Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Uno 1.0 i.e.S ('99) vs Renault Clio 1.4 16V ('99)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów smile.gif20.GIF

Nie będę przeciągał na wstępie bo sam nie lubię wątłych wpisów a więc od razu przechodzę do rzeczy. Mam 25 lat, jeżdże od 2 lat Fiatem Uno 1.0 i.e.S ('99) i jestem z niego bardzo zadowolony. Kupilem go z przebiegiem 99000km od pierwszego wlasciciela, teraz mam 140000 km a przy 125000 km zrobiłem remont silnika i zawieszenia (uszczelka pod głowicą, pompa wody, amortyzatory, świece itp.). Ostatnio udało mi się dopaśc na allegro licznik od uno sx z obrotomierzem i jest, co tu dużo mówic, rewelka smile.gif Mam tez super felgi aluminiowe firmy att i dwa prawie nowe komplety opon. W uno alusy att wygladaja pieknie, jak oryginalne. Nie moge doczekac sie wiosny kiedy je zaloze smile.gif Więcej nie piszę, kto chce zerknąc o czym pisze zapraszam na moja strone w autocentrum, oto link:

www.autocentrum.pl/awc/kordian1985

Obecnie przebywam w Szwecji i tutaj też używam mojego uno. Ostatnio natrafiła mi się pewna "okazja". Mój znajomy zmienił sobie auto i powiedział, że jego stare mogę sobie wziąc za darmo. Jest to Renault Clio 1.4 16V 98KM ('99). Po krótce: środek jak nowy, zero rysy na lakierze, jest jednak problem. A aucie padl silnik i zostal zmieniony na inny, identyczny ale prawie nowy (z clio 2006, 35000km). Jest juz wlozony do auta ale nie pasuje do niego skrzynia biegow, trzeba by ja dokupic i wlozyc. Moj szwedzki znajomy powiedzial (po cenzurze) "ze stracil nerwy" klnie.gif i nie chce juz tego auta na oczy widziec bo serwis tutaj jest bardzo drogi. Kupil sobie czteroletnie volvo s40 i clio stoi i czeka na niewiadomo co smile.gif Koszt takiej skrzyni biegow w idealnym stanie na allegro to 1000 zl, powiedzmy 2500 zl lacznie z wymiana, liczmy wiec ok 3500 zl calkowity koszt sprowadzenia tego auta przez hol na promie, zrobienia skrzyni i zarejestrowania. Okolo. Moje uno mniej wiecej jest tyle warte wiec moglbym teoretycznie pojsc na taka zamiane.

sciana.gif Moje pytanie do forumowiczow jest wiec takie:

Czy warto zamienic moje uno na opisane renault clio z prawie nowym silnikiem? Auta sa z tego samego rocznika, maja prawie identyczny kolor, zakladamy tez ze koszt tej zamiany bylby zerowy lub prawie zerowy. W zasadzie na pierwszy rzut oka wydaje sie ze zamiana jest oczywista, wkoncu auto teoretycznie prawie nowe, wyzszej klasy, wieksze itp. Dlaczego wiec pisze na forum? Dlatego ze nie przepadam za francuzami, boje sie tego ze mi sie nie spodoba pomimo mocnego silnika. Jakos wole kanciate auta niz napompowane mydlane bańki. Jakby nie było to problem jest i byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie. Prawdopodobnie od losów tego wpisu na forum zależy to co zrobię smile.gif dzięki z góry koledzy unomaniacy smile.gifpub2.gifcool.gif

post-141633-14352506105784_thumb.jpg

Napisano

Ja tylko wyrażę opinię na temat francuskich samochodów: BADZIEW!

Podam przykłady w rodzinie i sód znajomych:

wujek jeżdzi już 4 letnią meganką i odnowości ma z nią problemy, jak nie stuka, to puka, części do tanich nie należą. W serwisie poo 20000km miał wymieniany rozrząd.... ogólnie powiedział, że czefoś takiego więcej niekupi

jedna z ciotek miała lagunę.... żałowała i ją sprzedała....

sąsiad jeździ renówką 19.... wiecznie słyszę, że ma z czymś problemy.... maja to średnio taz w miesiącu odwiedził mechanika...

Ja nigdy nie zamienię samochodu na francuski, choćby nowy... wolę zabytkowego fiata choćby 125p!

To jest moja opnia!!!

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki Muzyk007. To juz cos, tym bardziej ze slyszalem podobne opinie smile.gif Jest wiec 1:0 dla uno, moze nawet 2:0 liczac moj poglad smile.gif

Napisano

> Wielkie dzieki Muzyk007. To juz cos, tym bardziej ze slyszalem

> podobne opinie Jest wiec 1:0 dla uno, moze nawet 2:0 liczac moj

> poglad

wsytarczy Muzyk grinser006.gif

Napisano

> Ja tylko wyrażę opinię na temat francuskich samochodów: BADZIEW!

