Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabo przykręcona klema - możliwe takie konsekwencje?

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Byłem sobie na urlopie, jako że jechałem nie swoim autem postanowiłem że wymontuję akumulator i zaniosę do domu.

Gdy wróciłem przystąpiłem do powrotnego montażu, poskręcałem wszystko, wsiadam do kabiny, przekręcam kluczyk w pierwszą pozycję, czekam aż skończy się self-test chcę zakręcić rozrusznikiem, a z pod maski słychać tylko trrrrrrrrrrr. Zabujałem samochodem na biegu bo myślałem że może rozrusznik się zastał, po tym zabiegu odpalił. Zostawiłem go tak włączonego do zagrzania, a później zgasiłem.

30 minut później centralny z pilota pik, wsiadam do auta przekręcam kluczyk i trrrrrrrr, otworzyłem maskę zobaczyłem że klema na masie jakby luźna więc ją dokręciłem po czym auto odpaliło bez zająknięcia.

Możliwy taki cyrk przez niedokręconą klemę na akumulatorze?

Pozdrowił 20.GIF

Napisano
  • Autor

> No pewnie, ze mozliwy.

Przez to że mała powierzchnia styku? Hmm w sumie logiczne, tylko skąd to tyrkanie by się wzięło. Odgłos jakby superszybki przekaźnik wink.gif

Napisano

> Przez to że mała powierzchnia styku? Hmm w sumie logiczne, tylko skąd

> to tyrkanie by się wzięło. Odgłos jakby superszybki przekaźnik

Mysle, ze objawy moga byc najrozniejsze.

U mnie jak nie stykala klema co chwila wszystko kontrolki gasly i sie zapalaly na przemian.

Jak sie zastanawiasz czy to moglo byc to - poluzuj zacisk klemy i sprawdz jeszcze raz.

Napisano

Rozrusznik potrzebuje duuuzo pradu, jak wiemy im grubszy przewodnik, tym mniejsze straty. Jak spostrzegles, niedokrecona klema, znacznie ograniczyla pow. styku, a co za tym idzie przekroj przewodzenia, dodaj do tego wibracje wywolane pracujacymi elementami w momencie zadizlania urzadzen.

Mam nadzieje, ze watpliwosci zostaly rozwiane.

Nigdy wiecej nie zostawiaj niedokreconych klem, uklad prostowniczy alternatora mogl sie uszkodzic.

Napisano

Z niedokręconą klemą róznie bywa. Kolega miał taką sytuację:

Zapalił rano i przyjechał do pracy. Zgasił auto. Po pracy przekręca kluczyk - zero reakcji. Nawek kontrolki się nie zapaliły. Otwiera maskę - okazało się że klema całkiem spadła - prawdopodobnie od wstrząsów na dziurach.

Napisano

> to tyrkanie by się wzięło. Odgłos jakby superszybki przekaźnik

To może być odgłos pracy włącznika elektromagnetycznego. Mechanizm działania i wytłumaczenie jest proste.- włącznik załącza rozrusznik, prądu jest mało(zły styk) pod obciążeniem i nie wystarcza na utrzymanie położenia( wysuniętego) sprzęgiełka, gdy zwory w włączniku się rozłączą, to bilans się poprawia i tak w koło załącza na nowo. Czasami tak potrafi pracować przekaźnik załączający rozrusznik, przyczyna jest ta sama - spadek napięcia.

Napisano
  • Autor

Kurcze i wychodzi na to że to jednak nadal mam coś nie tak z rozrusznikiem.

Miesiąc temu były wymienione wszystkie elementy które ulegają zużyciu. Klema jest na 101% przykręcona na fest, a dzisiaj znowu ten sam terkot. Przewody do rozrusznika też są dobrze przykręcone.

Więc trzeba będzie się rozejrzeć za nowym rozrusznikiem.

Napisano

> To może być odgłos pracy włącznika elektromagnetycznego. Mechanizm

> działania i wytłumaczenie jest proste.- włącznik załącza

> rozrusznik, prądu jest mało(zły styk) pod obciążeniem i nie

> wystarcza na utrzymanie położenia( wysuniętego) sprzęgiełka, gdy

> zwory w włączniku się rozłączą, to bilans się poprawia i tak w

> koło załącza na nowo. Czasami tak potrafi pracować przekaźnik

> załączający rozrusznik, przyczyna jest ta sama - spadek

> napięcia.

Tak samo sie dzieje, jak spróbujesz podłączyć za mały aku i odpalić :-) Słychać takie "tryyyy" bardzo szybko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak samo sie dzieje, jak spróbujesz podłączyć za mały aku i odpalić

> :-) Słychać takie "tryyyy" bardzo szybko

koledze sprzedalem marysie pewnego razu dzwoni ze auto mu nie odpala, nie ma zegarka w radiu nawet! pare razy mu sie tak zdarzylo ale cos tam ruszyl autem i odpalil.

przyjezdzam - pytam sie czy klemy przykrecone - tak tak jasne!.

otwieram maske kleme sciągnałem rękami. i sie chłop dziwi ze mu auto nie odpala ..

Napisano

> Kurcze i wychodzi na to że to jednak nadal mam coś nie tak z

> rozrusznikiem.

> Miesiąc temu były wymienione wszystkie elementy które ulegają

> zużyciu. Klema jest na 101% przykręcona na fest, a dzisiaj znowu

> ten sam terkot. Przewody do rozrusznika też są dobrze

> przykręcone.

> Więc trzeba będzie się rozejrzeć za nowym rozrusznikiem.

uważaj na nowy/regenerowany rozrusznik bo mi wcisnęli z uzwojeniem aluminiowym i pół roku miałem problem a to kręcił raz dobrze lub źle aż całkiem stanął i pożyczany prąd od sąsiada nie dał rady zakręcić dopiero podpięcie aku od terenówki dał radę 620Ah i kumaty elektryk wyniuchał co zacz i problem się skończył

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.