Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kola, szum , toczenie, zbieznosc

Featured Replies

Napisano

czy co innego ? angryfire.gif

Buczy niskim jednostajnym dzwiekiem jakby jechal starem 660 tzw "pszczolka" ( model wojskowy na mega biezniku)

Z racji mojego niechciejstwa przy przekladce na zimowki nie sprawdzilem cisnienia.. ale wczoraj po 150km przejazdu wkoncu mi leb pekł i zjechalem na cpn gdzie pokazalo 2.5 na przedniej osi.. i troche sie zmartwilem, bo liczylem na to ze moge jezdzic na kapciach i stad buczek...

ale usystematyzowalem sobie i :

- buczek pojawil sie od niedawna ( nie ma wplywu zmiana opon na jesieni)

- nie przyrabalem ( swiadomie) w jakas mega wyrwe

- nic nie wali podejrzanie od spodu

- nic nie stuka puka , auto zachowuje sie od strony zawieszenia - nazwijmy to pionowego - poprawnie

- wydaje mi sie ze auto lekko zaczelo przodem plywac na boki

- koncowki stabilizatora ... maja jakies 7-8 tys km , oryginalne.

- ale juz wiem jak stuka koncowka... a teraz nie stuka zeby.GIF

zbieznosc ? bo nic innego mi nie zostalo .. ale zeby zbieznosc to musialbym kolo zostawic w jakiejs studzience zeby koncowke zdemolowac...

No chyba ze guma ma juz dosyc? Marki nie pamietam ale "krisalp2" .

Znalazlem jakiś tekst ktory coprawda wiosny nie czyni.. ale moze to to ?:D

Dajcie jakas wrozke na sale bo monologi dlugie mi wychodza wink.gif

Napisano

Z tego co piszesz to przypomina to dźwięk który pojawił się i u mnie. Jeszcze nie byłem z tym u mechanika a zimowy przegląd w ASO rzecz jasna tego nie wybadał smile.gif. Ja stawiam na coś w stylu łożyska koła przedniego w najtańszej opcji smile.gif

Czyli: http://allegro.pl/item911688730_lozysko_kola_przod_skf_fiat_bravo_07_stilo_wwa.html

Napisano

Przekładaj na chwile letnie koła i wszytko bedzie jasne. Czy to one czy moze łożysko albo jeszcze co innego...

Napisano

> Przekładaj na chwile letnie koła i wszytko bedzie jasne. Czy to one

> czy moze łożysko albo jeszcze co innego...

U mnie właśnie pojawiło się przed zmianą opon na zimowe..liczyłem na poprawe i eee..eee niestety nie smile.gif. Lekki huk pojawia się przy ok 80km/h i niestety narasta wraz z prędkością. Mam akurat końcówkę do wymiany z tej samej strony więc liczę na łączne niższe koszty wymiany smile.gif

Napisano
  • Autor

lozyska po 95 kkm? troche smiech na sali frown.gifchyba ze jakas mega chemia sypana na drogi

edycja

czy na rolkach w punkcie gdzie robia przeglady wyjda opory toczenia inne ?jesli tak to jakie sa wartosci nominalne?

Napisano

U mnie wczesniej buczało i jakby delikatnie tarło.

Nasiłało się im szybicje jechałem. Przy100km/h już było wyraźnie słyszalne.

Po podniesieniu każdego koła okazało się, Łozysko przedniej lewej zwrotnicy.

Miałem dylemat. Kupić nowe o bawić się w wybijanie czy kupić używkę zwrotnicę.

Kupiłem używkę kompletną z tarczą, zaciskiem i czujnikiem. (kable i węże były poucinane)

Wykorzystałem tylko zwrotnicę. Czujnik wykręciłem ze starej i wkręciłem do nowej.

Od tego momentu spokój.

Napisano
  • Autor

> Łozysko przedniej lewej

> zwrotnicy.

a co to za dziwadlo ? To tam jest wiecej tych lozysk ?

Napisano

Auto na lewarek i zakręć kołem - będzie wiadome czy łożysko poszło... Przy okazji sprawdz i luzy na łożysku

Pozdro

Napisano

Ja mam też taki objaw ,a najbardziej słyszalny w przedziale 50-80 km/h .

wymienione całe przednie zawieszenie, łożysko lewego koła, zmieniane koła na letnie ,zrobiona geometria i dalej to samo.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy i chyba będę się musiał do tego przyzwyczaić sick.gif

Napisano

> a co to za dziwadlo ? To tam jest wiecej tych lozysk ?

Łozysko jest jedno. Problem w tym że musiałbym je wybijać a szybciej wyszło wymienić zwrotnię. Nie miałem ani narzędzi anie chęci do bawienia się z zakładaniem nowego łożyska. Łożysko jest nabite w zwrotnicy.

zwrot.png

Napisano
  • Autor

no to drodzy detektywi jest tak :

- po dystansie 100km sruby przednich kol sa cieple.

