Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Analiza spalin

Featured Replies

Napisano

Zlecilem wykonanie takowej uslugi i ... sie mocno zdziwilem. Pomiar wykonany na benzynie, powtorzony nastepnego dnia po wymianie sondy lambda na nowa Boscha (stara padla w 100% - raczej juz od dluzszego czasu byla padnieta) i jedyne co sie zmienilo to ilosc CO z 0.9 na 0.5 (nie ma na wydruku, norma to MAX 0.3). Dla porownania analiza spalin wykonana dzis na samochodzie Polonez 1.4 Rover - krotko mowiac miazdzy wyniki Marei...

Co moze byc tego przyczyna? Na co zwrocic uwage i ew. wymienic? Czekam na sugestie smile.gif

Marea: spalinyhlx213022010.th.jpg

PN 1.4:spalinygti1418022010.th.jpg

Napisano

a to nie przez ten Twój nowy "katalizator" ??

Napisano
  • Autor

Nie - jeszcze go nie zamontowalem... Jest fabryczny (przebieg 180kkm). To juz raczej dla kata koniec? Zmiana sondy powinna dac chyba sporo a tu klops - praktycznie zadnej reakcji...

Napisano

> Nie - jeszcze go nie zamontowalem... Jest fabryczny (przebieg

> 180kkm). To juz raczej dla kata koniec? Zmiana sondy powinna dac

> chyba sporo a tu klops - praktycznie zadnej reakcji...

JAk Tobie objawiała się padnięta sonda??

Napisano

mój fabryczny wymieniono przy 130kkm, więc i chyba Twój już ducha wyzionął... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mój fabryczny wymieniono przy 130kkm, więc i chyba Twój już ducha

> wyzionął...

No tak gdzies czytalem ze w BBMach kolo 160kkm wytrzymuja wiec jakby nie patrzec czas na zmiane... Mam nadzieje tylko ze to nie przeplywka choc sprawdzona i wydaje sie byc OK.

Wstawie wiec Magnaflowa i zobaczymy co za maniana z tego wyjdzie. Najwyzej sie kupi metalowy smile.gif

Czyli najogolniej na sklad spalin maja wplyw:

- przeplywka

- sonda lambda

- katalizator

- paliwo

- ECU

- zuzycie silnika

Cos wiecej z "elektroniki"?

Napisano

Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że powinien się mieścić w normach nawet bez katalizatora, więc albo masz coś jeszcze padnięte albo trzeba zrobić reset autoadaptacji albo rozjechała Ci się mapa.

Co do katalizatora to spróbuj go porządnie wygrzać na autostradzie, może pomoże.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> trzeba zrobić reset autoadaptacji albo rozjechała Ci się mapa.

> Co do katalizatora to spróbuj go porządnie wygrzać na autostradzie,

Katalizator mam wygrzewany non stop smile.gif

Mozesz dokladniej wyjasnic jak mogla rozjechac sie mapa wtrysku i jak temu zaradzic? Autoadaptacja czyli reset z kluczyka czy jeszcze cos innego?

Napisano

> Mozesz dokladniej wyjasnic jak mogla rozjechac sie mapa wtrysku

Źle wyregulowana instalacja LPG.

> i jak

> temu zaradzic?

Poprawić mapę wtrysku i poprawić ustawienia LPG.

> Autoadaptacja czyli reset z kluczyka czy jeszcze

> cos innego?

IMO z komputera diagnostycznego.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Źle wyregulowana instalacja LPG.

Ale ja badania robilem na benzynie. Instalacja LPG mogla rozregulowac mape wtrysku benzyny czy sie nie zrozumielismy?

Napisano

> Ale ja badania robilem na benzynie. Instalacja LPG mogla rozregulowac

> mape wtrysku benzyny czy sie nie zrozumielismy?

Mogła, wpisz w szukajkę "rozjechana mapa".

Pozdrawiam BAS

Napisano

popatrz w troubleshooter na wiki dla obojętnie jakiego silnika...

Napisano

Jakies podejrzane mi sie wydaje te limity HC.

