Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zasilanie CB

Featured Replies

Napisano

Jako ze nabyłem kilka dni temu CB mam pytanie, jak macie podłączone zasilanie CB?

Na chwilę obecną mam z zapalniczki ale chciał bym na stałe palacz.gif

Napisano

> Ze skrzynki z bezpiecznikami.

Prosto z akumulatora. Na stanie Uniden 68 LTW, wymienione diody i tranzystor na wejściu cisza i zero zakłóceń. Normalnie po mieście SQ na 9, RfG na 15. Silnik 1.9D

Napisano

> Prosto z akumulatora.

Ale bezpiecznik przy aku chyba dałeś ? smirk.gif

> na wejściu cisza i zero zakłóceń.

> po mieście SQ na 9, RfG na 15. Silnik 1.9D

Przy tym silniku to jedynie alternator i wycieraczki mogą wprowadzać zakłócenia wink.gif

Napisano

> Ale bezpiecznik przy aku chyba dałeś ?

> Przy tym silniku to jedynie alternator i wycieraczki mogą wprowadzać

> zakłócenia

Jasne bezpiecznik 3 cm od klema. Faktycznie jak mam zimne radyjko czasem wycieraczki się przebija parę razy. Potem jest git!

• 4 miesiące później...
Napisano

Jeśli ktoś chce pociągnąć zasilanie lub inny przewód z komory silnika do wnętrza BBM-a, a zarazem nie chce bawić się w rozbieranie połowy plastików podszybia i w demontaż wycieraczek, to znalazłem trochę szalony i ryzykowny sposób, ale oszczędza dużo pracy.

Ja akurat przeciągałem przewód od czujnika termometru zewnętrznego.

Jedyne co potrzeba to szprycha rowerowa lub motorowerowa (ewentualnie inny drut stalowy, wówczas na końcu należy go zachropowacić) oraz koszulka termokurczliwa i zapalniczka gazowa.

1) kładziemy się pod kokpitem i znajdujemy miejsce, gdzie przez gumową przelotkę przechodzi wiązka kabli.

2) W bezpiecznej odległości od kabli przebijamy się przez gumę szprychą (gwintowanym lub chropowatym końcem) i wpychamy ją do środka przez gródź. W razie potrzeby zginamy szprychę, lub nawet od razu wyginamy ją w lekki łuk

3) Patrzymy pod maskę gdzie drucisko wylazło, żeby był jako-taki dostęp

4) Koniec przewodu łączymy ze szprychą koszulką termokurczliwą (nie na zakładkę ale do lica, żeby było aero-gumo-dynamicznie) ogrzewamy ją płomieniem aż się skurczy i czekamy chwilkę aż wystygnie

5) Ładujemy się spowrotem pod kokpit i powoli wyciągamy szprychę. Jak wszystko pójdzie dobrze, kabel jest przeciągnięty.

pozdrawiam

Napisano

> Jeśli ktoś chce pociągnąć zasilanie lub inny przewód z komory silnika do wnętrza BBM-a, a zarazem

> nie chce bawić się w rozbieranie połowy plastików podszybia i w demontaż wycieraczek, to

> znalazłem trochę szalony i ryzykowny sposób, ale oszczędza dużo pracy.

> Ja akurat przeciągałem przewód od czujnika termometru zewnętrznego.

> Jedyne co potrzeba to szprycha rowerowa lub motorowerowa (ewentualnie inny drut stalowy, wówczas na

> końcu należy go zachropowacić) oraz koszulka termokurczliwa i zapalniczka gazowa.

> 1) kładziemy się pod kokpitem i znajdujemy miejsce, gdzie przez gumową przelotkę przechodzi wiązka

> kabli.

> 2) W bezpiecznej odległości od kabli przebijamy się przez gumę szprychą (gwintowanym lub

> chropowatym końcem) i wpychamy ją do środka przez gródź. W razie potrzeby zginamy szprychę,

> lub nawet od razu wyginamy ją w lekki łuk

> 3) Patrzymy pod maskę gdzie drucisko wylazło, żeby był jako-taki dostęp

> 4) Koniec przewodu łączymy ze szprychą koszulką termokurczliwą (nie na zakładkę ale do lica, żeby

> było aero-gumo-dynamicznie) ogrzewamy ją płomieniem aż się skurczy i czekamy chwilkę aż

> wystygnie

> 5) Ładujemy się spowrotem pod kokpit i powoli wyciągamy szprychę. Jak wszystko pójdzie dobrze,

> kabel jest przeciągnięty.

> pozdrawiam

Sprytnie!

Widzę, że kolega ma dobre wejście na kącik, podrzucając pomysły techniczne. Dawno nie było tu nowych druciarzy - ostatnio pojawiali się tylko czytelnicy.

A wracając - żeby przeciągnąć kabel termomertu kolega musiał wylutować czujnik z płytki, czy zrobił ciach i na skrętkę?

Gdzie jest termometr w kabinie?

Napisano

> A wracając - żeby przeciągnąć kabel termomertu kolega musiał wylutować czujnik z płytki, czy zrobił

> ciach i na skrętkę?

Termometr z allegro.

Zewnętrzny czujnik termometru (zapewne bimetal) był na 3-metrowym przewodzie. Z początku również zastanawiałem się, czy można tak po prostu przeciąć przewody i znów je połączyć - że niby może jakieś one specjalne... ale po chwili namysłu stwierdziłem, że to nie miałoby żadnego sensu, że sensor daje rezystancje pomiarowe tak duże, że w porównaniu do nich przewód jest po prostu przewodnikiem - zatem: tak, ciach i na skrętkę (na razie, jutro zarobię wtyki albo zlutuję)

> Gdzie jest termometr w kabinie?

Właśnie na razie wziąłem go ze sobą do domu, razem z obudową/zaślepką CB (http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283992160&page=0&vc=1), pod spodem której go właśnie przymocowałem.

Wrzucę fotki jak już będzie finalnie.

Ale mam mieszane uczucia, taki termometr to trochę festyniarstwo z jednej strony... z drugiej często ciekawi mnie ile to może stopni być w tym upale.

Napisano

> często ciekawi mnie ile to może stopni być w tym upale.

Zanotowana w zeszłym tygodniu temperatura we wnętrzu Maryśki - 56 stopni.

Napisano

> Zewnętrzny czujnik termometru (zapewne bimetal)

nie bimetal tylko termistor

> często ciekawi mnie ile to może stopni być w tym upale.

w słoneczny dzień dobrze ponad 50 będzie.

Napisano

> Gdzie jest termometr w kabinie?

Zgodnie z zapowiedzią zapodaję foto

zdjcie0029a.jpg

Napisano

Bedziesz teraz wariacie na mandatach oszczedzal?No Cb fajna sprawa gratuluje zakupu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.