Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeciągnięcie rozrusznika + film

Featured Replies

Napisano

Walka z rozrusznikiem u mnie trwa. Części, które były zużyte zostały wymienione, rozrusznik został oczyszczony i nasmarowany. Ale obawiam się, ze przy -22 zastosowany tam smar może stawiać na tyle duży opór, ze bendiks niezbyt chętnie mi sie cofa.

1. Zatem jaki dobry smar stały polecacie aby nadawał sie do bardzo niskij temperatur?

2. Słyszałem, ze trzpień po którym porusza sie bendiks mozna lekko nasmarować ale ten trzpień po którym chodzi tuleja elektromagnesu już nie, prawda to?

Napisano

> Walka z rozrusznikiem u mnie trwa. Części, które były zużyte zostały

> wymienione, rozrusznik został oczyszczony i nasmarowany. Ale

> obawiam się, ze przy -22 zastosowany tam smar może stawiać na

> tyle duży opór, ze bendiks niezbyt chętnie mi sie cofa.

> 1. Zatem jaki dobry smar stały polecacie aby nadawał sie do bardzo

> niskij temperatur?

> 2. Słyszałem, ze trzpień po którym porusza sie bendiks mozna lekko

> nasmarować ale ten trzpień po którym chodzi tuleja

> elektromagnesu już nie, prawda to?

A nie możesz podjechać do jakiegoś pana henia mechanika żeby Ci doradził i nasmarował czym trzeba?

Napisano

> Walka z rozrusznikiem u mnie trwa. Części, które były zużyte zostały

> wymienione, rozrusznik został oczyszczony i nasmarowany. Ale

Przypuszczasz, czy sprawdzałeś, że już ciężko chodzi na mrozie?

Je kiedyś bendiks potraktowałem WD-40, bo syf tam był - stary smar i bród. Oczyściłem, rozruszałem i zaczął ładnie chodzić - załączać i cofać się ok.gif

Tej tulei w elektromagnesie to się chyba nie smaruje - trzeba oczyścić tylko, by nie było tam właśnie smaru.

Tak wiem, WD-40 to zło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przypuszczasz, czy sprawdzałeś, że już ciężko chodzi na mrozie?

> Je kiedyś bendiks potraktowałem WD-40, bo syf tam był - stary smar i

> bród. Oczyściłem, rozruszałem i zaczął ładnie chodzić - załączać

> i cofać się

> Tej tulei w elektromagnesie to się chyba nie smaruje - trzeba

> oczyścić tylko, by nie było tam właśnie smaru.

> Tak wiem, WD-40 to zło

rozrusznik był w warsztacie zajmującym sie alternatorami i rozrusznikami na regeneracji. Został oczyszczony, nasmarowany, wymieniono bendiks i szczotkotrzymacz ze szczotkami (choć nie było to jeszcze absolutnie niezbędne). Nie wymioeniono włącznika elektromagnetycznego bo ponoć działal dobrze. Ale w warsztacie na stole jest 20 stopni a kiedy przytrzymuje za długo u mnie to na zewnątrz poniżej -10. Najgorsze jest to, ze u mnie jest ten gówniany przycisk START/STOP a nie tradycyjny kluczyk i sam nie moge decydowac jak długo trzymac rozrusznik. Wtedy sprawa była by prostrza do rozwiazania.

Napisano

Bardzo mało prawdopodobne.

> 1. Zatem jaki dobry smar stały polecacie aby nadawał sie do bardzo

> niskij temperatur?

Nawet najgorsze smary mają dolną temperaturę -40* nie zmieniając przy tym konsystencji.

> 2. Słyszałem, ze trzpień po którym porusza sie bendiks mozna lekko

> nasmarować ale ten trzpień po którym chodzi tuleja

> elektromagnesu już nie, prawda to?

Prawda, ale powiedz mi jeszcze co decyduje o czasie wyrzucenia zębnika? Czy tam jest tak, że po prostu naciskasz start jak na pilocie i resztę robi elektronika, czy trzymasz tak jak kluczyk aż zaskoczy?

