Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwie umowy kupna-sprzedaży..........problem

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w tamecie mam pytanie(problem) takiego typu:

mam okazje kupic samochod tylko sprawa wyglada tak ze wlasciciel od ktorego mam kupic auto nie zdazyl jeszcze zarejestrowac go na siebie, i jezdzi na umowie kupna-sprzedazy(oczywiscie po oplacie skarbowej), i teraz jak ja kupie od niego auto to oczywiscie spiszemy druga umowe, i tu mam problem czypozniej z dwoma takimi umowami nie bede mial problemow w wydziale komunikacji z zarejestrowaniem pojazdu??? Gosc mowi mi ze ta poprzednia umowa bedzie traktowana jako zalacznik, i ze nie moze byc z tym zadnych problemow. Ale przezorny zawsze ubezpieczony zlosnik.gif

Oczywiscie za wszelkie odp. z gory dzieki...

Napisano

Nie powinno być problemów ok.gif Tak jak mówił sprzedający jego umowa z poprzednim właścicielem jest potrzebna abyś zarejestrował teraz samochód na siebie. Twój WK przyjmie papiery, zarejestruje samochód i wyda Tobie tablice, naklejkę na szybę i dowód czasowy. Następnie sprawdzi czy poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż tego samochodu w swoim WK i czy umowy się zgadzają z tym co Ty przyniosłeś i jak wszystko będzie ok, to w następnej kolejności przyjdziesz już po odbiór dowodu stałego.

Napisano

> Nie powinno być problemów Tak jak mówił sprzedający jego umowa z

> poprzednim właścicielem jest potrzebna abyś zarejestrował teraz

> samochód na siebie.

Ja tak robiłem i nie było problemów ok.gif

Napisano

> OK, dzieki wielki, czyli punciaka moge kupowac bez obaw...

Ja bym się dobrze zastanowił nad powodem sprzedaży - chyba że kupujesz u handlarza bez działalności.

Napisano
  • Autor

> Ja bym się dobrze zastanowił nad powodem sprzedaży - chyba że

> kupujesz u handlarza bez działalności

To taki moj znajomy mechanik, kupuje samochody mechanicznie uszkodzone, a po naprawie sprzedaje, i mowi ze to nawet dosyc dochodowy interes, auto to punto GT ktore mialo zajechana turbine, wstawiona jest po regeneracji a poza tym auto godne polecenia, poza tym znam juz kilka osob ktore na takiej zasadzie od niego auto kupilo i do dzis jezdza z usmiechem na twarzy...

Napisano

Ja też miałem taka sytuację i nie było żadnych problemów. Powiedziano mi że musi być jakiś dowód ciągłości właścicieli (czy jakoś tak), żeby było wiadomo kiedy i do kogo należał pojazd

Napisano

> .... auto to punto GT ktore mialo zajechana

> turbine, wstawiona jest po regeneracji a poza tym auto godne

> polecenia..

Godne polecenia?

GT to skarbonka bez dna, paliwożerny - awaryjny bolid wyciągający z kieszeni

ostatnią złotówkę. zlosnik.gif

Choć muszę przyznać że te 7,9 s. do 100 ... waytogo.gif

Napisano

nie będzie żadnych problemów chyba, że samochód nie został przerejstrowany bo nie można go przerejestrować bo jest na nim obciążenie komornicze...ja bym się z obecnym właścicielem wybrał do WK w celu sprawdzenia tegoż faktu wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie będzie żadnych problemów chyba, że samochód nie został

> przerejstrowany bo nie można go przerejestrować bo jest na nim

> obciążenie komornicze...ja bym się z obecnym właścicielem wybrał

> do WK w celu sprawdzenia tegoż faktu

moze masz troche racji ale na kazdej umowie kupna-sprzedazy jest punkt w ktorym sprzedajacy oswiadcza ze pojazd jest wolny od wad prawnych, i praw osob trzecich i sie pod tym podpisuje i w takiej sytuacji jak ty mowisz mozna sprzedajacego pociagnac do odpopwiedzialnosci, a ja jezeli sie nie myle moge nawet wystapic o odszkodowanie..........

