Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] w czasie jazdy rozładował się auku

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziwna sprawa mnie dzisiaj dopadła. W czasie jazdy rozładował mi się aku, kontrolka ładowania nie zaświeciła się. Nie wiem czy alternator ładuje bo teraz akumulator pod prostownik postawiłem aby odpalić. Masy i inne przewody wyglądają w porządku. Od kilku dni tylko rano piszczał pasek, ale był luźny. Zerwać się nie zerwał bo jest a i nie ślizgał się mocno w czasie jazdy bo obrotomierz funkcjonował poprawnie a i hamulce też działają jak trzeba. Alternator jakieś 4 m-ce po regeneracji. Co padło waszym zdaniem?

Napisano

> Witam

> Dziwna sprawa mnie dzisiaj dopadła. W czasie jazdy rozładował mi się

> aku, kontrolka ładowania nie zaświeciła się. Nie wiem czy

> alternator ładuje bo teraz akumulator pod prostownik postawiłem

> aby odpalić. Masy i inne przewody wyglądają w porządku. Od kilku

> dni tylko rano piszczał pasek, ale był luźny. Zerwać się nie

> zerwał bo jest a i nie ślizgał się mocno w czasie jazdy bo

> obrotomierz funkcjonował poprawnie a i hamulce też działają jak

> trzeba. Alternator jakieś 4 m-ce po regeneracji. Co padło waszym

> zdaniem?

Kolego wszystkie znaki na niebie mówią że pożegnał się z tobą regulator napięcia, w moim przypadku było tak samo - po trasie mieszanej ok 20 km zgasiłem auto i już nie odpaliłem angryfire.gif

Najlepiej sprawdź ładowanie, przeczyść styki, oraz zobacz regulator napięcia - znajduje się on w alternatorze - z tego co pamiętam odkręca się go 2 śrubkami - i tu wskazówka - nie kupuj tanich zamienników.

Oczywiście warto również sprawdzić aku - nie zaszkodzi.

Ja dodatkowo przeczyściłem styki i zabezpieczyłem szuwaksem zakrecony.gif

Pozdrawiam

PS. Zapomniałem dodać u mnie kontrolka nie raczyła również powiadomić że nie ładuje,

I tu moje pytanko do forumowych magików: czy kontrolka zapala się w przypadku braku ładowania czy powinna zapalić się jeśli prąd ładowania jest zbyt niski?

Napisano
  • Autor

Fajnie że 2 śrubki, tylko ja muszę wyjąć wszystko bo mam pompę vaku.

Napisano

> Witam

> Dziwna sprawa mnie dzisiaj dopadła. W czasie jazdy rozładował mi się

> aku, kontrolka ładowania nie zaświeciła się. Nie wiem czy

> alternator ładuje bo teraz akumulator pod prostownik postawiłem

> aby odpalić. Masy i inne przewody wyglądają w porządku. Od kilku

> dni tylko rano piszczał pasek, ale był luźny. Zerwać się nie

> zerwał bo jest a i nie ślizgał się mocno w czasie jazdy bo

> obrotomierz funkcjonował poprawnie a i hamulce też działają jak

> trzeba. Alternator jakieś 4 m-ce po regeneracji. Co padło waszym

> zdaniem?

A ja postawie na mostek diodowy. Mój brat miał taką sytuację we Fieście. Kontrolka nie paliła i auto po zgaszeniu nie chciało odpalić. Pierwszym razem pomogły kable, a po drugim postoju udało się odpalić na pych bo kable już nie dały rady. Pobór prądu na postoju miał duży - ponad 2A. W czasie jazdy obrotomierz mu wariował i w ogóle działy się cuda, dopiero jak wyłączył światła, radio i nawiew to się trochę uspokoiło. Drugim razem kiedy miał identyczną awarię kontrolka ładowania się świeciła i też poleciała dioda ale w górnej połówce mostka, tak że jeszcze z dwóch uszkodzonych mostków jeden zmontowaliśmy.

Napisano

Koledzy na alledrogo znalazłem takie cos:

Tutaj

cena no powiedzmy że są tańsze, tylko jeśli IMO prawisz dobrze to zastanawiam się czy nie lepiej w takim przypadku oddać stary alternator i wziąć nowy po regeneracji?

Tylko zauważ że kolega pisał iż nie miał dyskoteki na desce oraz nic nie wskazywało na takie objawy jakie Ty podałeś w tym Fordzie sciana.gif

Napisano

I tu się z kolegą zgodzę , u mnie było podobnie smile.gif kontrlolka się nie zapalała mimo ładowania rzędu ok 12V w czasie jazdy tylko radio się wyłączało (sony) gdy się zatrzymałem i zgasiłęm auto był klops:/ ale najpierw proponuje naciągnąć pasek i sprawdzić ładowanie

Napisano

> Koledzy na alledrogo znalazłem takie cos:

> Tutaj

> cena no powiedzmy że są tańsze, tylko jeśli IMO prawisz dobrze to

> zastanawiam się czy nie lepiej w takim przypadku oddać stary

> alternator i wziąć nowy po regeneracji?

