Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z valtekami

Featured Replies

Napisano

mam problem z tymi wtryskami, przejde od razu do rzeczy. po montażu u gazownika mnożnik był na poziomie 1.2 w najwyzszym punkcie, jeździłem było ok, potem po jakichś 2 tys km zrobiłem autokalibracje bo zaczęło być ubogo i po kalibracji był już na poziomie 1.4 w najwyższym punkcie, ostatnio kalibrowałem w listopadzie i wyszedł 1.6 jeździło i ostatnio znów zaczęło się pierniczyć, dziś znów skalibrowałem i mnożnik wyszedł 1.8 icon_eek.gif co u diaska sie dzieje wtryski sie pozatykały czy cuś? przejechałem jakieś 5 tys od założenia gazu bo zmieniłem prace i dużo jeździłem po delegacjach i auto stało nie ruszane. mam instalacje stag 4, wtryski valteki 3 łomy czerwone.

Napisano

U mnie tak było na początku. Najpierw mnożnik wychodził od 1,2 przy najniższych obciążeniach i obniżał się nawet poniżej 1. Potem robiliśmy kalibracje po miesiącu i po dwóch i ostatecznie mnożnik był między 1,6 i 1,3. I tak było przez 30kkm, aż do zeszłego miesiąca. Zapalił mi się check i wyszło, ze za bogato. Zrobiliśmy kalibrację, nowe mapy i jest teraz między 1,4 i 1,2.

Czytam dużo kiepskich opinii o valtekach. Sam nie mam z nimi problemu jak na razie, poza tymi wahaniami wydajności, ale co 30kkm to nie tragedia-tak czy siak następne będą inne/lepsze.

Napisano

> U mnie tak było na początku. Najpierw mnożnik wychodził od 1,2 przy

> najniższych obciążeniach i obniżał się nawet poniżej 1. Potem

> robiliśmy kalibracje po miesiącu i po dwóch i ostatecznie

> mnożnik był między 1,6 i 1,3. I tak było przez 30kkm, aż do

> zeszłego miesiąca. Zapalił mi się check i wyszło, ze za bogato.

> Zrobiliśmy kalibrację, nowe mapy i jest teraz między 1,4 i 1,2.

> Czytam dużo kiepskich opinii o valtekach. Sam nie mam z nimi problemu

> jak na razie, poza tymi wahaniami wydajności, ale co 30kkm to

> nie tragedia-tak czy siak następne będą inne/lepsze.

Po rozmowie z gazownikiem powiedział, że valteki nie pracują "stabilnie" Mają dużą tolerancję błędu i niestety często wyłapuje to sonda. A zakładanie emulatora jest tylko oszukiwaniem i nie proponuje tego rozwiązania.

Napisano

> mam problem z tymi wtryskami, przejde od razu do rzeczy. po montażu u

> gazownika mnożnik był na poziomie 1.2 w najwyzszym punkcie,

> jeździłem było ok, potem po jakichś 2 tys km zrobiłem

> autokalibracje bo zaczęło być ubogo i po kalibracji był już na

> poziomie 1.4 w najwyższym punkcie, ostatnio kalibrowałem w

> listopadzie i wyszedł 1.6 jeździło i ostatnio znów zaczęło się

> pierniczyć, dziś znów skalibrowałem i mnożnik wyszedł 1.8 co u

> diaska sie dzieje wtryski sie pozatykały czy cuś? przejechałem

> jakieś 5 tys od założenia gazu bo zmieniłem prace i dużo

> jeździłem po delegacjach i auto stało nie ruszane. mam

> instalacje stag 4, wtryski valteki 3 łomy czerwone.

pytanie zasadnicze czy listwa była skalibrowana przy montażu? smirk.gifbo wszystkie listwy przychodzą niekalibrowane palacz.gif

Napisano

Wywalić valteki i dać Magic Jet mniej problemów, lepsze i starczą na dłużej niż 10 000km.

