Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

mam do was pytanie ile powinien palić Fiat Uno 1.0 fire?

bo wydaje mi sie że mój pali bardzo dużo 10 -11 l na 100 km co moze być przyczyna tak duzego spalania dodam że nie wciskam pedału gazu w podłogę jeżdze tak max 100 km/h

Napisano

napisz jeszce który rocznik, bo w gaźnikach może byc inna przyczyna niz we wtryskowym, przywitaj się w watku powitalnym i uzupłnij profil

Napisano

> Witam Wszystkich

> 10 -11 l na 100 km co moze

> być przyczyna tak duzego spalania

niskie ciśnienie w ogumieniu, zacierające się hamulce, zarąbany filtr powietrza, nie wyłączające się ssanie i/lub zła regulacja gaźnika (jeśli jest) i/lub zapłonu, sprawny inaczej termostat, krótkie dystanse (brak szans na rozgrzanie silnika), bezproduktywne wolne obroty, nieszczelności układu zasilania, wreszcie zdychający silnik. o czymś zapomniałem? hmm.gifhehe.gif

Napisano

> Witam Wszystkich

> mam do was pytanie ile powinien palić Fiat Uno 1.0 fire?

> bo wydaje mi sie że mój pali bardzo dużo 10 -11 l na 100 km co moze

> być przyczyna tak duzego spalania dodam że nie wciskam pedału

> gazu w podłogę jeżdze tak max 100 km/h

Za wolno jeździsz!! spineyes.gif

Ja pruję ile fabryka dała, a spalanie na poziomie 9 litrów LPG (zima, opony zimowe).

Kiedyś starałem się jeździć "ekologicznie i ekonomicznie" ale to było bez sensu. Spalanie niższe raptem o 0.3 dm3/100km, a po dłuższej jeździe w takim stylu silnik był tak "zamulony", że nie dało się normalnie przyspieszać.

Teraz poważnie

Napisz więcej na temat swojego auta.

Tak, jak kolega wyżej wspomniał, przyczyn może być wiele.... dużo zależy od rodzaju silnika.

Napisano

Witam to i ja sie podłącze do tematu ja mam silnik 1116poj.gaźnik 93r. i spala mi 10,11l na setke czy to normalne? dodam że poruszam sie normalnie tak w granicach 60-90kmh ,tylko miasto.

Napisano

> Witam to i ja sie podłącze do tematu ja mam silnik 1116poj.gaźnik

> 93r. i spala mi 10,11l na setke czy to normalne? dodam że

> poruszam sie normalnie tak w granicach 60-90kmh ,tylko miasto.

Nienormalne

Fajerka za starych dobrych czasów spalała mi ok. 5.5 litra benzyny na 100km.

Wiadomo, zużycie silnika i niepełnosprawność wielu systemów robią swoje. Nawet zużyte łożyska mogą wpływać na zwiększone spalanie. Zapiekające się hamulce to już legenda w UNO. Poza tym:

-regulacja gaźnika

-wymiana świec + przewodów zapłonowych + kopułki + palca rozdzielacza

-regulacja zapłonu

-regulacja zaworów (jeśli coś jest z nimi nie tak)

-wymiana filtra powietrza + ewentualnie wymiana filtra paliwa

-czyszczenie gaźnika

-kontrola ciśnienia w ogumieniu

-zbieżność, geometria kół itp. sprawy

-naturalne zużycie silnika

-problem z ręcznym ssaniem - może nie wyłączać się do końca

To jak na razie wszystko, co przyszło mi do głowy spineyes.gif

Napisano

> Witam Wszystkich

> bo wydaje mi sie że mój pali bardzo dużo 10 -11 l na 100 km co moze być przyczyna

Średnio około 6 l/100 km, w mieście może trochę więcej. Ale przy tych temperaturach, które mieliśmy do tej pory przy krótkich odcinkach po mieście uważam, że 10 l/100km to norma. Mnie też tyle bierze. Spalił chyba 30 l za chyba 280 km. Też się zacząłem niepokoić ale wystarczyła dłuższa trasa SGL-KT-SGL żebym się przestał przejmować.

Napisano

Taka sytuacja to mogła mieć miejsce jedynie w lato...

W ostatnich 7 tankowaniach wyszło między pomiędzy 7,1 a 8,2l/100km.

1.0 Fire, wtryskowiec, 1998, zimówki 155/70, hamulce robione w zeszłym roku, na razie nie ma pisków, bloków itp... ale pewnie niedługo się pojawią 270751858-jezyk.gif

Ostatnio w trasie byłem, autostrada z minimalną prędkością 120km/h, ale połączone z cyklem miejski w Toruniu. Normalnie krótkie trasy po Trójmieście do 2 do 15 km.

Napisano

Warto sprawdzić sonde lambda, jezeli jest walnięta to przesyła ona za fałszowane wartości spalin do komputerka i silnik dostaje za dużo paliwa.

Napisano

stanowczo za dużo. Mi Pb palił w takie mrozy około 7,5 l. a teraz gazu 8,4+ benzyna na rozruch. Ale zdarzało mi się przepalać samochód i silnika nie gasiłem przez np. 20 minut. wink.gif

Napisano

> Taka sytuacja to mogła mieć miejsce jedynie w lato...