Napisano
  • Autor

> Prawda, ale powiedz mi jeszcze co decyduje o czasie wyrzucenia

> zębnika? Czy tam jest tak, że po prostu naciskasz start jak na

> pilocie i resztę robi elektronika, czy trzymasz tak jak kluczyk

> aż zaskoczy?

Naciskam przycisk start nie przytrzymując go i komputer powinien zrobić za mnie wszystko.

Poniżej filmik jak przeciaga rozrusznik - prosze zrobić głośniej żeby słyszeć ten dzwięk. Auto uruchamiane wcześnie rano kiedy jest ciemno więc niewiele widac. Pod zacisk na rozruszniku jest podpieta dioda, ktora pali sie tak długo jak długo jest podawany prąd przez ECU na zacisk rozrusznika.

Zwróćcie uwagę, ze zastosowałem diodę a nie żarówkę, zeby szybciej było widac reakcje, a zobaczcie jak stopniowo sie wygasza po zdjęciu prądu a przecież powinna zgasnać momentalnie.

Napisano

ewidentnie przeciąga, pytanie tylko czy to wina kompa czy rozrusznika (bendiksa)

edit: w rozruszniku jest cewka do automatu i stąd może być jeszcze "trochę prądu" na diodzie

Napisano

> Zwróćcie uwagę, ze zastosowałem diodę a nie żarówkę, zeby szybciej

> było widac reakcje, a zobaczcie jak stopniowo sie wygasza po

> zdjęciu prądu a przecież powinna zgasnać momentalnie.

No to masz dowód, że coś trzyma ten rozruch z zewnątrz i w samym rozruszniku nie ma czego szukać. Wepnij jeszcze diodę na zasilanie cewki wyrzutnika i nakręć filmik.

Napisano
  • Autor

> ewidentnie przeciąga, pytanie tylko czy to wina kompa czy rozrusznika

> (bendiksa)

Jak zaczyna sie uruchamiać to silnik nie załapuje od razu i rozrusznik cały czas kreci. Jest moment, ze słychać kiedy silnik zaczyna już w pełni chodzić ale słychać jeszcze to buczenie/przeciagnięcie. Wydaje mi sie, ze słychac to buczenie kiedy dioda już gaśnie albo juz zgasła. Sami przyuważcie.

Czyli, co rozrusznik?

Napisano
  • Autor

> No to masz dowód, że coś trzyma ten rozruch z zewnątrz i w samym

> rozruszniku nie ma czego szukać. Wepnij jeszcze diodę na

> zasilanie cewki wyrzutnika i nakręć filmik.

w moim rozruszniku, z tego co wiem to jest jeden zacisk prądowy tylko. Podłączona dioda jest do zacisku włącznika elektromagnetycznego, czyli tego co wurzuca bendiks.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze słychac to buczenie

> kiedy dioda już gaśnie albo juz zgasła. Sami przyuważcie.

> Czyli, co rozrusznik?

Napisz dokładnie gdzie jest wpięta dioda? Na zasilanie cewki wyrzutnika (czyli to co przychodzi z "kompa"), czy na plus samego silnika (rozrusznika), który to jest podawany przez bendiks po przyciągnięciu elektromagnesu wyrzutnika? Wiesz jak działa rozrusznik? grinser006.gif

Napisano

> w moim rozruszniku, z tego co wiem to jest jeden zacisk prądowy

> tylko. Podłączona dioda jest do zacisku włącznika

> elektromagnetycznego, czyli tego co wurzuca bendiks.

Do rozrusznika MUSI dochodzic gruby bat prosto z akumulatora, który jest podawany na silnik w czasie rozruchu razem z wyrzuceniem zębnika, oraz cienki sterujący do cewki elektromagnesu wyrzutnika, tez z kompa czy dawniej ze stacyjki. Tam się nic nie zmieniło od czasów Forda T MKII grinser006.gif. Zachowanie diody podłączonej do tych dwóch miejsc da nam precyzyjną odpowiedź gdzie leży przyczyna. Najlepiej daj dwie diody.