> Podam przykłady w rodzinie i sód znajomych:

> wujek jeżdzi już 4 letnią meganką i odnowości ma z nią problemy, jak

> nie stuka, to puka, części do tanich nie należą. W serwisie poo

> 20000km miał wymieniany rozrząd.... ogólnie powiedział, że

> czefoś takiego więcej niekupi

> jedna z ciotek miała lagunę.... żałowała i ją sprzedała....

> sąsiad jeździ renówką 19.... wiecznie słyszę, że ma z czymś

> problemy.... maja to średnio taz w miesiącu odwiedził

> mechanika...

> Ja nigdy nie zamienię samochodu na francuski, choćby nowy... wolę

> zabytkowego fiata choćby 125p!

> To jest moja opnia!!!

Zależy jak się trafi. Ja mam dwóch znajomych, którzy jeżdżą renówkami i jeśli chodzi o awaryjność to nie narzekają, bo w ich przypadkach jakoś nic specjalnie się nie psuje. Natomiast faktycznie należałoby rozważyć koszty eksploatacji, bo przy założeniu, że to Clio nie byłoby jakoś ponadprzeciętnie usterkowe to jednak ceny części są wyższe, ale również auto jest (przynajmniej w moim odczuciu) nieco przyjemniejsze w środku, a silnik 1.4 16V jest naprawdę żwawy waytogo.gif

Napisano

Hm... ja na twoim miejscu skłaniałbym się ku Clio. Bo jeśli dostajesz je za darmo i z pewnego źródła to jest ogromny plus. Dodatkowo tam gdzie był u znajomego w tej Szwecji na pewno był dbalej serwisowany i naprawiany niż w Polsce. Ja nie miałem w życiu renówki i nie wypowiadam się czy to badziew czy nie. Na Fiaty bardziej wieszają psy, a renówki miałbyś się obawiać. Dostajesz wygodniejsze, bezpieczniejsze, nowocześniejsze, z ciekawym silnikiem autko, ja bym się nie zastanawiał. Sprzedawaj Uno i za tą cenę kupuj skrzynię do renofki

Napisano

Z tego co piszesz to jedyny problem to skrzynia. Czy silnik byl zmieniony sam jako słupek czy z osprzętem. Żeby się nie okazało że ktoś przekombinował i zostaniesz z niepasującym silnikiem do osprzętu. Skoro to ta sama pojemność a skrzynia się różni więc coś tam żabojady namieszały. Po sekundo czy nowa skrzynia będzie p&p do starszej budy. Mechanizm zmiany biegów i półosie o łapach nie wspomnę. Niby to błahostki ale jednak ważne.

Napisano

szczerze na co dzień mam do dyspozycji Scenic-a i Uno. Scenicem przejechałem 30 tys km a Uno 80 tys. Jak do tej pory Uno nigdy mnie nie zawiodło (odpukać) mlotek.gif Do domu zawsze dojechałem. Ze Scenikiem parę razy już miałem przeboje na trasach (np. padła pompka paliwa, uszczelka pod głowicą oraz przy wyjeżdżaniu z garażu pękła mi sprężyna przedniego zawieszenia). W dalsze trasy wolę jechać Uno niż bardziej komfortowo ale modlić się czy dojadę Scenikiem sick.gif Jakbym miał kupować teraz to kupiłbym na pewno Fiata waytogo.gif Znajoma z pracy ma Clio z 99r. i też tylko po mechanikach z nim jeździ. 270751858-jezyk.gif

Na Clio na pewno byś zyskał bo auto droższe ale jak ten twój kolega ma go dosyć to powinieneś się zastanowić czy to nie jest "niedźwiedzia przysługa"? hmm.gif

Napisano

> Zależy jak się trafi. Ja mam dwóch znajomych, którzy jeżdżą renówkami

> i jeśli chodzi o awaryjność to nie narzekają, bo w ich

> przypadkach jakoś nic specjalnie się nie psuje. Natomiast

> faktycznie należałoby rozważyć koszty eksploatacji, bo przy

> założeniu, że to Clio nie byłoby jakoś ponadprzeciętnie

> usterkowe to jednak ceny części są wyższe, ale również auto jest

> (przynajmniej w moim odczuciu) nieco przyjemniejsze w środku, a

> silnik 1.4 16V jest naprawdę żwawy

No widzisz, to zależy jakie opinie słyszysz. Ty znasz takich co maja francuzy i są zadowoleni, a ja nie nam kogoś kto nie narzeka na francuza....

Napisano

Szwagra brat ma już pare ładnych lat clio tyle ze jedynke - poza normalnymi wymianami - nie robi przy aucie nic. Tak wiec nie możan mowić ze francuzy sa fe i be.

