Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto 4x4

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów!!!

Zacząłem rozglądać się za autem z napędem na 4 koła dla moich rodziców, emerytów mieszkających na wsi.

Po wstępnej weryfikacji warunków:

nie za duże( raczej nie pick-up 270751858-jezyk.gif)

w miarę zapewniające jakiś komfort (powinno mieć klimę zlosnik.gif) ,

oszczędne - diesel lub łatwa adaptacja do lpg, stosunkowo tanie ( do 20 - 25 tyś zł)

łatwe w obsłudze ( najlepiej nie wymagające serwisu: rodzice mieszkają dosyć daleko od większych skupisk ludzkich smile.gif ale nie jest wymagana wielka dzielność terenowa, raczej z łatwą dostępnością części-tata raczej daje sobie radę z podstawowymi czynnościami serwisowymi, )

z możliwośćią holowania przyczepy do 1-1,5 tony na niewielkie dystanse i bardzo sporadycznie 270751858-jezyk.gif

wyszło że powinienem zacząć się rozglądać za:

ładą niwą

jakąś toyotą: krótki 3 d Land cruiser????

jeepem cheroke

suzuki ignis jimny???

czy czymś innym confused.gifconfused.gifconfused.gif

Raczej nie myślę o land , range rowerze ani mercedesie

Napisano

Forester ma stele 4x4 ponoć mocno bezawaryjny - jak dobry trafisz

Suzi V lub GV

Toyotki sobie daruj jak już to hondzie CRV / hrv

Sam się zaczynam rozglądać, ale chyba najlepiej to będzie jechać samemu do rajchu czegoś poszukać, albo od znajomych z USA coś ściągać. Bo tu u nas to już się tragedia robi.

BTW poczytaj moje posty na tutaj 4x4 - jest ich trochę wink.gif dodatkowo proponuje zalogować się na kilka portali terenowych jak i bezkolizyjnych i śledzić tam posty. To nic nie kosztuje po za czasem, a zasięgniesz wielu cennych info.

Napisano

> wyszło że powinienem zacząć się rozglądać za:

> ładą niwą

Niva nie spełnia większości Twoich założeń zlosnik.gif

nie ma klimy, wymaga regularnej obsługi, nie lubi ciężkich przyczep (bo nie ma ramy) zlosnik.gif

Napisano

za grand vitarą bym się obejrzał

Napisano

> Niva nie spełnia większości Twoich założeń

> nie ma klimy, wymaga regularnej obsługi, nie lubi ciężkich przyczep

> (bo nie ma ramy)

a czy sa suzuki Vitarki lub GV które nie miały ramy ? Czy tu konstrukcyjnie wszystkie siedzą na ramach?

Napisano

> a czy sa suzuki Vitarki lub GV które nie miały ramy ? Czy tu

> konstrukcyjnie wszystkie siedzą na ramach?

za tą kasę na ramie

Napisano

Coś takiego - KLIK

zlosnik.gif

Napisano

> Coś takiego - KLIK

Oby nie miał kangura na jedną śrubę bo łatwo się urywają jak go jeep będzie ze śniegu targał wink.gif

a tak wogóle to autko zacne i zdziwiony byłem jak frotka daje radę na śniegu

Napisano

> Oby nie miał kangura na jedną śrubę bo łatwo się urywają jak go jeep

> będzie ze śniegu targał

> a tak wogóle to autko zacne i zdziwiony byłem jak frotka daje radę na

> śniegu

A kolega pisał, że autko praktycznie nie będzie w terenie wink.gif

27/28.02 powtórka z rozrywki wink.gif

Napisano

> 27/28.02 powtórka z rozrywki

Nie widzę przeciwskazań smile.gif

Kumpel z czerwonego ma już nowe opony - testowaliśmy w niedzielę

Napisano

> Nie widzę przeciwskazań

> Kumpel z czerwonego ma już nowe opony - testowaliśmy w niedzielę

Mieliśmy wcześniej się spotkać ale do 20.02 tor wynajmuje Toyota, narobili sporo przeszkód, nawet koparką screwy.gif

Napisano

> Mieliśmy wcześniej się spotkać ale do 20.02 tor wynajmuje Toyota,

> narobili sporo przeszkód, nawet koparką

to co oni tam będą testować?? przecież to co jest to seryjnymi ciężko przejechać

Napisano

> to co oni tam będą testować?? przecież to co jest to seryjnymi ciężko

> przejechać

W czwartek zobaczę. Do wczoraj robili trasy i przejeżdżali Land Cruiserami, od dziś zaczęli jakieś szkolenie niewiem.gif