Napisano
  • Autor

> Napisz dokładnie gdzie jest wpięta dioda? Na zasilanie cewki

> wyrzutnika (czyli to co przychodzi z "kompa"), czy na plus

> samego silnika (rozrusznika), który to jest podawany przez

> bendiks po przyciągnięciu elektromagnesu wyrzutnika? Wiesz jak

> działa rozrusznik?

masz racje, najprawdopodobniej są dwie śruby/dwa zaciski, mniejszy gdzie idzie prad sterowany z kompa i drugi gdzie na stałe podłączony jest kabel plusowy, który zasila silnik elektryczny rozrusznika.

No ale jak to działa? Wydaje mi się, że prąd idzie na ten mniejszy zacisk to chyba sterowanie elektromagnesem, zasilony pradem elektromagnes powoduje przyciągniecie takiej tulejki/cewki na trzpieniu w kierunku dupki włącznika elektromagnetycznego. Ten ruch powoduje ruch widełek do przodu i wyrzucenie bendiksa, bendiks sie zazębia z wieńcem koła zamachowego. Przyciągnieta tulejka/cewka (choćnie wiem czy tak to sie nazywa) powoduje zwarcie obwodu i prąd zaczyna płynąc przez zacisk prądowy przewodu zasilającego silnik elektryczny silnika. Zgadza się?

U mnie dioda podłaczona jest pod tą mniejszą śrubę czyli sterowanie na zacisku elektromagnesu.

przykład rozrusznika, pewnie taki sam jest u mnie

283359010-rozrusznik2.jpg

post-31088-14352506277063_thumb.jpg

Napisano

> Zgadza się?

No, zgadza się.

> U mnie dioda podłaczona jest pod tą mniejszą śrubę czyli sterowanie

> na zacisku elektromagnesu.

Jak pod małą, to widać, że cewka wyrzutnika dostaje zasilanie z kompa jeszcze po uruchomieniu silnika, więc sam rozrusznik jest sprawny. Teraz pytanie co faktycznie bezpośrednio zasila tą cewkę i na podstawie czego decyduje kiedy ją odłączyć, bo właśnie te dwa nie mogą się dogadać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No, zgadza się.

> Jak pod małą, to widać, że cewka wyrzutnika dostaje zasilanie z kompa

> jeszcze po uruchomieniu silnika, więc sam rozrusznik jest

> sprawny.

No właśnie wydaje mi sie, ze nie. Dioda gaśnie a buczenie/przeciagnięcie jeszcze słychać. A przecież po zdjęciu zasilania z elektromagnesu (zgasnięcie diody) bendiks powinien się cofnac i jednocześnie tulejka w elektromegnesie przestaje być przyciągnieta, wraca na swoje miejsce i jednnocześnie rozłącza sie obwód i na silniku elektrycznym brak prądu. Nie ma mozliwosci chyba, zeby po zdjęciou zasilania z elektromagnesu, zeby jeszcze kręcił silnik elektryczny rozrusznika

> Teraz pytanie co faktycznie bezpośrednio zasila tą

> cewkę i na podstawie czego decyduje kiedy ją odłączyć, bo

> właśnie te dwa nie mogą się dogadać

do cewki jest wysyłane zasilanie na podstawie sygnału z ECU, po przekroczeniu jakichś tam obrotów 400-600 obr/min ECU powinien odciac zasilanie cewki.

Napisano

czy te objawy przeciągania występują tylko w temp. poniżej zera?

wiem, że może nie jest to dobre porównanie ale u mnie w corolli jak było zimno to też przeciągał...dodam, że corolla przejeździła tak ze 100kkm i nic się nie działo dodatkowego...i chyba nawet dalej jeździ na tym samym rozruszniku...a na budzikach już ponad 220kkm wink.gif

Napisano
  • Autor

> czy te objawy przeciągania występują tylko w temp. poniżej zera?

