Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce

Featured Replies

Napisano

Za niecaly miesiac konczy mi sie przeglad a tu psikus, auto nie hamuje.

Wymienilem klocki i tarcze i dalej to samo, łapie dopiero prawie przy samym koncu.

Wlewajac plyn hamulcowy musze go uzupelnic moze po 5-6 dniach.

Co moze byc przyczyna? przewody? bebny z tylu? czy moze pompa?

Napisano

tłoczki są nieszczelne, dlatego Ci moze uciekać i nie hamować, regeneracja powinna pomóc

Napisano
  • Autor

> tłoczki są nieszczelne, dlatego Ci moze uciekać i nie hamować,

> regeneracja powinna pomóc

Te tłoczki to wogule chodza jakby chcialy a nie mogly.

Musiałem je wciskac łyżkami bo nie moglem zalozyc na nowe klocki.

gdzie taka regeneracja bedzie mozliwa? i jaki to koszt?

Napisano

> Za niecaly miesiac konczy mi sie przeglad a tu psikus, auto nie

> hamuje.

> Wymienilem klocki i tarcze i dalej to samo, łapie dopiero prawie przy

> samym koncu.

> Wlewajac plyn hamulcowy musze go uzupelnic moze po 5-6 dniach.

> Co moze byc przyczyna? przewody? bebny z tylu? czy moze pompa?

obejrzyj przewody hamulcowe, ściągnij bębny i dowiesz się wszystkiego.

najprawdopodobniej rozciekł się Ci jeden lub dwa cylinderki z tyłu.

sądząc po ilości płynu jaką dolewasz to bez wymiany ich i szczęk się nie obędzie.

pozdr

Napisano

samemu regenerujesz, ale ile kosztuje to nie wiem, kupuje się usczelki i takie tam... niech ktoś inny odpisze dokładnie...

ps. te tłoczki mają tak cięzko wchodzić przy wymianie klocków

Napisano

> Te tłoczki to wogule chodza jakby chcialy a nie mogly.

> Musiałem je wciskac łyżkami bo nie moglem zalozyc na nowe klocki.

> gdzie taka regeneracja bedzie mozliwa? i jaki to koszt?

stare przewody hamulcowe te elastyczne.... Ja jak zmieniałem klcki to tego tłoka za cholerę wcisnąć nie mogłem... Okazuje się że te przewody po x latach puchną jakoś w środku... potem jak wymieniłem przewody i dmuchnąłem w stary to się czerwony zrobiłem... zlosnik.gif

Napisano

W moim przyadku mialem nieszczelnosc przewodu sztywnego. Najlepiej z calej sily wcisnij pedal hamulca pare razy i obserwuj gdzie cieknie plyn po uprzednim oczyszczeniu wszelkich laczen na drodze plynu. Najlepszy przypadek jak ci nagle pedal wpadnie w podloge -> pekl przewod (mialem taki przypadek).

Napisano

> W moim przyadku mialem nieszczelnosc przewodu sztywnego. Najlepiej z

> calej sily wcisnij pedal hamulca pare razy i obserwuj gdzie

> cieknie plyn po uprzednim oczyszczeniu wszelkich laczen na

> drodze plynu. Najlepszy przypadek jak ci nagle pedal wpadnie w

> podloge -> pekl przewod (mialem taki przypadek).

a u mnie naprzyklad leje sie z zacisku...cala tarcza i klocki mokre...wrecz mozna powiedziec ze przy wcisnieciu pedalu sika jak ze strzykawki zeby.GIF co 100 km 100 ml dot-4 zlosnik.gif ale dopoki te mrozy to tego nawet nie dotykam...a nowy zacisk juz czeka smile.gif

Napisano

> Za niecaly miesiac konczy mi sie przeglad a tu psikus, auto nie

> hamuje.

> Wymienilem klocki i tarcze i dalej to samo, łapie dopiero prawie przy

> samym koncu.

> Wlewajac plyn hamulcowy musze go uzupelnic moze po 5-6 dniach.

> Co moze byc przyczyna? przewody? bebny z tylu? czy moze pompa?

Po pierwsze jeśli ucieka Ci płyn to znajdź przeciek a nie zastanawiaj się czemu słabo hamuje...

IMHO Jak można w ogóle jeździć z niesprawnymi heblami?