Napisano
  • Autor

> pytanie zasadnicze czy listwa była skalibrowana przy montażu? bo

> wszystkie listwy przychodzą niekalibrowane

a żebym ja to wiedział niewiem.gif ale znając życie i tych partaczy to pewnie nie

Napisano
  • Autor

> Wywalić valteki i dać Magic Jet mniej problemów, lepsze i starczą na

> dłużej niż 10 000km.

szmelc jakich mało tylko wziąć i potrzaskać siekierą, oby do marca potem wywale to na złom angryfire.gif

Napisano

> szmelc jakich mało tylko wziąć i potrzaskać siekierą, oby do marca

> potem wywale to na złom

a tak z ciekawości gdzie zakładałeś?

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawości gdzie zakładałeś?

w trzebownisku. skusiłem się bo było taniej o 700zł niż w "eksie". Nie powiem bo tragedii nie było na początku. wszystko by było ok gdyby nie te valteki, dziś podłączałem się do kompa i był błąd wtryskiwaczy 1,2,3,4 ewidentnie się coś wysrało z nimi szczególnie po tych mrozach, zanim auto się nagrzeje to falują wolne obroty mieszanka spada do 16-17:1. pod obciążeniem niby jest ok natomiast jak wysprzęgle to lubi sobie zgasnąć lub zafalować. na benzynie jest ok. nie wiem może trzeba by jakiś podgrzewacz listwy albo coś, bo po dłuższej jeździe się normuje... (przełączanie ustawione na 25stopni) ale trudno nic nie będę dokładał do tych valteków, bo napaliłem się na pojedyncze magic jety ok.gif

Napisano
  • Autor

chyba doszedłem dlaczego auto mi nie chce jeździć. w stagu 4 jest cos takiego jak podgrzewanie wtrysków, i u mnie chyba ta opcja się wyjsrała bo nawet jeśli mam ustawione przełączanie na gaz przy 40 stopniach to temperatura gazu w listwie wynosi -2 np. auto nieche chodzić na wolnych obrotach wogóle, szarpie silnikiem AFR jest w granicach 17:1. pod obciążeniem da się jechać ale czasami się zamula. dopiero jak temperatura gazu dojdzie do 30 stopni to auto zaczyna normalnie chodzić. hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> chyba doszedłem dlaczego auto mi nie chce jeździć. w stagu 4 jest cos

> takiego jak podgrzewanie wtrysków, i u mnie chyba ta opcja się

> wyjsrała bo nawet jeśli mam ustawione przełączanie na gaz przy

> 40 stopniach to temperatura gazu w listwie wynosi -2 np. auto

> nieche chodzić na wolnych obrotach wogóle, szarpie silnikiem AFR

> jest w granicach 17:1. pod obciążeniem da się jechać ale czasami

> się zamula. dopiero jak temperatura gazu dojdzie do 30 stopni to

> auto zaczyna normalnie chodzić.

problem rozwiązany ok.gif wyspawałem sobie podgrzewacz listwy (podgrzewany płynem chłodniczym silnika) i jak ręką odjął wszystko działa ok biglaugh.gif i jestem 60zł do przodu bo nie musiałem kupować podgrzewacza na allegro zlosnik.gif

Napisano

> ... wyspawałem sobie podgrzewacz listwy (podgrzewany płynem chłodniczym silnika) i jak ręką odjął wszystko działa ok ...

Zapodaj jakąś fotkę bo ciekawy jestem smile.gif

Niektóre fabryczne matrixy mają wejście na podgrzewanie obiegiem wody ...

PS. Tak mnie jeszcze naszło, że podgrzewanie obiegiem wody nie jest dobrym rozwiązaniem, bo jak się już nagrzeje, to temp. lotnego będzie znacznie większa niż gdyby nie było podgrzewane. Ma to znaczenie dla temp. mieszanki paliwowo-powietrznej trafiającej do dolotu - im mniejsza (do pewnego stopnia) tym lepiej, bo jest więcej tlenu i lepsze spalanie.

Chyba jednak lepsze jest podgrzewanie elektryczne, które po osiągnięciu odpowiedniej temp. jest odłączane ...

Napisano
  • Autor

> Zapodaj jakąś fotkę bo ciekawy jestem

> Niektóre fabryczne matrixy mają wejście na podgrzewanie obiegiem wody

> ...

> PS. Tak mnie jeszcze naszło, że podgrzewanie obiegiem wody nie jest

> dobrym rozwiązaniem, bo jak się już nagrzeje, to temp. lotnego

> będzie znacznie większa niż gdyby nie było podgrzewane. Ma to

> znaczenie dla temp. mieszanki paliwowo-powietrznej trafiającej

> do dolotu - im mniejsza (do pewnego stopnia) tym lepiej, bo jest

> więcej tlenu i lepsze spalanie.

