Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

High coolant temperature - i o co chodzi?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Tydzień temu zakupiłam Stilo autko nie sprawia żadnych problemów, przyjemnie się nim jeździ, ale...

fbbxv8.jpg

Za każdym razem przy odpalaniu czy to zimnego czy rozgrzanego silnika wyskakuje mi komunikat i alarm zbyt wysokiej temperatury...

Strzałka temperatury płynu chłodzącego jest na max. Kiedy już odpalę autko, strzałka opada na zero. Stopniowo podnosi się maksymalnie do połowy w czasie jazdy. Nic się nie dzieje. Auto zachowuje się normalnie. Tylko przy odpalaniu tak się dzieje...

Może mi ktoś wyjaśnić co się dzieje i czy to już czas żeby zacząć panikować? Szukałam podobnego tematu ale z marnym skutkiem:) Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A to nie w twoim temacie kolego?? :

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post282217061

temat jest, ale o ile dobrze rozumiem dotyczy wysokiej temperatury w trakcie jazdy, a u mnie problem pojaiwa sie na ZIMNYM silniku. Przykładowo auto stało na dworze przy temperaturze 0C i przy ODPALANIU mam taki komunikat, a w czasie jazdy nie...

Jakies pomysły?

Napisano
A podpinałeś wogóle pod komputer?? może komp by coś podpowiedział??
Napisano

> Witam serdecznie.

> Pozdrawiam

jeżlei komunikat pojawia się również podczas odpalania zimnego silnika to na 90% masz słaby akumulator ... ja jeździłem tak rok ... aż w końcu kupiłem nowy akku i komunikat znikł ...

możesz ewentualnie wymienić czujnik temperatury do benzyny 1,6 po ok 30 zł w ASO ale raczej to akku

Napisano
  • Autor

> jeżlei komunikat pojawia się również podczas odpalania zimnego

> silnika to na 90% masz słaby akumulator ... ja jeździłem tak rok

> ... aż w końcu kupiłem nowy akku i komunikat znikł ...

> możesz ewentualnie wymienić czujnik temperatury do benzyny 1,6 po ok

> 30 zł w ASO ale raczej to akku

Dzwonilismy do serwisu to nam powiedzieli ze komputer tu raczej nie pomoże i mamy obserwowac i czekac na rozwój wypadków icon_rolleyes.gif (Polska cudowny kraj...)

Może faktycznie akumulator... mam ten komunikat tylko i wyłącznie przy odpalaniu...

Napisano

wedle obrazka nr 1 popryskac tzw "kontaktem" ( nie mylic z w40 ! )

283466198-watertempsensor.JPG

schemat na podstawie silnika 1.6 benz

post-65310-1435250671482_thumb.jpg

Napisano

nie wiem czy Ci to pomoże, pewnie nie, ale napisze.

Takie zjawisko miałem w punto po zamontowaniu alarmu z ukrytym wyłącznikiem. jeżeli przekręciłem stacyjkę i dopiero wtedy nacisnałem przycisk działo się to co u Cibie - wskazówka temp na max, komunikat o przegrzaniu silnika, wskazówka opadała, komunikat znikał.

Jak nacisnąłem przycisk przed przekręceniem stacyjki wszystko było OK.

Niestety co poza pompą paliwa ten przycisk uruchamiał nie mam zielonego pojęcia.... podejrzewam, że jakiś przekaźnik, ale czy on byl tylko od pompy nie wiem (chyba nie bo coś tam jeszcze nie dzialało bez jego naciśnięcia ale nie pamiętam niestety już co)

Napisano

1. Uzupełnij profil bo nie wiemy jakie masz auto i skąd jesteś.

2. Przywitaj się tutaj.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 1. Uzupełnij profil bo nie wiemy jakie masz auto i skąd jesteś.

> 2. Przywitaj się tutaj.

> Pozdrawiam BAS

Dzięki za info;)

Co do mojego tematu...

