Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Picanto - opinie

Featured Replies

Napisano

Witajcie sąsiedzi.

Czy ktoś miał styczność z tym samochodzikiem? Moja serce.gif szuka 5drzwiowego samochodu. Budżet dość mocno ograniczony - tak koło 15tyś. zł.

Widziałem, że picanto w tej cenie będą w miare nowe. Szczerze powiem, że nie znam nikogo kto by nim jeździł, czy mogę prosić o opinie?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> A co chcesz wiedzieć?

Głównie chodzi mi o awaryjność, trwałość zawieszenia, spalanie, dynamike(chociaż tu bez przesady bo to nie ma być rajdówka tylko auto miejskie).

Napisano

> Głównie chodzi mi o awaryjność, trwałość zawieszenia, spalanie,

> dynamike(chociaż tu bez przesady bo to nie ma być rajdówka tylko

> auto miejskie).

Mam 2 auta: jedno Picanto jak dla mnie mało dynamiczne 1.0, przed którym każdy się usuwa, bo wyobraża sobie, że jedzie za nim "Puchar Kia Picanto" hehe.gif

Drugie auto ma kopyto nieporównywalnie lepsze - ale nikt się nie usuwa, bo... nie wygląda jak Picanto alien.gif

Generalnie Picanto jest fajne - jak na takie małe auto, to miejsca w tyle jest dużo. Ale to trochę kosztem bagażnika.

Opony niskoprofilowe 165/60-14 - fajnie się trzyma drogi, ale te Kymho IMHO obowiązkowo trzeba wywalić po zakupie (nie tylko w Kia występują).

Awaryjność - jeszcze nie wiem: do kitu jest w każdym razie fakt, że aby wymienić żarówkę mijania H4 to trzeba... demontować cały reflektor. czacha.gif

Generalnie jak na drugie auto, dla żony, do miasta itd. - jest extra smile.gif No i ten wygląd (czytaj: Puchar Kia Picanto).... grinser006.gif

Napisano

> Awaryjność - jeszcze nie wiem: do kitu jest w każdym razie fakt, że

> aby wymienić żarówkę mijania H4 to trzeba... demontować cały

> reflektor.

to taki amerykańsko-koreański wynalazek

w Lacetti wyjmuję reflektor, wkładam nową żarówkę i montuję go z powrotem w ciągu kilku minut smile.gif

minus taki, że powinno się ustawić lampy po takiej operacji - 10zł na stacji diagnostycznej

Napisano

hej. raz tym jechalem bo nie mamy tego sporo w firmie i szalu nie ma . maly , glosny , niewygodny , wygladajacy kiepsko , powolny samochodzik. jest to obok foxa i smarka najgorszy maly samochod jaki mamy na stanie - zawsze nim starszymy klientow i ci doplacaja do golfa lub corolli zlosnik.gif . jezeli szukasz czekos ciekawego to ja z maluchow polecam micre ta najnowsza czyli po 2003r . autko niebanalne z wygladu (taka banka w sam raz dla pani) , 1,2l bardzo ladnie sie odpycha i nie pali wiele , awaryjnosc jest zadna (te autka jada z firmy na aukcje kiedy maja po 150-180tys - dywany nie wytarte, kierownice idealne, niec nie puka nie stuka az ciezko czasem powiedziec ze to takie stare auto)

Napisano

> to taki amerykańsko-koreański wynalazek

> w Lacetti wyjmuję reflektor, wkładam nową żarówkę i montuję go z

> powrotem w ciągu kilku minut

> minus taki, że powinno się ustawić lampy po takiej operacji - 10zł na

> stacji diagnostycznej

Nie wiem jak u Ciebie, ale w Picanto trzeba wpierw odkręcić a potem "wyszarpać" reflektor z zatrzasków: to wyszarpywanie nie zawsze obywa się bez szkody dla znajdującego się poniżej zderzaka (ściślej: jego lakieru), a ponadto przy przykręcaniu trzeba wykazać nie lada wyczucie. Jedno dokręcenie za mało i reflektor nie jest umocowany; jedno za dużo - i... pęka mocowanie plastikowe reflektora (docisk śruby).

Napisano

Taaaa... Micra (ten bieżący model) faktycznie jest "bezawaryjny"; miałem też, to powiem, że od kiedy polepszyli wahacze przednie, to ich gumy (oryginalne występują tylko z wahaczem) wytrzymują całe ok. 50-60 tys. km, podczas gdy jeszcze parę lat temu padały po 20 tys. frown.gif

Generalnie, w porównaniu z europejczykami faktycznie Micra dość mniej awaryjna. Jazda trochę lepsza niż Picanto, bo i auto większe. Tyle że jak dla mnie to pow. 80-100 km/h dość głośno od... wiatru z tylnej części. W Picanto też niecicho - ale nie ma tych dodatkowych efektów akustycznych: liniowo robi się po prostu coraz głośniej.

No i Micra będzie droższa...

