Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP - wysokie obroty po odpaleniu, a podczas jazdy gasnie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie wiem czy to przez te mrozy czy cos sie sypie, ale jak odpalam samochod to obroty rosna do ~4000 i po chwili spadaja do normalnych.... a dzis dodatkowo dwa razy mi samochod zgasl... zapalily sie kontrolki akumulatora, oleju oraz blad wtryskow... oddaje samochod do ASO w czwartek ale wole sie jeszcze was zapytac co to moze byc? zeby mi jakiegos kitu nie wciskali ze to zimno i ze to normalne....

i jeszcze jedno do uzytkownikow GP, czy wam tez jak jest zimno hamulce piszcza przy delikatnym hamowaniu? z tym tez juz bylem w ASO i niby cos tam poczyscili, jakies prowadnice czy cos i niby mialo pomoc... ale cos im nie wyszlo bo jak piszczalo to nadal piszczy...

Napisano

Co do pracy silnika nie wypowiem się bo chodzi ładnie ,ale hamowanie jest poprzedzone piskiem -tak ok 50 km/h się zaczyna i do wyhamowania czyli 0:)

Napisano
  • Autor

> Co do pracy silnika nie wypowiem się bo chodzi ładnie ,ale hamowanie

> jest poprzedzone piskiem -tak ok 50 km/h się zaczyna i do

> wyhamowania czyli 0:)

rozmawialem z innym uzytkownikiem GP i powiedzial ze ma takie same objawy gdy jest zimno... ale czy to jest normalne? to ze wiekszosc tak ma to nie znaczy chyba ze tak powinno byc?

Czy moge w ASO jakos zadzialac/zmusic ich do usuniecia tego pisku? nie wiem wymiana klockow czy cos w tym stylu? a moze jak stwierdza ze ten typ tak ma to poprosic o pisemne potwierdzenie tego i uderzyc z takim pismem gdzies dalej? :>

Napisano

Nie no piszczenie hamulców to jest w takich warunkach możliwe, tyle tego błota pomarzniętego , soli. Po wyczyszczeniu i tak może wrócić, chociaż mój nie piszczy...

Natomiast co do obrotów to na pewno tak nie powinno być. U mnie czy +30 czy -20 po odpaleniu tak 1200-1300 po kilku minutach stopniowo spadają na 800-850 i trzyma równiutko.

Napisano

> stopniowo spadają na 800-850 i trzyma równiutko.

To masz za wysokie obroty powinny być na poziomie 750 smile.gif

Napisano

> Witam! <.............................>

1. z takimi objawami walczylem pol zycia punto mk2 , zawsze byl winny czujnik polozenia przepustnicy tps , podejrzewam ,ze pod egzaminerem pokazalby błąd , nie wiem jak tam jest rozwiazane w gp z przepustnica ,ale na pewno juz sterowana elektronicznie ok.gif

2. hamulce strasznie piszcza ok.gif

Napisano

> To masz za wysokie obroty powinny być na poziomie 750

Potwierdzam u mnie również obroty są na normalnym poziomie

Napisano

> To masz za wysokie obroty powinny być na poziomie 750

Od momentu kupienia GP - salonowca mam 800.W specyfikacji pisze to samo.Ale obroty "stają" na 800 w momenie nagrzania sie silnika.I to normalne biglaugh.gifTeż tak pisze i jest.Zima czy lato.

Napisano

> Witam!

> Nie wiem czy to przez te mrozy czy cos sie sypie, ale jak odpalam

> samochod to obroty rosna do ~4000 i po chwili spadaja do

> normalnych.... a dzis dodatkowo dwa razy mi samochod zgasl...

> zapalily sie kontrolki akumulatora, oleju oraz blad wtryskow...

> oddaje samochod do ASO w czwartek ale wole sie jeszcze was

> zapytac co to moze byc? zeby mi jakiegos kitu nie wciskali ze to

> zimno i ze to normalne....

> i jeszcze jedno do uzytkownikow GP, czy wam tez jak jest zimno

> hamulce piszcza przy delikatnym hamowaniu? z tym tez juz bylem w

> ASO i niby cos tam poczyscili, jakies prowadnice czy cos i niby

> mialo pomoc... ale cos im nie wyszlo bo jak piszczalo to nadal

> piszczy...

Jeśli to benzyna to zanieczyszczony map sensor.Od dwóch lat co styczeń mam powtórkę z rozrywki. pad.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj autko nie zgaslo ani razu... ale obroty falowaly przy odpaleniu, juz na szczescie nie do 4k ale w granicach 2-2,5 i po chwili sie ustatkowaly....

jutro jade do aso... zobaczymy co powiedza panowie experci...

Napisano
  • Autor

po wizycie w ASO stweirdzili ze nastapilo zabrudzenie przepustnicy, to byla wina falujacych obrotow i gasniecia samochodu... co do hamulcow nic nie robili... powiedzieli ze jak beda lepsze warunki na drogach zeby moc przetestowac samochod (dzis nawalilo sniegiem)

Pan serwisant powiedzial jednak ze moze to wina okladzin i moze bedzie trzeba klocki wymienic... i teraz moje pytanie, czy taka wymiana odbedzie sie na moj koszt? czy jest to rowniez objete gwarancja?? (mam juz dwie kartki z ASO ze zgloszeniem tych piskow) wiec mam juz podstawe do tego ze serwis nie daje sobie rady z tym czyms ze to jednak ciagle powraca....

Napisano

Tarcze, klocki to materiały eksploatacyjne więc nijak do gwarancji się nie mają.

Napisano
  • Autor

> Tarcze, klocki to materiały eksploatacyjne więc nijak do gwarancji

> się nie mają.

ale czy po 9000 przebiegu jest mozliwe aby byla wymagana ich wymiana? biorac pod uwage ze juz od stanu licznika ~7000 bylo zglaszane piszcenie i wtedy twierdzili ze jest to wina zabrudzonych prowadnic...

wiec jako material eksploatacyjny mozna uznac ze nie byl wystarczajaco dobry od nowosci skoro przy tak krotkiej eksploatacji sie zuzyl?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Podepnę się pod temat. Wczoraj odebrałem auto od mechanika wymiana sondy. Po puszczeniu pedału gazu obroty utrzymują się na poziomie 1500, natomiast jak nacisnę kilka razy na pedał hamulca obroty automatycznie podskakują do 3000 i tak non stop.

Co to może być?

Napisano

Czujnik podciśnienia do czyszczenia, ewentualnie silnik krokowy, potem autoadaptacja, czytałem też o jakimś wgrywaniu softu do kompa

przypadłość Grande

Napisano

> Witam.

> Podepnę się pod temat. Wczoraj odebrałem auto od mechanika wymiana

> sondy. Po puszczeniu pedału gazu obroty utrzymują się na

> poziomie 1500,

>

>natomiast jak nacisnę kilka razy na pedał hamulca

> obroty automatycznie podskakują do 3000 i tak non stop.

> Co to może być?

A serwo nie ma gdzieś dziurki hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.