Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pękła sprężyna przedniego zawieszenia, help!

Featured Replies

Napisano

Pękła po środku długości. Mam teraz przez to niskie zawieszenie... Dobrze że nie doszło do wypadku. Dowiedziałem się że fiat zna sprawę i zakłada jakieś blaszki, które niby mają zapobiec przebiciu opony przez pękniętą sprężyne. Co mi po tych blaszkach jak już sprężyna pękła. Auto 2002 rocznik. W ASO nie chcą słyszeć o wymianie za free. Mnie się wydaje, że te spręzyny mają wadę konstrukcyjną o czym świadczy wiele podobnych przypadków. Ktoś coś wywalczył, może kupować na allegro? Coś polecacie? Co robić?

Napisano

> Dowiedziałem się że fiat zna sprawę i zakłada jakieś blaszki, które niby mają zapobiec

> przebiciu opony przez pękniętą sprężyne. Co mi po tych blaszkach jak już sprężyna pękła. Auto 2002 rocznik.

Mar_Co udało się wymienić sprężyny na nowe w ramach akcji zakładania blaszek - jak dobrze pamiętam. Ale akcja serwisowa miała miejsce lata temu.

Jestem zwolennikiem walki o "swoje", ale marnie widzę, aby udało Ci się wywalczyć nowe sprężyny na koszt Fiata. Zresztą, czy miałbyś zaufanie do kolejnych, takich samych? Lepiej kupić nowe Monroe lub KYB, a w ASO niech założą te blaszki tak na wszelki wypadek.

Napisano

> Ktoś coś wywalczył, może kupować na allegro? Coś polecacie? Co

> robić?

było tyle razy icon_rolleyes.gif blaszki coś tam dają, jak jeszcze nie pękła, niektóre ASO wymieniają sprężyny na nowe, ale różnie to bywa ok.gifno.gif

Napisano

> Pękła po środku długości. Mam teraz przez to niskie zawieszenie...

> Dobrze że nie doszło do wypadku. Dowiedziałem się że fiat zna

> sprawę i zakłada jakieś blaszki, które niby mają zapobiec

> przebiciu opony przez pękniętą sprężyne.

<.........................................>

Mi w Carservisie jedną wymienili jak pękła za darmo (nie miałem blaszek) i zamontowali blaszki, jak pękła druga to już nie chcieli słyszeć o darmowej wymianie bo przecież zamontowali już blaszki zlosnik.gif

Napisano

Quote:

Coś polecacie? Co robić?

Najpierw uderzyłbym do ASIO i powołał na akcję 5044 ok.gif

poczytaj ok.gif

Napisano
  • Autor

Już mnie odprawili z kwitkiem. Znalazłem sprężyny KYB po 100 zł za sztukę w milanówku.

Napisano

> Już mnie odprawili z kwitkiem. Znalazłem sprężyny KYB po 100 zł za

> sztukę w milanówku.

dlaczego .......???? jak byk w systemie jest informacja,że twoje auto podlega kampanii

Napisano
  • Autor

> dlaczego .......???? jak byk w systemie jest informacja,że twoje auto

> podlega kampanii

tak, ale ta kampania polega na założeniu blaszek... sprężyny nie wymienią. Wg mnie to wada konstrukcyjna sprężyny. Kiedy wktoś się zabije wtedy fiat będzie miał ciepło...

Napisano

ja mam ten sam problem tez mi pekla sprezyna. Cos z nimi jest ze pekaja. Ja jak narazje wymienie na uzywane a za pare miesiecy chce kupic jakies sportowe zeby obnizyc i wymienic wszystkie cztery.

Napisano

Dokładnie rok temu w styczniu (23.01.2009) udałem się do ASO w celu założenie w/w blaszek pod sprężyny - nie było żadnego problemu z ich strony, założyli.

Na dokumencie który otrzymałem widnieje tytuł:

"N-A01 kampania nawrotna uzdraw. (G)"

W pozycji zgłoszone usterki przez klienta:

" 1. K5044 Sprężyny zawieszenia przód"

" 2. Koszty powiadomienia FAP"

Dodam, że żadnego powiadomienia nie było, pojechałem do nich na podstawie informacji Kolegów z naszego Autokącika o takiej akcji.