> Tylko zauważ że kolega pisał iż nie miał dyskoteki na desce oraz nic

> nie wskazywało na takie objawy jakie Ty podałeś w tym Fordzie

Co nie oznacza, że warto sprawdzić diody. Nie wiem ile kosztuje regenerowany alternator, ale w przypadku brata alternator nowy kosztował ponad 500PLN a za mostek i diody daliśmy ~100PLN, przetoczenie pierścieni zrobił sam.

Napisano

> I tu się z kolegą zgodzę , u mnie było podobnie kontrlolka się nie

> zapalała mimo ładowania rzędu ok 12V w czasie jazdy tylko radio

> się wyłączało (sony) gdy się zatrzymałem i zgasiłęm auto był

> klops:/ ale najpierw proponuje naciągnąć pasek i sprawdzić

> ładowanie

Kolego a czy ten objaw związany z paskiem (jego piszczeniem) masz od dawna?

Bo u mnie zakończyło się wymiana tego kółka po którym chodzi pasek przy alternatorze, zapsikałem takim szuwaksem do pasków klinowych i już rok jeżdżę bez zaglądania do paska klinowego biglaugh.gif

W wolnej chwili polecę do garażu i puszcze fotkę tego preparatu

Napisano
  • Autor

No i wszystko jasne. Z niewiadomych przyczyn przepalił się przewód od alternatora do akumulatora. Stało się to wewnątrz peszla prowadzącego przewody. Śladów uszkodzeń fizycznych nie było ani na peszlu ani na izolacji, po prostu się przepalił. Może miał wadę od początku, dostała się wilgoć i resztę czas załatwił.

Napisano

Dobrze, że się nic nie zjarało.

Co do wymiany przewodu. Tu wątek o tym, zacznij czytać od tego postu przemty'ego : KLIK

Pozdroofka

Napisano

> I tu moje pytanko do forumowych magików: czy kontrolka zapala się w

> przypadku braku ładowania czy powinna zapalić się jeśli prąd

> ładowania jest zbyt niski?

Bo ta kontrolka to jest o kant d...y potłuc. U mnie nie włączyła się ani jak skończyły się szczotki, ani jak przerwał mi się kabelek od wzbudzenia (chociaż w takim przypadku można się kapnąć bo nie świeci nawet po przekręceniu zapłonu) ani jak stojan powiedział pa pa. 3 razy rozładowałem aku do zera, kapowałem się zazwyczaj po wolniej chodzących wycieraczkach. Zawsze myślałem, że ta kontrolka "mierzy" kierunek przepływu prądu - jak jest dodatni to nie świeci, a jak ujemny to świeci. Nie wiem po co to w ogóle montują, skoro nie da znać w przypadku najczęstszych awarii. A taka awaria spowoduje zatrzymanie w środku trasy niczego niespodziewającego się kierowcy.

Napisano

Gdyby tam byla inteligentna kontrolka to przecietny uzytkownik poradzilby sobie z usunieciem usterki a tak co niektorzy dorabiaja ASO zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze, że się nic nie zjarało.

To fakt, wyglądało, że nieźle się tam iskrzyło.

> Co do wymiany przewodu. Tu wątek o tym, zacznij czytać od tego postu

Kabelkologia wszelkiego rodzaju nie jest mi straszna, związane to poniekąd z zawodem wykonywanym, wykształceniem i hobby grinser006.gif

Kilka chwil po zlokalizowaniu awarii auto było już sprawne.

Cały kabel mam nowy, dla pewności dałem większy przekrój.

Napisano
  • Autor

> Bo ta kontrolka to jest o kant d...y potłuc.

A to fakt. Jedna z podstawowych awarii a ona pokazuje że wszystko ok.

Napisano

> A to fakt. Jedna z podstawowych awarii a ona pokazuje że wszystko ok.

20.GIF

Dobrze pokazywała, przecież alternator był ok. Awaria była poza alternatorem.

Napisano
  • Autor

> Dobrze pokazywała, przecież alternator był ok. Awaria była poza

> alternatorem.

Ale kontrolka ma za zadanie pokazywać czy jest ładowanie czy nie, a przecież nie było. Warto pomyśleć nad poprawieniem GM w tej kwestii.

Napisano

Witam,

Koledzy do popiskującego paska (po wcześniejszej regulacji oczywiście) używam czegoś takiego:

http://www.oks-germany.com/pl/produkty/materia-y-eksploatacyjne-detail/3305/

Jak dla mnie rewelka, zero pisków i z tego co widzę to mam pasek znacznie dłużej niż pozostałe (standardowo Gates biglaugh.gif )

Pozdrawiam

Napisano

> Ale kontrolka ma za zadanie pokazywać czy jest ładowanie czy nie,

Ta kontorolka zapala sie tylko w jednym przypadku chyba.... Po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

Mialem tez taka sytuacje podczas wakacji kiedy to kontrolka nic nie sygnalizowala. O tym, że nie mam prądu dowiedziałem sie kiedy nagle wszystkie wskazówki zegarów zaczęły mi opadać do 0 a po włączeniu kierunkowskazu silnik gasł smile.gif Bylem wtedy 200km od domu i samochod musialem zostawić na stacji benzynowej. Co ciekawe kiedy wróciłem po niego po 3 dniach to juz wszystko pięknie działało i ładowanie było.

Klątwa jakaś czy co...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.