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim dzięki za kilka słów porady chłopaki drive.gif

Natqo, przedstawiasz rozsądny sposób myślenia. To racjonalne argumenty ale gdyby nie targały mną wewnętrzne rozterki to nie byłoby tego wpisu na forum smile.gif

Są różne zdania, dla Drupi'ego wyjaśniam dodatkowo: silnik był zmieniony z całą elektroniką i jakoś to nawet działało. Półosie pasują i auto przejechało kilkaset metrów ale potem podobno rozpadła się skrzynia (wiem wiem, podejrzanie to brzmi smile.gif ). W każdym razie szwedzcy specjaliści wsadzili nowy silnik i stwierdzili że jeszcze musi być nowa skrzynia. I na tym stanęło. Także z silnikiem nie ma problemu, jest włożony, pasuje i działa. Nie ma biegów, jest tylko luz smile.gif

Przemek, dzięki za porównanie z renault scenic. To co opisujesz to dokładnie to czego się obawiam przy przesiadce na francuza. Tym bardziej że francuskie auta mi się w ogóle nie podobają, mam o nich kiepskie zdanie, nie znoszę języka francuskiego, nie przepadam za francuzami i odrzuciłem korzystną ofertę stypendium w Paryżu i wybrałem Szwecję smile.gif - jak na razie nie żałuję. I chociaż zmiana uno na renault wydawałaby się krokiem naprzód to serce podpowiada mi podobną decyzję, a więc lepiej nie francja niż francja old.gif

Chętnie poczytam jeszcze co inni myślą na ten temat ale naprawdę jestem przywiązany do mojego uno i jakimś cudem mam poważne wątpliwości czy ta zamiana byłaby dobra. Może warto jeszcze poobcować z niezastąpionym uno rok lub dwa i później przesiąść się do wymarzonego volvo xc70 lub subaru forestera.... confused.gif

Napisano

A no to skoro to jeździło to git. Kwestia zmiany skrzyni. Samochód z 99 roku więc takie wpadki jak skrzynia mogą się zdarzyć. Silnik masz młody dorwać podobną skrzynię i śmigać. Myślę że to nie było by głupie. Tym bardziej jeżeli samochód był że tak powiem serwisowany.

Napisano

ja niestety, też mam złe wieści o francuskich autach frown.gif ma kilku moich znajomych francuskie auta i tylko jeden z nich nie narzeka a ma on xantie alien.gif

BTW znasz stan swojego auta... ba! a nawet dotarłeś unkiem do szwecji a to o czymś świadczy waytogo.gif hmmm... a przesiadając się do clio, to trzeba będzie od podstaw poznać autko a żeby wiedzieć co w nim może polecieć frown.gif

ot to tak moja wypocina palacz.gif

Napisano

Na kąciku Uno poradzą Ci raczej Uno, na Francowatych Renię, a obiektywnie chyba na MD...

Ja miałem Uno, mam Lagunę.

Oba psuły sie na potęgę. Części do obu tanie, choć może trochę dzięki dostępności tych do Lagi.

W Uno korozja i dużo pierdół.

W Lagunie korozja nie jest problemem, za to pierdół więcej.

Poniekąd jest to kwestia "zmęczenia" obu aut (Renault ma ok. pół miliona przebiegu i historie w taxi).

Komfort jazdy auta francuskiego jest naprawdę duży w porównaniu z Fiatem. Z Clio nie ma już tak wielkiej różnicy, ale jednak w tej kategorii Francuz prowadzi.

Co do osiągów - różnica nie będzie może aż tak drastyczna, jak wynika z porównania mocy, ale prawie 100KM w lekkim aucie robi swoje.

Czy zmieniłbym drugi raz Uno na Francuza?

Tak. Też Renault. Tylko na pewno nie na ten egzemplarz.

Komfort jazdy jest napradę niesamowity.

Uno mimo wszystko będzie wyraźnie tańsze w eksploatacji, choć przy odrobinie szczęścia (i braku awarii w Reni, a serwis i skromny przebieg daje uzasadniona na nie nadzieję) do obu będziesz jeszcze jakiś czas lać paliwo i jeździć póki nie dorobisz się wymarzonego auta...

pzdr

chemicq

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za opinie, cieszę się że tylu osobom chciało się mi doradzić smile.gif chemicq, Twoje porównanie uno z laguną potwierdza moje obawy związane z francuskimi autami. Nie chodzi mi szczególnie o komfort, ja auto musze lubić i nie może ono być źródłem moich największych zmartwień. A uno nie jest więc coraz bliższy jestem olania sprawy z clio i tyle w temacie admin.gif Tym bardziej ze na allegro widzialem ze takie wozy mozna kupic za 6-8 tys wiec nawet gdybym chcial go sprowadzic, naprawic i sprzedac to nie zarobie wiecej niz 2 tys. Gra nie warta swieczki. Mysle ze (jezeli sie nic w mojej glowie nie pozmienia) to nawet sie nie bede tym babral przemierzajac kolejne kilometry moim niebieskim blue thunderem drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.