> wiem, że może nie jest to dobre porównanie ale u mnie w corolli jak

> było zimno to też przeciągał...dodam, że corolla przejeździła

> tak ze 100kkm i nic się nie działo dodatkowego...i chyba nawet

> dalej jeździ na tym samym rozruszniku...a na budzikach już ponad

> 220kkm

tak, kiedy temperatura jest poniżej -8 st. jak sie rozgrzeje albo przy wyższej temperaturze rozrusznik wyłącza sie w idealnym momencie

Napisano

> tak, kiedy temperatura jest poniżej -8 st. jak sie rozgrzeje albo

> przy wyższej temperaturze rozrusznik wyłącza sie w idealnym

> momencie

Czytam twoje posty i chyba się za bardzo przejmujesz wink.gif

Olej to ok.gifwink.gif

Chyba, ze chcesz dla "sportu" to rozpracować ok.gifwink.gif

Napisano

> Nie ma

> mozliwosci chyba, zeby po zdjęciou zasilania z elektromagnesu,

> zeby jeszcze kręcił silnik elektryczny rozrusznika

No nie, ale jest taka, że już odpalony silnik samochodu kręci rozrusznikiem i to właśnie słyszysz. Pytanie dlaczego? Czy sam rozrusznik nie chce odskoczyć, czy komp go jeszcze trzyma. Ta druga dioda na samym zasilaniu prądowym mogła by coś wnieść do dyskusji. Poza tym układ zębnika jest tak zbudowany, że uruchomiony silnik jak by sam odrzuca szybko obracający się zębnik, albo jest tam sprzęgło jednokierunkowe, bo jak silnik ma 1000, to rozrusznik miał by 100tys. obrotów i nawet w sekundę by się rozsypał. Może z tym masz coś nie halo? To jest ta bejca 91 z profilu?

Napisano

true...

w ogóle to chyba jesteś hipochondrykiem samochodowym...to tylko moje spostrzeżenia na podstawie Twoich postów wink.gif

oczywiście bez urazy...w wielu przypadkach sam tak mam...ale do niektórych rzeczy się przyzwyczajam i nie wnikam... wink.gif

Napisano

> Naciskam przycisk start nie przytrzymując go i komputer powinien

> zrobić za mnie wszystko.

> Poniżej filmik jak przeciaga rozrusznik - prosze zrobić głośniej żeby

> słyszeć ten dzwięk.

A nie powinieneś poczekać aż zgaśnie ikona grzania świec?

Jak zaczynasz kręcić to ona zmienia kolor na czerwony. hmm.gif

W sprinterze z elektronicznie sterowanym rozrusznikiem jest tak, że jak nie poczekasz na świece to rozrusznik kręci i kręci i kręci...

Napisano
  • Autor

> No nie, ale jest taka, że już odpalony silnik samochodu kręci

> rozrusznikiem i to właśnie słyszysz. Pytanie dlaczego? Czy sam

> rozrusznik nie chce odskoczyć, czy komp go jeszcze trzyma. Ta

> druga dioda na samym zasilaniu prądowym mogła by coś wnieść do

> dyskusji. Poza tym układ zębnika jest tak zbudowany, że

> uruchomiony silnik jak by sam odrzuca szybko obracający się

> zębnik, albo jest tam sprzęgło jednokierunkowe, bo jak silnik ma

> 1000, to rozrusznik miał by 100tys. obrotów i nawet w sekundę by

> się rozsypał. Może z tym masz coś nie halo? To jest ta bejca 91

> z profilu?

tak, to to auto. Ale jeśli jest sprzegło jednokierunkowe to nie powinno pozwolic aby koło zamachowe napędzało rozrusznik

Napisano
  • Autor

> A nie powinieneś poczekać aż zgaśnie ikona grzania świec?