( nie tak jak przy przytartych heblach ze cala fela promieniuje, ale same sruby sa znacznie cieplejsze niz felga od srub do osi kola. Wszystko co na "zewnatrz" idac po promieniu kola jest juz zimne

- buczenie nie jest jednostajne, jest rytmiczne , przy wiekszych predkosciach ( poza te uznawane za dopuszczalne ) dopiero zlewa sie w jeden wielki buczek

- przy zjezdzaniu ze sporej gory... wrzucilem na luz...i wycie spadlo o dobre 50-75%

-wydaje mi sie ze predkosc obrotowa silnika nie ma zabardzo zwiazku . 2.5obr /min na drugim biegu to dajmy nato 50 kmh , 2.5tys/min na piatce to strzelam 130kmh i tu juz buczek mowi "dziendobry".

Co zatem jest nie teges skoro jadac ze sporej gory rozlaczam naped i buczydlo cichnie ( nie do zera...ale znacznie )

skrzynia ? poloski ? Czy moze poprostu sam fakt sprzegniecia napedu daje takie obciazenie na lozyskach ? Chociaz dla mnie to troche niezrozumiale.

No chyba ze szukamy jakiegos lozyska typu alternator , klima czy inna pompa wody icon_rolleyes.gif

Jako element "dla zmylki" nadmienie ze miesiac temu wymienilem kpl hebli z przodu i tylu.

Napisano

Zdejm koło ,położ opuszek palca na góre taczy hamulcowej i bardzo wolno obracaj ,jeżeli wyczujesz różnice w w oporach obracania to poluzuj łożysko i przesmaruj.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

odgrzebuje bo nadal zagadki CSI niewyjasnione niewiem.gif

Auto przy okazji pobytu w asio zostalo wrzucone na podnosnik i fachmany pokrecili kazdym kolem z osobna w poszukiwaniu anomalii.

"Panie , wszystko z kolami jest okey. To opony. Zmien pan i jak cos to przyjedz znowu" hmm.gif

Obejrzalem juz na "ziemi" opony i nie widac zadnych guli, bul, drutow czy innych uszkodzen.Nie ma tez sladow po przytarciu od awaryjnego hamowania ( brak placka). Zastanawiam sie czy jest mozliwe zeby opona sie w jakis sposob rozkleila / rozwarstwila ? Zeby wierzchnia czesc z bieznikiem jakos sie odkleila od calej konstrukcji opony ?

Wkroowia mie do bialego to buczenie a jeszcze musze tydzien wytrzymac na tych kapciach angryfire.gif

Napisano

Przy jeździe z górki na wprost i luz, pisałeś o zmniejszającym się "hałasie", a to automatycznie wyklucza opcję "bieżnik"...

W takich okolicznościach byłby to jednostajny dźwięk, nasilający się wraz z prędkością obrotową kół.

Btw, grzejące się śruby mocowania koła wskazywałyby na problemy z tarciem w łożysku zwrotnicy lub nierówności na tarczy hamulcowej.

Ponieważ Ty sam, po tylu poszukiwaniach, masz "ograniczoną" zdolność percepcji (szukasz już tylko w okół kilku możliwości), dlatego polecam posadzić za stery kogoś, kto "czuje" auta w ogóle, i pozwolić mu wysondować.

P.S. Nie mów tej osobie nic, co mogłoby zasugerować rozwiązanie, którego sam nie znalazłeś... wink.gif

Pzdr!

Napisano
  • Autor

FOOOK

zmienilem kola ( nie opony- cale kola) na lato...

i kibel angryfire.gif

Czyli jednak jakies lozysko czy inna padlina sick.gif

Napisano

> FOOOK

> zmienilem kola ( nie opony- cale kola) na lato...

> i kibel

> Czyli jednak jakies lozysko czy inna padlina

Hmm..ja tak jak pisałem zdiagnozowałem buczenie jako łożysko koła tylniego z piastą...SKF 250zł + robocizna.

Napisano

> Czyli jednak jakies lozysko czy inna padlina

Na zakrecie, prawo lewo,szum wzrasta czy maleje.

Napisano
  • Autor

> Na zakrecie, prawo lewo,szum wzrasta czy maleje.

taki test łosia ale o znacznie mniejszej amplitudzie wystarczy zeby ryk sie wzmagal zeby.GIF bo szum to to moze byl tydzien temu.. teraz to juz jest jatka na maxa

Napisano
  • Autor

> Hmm..ja tak jak pisałem zdiagnozowałem buczenie jako łożysko koła tylniego z piastą...SKF 250zł +

> robocizna.

piasta 250

lozysko 311

robota od 120 netto do 100 brutto ( obie ceny ASO )

Napisano
  • Autor

no co.. łozysko prawy przod.

lozysko 160

robota 100

ASO .

Cisza yay.gifwinner.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

> no co.. łozysko prawy przod.

Teraz i na mnie kolej na łożysko prawy przód - jakiej firmy kupiłeś?