> Chyba jednak lepsze jest podgrzewanie elektryczne, które po

> osiągnięciu odpowiedniej temp. jest odłączane ...

narazie nie mam jak zrobić bo chwilowo laptop nie działa i nie miałbym jak zgrać z telefonu, ale zrobie to zamieszcze. to co piszesz ma znaczenie ale chyba bardziej sie odnosi do powietrza zasysanego hmm.gif przynajmniej ja nie odczułem żadnej różnicy w jeździe, afr 14,7 na wolnych, chodzi wszystko jak ta lala niewiem.gif

Napisano

zastanawia mnie jako taka sensowność takiego rozwiązania, pomijając fakt że to troszkę partyzantka.

1. płyn chłodniczy zanim sam się nagrzeje to już wtryski pracują

2. jak już się nagrzeje to daje dużo wyższą temperaturę niż podgrzewacz elektryczny(który wyłącza się po osiągnięciu 50 stopni a zaczyna grzać od przekręcenia kluczyka)

3. jak to odłączyć latem bez większych zabiegów(w elektrycznym podgrzewaczu wystarczy bezpiecznik wyjąć)

Zastanów się nad elektrycznym podgrzewaczem albo nad przywróceniem tej funkcji z poziomu sterownika.

Żeby nie przekombinować

Napisano

> ... to co piszesz ma znaczenie ale chyba bardziej sie odnosi do powietrza zasysanego przynajmniej ja nie odczułem żadnej różnicy w jeździe, afr 14,7 na wolnych, chodzi wszystko jak ta lala

W zimie nie będzie znaczenia, ale zobaczysz w lecie ...

Napisano
  • Autor

> zastanawia mnie jako taka sensowność takiego rozwiązania, pomijając

> fakt że to troszkę partyzantka.

sensowność jest taka że wkońcu auto zaczęło jeździć jak należy ok.gif a dawniej to z 7-8 km trzeba było ujechać żeby przestało szarpać i gasnąc po naciśnięciu sprzęgła.

> 1. płyn chłodniczy zanim sam się nagrzeje to już wtryski pracują

nie wiem jak jest w innych autach ale w moim zanim się przełączy to podgrzewacz jest już gorący. przełączanie na gaz mam ustawione na 30 stopni.

> 2. jak już się nagrzeje to daje dużo wyższą temperaturę niż

> podgrzewacz elektryczny(który wyłącza się po osiągnięciu 50

> stopni a zaczyna grzać od przekręcenia kluczyka)

właśnie sie zastanawiałem a co się dzieje gdy np temperatura spadnie w czasie jazdy np podczas dużych mrozów hmm.gif włączy się czy trzeba zgasić i odpalić ponownie?

> 3. jak to odłączyć latem bez większych zabiegów(w elektrycznym

> podgrzewaczu wystarczy bezpiecznik wyjąć)

Wystarczy odczepić/odkręcić od listwy

> Zastanów się nad elektrycznym podgrzewaczem albo nad

> tej funkcji z poziomu sterownika.

to znaczy??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W zimie nie będzie znaczenia, ale zobaczysz w lecie ...

się odłączy najwyżej i już zeby.GIF 2 minuty roboty odkręcić dwie śrubki grinser006.gif

Napisano

> się odłączy najwyżej i już 2 minuty roboty odkręcić dwie śrubki

No jak tak to tym bardziej chcę to zobaczyć smile.gif

Napisano

> No jak tak to tym bardziej chcę to zobaczyć

Mogę napisać, jak ja bym to zrobił. Prostopadłościan o wymiarach 20mm/100mm/10mm, na dwóch małych podstawach wystające rurki fi 8mm. Całość można wyspawać w 10 minut. Pod rurki wpiąć wężyki i podłączyć na trójnikach do np. wężyka podgrzewania przepustnicy. Prostopadłościan przyłożyć do listwy i za pomocą dwóch opasek plastikowych zamocować.

Napisano

napisałeś że masz staga 4, tam jest chyba już funkcja podgrzewania wtrysków, a co do podgrzewacza to nie trzeba ponownie uruchamiać silnika(czy ponownie przekręcać kluczyka).

