Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

Kiedyś, za starych dobrych czasów, był na śmietniku manual (lub 2) traktujący o problematyce wymiany płynu hamulcowego.

Na wiki niestety nic takiego nie znalazłem.

Pomożecie?

Napisano

> Kiedyś, za starych dobrych czasów, był na śmietniku manual (lub 2)

> traktujący o problematyce wymiany płynu hamulcowego. złem.

> Pomożecie?

Jak dobrze pamiętam instrukcja obsługi zaleca wymianę płynu hamulcowego co 2 lata. W każdym porządnym serwisie zbadają za pare złotych czy płyn nadaje się do dalszego użytku, bo może to jest już woda. Płyn warto wymieniać co parę lat choćby dlatego, że łatwiej odkręcić zaworki a przy okazji sprawdzisz stan przewodów hamulcowych.

Napisano

> Na wiki niestety nic takiego nie znalazłem.

> Pomożecie?

A weź na szybko kup strzykawkę, dołóż rurkę i wyciągnij ze zbiorniczka ile sie da

A potem nalej nowego - się wymiesz - będzie ok

Napisano

sprawa prosta ale zeby bylo wygodnie to z kanalu sie robi najlepiej . ja robie we dwu bo nie mam takiego "diwajsa" co wymienia plyn i jeszcze uklad odpowietrza zlosnik.gif

jeden koles pod auto drugi na gorze i do roboty zlosnik.gif odkrecasz wszystkie odpowietrzniki i zakladasz na nie wezyki zeby ci nie lalo po calym podwoziu i po obreczach plynem , odkreczasz korek na zbiorniczku i pompujesz pedalem hamulca az wszystko zleci. zalewasz nowy i odpowietrzasz hamulce - ja zaczynam od najdalszego kola od pompy i potem po przekatnej przednie nastepnie znowu tylnie i po przekatnej przednie . kilka razy trzeba powtorzyc kontrolujac plyn i po zawodach.

Napisano

> A potem nalej nowego - się wymiesz - będzie ok

Nie wymiesza się cool.gif

Napisano

> Nie wymiesza się

Metoda na sybko - nie trzeba się z odpowietraniem pitolić

Pewno że to druciarstwo ale na szybko można i tak

Napisano

> Metoda na sybko - nie trzeba się z odpowietraniem pitolić

> Pewno że to druciarstwo ale na szybko można i tak

Można lepiej, wybrać strzykawką ze zbiorniczka, nalać świeżego, odkręcić odpowietrzniki na wszystkich kołach, kontrolować poziom w zbiorniczku i dolewać, poczekać godzinę, zakręcić. Nic się nie zapowietrzy.

Napisano
  • Autor

> poczekać godzinę, zakręcić. Nic się nie

> zapowietrzy.

ok. robiłeś tak? ile płynu muszę mieć?

i kiedy poczekać godzinę?

Napisano

> Metoda na sybko - nie trzeba się z odpowietraniem pitolić

> Pewno że to druciarstwo ale na szybko można i tak

Tyle, że nic nie daje, bo zużyty płyn zostanie w zaciskach, cylinderkach i przewodach, czyli tam, gdzie ma zadziałać.

Wymiana płynu jest do zrobienia w jedną osobę, tylko trzeba mieć długi wężyk i szklanka z płynem.

Luzujesz króciec przy kole, zakładasz wężyk, zanurzasz w płynie w szklance, pompujesz pedałem, żeby trochę zeszło, uzupełniasz zbiorniczek nowym płynem, pompujesz, aż w wężyku będzie widać nowy/czysty płyn, zakręcasz króciec, zdejmujesz wężyk, przechodzisz do następnego koła.

Zabawa z tym jest, ale wykonalna na parkingu pod blokiem.

Napisano

> ok. robiłeś tak? ile płynu muszę mieć?

> i kiedy poczekać godzinę?

Pewnie po to, żeby grawitacja zrobiła swoje. Efektem są cztery plamy płynu na asfalcie, chyba, że coś podstawisz.

Napisano

> ok. robiłeś tak? ile płynu muszę mieć?

> i kiedy poczekać godzinę?

Robiłem tak w swojej Marei. Miałem auto na podnośniku, pod przednie zaciski podłożyłem obcięte bańki, żeby kapało, z tyłu podobnie, ale dałem wężyki, żeby nie lać po wahaczu.

Czekasz (ewentualnie robisz coś innego w między czasie) godzinę, aż płyn grawitacyjnie zleci. Kupiłem litr Ferodo DOT4 i wystarczyło.

Napisano

A czy ktoś próbował sposobu żeby wyssać płyn hamulcowy przez odpowietrzniki np. dużą strzykawką (tak z 200ml) z wężykiem confused.gif

Napisano

> Robiłem tak w swojej Marei. Miałem auto na podnośniku, pod przednie

> zaciski podłożyłem obcięte bańki, żeby kapało, z tyłu podobnie,

> ale dałem wężyki, żeby nie lać po wahaczu.

> Czekasz (ewentualnie robisz coś innego w między czasie) godzinę, aż

> płyn grawitacyjnie zleci. Kupiłem litr Ferodo DOT4 i

> wystarczyło.

Ja robię podobnie tylko spuszczam pojedynczo - zaczynam od najdalszego kola - wężyk przezroczysty,słoiczek i widać kiedy zaczyna lecieć czysty WARUNEK ŻE PILNUJESZ POZIOM PŁYNU W ZBIORNICZKU wtedy nie musisz pedałować i odpowietrzać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.