontowałeś?

Fotka może jakaś

Napisano

> Od strony kierowcy mam zamontowany sprysk od C3. Z prawej został

> jeszcze oryginał.

Bez fotek się nie liczy 033102bebe_1_prv.gifgrinser006.gif

Napisano

> To jak jest z tym otworem, lub jak to zamontowałeś?

> Fotka może jakaś

Jak znajdę drugi spryskiwacz to zrobię fotkę z oryginałem.

Ogólnie montaż polega na podklejeniu taśmy do spryskiwacza. W całości ładnie zakrywa otwór po oryginalnym. Trzyma się również dobrze.

Tylko zanim towarzystwo się napali i zrobi ogólnopolski nalot na serwisy PEUGEOTA oraz RENAULT radzę dobrze przeanalizować temat.

Mi ogólnie kilka rzeczy przeszkadza. Główny strumień jest za nisko (wypada jakieś 2-3 cm nad piórem wycieraczki). Zamierzam poszukać w związku z tym mocniejszej pompki.

Druga kwestia: płyn mi się wylewa z niego na maskę. Np. podczas hamowania lub wchodzenia w zakręt. Ten problem zamierzam rozwiązać przekładając zaworek zwrotny z okolic pompki pod sam spryskiwacz.

Trzecia kwestia: Mgiełka jest fajna jak samochód stoi. Gorzej jak się jedzie. Ale to postaram się rozwiązać wraz z pierwszym punktem.

Jak przeróbki nie pomogą to wrócą do łask podgrzewane spryski od omegi grinser006.gif

Napisano

Ja znalazłem taki filmik i sie zastanawiam czy autor zamontował właśnie takie z C3 czy to są jeszcze inne. Ciekawi mnie czy te z insignii dają taki sam efekt jak te z C3. Jeśli te z Insignii są lepsze i tańsze to myślę, że warto nawiercić otworki w plastikowym podszybiu, a potem można je podregulować żeby dobrze na szybę pryskało. Tutaj widać, że są zamontowane w masce i jakoś to działa, ale może jest pod innym kątem maska i spryskiwacze są umieszczone bliżej szyby hmm.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Zamowilem dysze od Insignii i juz leza na biurku. Teraz pojawia sie pytanie. Czy wezyk spryskiwacza ma jakas konkretna srednice (przede wszystkim wewnetrzna) oraz jaki jest rozstaw tych spryskiwaczy w astrze G. Gdyby ktos mogl to zmierzyc oraz zrobic choc pogladowe foto to bylbym wdzieczny grinser006.gif Mam zamiar zostawic oryginalne w masce jako atrape, a te nowe zamontowac w plastikowym podszybiu w nawierconych uprzednio otworach.

Pozdrawiam grinser006.gif

Napisano

Tak się zastanawiam, czemu jeszcze jakiś sklep nie zajął się produkcją zamienników dysz, tyle że mgłowych na maskę do Astry i nie tylko. niewiem.gif Moim zdaniem zarobiłby na tym spora kasę. hehe.gif Bajer przecież efektywny no i efektowny...

Napisano

Ja założyłem u siebie z alledrogo - nie widzę tej aukcji teraz, ale były do VA ... mocowanie jest nieco inne ale na silikonie sobie siedzą ... pub2.gif

d46ff6c7ffd61a33m.jpg

Napisano

Jesli komus by sie chciało dziurawic podszybie to od Octavii II mysle ze by "pasowały" albo fabia II, roomster... moge dzis w robocie zapytac ile kosztuja u nas w aso smile.gif

Napisano

Ja niedlugo bede montowal spryski od Insignii w podszybiu. Praktycznie wszystko juz mam poza wiertlem fi 15,5mm grinser006.gif Dzisiaj robilem probny test i calkiem ladnie siusia grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.