wsuwam klucz do "stacyjki" daje to zasilanie na auto, włącza sie radio itd ale jeśli nie nacisne przycisku to zapłon sie nie włączy a bez zapłonu świece nie zaczną grzać. Wciskam przycisk i silnik chwile czeka grzejąc świece, kiedy je nagrzeje (silnik sam o tym decyduje) to uruchamia rozrusznik. A to, ze kontrolka świec wydaje sie świecić jeszcze chwile jak juz rozrusznik zacznie kręcić to opóźnienie wyświetlacza. NIc czerwonego sie nie zapala po świecach, pierwszy żółty trójkącik to ostrzeżenie o temperaturze poniżej +3 stopni, ze może być ślisko a druga pomarańczowa to informacja ile do przegladu itd.

> Jak zaczynasz kręcić to ona zmienia kolor na czerwony.

nie zmienia

> W sprinterze z elektronicznie sterowanym rozrusznikiem jest tak, że

> jak nie poczekasz na świece to rozrusznik kręci i kręci i

> kręci...

Napisano

> true...

> w ogóle to chyba jesteś hipochondrykiem samochodowym...to tylko moje

> spostrzeżenia na podstawie Twoich postów

> oczywiście bez urazy...w wielu przypadkach sam tak mam...ale do

> niektórych rzeczy się przyzwyczajam i nie wnikam...

Rozumiem, że to do autora postu tak ? grinser006.gif

Napisano

> tak, to to auto. Ale jeśli jest sprzegło jednokierunkowe to nie

> powinno pozwolic aby koło zamachowe napędzało rozrusznik

No nie powinno, dlatego ta dioda wpięta w zasilanie rozrusznika dała by jakiś pogląd, chociaż z drugiej strony wszystko działo by się chyba za szybko, żeby zauważyć co kiedy puszcza. Jak to występuje tylko przy tęgich mrozach, to faktycznie to olej.

Napisano
  • Autor

> true...

> w ogóle to chyba jesteś hipochondrykiem samochodowym...to tylko moje

> spostrzeżenia na podstawie Twoich postów

> oczywiście bez urazy...w wielu przypadkach sam tak mam...ale do

> niektórych rzeczy się przyzwyczajam i nie wnikam...

jestem zdania, ze takie przeciągnięcie nie jest prawidłowe i szukam przyczyny.

Napisano

> Rozumiem, że to do autora postu tak ?

oczywiście prze Pana... zlosnik.gif

Napisano

> jestem zdania, ze takie przeciągnięcie nie jest prawidłowe i szukam

> przyczyny.

i prawidłowo...jednak pewne rzeczy, tym bardziej przy mrozach, trzeba zaakceptować...mi też w samochodzie jak jest pow. -10 (znaczy poniżej, znaczy jak jest więcej na minusie wink.gif ) coś z plastików trzeszczy, zwieszenie bardziej skrzypi itd...czekam do odwilży...norma, że samochody i generalnie wiele innych urządzeń podczas takich temperatur wydają dziwne odgłosy i pracują inaczej niż wyższych temperaturach...

Napisano
  • Autor

> i prawidłowo...jednak pewne rzeczy, tym bardziej przy mrozach, trzeba

> zaakceptować...mi też w samochodzie jak jest pow. -10 (znaczy

> poniżej, znaczy jak jest więcej na minusie ) coś z plastików

> trzeszczy, zwieszenie bardziej skrzypi itd...czekam do

> odwilży...norma, że samochody i generalnie wiele innych urządzeń

> podczas takich temperatur wydają dziwne odgłosy i pracują

> inaczej niż wyższych temperaturach...

wiesz, problem, który opisuje jest związany z niską temperaturą ale nie można tego porównywać np do trzeszczących uszczelek szyb na mrozie. To mi nie przeszkadza i jest jak najbardziej zrozumiałe. Ale w przypadku rozrusznika jest jakiś problem i rozpykam to prędzej czy później.