Wg tego i na wolnych obrotach i na wyoskich powinno byc 100ppm.

A wg moich danych z przegladow (wprawdzie w Irl ale to chyba to samo) to na wolnych obrotach limit 0, a na wysokich 200ppm.

PS. W Irlandii by twoj nie przeszedl przegladu za zadne skarby.

Mi sie wydaje ze przy takim przebiegu to juz moze katalizator niedomagac.

Napisano
  • Autor

> popatrz w troubleshooter na wiki dla obojętnie jakiego silnika...

Podziekowal - ledwo ale jednak znalazlem smile.gif

Napisano
  • Autor

> PS. W Irlandii by twoj nie przeszedl przegladu za zadne skarby.

> Mi sie wydaje ze przy takim przebiegu to juz moze katalizator

> niedomagac.

Dlatego tez probuje cos z tym zrobic smile.gif Najlepsze jest to ze Polonez dalby rade wzorowo - az koles na stacji diag byl w szoku (choc ich wiele rzecz jest w stanie zdziwic) hehe.gif

Sklaniam sie wiec ku katalizatorowi a jak to nie przyniesie efektu to wg rad patre i troubleshootera bede szukal dalej smile.gif Dzieki za rady! Dam znac jak problem usune - o ile znajde swoj watek hehe.gif

Napisano

A czy po wymianie sondy zresetowałeś mapę wtrysku? W 1.6 tak jest, że mimo wymiany sondy komputer pracuje według zapamiętanych ustawień zepsutej sondy. Dopiero po zresetowaniu do ustawień fabrycznych mapy wtrysku spaliny wracają do normy. Może w 2.0 jest podobnie? W 1.6 nie wystarczało odpięcie aku - trzeba było skasować na komputerze serwisowym. A jak jest w 2.0? Tego nie wiem - musisz poszukać.

Napisano
  • Autor

Nie - nic takiego nie zrobilem. Dzieki wielkie za informacje - zapytam w ASO ok.gif Swoja droga - ciekawe ile zechca skasowac...

Napisano

> Nie - nic takiego nie zrobilem. Dzieki wielkie za informacje -

> zapytam w ASO Swoja droga - ciekawe ile zechca skasowac...

W ASO? Gdzies około 200-250 zł. U pana Czesia w garażu 50 zł;) (czyli w jakimś małym warsztacie gdzie mają komputer - tylko na zwykłym diagnostycznym pasującym do różnych marek tego nie zrobią, musi być serwisowy pod fiata). Poszukaj na necie lub popytaj bo są modele silników, w których wystarczy odpiąć akumulator na dłuższą czas (np. noc) i sam się skasuje. Ja miałem 1.6 i tam to nie działało - musiałem na komputer.

Napisano

> Co moze byc tego przyczyna? Na co zwrocic uwage i ew. wymienic?

> Czekam na sugestie

Może to świece zapłonowe robią 30.GIF?

Napisano

Możesz mieć padnięty kat, aczkolwiek sam przebieg nie dowodzi, że musiał paść - chyba, że mówimy o wskazaniach licznika, a przebieg x 2. U mnie w Bravo 1.4 po 180 kkm skład spalin był dobry na benzynie i na LPG (kat fabryczny).

Napisano
  • Autor

> Może to świece zapłonowe robią ?

Swiece zmieniane 15kkm temu wiec na nie chyba jeszcze zbyt wczesnie. Gadalem dzis z mechanikiem z ASO (zaufanym) i powiedzial ze w 2.0 autoadaptacja jest na tyle kijowa ze w zasadzie jej nie ma a juz na pewno nie ma potrzeby jej kasowac. Wystarczy sonde podmienic i po kilku chwilach ECU powinno zalapac o co biega po nowemu...

Napisano

Świece przyszły mi na myśl bo jak gazowałem, to przed operacją miałem test spalin i wyszło mocno przewalone m.in HC, a wymiana świec rozwiązała problem.... W Twoim przypadku pewnie jednak to co innego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.