Napisano

> Nie wiem jak u Ciebie, ale w Picanto trzeba wpierw odkręcić a potem

> "wyszarpać" reflektor z zatrzasków: to wyszarpywanie nie zawsze

> obywa się bez szkody dla znajdującego się poniżej zderzaka

> (ściślej: jego lakieru), a ponadto przy przykręcaniu trzeba

> wykazać nie lada wyczucie. Jedno dokręcenie za mało i reflektor

> nie jest umocowany; jedno za dużo - i... pęka mocowanie

> plastikowe reflektora (docisk śruby).

W Lacetti odkręca się 3 śruby i reflektor łatwo wychodzi. Nie ma zatrzasków. Jest tylko jedno gniazdo ustalające położenie. Dokręcałem po wymianie wiele razy i nie było problemów.

Napisano

za 15tys mozna juz dostac ciekawa micre

Napisano

> za 15tys mozna juz dostac ciekawa micre

Tak, ale będzie starsza od Picanto. Więc w sensie wieku MNIEJ ciekawa.

Napisano

> Tak, ale będzie starsza od Picanto. Więc w sensie wieku MNIEJ

> ciekawa.

ale kolego nie mozesz porównywać wieku japońskiego auta z koreańskim

nissan mimo ze starszy bedzie mniej awaryjny,bardziej zaawansowany technologicznie i lepiej bedzie trzymal wartosc

patrzac tym torem powinienes kupic malucha

Napisano

Pewnie coś tam będzie gorsza Kia od Nissana, ale to juz nie te czasy, że pomiędzy nimi była przepaść.

Mam i Nissana i Kia Kolego smile.gif

Napisano

> Pewnie coś tam będzie gorsza Kia od Nissana, ale to juz nie te czasy,

> że pomiędzy nimi była przepaść.

> Mam i Nissana i Kia Kolego

kazdy ma jakies swoje doswiadczenia-ja uwazam ze kia bedzie mimo wszystko gorsza od nissana i napewno sporo osob uwaza tak jak ja wiec utrata wartosci kia bedzie wieksza

zreszta skads sie ta roznica w cenie bierze

Napisano

Stopień utraty wartości rzeczywiście będzie większy w Kia. Generalnie konstrukcyjnie lepszy też będzie Nissan - ale w tej prostocie (jak budowa cepa) Kia często kryje się pewien stopień niezawodności.

Oczywiście - jakbym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma, to jednak wolę Nissana. Szczególnie z japońskim benzyniakiem - bo diesli od kiedy się "skomplikowały" i już nie są "wieczne", nie lubię.

Napisano

> Tak, ale będzie starsza od Picanto. Więc w sensie wieku MNIEJ

> ciekawa.

zgadzam sie w 100% . ale idac tym tropem to za te 15tys mozesz jeszcze mlodszego fiata kupic zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hej. raz tym jechalem bo nie mamy tego sporo w firmie i szalu nie ma

> . maly , glosny , niewygodny , wygladajacy kiepsko , powolny

> samochodzik. jest to obok foxa i smarka najgorszy maly samochod

> jaki mamy na stanie - zawsze nim starszymy klientow i ci

> doplacaja do golfa lub corolli . jezeli szukasz czekos

> ciekawego to ja z maluchow polecam micre ta najnowsza czyli po

> 2003r . autko niebanalne z wygladu (taka banka w sam raz dla

> pani) , 1,2l bardzo ladnie sie odpycha i nie pali wiele ,

> awaryjnosc jest zadna (te autka jada z firmy na aukcje kiedy

> maja po 150-180tys - dywany nie wytarte, kierownice idealne,

> niec nie puka nie stuka az ciezko czasem powiedziec ze to takie

> stare auto)

Picanto nas przyciągneło relacją cena-rocznik. Micra niestety od razu odpada (wyglądem przegrała).

Auto stricte do miasta więc może nie będzie tak źle. W tym tyg. pójdziemy się przejechać.

Napisano

moja mama ma pikaczento, kupiła nowe na początku 2008r (rocznik 2007), jeździ tylko po mieście, do pracy i na zakupy. Zrobiła może z 10-12tys km... po drodze 2 przeglądy. Nic się jeszcze nie spsuło, jest bardzo zadowolona. Leje i jeździ

sam się zastanawiałem nad kupnem takiej kijanki dla żony, ale ta znowu nie chciała jeździć takim samym autem jak jej teściowa smile.gif ale nie wykluczaliśmy zakupu. w końcu wybór padł na toyote aygo

Napisano

cool.gifMoją przesadziłem ze starego CC700 na Kijankę 1.0 i jest zachwycona grinser006.gif

Inna sprawa, że po mieście to całkiem fajne wozidełko - sam korzystam, bo zwinne i parkuje się szybko (mało miejsca trzeba a dość przestronne w środku).

Napisano

> moja mama ma pikaczento, kupiła nowe na początku 2008r (rocznik

> 2007), jeździ tylko po mieście, do pracy i na zakupy. Zrobiła

> może z 10-12tys km... po drodze 2 przeglądy. Nic się jeszcze nie

> spsuło, jest bardzo zadowolona. Leje i jeździ

> sam się zastanawiałem nad kupnem takiej kijanki dla żony, ale ta

> znowu nie chciała jeździć takim samym autem jak jej teściowa

> ale nie wykluczaliśmy zakupu. w końcu wybór padł na toyote aygo

no raczej zlosnik.gif kupila nowe i ma 10tys km zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.