>Choć muszę przyznać że te 7,9 s. do 100 ...

do tego jeszcze ten dzwiek BOV`a grinser006.gif

a co do paliwozernosci to fakt ze przy mieszanej dynamicznej jezdzie 10-12l to nic dziwnego i mozna osiagnac spokojnie wiecej, ale ktory np. 2 litrowy silnik n\a przy dynamicznej jezdzie spali mniej??? chyba 2.0 TDI hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też miałem taka sytuację i nie było żadnych problemów. Powiedziano

> mi że musi być jakiś dowód ciągłości właścicieli (czy jakoś

> tak), żeby było wiadomo kiedy i do kogo należał pojazd

kudlaty1990 miales racje dzwonilem tera do WK i trzeba wykazac tylko ciaglasc wlascicieli tzn. posiadac obie umowy w orginale i reszte dokumentuw od auta, i tyle

Napisano

> kudlaty1990 miales racje dzwonilem tera do WK i trzeba wykazac tylko

> ciaglasc wlascicieli tzn. posiadac obie umowy w orginale i

> reszte dokumentuw od auta, i tyle

Dokładnie - chodzi o przeniesienie własności w stosunku do tego, co jest wpisane w dowodzie rejestracyjnym ok.gif kupuje tak auto non stop zlosnik.gif w przypadku gdzie jest to komis potrzebna jest umowa komisowa (tj. ten ktory jest w dowodzie zawiera umowe z komisem, a komis wystawia fakture/umowe na ostatecznego odbiorce)

Napisano

> moze masz troche racji ale na kazdej umowie kupna-sprzedazy jest

> punkt w ktorym sprzedajacy oswiadcza ze pojazd jest wolny od wad

> prawnych, i praw osob trzecich i sie pod tym podpisuje i w

> takiej sytuacji jak ty mowisz mozna sprzedajacego pociagnac do

> odpopwiedzialnosci, a ja jezeli sie nie myle moge nawet wystapic

> o odszkodowanie..........

to powiedz mi jak mu udowodnisz, że wiedział o tym, że na samochodzie jest zajęcie wynikające z długów pierwszego właściciela? ten od którego Ty kupujesz powie Ci, że on nie rejestrował bo wiedział, że zaraz będzie sprzedawał albo nie miał czasu albo jeszcze inną bajkę wciśnie...i Ty wtedy zostaniesz z samochodem, który komornik będzie Ci chciał zabrać...

uwierz mi warto sprawdzić...mój dobry znajomy miał taki problem...

Napisano
  • Autor

ale tu chodzi o tego wlasciciela ktory jest na dowodzie rejestracyjnym, i to on powinien wiedziec ze samochod jest czysty(pytalem w WK i tak mi opwiedzieli, ten gosc co ja od niego biore to jest tylko posrednik)

Napisano

to opisze sytuację, którą znam, żeby była jasność...

kumpel kupił volvo od załóżmy Kowalskiego...Kowalski kupił to volvo 4 miesiące wcześniej od Malinowskiego (przyjmijmy, że tak się nazywali - łatiwej będzie czytać całą opowieść wink.gif )...Kowalski samochodu nie przerejestrował, zapłacił za niego podatek i sprzedał mojemu kumplowi...kumpel poleciał do WK i dostał czasowe pozwolenie...po miesiącu czasu zadzwonił WK i powiedział, że niestety ale samochodu nie zarejestrują bo jest jakieś zajęcie komornicze na samochodzie...

jak się kumpel pojawił w WK to dostał info do jakiego komornika ma się zwrócić...

u komornika dowiedział się, że firma X za niezapłacone rachunki pana Malinowskiego zajęła jego samochód...czy Malinowski o tym wiedział czy nie sprzedał samochód Kowalskiemu...

i teraz można tylko się domyślać czy Malinowski wiedział o zajęciu nadchodzącym i dlatego samochodu się pozbył (jest to przestępstwo i można za to beknąć)...domyślać się również tylko można czy Kowalski sam nie mogąc zarejestrować samochodu (tutaj trzeba założyć, że miał kogoś znajomego w WK) sprzedał go nie mówiąc nic o problemie przy rejestracji...

tak czy inaczej to mój znajomek musiał wozić się z tym wszystkim i wyjasniać sprawę...

na jego szczęście wierzyciel odpuścił ściąganie $$$ akurat z jego samochodu...

jednak nie zawsze jest tak różowo...jak kumpel był u komornika i odbierał potrzebne papiery do otrzymania twardego dowodu to akurat było małżeństwo, które kupiło samochód za 80kilo plnów dokładnie w takich samych okolicznościach i wierzyciel nie odpuścił ściągania z ich samochodu $$$...

uff...mam nadzieje, że zrozumiale napisałem...tak czy inaczej IMO trzeba sprawdzić w miarę naszych możliwości w takiej sytuacji czy samochód jest wolny od wad prawnych...

a to, że Kowalski nam na umowie wpisze, że jest wolny od wad prawnych nic nam nie da bo on się zawsze może wyłgać, że nie wiedział bo samochód kupił np. na handel i nawet nie próbował go przerejestrować... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.