Mimo tego że spycharką odśnieżyli plac, łopatami trasy to i tak wszystkie fury kilkukrotnie gruntownie zakopali. Jak mówiłem, że tak będzie to patrzyli jak n a cudaka a potem machali łopatami zlosnik2.gif

A przecież przetarliśmy im szlaki zlosnik.gif

Napisano

zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

P.S. przy okazji Ci książkę oddamy

Napisano

> Coś takiego - KLIK

kupiłbyś ją z czystym sumieniem cfaniaczek.gif opierając się tylko na tym co pisze sprzedający hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> kupiłbyś ją z czystym sumieniem opierając się tylko na tym co pisze

> sprzedający

nawet nie przeczytałem opisu, miał być przykład. I do 25 tys. można fajną i świeżą Frotkę wyrwać, sporo ich ok.gif

Napisano

> nawet nie przeczytałem opisu, miał być przykład. I do 25 tys. można

> fajną i świeżą Frotkę wyrwać, sporo ich

mnie sie bardzo podobają wersje sport 3D i jak juz będę czegoś szukał to być może to właśnie będzie to. Oczywiście z TDikiem co by bagażnika nie zmalał za bardzo.

Napisano

> mnie sie bardzo podobają wersje sport 3D i jak juz będę czegoś szukał

> to być może to właśnie będzie to. Oczywiście z TDikiem co by

> bagażnika nie zmalał za bardzo.

Jaki bagażnik? shocked.gif

hehe.gif

Napisano

> Jaki bagażnik?

ten w który wchodzi skrzynka brofca i nie za duże zakupy z tesco rotfl.gif choć powiem ci że ten we frocie 3d jest i tak pewnie większy jak ten co mam teraz (POLO 6N 3d) icon_rolleyes.gif

A właśnie znajdę gdzieś wymiary i dane froty 3D łącznie z bagażnikiem (wymiary i pojemność ) hmm.gif

EDIT

Sprawdziłem w necie i podają bagażnik frotki 3d od 321 L - 5d 390 L Oczywiście minimum, a to już wg mnie nie tak źle.

Do tego ponad 300 na dach grinser006.gif

BTW czy wszystkie frotki 3d są 4- osobowe hmm.gif czy są wersje 5 osobowe

Oczywiście pytam pod kątem tego pasa co go tu widać

C11412108_6.jpg

jak widać na powyższym foto bagażnik całkiem pokaźny biglaugh.gif

Napisano

> Coś takiego - KLIK

czy frontera rdzewieje tak jak inne ople z "tamtych" lat???

Napisano

> czy frontera rdzewieje tak jak inne ople z "tamtych" lat???

Tylko bita zlosnik.gif

Napisano

> BTW czy wszystkie frotki 3d są 4- osobowe czy są wersje 5 osobowe

Niestety Sporty są 4-osobowe. Dziwne, F126p były rejestrowane na 5 osób screwy.gif

Napisano

> suzuki ignis jimny???

to małe autka, na pewno za małe do 1.5T przyczepy

odpada też vitara - ma 1100kg na haku

przy takiej przyczepie łapie się tylko vitara long, ew grand Igen, można szukać z silnikiem noPB 2.0 V6 - trochę wyższe koszty utrzymania, albo diesla, ew benzyna 16V - troszkę słaba do takiej cepki

klima i inne założenia spełnia

minusem jest napęd - ręcznie dołączany i brak możliwości jazdy po czarnym z 4x4

do 20kzł IMO znajdziesz jakiegoś ładnego longa

np -

ew od 25kzł można szukać grand'a - będzie ciężko

konstrukcyjnie to zbliżone auta - rama, sztywny most, reduktor

Napisano

> Niestety Sporty są 4-osobowe. Dziwne, F126p były rejestrowane na 5

> osób

to jest właśnie zastanawiające, no ale cóz jeszcze tylko musze poznać wymiary bagażnika sporta, ale to chyba na innym forumie grinser006.gif

BTW ten twój bagażnik też nie powala na kolana podają że minimalna wielkość to niecałe 400 L (nie wspomnę że astra F i Nubira maja więcej wink.gif) no ale max to już robi wrażenie

Napisano

> BTW ten twój bagażnik też nie powala na kolana podają że minimalna

> wielkość to niecałe 400 L (nie wspomnę że astra F i Nubira maja

> więcej ) no ale max to już robi wrażenie

Nie wiem jak to liczą ale przed Frotką miałem Nubirę i teraz mam o wiele większy kufer

Napisano

> Nie wiem jak to liczą ale przed Frotką miałem Nubirę i teraz mam o

> wiele większy kufer

wiem co miałeś grinser006.gif ja miałem niebieską i za huhuhu pewne rzeczy nie wchodziły - do sedana oczywiście mimo wielkiego kufra. Do Astry F HTB więcej ze dwa razy wlazło.

