Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym objawiają się zużyte silentblocki?

Featured Replies

Napisano

Witam

Czym objawiają się zużyte silentblocki tylnego zawieszenia? Mam ostatnio dziwny problem i jeden z użytkowników na innym forum zasugerował, że to mogą być one. Dochodzą bowiem z tylnego zawieszenia dziwne odłgosy podczas bardzo wolnej jazdy i nie wiem skąd to pochodzi. Dziś trzeba będzie podjechać gdzieś na kanał.

Pozdrawiam

Napisano

jeśli dobrze pamiętam to takie trzeszczenie metalu ok.gif dosłownie tarcie jednego metalu o drugi.

Napisano

1/ Schyl sie pod auto. Zwalone tuleje puszczaja olej. Zerknij pod tylne kola. Bez kanalu, bez demontazu. Wszystko widac. Jesli puszczaja oliwe to bedziesz widzial , bo jak leje to LEJE wink.gif . Zapocone ? Przetrzyj/wyczysc szmatka , obserwowac.

Metoda na ucho :

2/ upewnij sie ze nie masz nic w bagazniku co moglo by dzwonic lomotac i stukac.

3/ znajdz sobie kawalek dziurawej ulicy ( o to nie problem wink.gif )

Ja swoje tulejki "wykrylem" na skrzyzowaniu gdzie trzebabylo przejechac przez koleiny ( moze sproboj gdzies na torach tramwajowych ? )

4/ lomot tak niemily i nieprzyjemny dla ucha ze masz pewnosc ze to one wink.gif

Napisano

dokłądnie, a najbardziej walą właśnie na koleinach i na małych dziurach - nie da się tego pomylić z niczym innym, przyjdzie wiosna to też się za to wezmę w moim MW

Napisano

> Witam

> Czym objawiają się zużyte silentblocki tylnego zawieszenia? Mam

> ostatnio dziwny problem...

Miałem w ubiegłym roku podobną sytuację, z tym że nie stukało jak piszecie, tylko na nierównościach mocno trzeszczało. Potraktowałem to solidnie preparatem do penetracji podobnym do WD-40, jednak dużo tańszym i na razie jest OK. Może najpierw spróbuj tym. Jeśli natomiast jak piszą koledzy masz wycieki i łomot, to tylko wymiana.

Napisano
  • Autor

Panowie,

U mnie te dziwne dźwięki powodowało ocieranie linki hamulca ręcznego o tylne koło. Jest już do wymiany bo się przetarła i sam hamulec stracił na sile. Swoją drogą mechanik źle ją założył, że możliwe było jej zejście z zaczepów i tarcie o koło.

Pozdrawiam

Napisano

u mnie strasznie łupało na małych nierownościach... A zjazd z chodnika to prawdziwe walenie młotem - taki wydźwięk. Choc 50kkm poźniej znow sie tłukło i myślałem że to znów tuleje... okazało się że jednak amory były kiepskie - dało się łatwo i mocno głeboko zabujać autem (w mw). Tak ze polecam sprawdzić jedno i drugie jak przebieg >90kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.