A swoją droga zapłaciłem za demontaż i regeneracje rozrusznika i nie chce żeby ta kasa poszła w błoto. Jeśli problem dalej jest i nie został usunięty to niech poprawią (oczywiście jesli to problem mechaniczny)

Napisano

> A swoją droga zapłaciłem za demontaż i regeneracje rozrusznika i nie

> chce żeby ta kasa poszła w błoto. Jeśli problem dalej jest i nie

> został usunięty to niech poprawią (oczywiście jesli to problem

> mechaniczny)

Może podczas regeneracji części ruchome zostały posmarowane smarem i przy takich mrozach zbytnio stężał i zbyt wolno się wysprzęgla. Napięcie ma zdjęte z elektromagnesu tylko sprężyna ma problem z rozłączeniem.

Napisano
  • Autor

> Może podczas regeneracji części ruchome zostały posmarowane smarem i

> przy takich mrozach zbytnio stężał i zbyt wolno się wysprzęgla.

> Napięcie ma zdjęte z elektromagnesu tylko sprężyna ma problem z

> rozłączeniem.

bedzie nowy automat, place tylko za część, nie płace za robote i dostane zwrot za ponowny demontażu. Mam nadzieje, ze nowy automat rozwiaze problem bo już nic wiecej nie zostało do wymiany.

Jeśli piszesz o sprężynie to sa dwie, jedna w automacie (bedzie nowa razem z całym automatem) i druga przy bendiksie (ta też została wymieniona razem z bendiksem. Więc gdzie jeszcze może być problem z opóżnieniem odbicia bendiksa?

Napisano

> wiesz, problem, który opisuje jest związany z niską temperaturą ale

> nie można tego porównywać np do trzeszczących uszczelek szyb na

> mrozie. To mi nie przeszkadza i jest jak najbardziej zrozumiałe.

> Ale w przypadku rozrusznika jest jakiś problem i rozpykam to

> prędzej czy później

No i racja, u mnie nic takiego się nie dzieje przy -23, ale ja mam wersję z auto start/stop więc może być to inaczej zbudowane. Kotrolka świec zapala się może na pół sekundy, a cały rozruch trwa około 1 sekundy.

BTW wyczyść skrzynkę bo nie można Ci priva wysłać.

Napisano
  • Autor

możesz pisac, miejsca duzo w skrzynce

Napisano
  • Autor

Włącznik elektromagnetyczny wymieniony - poprawy brak.

W rozruszniku zostało już wymienione wszystko co mogłoby być przyczyną. pozostaje albo w jakiś sposób wadliwy rozrusznik, ze tak zachowuje sie na zimnym ale coś nie tak z sterowaniem z komputera albo ten typ tak ma.

Nie wiem ale wydaje mi sie, ze nikt nie zwrócił uwagi wcześniej, ze mechanizm bendiksa zawiera w sobie sprzęgło jednokierunkowe. Zatem nawet gdyby był problem i bendiks zostałby zbyt długo zazębiony z kołem zamachowym i koło zamachowe kręciłoby sie coraz szybciej wraz z obrotami silnika to nie powinno być słychać żadnego dzwięku bo przecież jest sprzęgiełko. Zatem blokowanie sie bendiksa nie powinno dawać żadnych efektów/objawów. Niewłaściwa praca automatu może przytrzymywać zbyt długo prąd na silniku elektrycznym ale dioda podłączona pod sterowanie automatem dowodzi, ze prąd z automatu jest odcinany w odpowiednim momencie

Zatem pozostaje tylko jakiś prąd szczątkowy na zacisku prądowym pomimo odcięcia przez zacisk sterowania albo po prostu jakaś bezwładność silnika elektrycznego rozrusznka. jeszcze jakieś inne pomysły?

Tak czy inaczej zabezpieczenie w postaci sprzęgła jednokierunkowego na bendiksie i fakt, ze w najgorszym przypadku rozrusznik kręci niezazębiony na sucho jeszcze przez sekunde czy dwie powoduje, ze problem nie stanowi zagrożenia, ze coś sie uszkodzi, zepsuje. Są tylko nieprzyjemne wrażenia słuchowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.