BTW juz zapytałem do wymiary - czekam na odpowiedź.

Kojarzysz jaki silniki cieszą się tą dobrą sławą (2,2 diesel cfaniaczek.gif) bo 3,2 to nie bardzo chce.

Napisano

> Kojarzysz jaki silniki cieszą się tą dobrą sławą (2,2 diesel ) bo

> 3,2 to nie bardzo chce.

A ja myślę o 3,2 zlosnik.gif

Najlepszą opinię mają 2,8 TDI z Isuzu ale były tylko w A

Napisano

> A ja myślę o 3,2

icon_eek.gif

> Najlepszą opinię mają 2,8 TDI z Isuzu ale były tylko w A

cfaniaczek.gifhmm.gif no to może fundnem sobie wersje A z końca produkcji choc 2,8 to troszku dużo hmm.gif

Napisano

> no to może fundnem sobie wersje A z końca produkcji choc 2,8 to

> troszku dużo

A są dużo lepsze w teren ok.gif

Napisano

> A są dużo lepsze w teren

A .... dlaczego cfaniaczek.gifniewiem.gif jakieś parametry techniczne hmm.gif

BTW mam wymiary i wiesz co bagażnik sporta nie jest taki mały jak wygląda. Jak dla mnie jest do zaakceptowania nawet na dwutygodniowy wypad z rodzinka nad morze.

Napisano

> A .... dlaczego jakieś parametry techniczne

Froty A mają dużo lepiej zabudowane wrażliwe miejsca od spodu i wszystkie osłony są stalowe, podobnie jak zderzaki

Napisano

> Niestety Sporty są 4-osobowe. Dziwne, F126p były rejestrowane na 5

> osób

A skąd takie info ? yikes.gif

Napisano

> A skąd takie info ?

no chyba raczej ma rację bo jao oglądam foty to we wszystkich sportach są tylko dwa pasy z tyłu i gdzieś necie pisało że są 4-o osobowe.

No chyba ze kolega ma jakies inne info na potwierdzanie tego faktu

Napisano

> A skąd takie info ?

od właścicieli takich aut

Napisano

> od właścicieli takich aut

To chyba ci właściciele nie widzieli co mają w dowodzie rejestracyjnym w pozycji ilość osób devil.gif

Maluch od początku do końca produkcji był 4-osobowy

Napisano

> To chyba ci właściciele nie widzieli co mają w dowodzie

> rejestracyjnym w pozycji ilość osób

> Maluch od początku do końca produkcji był 4-osobowy

Pisałem o Frotce. O maluchu zapomniałem widocznie, a miałem dwa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za uwagi.

Myślałem, że niwa jest na ramie i że jest już nieco ucywilizowana tj wyposażona w klimę confused.gif

Trochę zacząłem się zastanawiać nad "japończykami" mitsubishi pajero PININ, suzuki vitara ew honda hr-v.

Ten warunek z przyczepą nie jest taki istotny (kiedyś taką przyczepę ciągałem fitem 125 biglaugh.gif ), chyba że znalazłbym coś, co spokojnie pociągnie 1-1,5 tonową przyczepkę , ale to chyba tylko land rovery, jeep-y i większe typowe terenówki.

Napisano

> ciągałem fitem 125 ), chyba że znalazłbym coś, co spokojnie

> pociągnie 1-1,5 tonową przyczepkę , ale to chyba tylko land

> rovery, jeep-y i większe typowe terenówki.

Jakie większe? Frocia może 2,5 t cool.gif

Napisano

Jakis czas szukałem moim rodzicom czegoś "na wieś". Auto miało zapewnić bezproblemowe przebycie 400 m drogi gruntowej prowadzącej do szosy oraz ogólne poczucie bezpieczeństwa.

Wybór padł na jeepa cherokee z 2006 3.7 limited(europejska wersja liberty) i "emeryci" są ekstremalnie zadowoleni.