Przykład sprzed 10min: autko stało całą noc na dworze, odpalanie=alarm zbyt wysokiej temp. Po przejechaniu 10km zgasiłam silnik i po 5 minutkach znowu odpaliłam. Alarmu brak. Czyli faktycznie akumulator...? Nie wystarczyłoby go podładować? I druga sprawa czy jest jakaś większa filozofia z ładowaniem akumulatora w tym aucie? icon_rolleyes.gif

Napisano

Akumulator. Okresowo może dojść z czasem fuel level sensor fault na identycznej zasadzie, czyli na chwilę przy odpalaniu i znika. W moim przypadku ładowanie pomogło na parę dni, lepiej kupić nowy aku. A nawet jeśli to nie aku to i tak nowy nie zaszkodzi, bo Stilo jest bardzo wrażliwe na akumulator.

Napisano

> I druga sprawa czy jest jakaś większa filozofia z ładowaniem

> akumulatora w tym aucie?

Nie, wyjmujesz akumulator, otwierasz cele, uzupełniasz elektrolit wodą demineralizowaną do znaczka max i ładujesz przez 72h z otwartymi celami w temperaturze pokojowej w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, gdzie nie przebywają ludzie.

Jeśli masz akumulator bez otwieranych cel musisz zastosować prostownik z ogranicznikiem napięcia.

Nie zdziw się jak po włożeniu do samochodu naładowanego akumulatora będziesz miała choinkę błędów eps/asr - zniknął po przejechaniu 5 metrów(musi sobie odczytać wartości z czujników na kołach).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie, wyjmujesz akumulator, otwierasz cele, uzupełniasz elektrolit

> wodą demineralizowaną do znaczka max i ładujesz przez 72h z

Z tymi 72h to ciut przesada. Owszem 24h mu nie zaszkodzi małym prądem, gdy napięcie na klemach będzie >15V to odłączyć. Ewentualnie kontrolowac areometrem gęstość elektrolitu - jak będzie 1,28 to jest OK. Nie mniej jak akku jest stary to problem pewno wróci - więc to tylko doraźne rozwiązanie.

a tutaj skarbnica wiedzy o akku - LINK

Napisano

> Z tymi 72h to ciut przesada. Owszem 24h mu nie zaszkodzi małym

> prądem, gdy napięcie na klemach będzie

Jak już to 16,2-16,4V, jak przy rozładowanym akumulatorze(55Ah) ładowanym zwykłym marketowym prostownikiem uzyskasz taki wynik w 24h to pogratuluję.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak już to 16,2-16,4V, jak przy rozładowanym akumulatorze(55Ah)

> ładowanym zwykłym marketowym prostownikiem uzyskasz taki wynik w

> 24h to pogratuluję.

Jakoś miał bym opory ładować go 72h widząc jak gazuje. Nie mniej najlepiej widac stan naładowania areometrem - o ile można odkręcić koreczki (ostanio jak ładowałem jeden akku to skrajne cele niestety były po ładowaniu na granicy - ale swoje lata już ma).

O, na taki prostowniczek choruje /duzy plus obsługi akku prawdziwych bezobsługowych - ograniczenie napięcia - czyli do np. centra futura/

SEMI

Napisano

> Jakoś miał bym opory ładować go 72h widząc jak gazuje.

Wystarczy uzupełnić przed ładowaniem elektrolit wodą demineralizowaną a później jak będziesz sprawdzał gęstość aerometrem to okaże się, że 1,28 masz pomiędzy 16,2V a 16,4V.

> Nie mniej

> najlepiej widac stan naładowania areometrem - o ile można

> odkręcić koreczki

Staram się kupować akumulatory tylko z otwieranymi celami, akumulatory ładujemy(ja ładuję) tylko z otwartymi celami, nie miałbym odwagi ładować akumulator kwasowy bez otwieranych cel do ponad 16V(za duże ryzyko rozsadzenia).

> czyli do np. centra

> futura/

W maryśce mam już 5 letnią futurę z otwieranymi celami(wygląd z zewnątrz tak jak te nowe, ale ma jeszcze otwierane cele).

Pozdrawiam BAS

ps. IMO najsensowniejsze obecnie akumulatory na rynku robi varta.

ps2. 1 zasada eksploatacji akumulatora kwasowego, której mnie nauczył serwisant centry brzmi: akumulator należy podładować co 6 miesięcy a na pewno przed zimą.

Napisano

słaby aku. przerabiałem to jakiś miesiąc temu. Objawy identyczne jak u Ciebie. ASO na diagnostyce też tak mi odpowiedziało. Dodam tylko że po naładowaniu aku problemu nie ma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.