Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra f 92r 1.8 8v -> nie pali na ostatni cylinder

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Moja astra nie pali na ostatni cylinder. Wszystkie przewody zapłonowe, palec, kopułka i świece zostały wymienione na nowe. Silnik odpala normalnie i wchodzi na maksymalne obroty tylko nie chce chodzić na ostatni cylinder. Ciśnienie też sprawdzałem i na wszystkich cylindrach jest takie same wszędzie ponad 10 atm. Sprawdzałem też jest iskrę na ostatnim cylindrze i jest taka sama jak na tych dobrych.

Zdaje mi się ,że jest coś z układem wtryskiwaczy.

Co mam zrobić żeby zamienić wtryskiwacz np z pierwszego do ostatniego cylindra???

Ps. Mam walnięty czujnik temp. cieczy chłodzącej czy może on mieć ,aż takie znaczenie??

I jak najszybciej sprawdzić czy paliwo dochodzi do ostatniego cylindra?? Bo ja myślę ,że jak iskra jest, ciśnienie dobre to nie dostaje paliwa...

Do moderatora szukałem podobnych tematów ,ale nie znalazłem i proszę o nie usuwanie posta.

Pozdrawiam i proszę was forumowicze o pomoc

Napisano

Po pierwsze - co rozumiesz pod pojęciem ostatni cylinder i na jakiej podstawie stwierdzasz, że akurat na ten cylinder auto "nie pali" ??

Poza tym jedyny silnik 1.8 8v stosowany w Astrze F to de facto C18NZ i posiada wtrysk jednopunktowy, więc wtryskiwaczy nie zamienisz miejscami, bo jest tylko jeden grinser006.gif

Radzę uzupełnić profil, bo na pewno ktoś się o to upomni, jak nie ja to ktoś następny wink.gif

Napisano

Kolego a czy po zmianie przewodów WN zostały założone w takiej samej kolejności? Czy regulowałeś zapłon? To że kable masz nowe nie oznacza że są dobre, jaka firma? Sprawdzałeś to miernikiem?

Na forum jest szereg tematów ze słabo odpalającymi silnikami bądź brakiem zapłonu.

Opisz konkretnie co robiłeś przy aucie, czy nagle przestał palić czy miałeś te objawy już wcześniej.

Obowiązkowo zapraszam do uzupełnienia profilu oraz o przywitanie z zacnymi użytkownikami na stosownym dziale 20.GIF

Jak dla mnie wtrysk odpada, profilaktycznie możesz zobaczyć w jakim jest stanie - szukaj na IKA widziałem tam podobny temat.

Napisano

Witam.

Jak już zastosujesz się do rady kol. Pyth00na, to zbadaj dokładnie rurkę do serwo hamulców i inne rurki, które od niej odchodzą.

Prawdopodobnie masz tam nieszczelność i silnik łapie lewe powietrze na ten garnek.

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzałem?

Po prostu na odpalonym silniku zdejmowałem kolejno przewody i patrzyłem na reakcję silnika, ewidentnie na ostatnim(4 od lewej, przy kopułce) nie pali.

Problem zaczął się od tego jak brejdak pojechał do Lublina i autem zaczęło trząść tak jak by ktoś złapał za fraki i mówił 'oddaj kasę" grinser006.gif Tak trzęsło ,że nie mógł pocelować w guzik żeby zmienić z gazu na benzynę, mimo zmiany na benzynę auto nadal szarpało. Więc żeby samochód tak nie szarpał musiał zrobić redukcję do 2 i trzymać go na wysokich obrotach. Więc wymieniliśmy przewody na NGK, bo na starym przewodzie od cewki uciekała iskra na boki, wymieniłem też palec kopułki i świece oraz kopułkę. Auto od tamtego czasu auto nie szarpie jednak nie chodzi na ostatni cylinder. Auto po nocy odpala jednak normalnie, tak jak wchodzi i na max obroty jak przegazuje.

Quote:

Kolego a czy po zmianie przewodów WN zostały założone w takiej samej kolejności?

Przy świecach napewno sugerowałem się długością przewodów, przy kopułce nie jestem pewien chociaż robiłem już w akcie desperacji różne kombinacje grinser006.gif

A jak by był źle podłączony jeden przewód, to chyba dwa cylindry nie powinny chodzić, bo wtedy niby dwa kable źle podłączone.... i by była iskra jak na innych przewodach??

przewody i świece mam firmy ngk, a kopulka eps.

Napisano

> Radzę uzupełnić profil, bo na pewno ktoś się o to upomni, jak nie ja

> to ktoś następny

Przywitanie się w podwieszonym kąciku byłoby już tylko formalnością, aczkolwiek miło widzianą formalnością.

PZDR VEN

Napisano

A po pracy w jakim stanie jest świeca??

Śmierdzi paliwem??

Jeżeli tak szukałbym nieszczelności w układzie do wspomagania hamulców.

PZDR VEN

Napisano

> Auto po nocy odpala jednak normalnie, tak jak wchodzi

> i na max obroty jak przegazuje.

Kolejny objaw wskazujący na lewe powietrze

> przewody i świece mam firmy ngk,

waytogo.gif

> a kopulka eps.

sick.gif

Napisano
  • Autor

> A po pracy w jakim stanie jest świeca??

> Śmierdzi paliwem??

> Jeżeli tak szukałbym nieszczelności w układzie do wspomagania

> hamulców.