Masz rację, ale nawet zimą mój UNO spala niecałe 9 dm3 LPG/100km, a do najmłodszych nie należy. Poza tym hamulce trochę trzymają, zawory rozregulowane itp, itd. spineyes.gif

Dlatego uważam, że 10-11 litrów to stanowczo za duzo.

Zakładam oczywiście, ze kolega ma samochód w dużo lepszym stanie niż ja wink.gif

Napisano

> Witam Wszystkich

Uzytkowałem przez 5 lat wersję z silnikiem 146D8000 (wtrysk) i palił zimą w mieście dokładnie jak U Kolegi (obecny Uniak ta sama wersja i to samo spalanie).

Wczesniej użytkowałem model 45S z klasycznym gaźnikiem - bez wtrysku i palił zimą stanowczo mniej max. 8 litrów (ssanie ręczne).

Proszę zwrócić uwagę na wypowiedzi Kolegów:

- Ci z jednopunktowym wtryskiem twierdzą, że takie spalanie to norma zlosnik.gif.

- Natomiast Koledzy z "klasycznym" gażnikiem twierdzą, że spalanie jest stanowczo za duże zlosnik.gif

Napisano

mi w zimie w największe mrozy na krótkich odcinkach pali max. 8.5 - jeszcze tego nie przekroczyłem (w tym kilka razy zakopanie się w zaspie grinser006.gif)

Napisano

> mi w zimie w największe mrozy na krótkich odcinkach pali max. 8.5 -

> jeszcze tego nie przekroczyłem (w tym kilka razy zakopanie się w

> zaspie )

Czyli Kolegi silniczek to "odchylenie standardowe" od całej populacji jednowtryskowców ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli Kolegi silniczek to "odchylenie standardowe" od całej populacji

> jednowtryskowców

raczej nie zlosnik.gif

bo 11l to przesada imo i coś nie tak ok.gif

Napisano

> raczej nie

> bo 11l to przesada imo i coś nie tak

Poczekajny na dalsze wypowiedzi, bo na razie statystyka przemawia za mną zlosnik.gif.

Napisano

ja mam 1.0 na wtrysku i 8l/100km nigdy w zimie nie przekroczyłem. Na gazie teraz bierze mi 8,5l. A jeździłem codziennie do pracy po 1 km także automatyczne ssanie się nie zdążyło wyłączyć + czasami trasa 50km. Przy tak dużym spalaniu trzeba szukać przyczyny. wink.gif

Napisano

> Poczekajny na dalsze wypowiedzi, bo na razie statystyka przemawia za

> mną .

10 litrów palił mi w miescie w korkach jak między światłami leciałem zawsze do ocinki, mieląc kołami nieraz w miejscu... a tak to max 8 litrów noPB, a silnik wtrysk

Napisano

Wtrysk, nigdy mi 9L LPG nie przekroczył. Średnio 7,5 w mieście.

Napisano

> Poczekajny na dalsze wypowiedzi, bo na razie statystyka przemawia za

> mną .

1.4: ostatnie tankowanie dało wynik 8,14; samo miasto i częściowo ogrzewanie kabiny na postoju

Napisano

> Witam Wszystkich

> bo wydaje mi sie że mój pali bardzo dużo 10 -11 l na 100 km co moze

> być przyczyna tak duzego spalania dodam że nie wciskam pedału

> gazu w podłogę jeżdze tak max 100 km/h

Zima Panie, zima!

Po naszych zaśnieżonych okolicach i mieście to i 40km/h czasem jest za szybko + rozgrzewanie autka przy jednoczesnym odśnieżaniu to i 13l benzyny przekracza często.

Napisano

> Na zakończenie dnia podliczyłem statystykę: remis 3:3

No to na chwilę obecną 4:3 na rzecz spalania 10 litrów grinser006.gif

Napisano

> No to na chwilę obecną 4:3 na rzecz spalania 10 litrów

No bo jak sie normalnie jezdzi to ok10l musi wciągnąć ,chyba że jak inwalida sie jezdzi,lub kapelusznik zlosnik.gif

Napisano

A tak generalnie to ile bym nie wlał to spali rotfl.gif

Napisano

> niskie ciśnienie w ogumieniu, zacierające się hamulce, zarąbany filtr

> powietrza, nie wyłączające się ssanie i/lub zła regulacja

> gaźnika (jeśli jest) i/lub zapłonu, sprawny inaczej termostat,

> krótkie dystanse (brak szans na rozgrzanie silnika),

> bezproduktywne wolne obroty, nieszczelności układu zasilania,

> wreszcie zdychający silnik. o czymś zapomniałem?

Tak smile.gif

olej silnikowy-jak 20w50 to pali dużo,jak 0w30 to pali dużo mniej na zimnym silniku.

Napisano

> No bo jak sie normalnie jezdzi to ok10l musi wciągnąć ,chyba że jak inwalida sie jezdzi,lub kapelusznik

ja ci dam kapelusznika zona.gif033102bebe_1_prv.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.