Grzeje do 50 stopni i się wyłącza, ale też włącza gdy temperatura znacznie spadnie a nie po przekręceniu kluczyka(to przekręcenie kluczyka to tylko sposób zasilania a nie włączania), podejrzewam że siedzi tam siakiś bimetal czy cuś innego co robi za czujnik termiczny

Napisano
  • Autor

> napisałeś że masz staga 4, tam jest chyba już funkcja podgrzewania

> wtrysków,

niby jest, ale jak miałoby to podgrzewać? wiem że wtryski chodzą na sucho zanim sie przełączy na gaz, ale u mnie to nic nie dawało dopiero jak przejechałem kilka kilometrów na gazie to auto zaczęło jechać normalnie, a teraz nie ma żadnego problemu, jak ręką odjął zlosnik.gif

> a co do podgrzewacza to nie trzeba ponownie uruchamiać

> silnika(czy ponownie przekręcać kluczyka).

> Grzeje do 50 stopni i się wyłącza, ale też włącza gdy temperatura

> znacznie spadnie a nie po przekręceniu kluczyka(to przekręcenie

> kluczyka to tylko sposób zasilania a nie włączania), podejrzewam

> że siedzi tam siakiś bimetal czy cuś innego co robi za czujnik

> termiczny

Napisano
  • Autor

> No jak tak to tym bardziej chcę to zobaczyć

o takie cuś:

180c9307ec83bfa6med.jpg

a77dcda9dd838bd4med.jpg

8536df69d9c77bcbmed.jpg z jednej strony było planowane żeby dobrze przylegało do listwy zlosnik.gif

Napisano

> o takie cuś:

Fajne, fajne smile.gif

Niestety nie wszyscy mają dostęp do odpowiednich maszyn - to tak odnośnie planowania ...

Napisano

> o takie cuś:

> z jednej strony było planowane żeby dobrze przylegało do listwy

Czyli element z mojego opisu zlosnik.gif

Napisano

Proponuję raczej coś takiego . Nie trzeba nic kombinować. Wystarczy włączyć na kilka chwil. Zero komplikacji. Proponuję coś w zakresie 3.3 - 4.7ohm.

Napisano
  • Autor

> Proponuję raczej coś takiego . Nie trzeba nic kombinować. Wystarczy

> włączyć na kilka chwil. Zero komplikacji. Proponuję coś w

> zakresie 3.3 - 4.7ohm.

jaka cena tego? hmm.gif

Napisano

> Proponuję raczej coś takiego . Nie trzeba nic kombinować. Wystarczy włączyć na kilka chwil. Zero komplikacji. Proponuję coś w zakresie 3.3 - 4.7ohm.

Przeglądając forum AC i czytając odpowiedzi pracowników firmy doszedłem do wniosku, że fabryczna funkcja podgrzewania wtrysków polega na podaniu napięcia na cewki i jednoczesne ich otwarcie. Przy zamkniętych elektrozaworach do dolotu podane zostanie tylko trochę lpg do momentu wyrównania ciśnienia w listwie i kolektorze.

Zastanawiam się nad prostym rozwiązaniem - kilka przekaźników i zasilania cewek wtryskiwaczy do momentu przełączenia na lpg ...

Napisano
  • Autor

> Przeglądając forum AC i czytając odpowiedzi pracowników firmy

> doszedłem do wniosku, że fabryczna funkcja podgrzewania wtrysków

> polega na podaniu napięcia na cewki i jednoczesne ich otwarcie.

> Przy zamkniętych elektrozaworach do dolotu podane zostanie tylko

> trochę lpg do momentu wyrównania ciśnienia w listwie i

> kolektorze.

> Zastanawiam się nad prostym rozwiązaniem - kilka przekaźników i

> zasilania cewek wtryskiwaczy do momentu przełączenia na lpg ...

no tak to mniej więcej wygląda bo wtryski cykają jak jeszcze chodzi na benzynie, potem przestają cykać, chwile chodzi i potem przełącza sie na gaz. Ale u mnie to nic nie dawało bo jak się przełaczyło na gaz to sie robiła tragedia, i to tak przez pare kilometrów... potem sie powoli normowało

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.