> PZDR VEN

Wydaje mi się ,że świeca nie śmierdzi paliwem. Co ma układ hamulcowy do pracy silnika (pytam się poważnie) bo do tej strony szukałem przyczyny w układzie zapłonowym.

Panowie a przyczyna nie palenia na ostatnim cylindrze może być niesprawny czujnik cieczy chłodzącej???

Gdzie te lewe powietrze może łapać?

Myślałem, że firma eps jest dobra;p

Ps. Jak silnik chodzi na biegu jałowym i go nie gazuje to silnik się trzęsie, a jak dam gazu to już się nie trzęsie.

Napisano

Co ma układ hamulcowy do pracy silnika (pytam się poważnie) bo do tej strony szukałem przyczyny w układzie zapłonowym.

Z ostatniego cylindra w układzie dolotowym jest podłączony przewód pobierający podciśnienie do układu serwomechanizmu, nieszczelność w tym układzie może powodować złą prace silnika.

> Panowie a przyczyna nie palenia na ostatnim cylindrze może być

> niesprawny czujnik cieczy chłodzącej???

Na 99% nie.

Jeżeli nie śmierdzi paliwem to:

- albo się mieszanka wypala

- albo wogóle nie jest podawana

szukaj dalej.

PZDR VEN

Napisano

> Myślałem, że firma eps jest dobra

Jest bardzo dobra jak np. masz pole, posiejesz i ptaki wydziobują ziarno. Wtedy takimi produktami EPS może w nie rzucać aby je przegonić. Pomyśl... Bierzesz taką np. kopułkę i sru we wronę... grinser006.gif

A do tematu: Orochimaru dobrze prawi - jak już podłączysz przewody do kopułki w poprawnej kolejności, sprawdź rurki podciśnienia.

Pozdroofka

Napisano

Może wypalił się zawór w głowicy... hmm.gif

Napisano

> Może wypalił się zawór w głowicy...

Heh, na tym forum to potrafią pocieszać ludzi grinser006.gif

Nie no oczywiście JOKE ok.gif

>czy mam sprawdzić ten przewód

Dokładnie ten i te cienkie , które dochodzą do nie go po drodze.

Napisano

czy mam sprawdzić ten przewód zgięty pod kątem 90st na lewo od zbiorniczka plynu hamulcowego?

Tak jest ok.gif

on jest od tego serwo?(przykladowe zdjece z neta)

Tak jest znowu ok.gif

Napisano

> Heh, na tym forum to potrafią pocieszać ludzi

Samo życie...

Napisano
  • Autor

nie dopuszczam do siebie takiej mysli ze cos z glowica;p

a jak mam sprawdzić czy jest tam powietrze? mam go podotykac i sie wsluchac czy cos bulgocze albo syczy??

Napisano

Najlepszym sposobem jest smarowanie połączeń pędzlem nasączonym w benzynie, jeśli zasysa powietrze, to zassie i posmarowaną przed chwilką benzynę i obroty minimalnie wzrosną.

Bulgotanie i syk raczej odpada przy pracującym silniku nie da rady usłyszeć grinser006.gif

Napisano

> Może wypalił się zawór w głowicy...

Quote:

Ciśnienie też sprawdzałem i na wszystkich cylindrach jest takie same wszędzie ponad 10 atm

wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> czy mam sprawdzić ten przewód zgięty pod ktem 90st na lewo od zbiorniczka plynu

> hamulcowego? on jest od tego serwo?

Już chciałem pisać: "i masz winowajcę" kiedy zobaczyłem tę łataninę i sztukowanie z opaską, ale doczytałem:

> (przykladowe zdjece z neta)

zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Już chciałem pisać: "i masz winowajcę" kiedy zobaczyłem tę

> łataninę i sztukowanie z opaską, ale doczytałem: (przykladowe

> zdjece z neta)

Miałem identycznie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Witam!!!

Problem dziś rozwiązałem winą okazał się odczepiony wężyk od serwa, który szedł do kabiny. grinser006.gif

Dzięki wszystkim, którzy pomogli mi rozwiązać problem, jak i tym którzy próbowali.

Ale nie martwcie się moja asterka wystawia waszą wiedzę na próbę bo wymyśliła nowy problem, tzn. Przełącza się na gaz ale obroty dochodzą na nim tylko do 4,5 tys i nie ma siły na gazie jechać.

Nie wiem czy ma to związek, ale zaczęło się to od tego jak czyściłem przepustnice, oczywiście poczyszczeniu zalewało mi auto teraz jest ok, i silnik chodzi normalnie. Urwała mi się wtedy wtyczka od cewki i zakleiłem ją taśmą izolacyjną. Wieczorem pojeździłem autem(na gazie) i potem rano pojechałem na stację zatankować gaz i przełączyłem na gaz i już wtedy nie miał siły, pojechałem do Lublina. Kilka razy w LBN przełączałem na gaz i jakoś się naprawiło, a przedwczoraj jak wracałem to już znowu problem wrócił.

Napisano

> Wieczorem pojeździłem autem(na gazie) i potem rano pojechałem na stację zatankować gaz

> i przełączyłem na gaz i już wtedy nie miał siły

Może jakich gaz kiepski zatankowałeś. Skoro przed tankowaniem było OK...

Pozdroofka

Napisano

> Pozdroofka

bow.gifbow.gifbow.gifbow.gifbow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.