Ja zeszłej zimy raz stanąłem w poprzek drogi bo mi zablokowało lewy przód! Tydzień po tym zdarzeniu znalazły się u mnie 257 wentylowane z Palio 1.6 16V

Napisano

> a u mnie naprzyklad leje sie z zacisku...cala tarcza i klocki

> mokre...wrecz mozna powiedziec ze przy wcisnieciu pedalu sika

> jak ze strzykawki co 100 km 100 ml dot-4 ale dopoki te mrozy

> to tego nawet nie dotykam...a nowy zacisk juz czeka

Mróz mrozem, ale czasem hamować trzeba, nie chciałbym jechać np. przed Tobą... kara.gif

Napisano
  • Autor

> Mróz mrozem, ale czasem hamować trzeba, nie chciałbym jechać np.

> przed Tobą...

No trzeba. dlatego chcialem sie dowiedziec co jest przyczyna

tego ze moj uniacz nie hamuje.

zaczne od wymiany przewodow i zobaczymy czy to cos da.

bebny tez musze zmienic bo reczny mi nie łapie.

Napisano

Witam

Podłącze się pod temat bo właśnie miałem zakładać praktycznie taki sam, a tu też ktoś ma z tym problem. Opisze problem od początku, żeby wszytko bylo jasne.

Pewnego pięknego dnia zauważyłem, że znowu mi nie odbija hamulec i autko strasznie ciężko się toczy... w takim razie razem z kumplem wzięliśmy się za przesmarowanie tłoczków smarem. Jak zwykle tłoczków nie wyciągaliśmy z zacisków, gdyż odpowietrzniki są totalnie zjechane i był by później problem z odpowietrzeniem układu także tylko wysuwaliśmy 2-3 cm tłoczek, smarowaliśmy i spowrotem wpychali w zacisk. Wszystko szło pięknie, aż kumpel robiący koło drugiego koła powiedział "coś Ci kapie z pod auta", patrze... i ani to olej ani co więc pomyślałem, że poprostu śnieg z auta się topi i kapie. Zrobiliśmy co mieliśmy zrobić i okazało się, że to płyn hamulcowy kapał. Układ tak się zapowietrzył, że z tego wszytkiego musiałem nowe zaciski na szrocie kupić z dobrymi odpowietrznikami. Od tego czasu mineło jakieś 2-3 tygodnie i co kilka dni muszę dolewać płyn hamulcowy tylko najlepsze jest to, że kompletnie nie wiem gdzie jest nie szczelność. Z zacisków przy odpowietrzaniu ani kropla nie spadła, przewody elastyczne suche, pomacałem trochę po przewodach sztywnych ale również są suche. Jedynie troche mokry jest zbiornik, a najbardziej od spodu. Teraz niech mi ktoś poradzi jak się za to zabrać, co odkręcić, co sprawdzić, w którym miejscu dokładnie szukać nie szczelności ? Może jakaś uszczelka albo coś ? Proszę o jakiekolwiek rady.

Napisano

No ok, ale jak on mógł się wylać skoro zbiornik był zakręcony ? Jednak coś jest nie tak... po 3-4 dniach musze z 100-150ml dolać do zbiornika i co lepsze, układ z każdym dniem się coraz bardziej zapowietrza (pedał coraz bardziej miękki) confused.gif

Napisano

> No ok, ale jak on mógł się wylać skoro zbiornik był zakręcony ?

w deklu jest dziurka oink.gif zbiorniczek nie jest hermetycznie zamknięty, bo powstawało by podciśnienie w nim w miarę zużywania się klocków i opadania poziomu płynu hamulcowego.

co do ubytków - musi gdzieś być nieszczelność. tył sprawdzałeś? zaglądałeś pod auto? może przewód sztywny pod podłogą jest kaput i popuszcza?

Napisano

> No trzeba. dlatego chcialem sie dowiedziec co jest przyczyna

> tego ze moj uniacz nie hamuje.

> zaczne od wymiany przewodow i zobaczymy czy to cos da.

> bebny tez musze zmienic bo reczny mi nie łapie.

przyczyną mogą byc także odpowietrzniki skoro ubywa płynu hamulcowego radziłbym ci postawić auto i zobaczyć gdzie będą plamy rano jako że DOT nie wietrzeje na-pewno będzie plama . Jeśli chodzi o regeneracje zestaw do una kosztuje około 22 zł takie tam dwie uszczelki i trochę smaru miedzianego, niestety brak w nich odpowietrznika , dlatego radziłbym ci tez odpowiednio przygotowac sam odpowietrznika do odkręcenia (duza ilosc WD albo rost off wurtha( to drugie lepsze) i sam zakup takowych kosztuje grosze a na przyszłość nie będziesz sie musiał denerwować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.