Był co prawda troche droższy niż 25 kpln (ale mozna kupic troche starszy i nie koniecznie limited - i tak chyba wszystkie maja klimę).

Na razie nie było sniegu który by go zatrzymał.

Na gaz nie przerabiałem bo przy przebiegu do 8tys. rocznie nie ma sensu. Emeryckie uzytkowanie po "przedmiesciach" pochłania 12-13 litrów PB95/100 km.

Z mojego rozeznania wynika, ze auto nie wymaga szczególnej opieki serwisowej i nie jest specjalnie upierdliwe w eksploatacji.

A co do przyczepy to mozliwosci sa naprawde olbrzymie.

Jakby co, to radzę szukać wersji z napędem 4*4 full time - wtedy nie trzeba za dużo się zastanawiać jaki napęd włączyć, ale i bez tego myslę, że godny polecenia.

Napisano

> Jakis czas szukałem moim rodzicom czegoś "na wieś". Auto miało

> zapewnić bezproblemowe przebycie 400 m drogi gruntowej

> prowadzącej do szosy oraz ogólne poczucie bezpieczeństwa.

> Wybór padł na jeepa cherokee z 2006 3.7 limited(europejska wersja

> liberty) i "emeryci" są ekstremalnie zadowoleni.

zadowoleni sa i beda gdyz liberciak przednim autkiem jest smile.gif

wczoraj mialem okazje pierwszy raz mocniej go wyprobowac w bardzo trudnych warunkach drogowych - zasniezone bardzo powaznie drogi gdzie nawet nie za bardzo momentami bylo widac gdzie jest szosa.... jazda w takich warunkach byla luzikiem i bezstresowym doswiadczeniem

glupie wyprzedzanie gdzie w plaskaczach widac bylo ze nosi je na wszystkie mozliwe strony - jeepem bylo zwyczajnym wyprzedzaniem.. ba powiem nawet ze sporo z autek z napedem 4x4 (tzw suvy typowe) tez mialy widoczne problemy z zachowaniem prostego toru jazdy w czasie zmian pasow a jeepniety.. jak maly czolg po szynach...

Napisano

Taki Liberty to jaki ma rodzaj napedu 4x4 ? Stały czy dopinany elektronicznie ? Jest tam tryb Full time ?

Napisano

> Taki Liberty to jaki ma rodzaj napedu 4x4 ? Stały czy dopinany

> elektronicznie ? Jest tam tryb Full time ?

taki liberty ma dopinany przod mechanicznie (dzwignia) w dwoch wariantach - w zaleznosci od reduktora - full time i/lub part time i oczywiscie jescze w kazdej opcji jest reduktor

jezeli bardzo zalezy na wariancie FT a ma sie PT to operacja plug&play - wymiana reduktora i jezeli jest sie perfekcjonista to rowniez dzwigni do zapinania napedow

Napisano

> Blokada centralnego dyfra występuje w Liberty ?

jezeli nic nie pomieszalem swojej wiedzy to wlasnie w polozeniu part time jest blokada centralnego dyfra

Napisano

Czyli takie właśnie autko spełnia moje wymagania odnośnie napędów, teraz kwestia silnika, jak spisują się diesle i czy benzyniaki dobrze znoszą gaz ?

Napisano

> Czyli takie właśnie autko spełnia moje wymagania odnośnie napędów,

> teraz kwestia silnika, jak spisują się diesle i czy benzyniaki

> dobrze znoszą gaz ?

diesla nie znam kompletnie a nie chce powielac opinii przeczytanych gdzie indziej

benzyna - swietny silniczek 3,7 szalenie elastyczny i z odpowiednim zapasem mocy ja na ten samochod ponadto silnik wydaje sie stworzony do wspolpracy z gazem - jezeli tylko nie przyskapisz na instalce to praktycznie jest to zestaw bezobslugowy (w dwoch KJ-ach mialem B+G)

co do ekspoloatacji - po zakupie musialem wymienic swozen wahacza gornego z tylu oraz jedna tuleje wahacza dolnego z tylu i tyle - reszta to typowe rzeczy eksploatacyjne czyli oleje swiece filtry i nic poza tym.

koszty paliwa.. zalezy gdzie i jak jezdzisz - maisto z korzystaniem z dobrodziejstwa silnika i jego stadka kucykow - licz do 25 gazu, przy normalnej jezdzie miescisz sie w 20, trasa nie wiecej niz 15

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.