Napisano
  • Autor

blaszki zakładają bez problemu, ale tu chodzi o spręzyny, bo to one są problemem. Nigdy wcześniej nie spotkałem się aby tak licznie pekały spręzyny. Oni mówią, że to rdza, sól itp itd... akurat... w byle wiejskim wozie spręzyny wytrzymują dłużej niż nadwozie

Napisano

> się wywalczyć nowe sprężyny na koszt Fiata. Zresztą, czy miałbyś

> zaufanie do kolejnych, takich samych? Lepiej kupić nowe Monroe

> lub KYB, a w ASO niech założą te blaszki tak na wszelki wypadek.

mi akurat wczoraj pekła lewa sprężyna i zdecydowałem się wymienić na fiatowskie pozmianowe - zobaczymy może są normalne... i nie pękają. Czas pokaże.

Napisano

> Oni mówią, że to rdza, sól itp itd...

bo to jest ich wada konstrukcyjna - przyglądnij się dobrze miejscu pęknięcia - na bank powinieneś znaleźć miejsce, gdzie są ślady rdzy... w tym miejscu wytrzymałość spada i ... trzask :> mnie poszła jak złożyłem moje 4 litery na fotelu zeby.GIFwink.gif

Napisano

> pęknięcia - na bank powinieneś znaleźć miejsce, gdzie są ślady

> rdzy... w tym miejscu wytrzymałość spada i ... trzask :> mnie

> poszła jak złożyłem moje 4 litery na fotelu

u mnie nie było śladów rdzy - "zdrowe mięsko" przez cały przekrój... sick.gif

Napisano

> u mnie nie było śladów rdzy - "zdrowe mięsko" przez cały przekrój...

to tym bardziej lipa ... nie ma to jak fiat ... devil.gif

Napisano

> to tym bardziej lipa ... nie ma to jak fiat ...

nie ma co wyciagać takich wniosków - w innych fiatach nie ma takiego problemu. Zamówiłem oryginały pozmianowe i zobaczymy - ponoć nie pekają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

obejrzałem tę sprężynę dokładnie i nie ma tam rdzy. Sprężyna pękła w połowie wysokości, a więc tam gdzie jest najbardziej obciążona na skręcanie. A pękła na zwykłej prostej drodze, gdzie nic się nie działo. IMO te sprężyny są źle policzone przez kogoś tam...

Napisano

Z tego co kiedyś czytałem ,to była wada technologoczna sprężyn no.gif

Na zachodzie europy wymieniali profilaktycznie ale PL to PL no.gifoslabiony.gif

Napisano
A żeby było mało zabawnie u mnie pękła tylna sprężyna screwy.gifboje_sie.gif Muszę zmienić bo nie zbyt bezpieczna sprawa.
Napisano
  • Autor

> A żeby było mało zabawnie u mnie pękła tylna sprężyna Muszę

> zmienić bo nie zbyt bezpieczna sprawa.

hehe, przypuszczam że obliczał ją ten sam inżynier, który liczył przednią sprężynę no.gif

Napisano

> hehe, przypuszczam że obliczał ją ten sam inżynier, który liczył

> przednią sprężynę

Heh z tego morał słaby w liczeniu musiał być biglaugh.gif Wydaje mi się że materiał z jakiego są wykonane jest do dupy i tyle. Ale zobaczcie ile fiat na tym zarobił dodatkowo biglaugh.gif A my jak zwykle po dupie screwy.gif Ale w innych autach po 400-500 tysi siedzą i nic się nie dzieje. A tu taka kiszka, no ale co zrobić

Napisano

> Heh z tego morał słaby w liczeniu musiał być

Samochodów od dawna nie projektują inżynierowie. Teraz zajmują się tym księgowi no.gif

Napisano

o to i ja się dołączę, właśnie od tygodnia mam nowe spręzynki,

na koszt własny,

mimo że kampanię 5044 miałem zrobioną ze 2 lata temu,

dobra, żeby się nie rozpisywać, bo lecę zagaić w wątku "brak nadmuchy z dmuchawy" rotfl.gif

Napisano

> o to i ja się dołączę, właśnie od tygodnia mam nowe spręzynki,

> na koszt własny,

> mimo że kampanię 5044 miałem zrobioną ze 2 lata temu,

Ja sprężyny wymieniłem zapobiegawczy przy wymianie wahaczy ( zapobiegawczo też amory - stare ori miały 130kkm) Od 20 kkm niby ok . Niby - Cinek słyszał wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.