Rozważam te trzy opcje:

1. http://allegro.pl/lozysko-stilo-przod-1-6-1-8-1-9-jtd-oryginal-i1455281950.html - niby oryginał i do 115KM JTD

2. http://allegro.pl/lozysko-stilo-1-9-jtd-16v-2-4i-przod-oryginal-i1441994780.html

3. http://allegro.pl/lozysko-kola-przod-skf-fiat-bravo-07-stilo-wwa-i1430052721.html

Czy jest różnica pomiędzy łożyskiem dla JTD 115 i MJ 140?? Jeśli tylko wytrzymałość to wezmę to do 140KM.

Napisano
  • Autor

> Teraz i na mnie kolej na łożysko prawy przód - jakiej firmy kupiłeś?

box-snr.jpg

ten producent tak mi sie cos kojarzy bo taki kartonik byl zoltoniebieski hmm.gif

> Czy jest różnica pomiędzy łożyskiem dla JTD 115 i MJ 140?? Jeśli tylko wytrzymałość to wezmę to do

> 140KM.

nie wiem.. raczej nie powinny bo przeciez piasty sa te same w stilo punto pandzie i pewno w CC hehe.gif

dla spokojnosci jakis eper i numerki popatrzec ok.gif

Napisano

> ten producent tak mi sie cos kojarzy bo taki kartonik byl zoltoniebieski

> nie wiem.. raczej nie powinny bo przeciez piasty sa te same w stilo punto pandzie i pewno w CC

> dla spokojnosci jakis eper i numerki popatrzec

Łożysko może być inne mimo takiej samej piasty, wkońcu to tylko wewnętrzy rozmiar łożyska zlosnik.gif Zwrotnice są napewno inne pomiędzy 8V a 16V więc łożysko tez może być inne.

Napisano

> ten producent tak mi sie cos kojarzy bo taki kartonik byl zoltoniebieski

Zamówiłem dokładnie takie samo SNR - 170zł - jutro będzie do odebrania, montaż w poniedziałek.

• 2 miesiące później...
Napisano

> Zamówiłem dokładnie takie samo SNR - 170zł - jutro będzie do odebrania, montaż w poniedziałek.

Witam,

Panowie mam pytanie u mnie zauwazyłem buczenie przy skrecaniu w lewo( przy max skręcie ) , przy jedzie na wprost nic nie buczy , opony mam nówki Co to może być łożysko przednie ???

Czy jak sie wymienia łożysko na przód to trzeba brać razem z piasta jak na tylna oś ???

Napisano

> Witam,

> Panowie mam pytanie u mnie zauwazyłem buczenie przy skrecaniu w lewo( przy max skręcie ) , przy

> jedzie na wprost nic nie buczy , opony mam nówki Co to może być łożysko przednie ???

> Czy jak sie wymienia łożysko na przód to trzeba brać razem z piasta jak na tylna oś ???

najprawdopodobniej prawe łożysko do wymiany ,kupuje się samo łożysko ,chyba że uszkodzi się piastę to wtedy też trzeba osobno kupić piaste , łożysko sprawdzisz w ten sposób że podniesiesz samochód chwycisz ręką za sprężynę a drugą pokręcisz kołem poczujesz na sprężynie czy łożysko buczy czy nie ,powodzenia

Napisano

A co jest jak buczy przy max skrecie w lewo jak i w prawo - bo dzisiaj zrobiłem testa i chyba w obie strony buczy slinka.gif ale dla pewności przejadę sie jutro z mechanikiem ... sciana.gif

Napisano
  • Autor

beny zwracam uwage ze jak przesledzisz watek to ja sie gibalem z tym lozyskiem poltora miesiaca. Takze narazie nie swiruj - obserwuj waytogo.gif

Ps. Czas nie jest wyznacznikiem.. ale u mnie 1.5 mca =~ok. 1500km srednio mozna przyjac. Tyle wytrzymalo lozysko albo ja z nim poki nie doszedlem do tego co to. Wiem ze kazdy milosnik ( no tak chyba nalezy postrzegac userow zrzeszonych na wszelakich forach moto) swojego auta jest wyczulony na kazdy nowy szmer samochodu. Daj szanse temu lozysku niech zacznie glosniej wolac. Oczywiscie jezdzimy ze swiadomoscia ze "cos" jest na rzeczy i auto nie jest 100% sprawne old.gif

Napisano

Tylko że ja za tydz z hakiem mam do zrobienia 1200 a moze i nawet 1500 km więc u mnie każdy szmer musi byc diagnozowany i naprawiony ...

Nawet jakbym miał wymienić 2 łożyska z przodu to wydam max 500 zl a w NL za taki "zabieg " 300 euro będzie mało pewnie u jakiegoś "Kowala" wpysk.gif

Napisano

Witam,

Winne były opony zimowe ... screwy.gif (ciekawe czemu )

Wymieniłem na letnie i jest cisza i spokój 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.