Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odbiorem prawka

Featured Replies

Napisano

mój chrześniak zdał niedawno egzamin na PJ i teraz chce odebrać "kartonik" w starostwie.pojawił się jednak problem,a mianowicie chłopak nie ma jeszcze dowodu osobistego i legitymuje się ważnym paszportem.jednak urzędnikowi to nie wystarcza i kazał się zgłosić jak już będzie miał DO.czy faktycznie paszport nie jest wystarczającym dokumentem uprawniającym do odbioru prawa jazdy???????? yikes.gif

może ktoś już miał podobne przeboje i jest w stanie coś poradzić??

z góry dzięki i pozdrawiam ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> mój chrześniak zdał niedawno egzamin na PJ i teraz chce odebrać

> "kartonik" w starostwie.pojawił się jednak problem,a mianowicie

> chłopak nie ma jeszcze dowodu osobistego i legitymuje się ważnym

> paszportem.jednak urzędnikowi to nie wystarcza i kazał się

> zgłosić jak już będzie miał DO.czy faktycznie paszport nie jest

> wystarczającym dokumentem uprawniającym do odbioru prawa

> jazdy????????

> może ktoś już miał podobne przeboje i jest w stanie coś poradzić??

> z góry dzięki i pozdrawiam

to chyba scena jak z misia .. skoro już jak odbierze to może się legitymować tym że prawem jazdy swiety.gif

ps. paszport plus zaświadczenie z gminy o zameldowaniu w moim przypadku załatwiły sprawę ... ( nieco inną ale też w urzędzie )

Napisano

Punkt 2a

Paszport wystarczy o ile będzie się miało potwierdzenie zameldowania. Więc najpierw nich ten dokument z gminy wyciągnie a potem z paszportem do innego okienka po odbiór PJ.

Napisano
  • Autor

jutro młody pogna do urzędu po to zaświadczenie i się obada ok.gif

na razie dzięki za podpowiedzi zlosnik.gif

Napisano

> jazdy????????

Do odbioru konieczny jest dokument tożsamości, ze zdjęciem - a paszport spełnia te warunki ale jak się na końcu mojej wypowiedzi okazuje - nie do końca.

Ja miałem jaja przy wymianie prawka. Po odstaniu ok 1 godziny w kolejce, zauważyłem kartkę, że do odbioru potrzebny jest dokument tożsamości ze zdjęciem. Sraaaasznie nie chciało mi się odpuszczać godziny spędzonej w kolejce.

Jak doszedłem do stolika/biurka po odbiór grzecznie zapytałem się czy może być zamiast dowodu INNY DOWÓD TOŻSAMOŚCI. Pani potwierdziła i powiedziała, że koniecznie musi mieć zdjęcie. Pokazałem więc stare prawo jazdy uzbroj_zlo.gif (ma zdjęcie, imię i nazwisko, adres).

Kobieta pracująca w urzędzie bardzo zła (widać było po minie, że nie lubi jak ją ktoś robi w bambuko) wzięła moje stare prawo jazdy do ręki, do drugiej nożyczki, przecięła, ale nowe wydała.

Wracając do sedna. Iść na miejsce, zapytać się jakie dokumenty uprawniają do odebrania, grzecznie zapytać się jakie inne dokumenty poświadczone tożsamość mogą być uwzględniane.

Coś takiego znalazłem za pomocą cudownego narzędzia firmy google:

Przepis art. 1 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jedn. Dz.U. z 2001, nr 87, poz. 960 ze zm.), stanowi iż dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby. Zgodnie też z art. 37 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, w dowodzie osobistym zamieszcza się obligatoryjnie dane wskazane w przepisie, które zasadniczo mają stanowić podstawę do zidentyfikowania i stwierdzenia tożsamości osoby w nim wskazanej. Z kolei, jak stanowi przepis art. 1 ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o paszportach (Dz.U. z 1991, nr 2, poz. 5 ze zm.), paszport jest dokumentem poświadczającym tożsamość osoby w nim wskazanej w zakresie danych, jakie dokument ten zawiera. Zatem zgodnie z obowiązującymi przepisami, na terenie Rzeczypospolitej Polskiej dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby. Dokument zaś poświadczający tożsamość osoby, jakim istotnie jest paszport, nie stanowi dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby w rozumieniu obowiązujących przepisów ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, jako iż nie został on w nich za taki dokument uznany. Ponadto też inne niż paszport dokumenty ze zdjęciem, takie jak np. legitymacja studencka itp., nie stanowią dokumentu stwierdzającego tożsamości osoby w nim wskazanej w rozumieniu przepisów ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych.

Napisano

> mój chrześniak zdał niedawno egzamin na PJ i teraz chce odebrać

> "kartonik" w starostwie.pojawił się jednak problem,a mianowicie

> chłopak nie ma jeszcze dowodu osobistego i legitymuje się ważnym

> paszportem.jednak urzędnikowi to nie wystarcza i kazał się

> jazdy????????

> może ktoś już miał podobne przeboje i jest w stanie coś poradzić??

> z góry dzięki i pozdrawiam

Mi dzisiaj mimo tego, że miałem upoważnienie do odbioru kserokopiidowodu rejestracyjnego wraz z ksero dowodu osobistego mojego ojca nie dostałem ksera dowodu rej rotfl.gif

Cóż polska hahaha.gif

Napisano

> to chyba scena jak z misia .. skoro już jak odbierze to może się

> legitymować tym że prawem jazdy

Prawo jazdy nie jest żadnym dokumentem tożsamości .....

Napisano

> Mi dzisiaj mimo tego, że miałem upoważnienie do odbioru

> kserokopiidowodu rejestracyjnego wraz z ksero dowodu osobistego

> mojego ojca nie dostałem ksera dowodu rej

> Cóż polska

Dokładnie, ja jestem w trakcje wyrabiania nowego dowodu rejestracyjnego (koniec miejsca na pieczątki) to po poprzednich doświadczeniach gdzie pisemne upoważnienie współwłaściciela pojazdu spowodowało to, iż ówczesnej sprawy nie załatwiłem, tym razem mądrzejszy zaciągnąłem współwłaściciela do Starostwa.

Kobieta w okienku pyta się, a gdzie jest upoważnienie współwłaściciela, normalnie krew się we mnie zagotowała, wskazałem na osobę i spytałem czy może być? Podając dowody osobiste.

Do odbioru dowodu rejestracyjnego za miesiąc pani łaskawie poinformowała mnie, że współwłaściciel nie jest potrzebny wystarczy pisemne upoważnienie.

Normalnie jestem niemal przekonany, że jak się tam zjawie z upoważnieniem to spytają, a gdzie jest współwłaściciel?

pzdr.

Napisano

hmm co wojewodztwo to obyczaj. mi ostatnio sie skonczyly miejsca na pieczatki, a jestem dopisany w dowodzie jako wspolwlasciciel - poszedlem bez zadnych upowaznien i bez problemu dali czasowy ok.gif

Napisano

> hmm co wojewodztwo to obyczaj. mi ostatnio sie skonczyly miejsca na

A na adnotacjach urzedowych nie mogą walnąć przeglądu hmm.gif

Napisano

> A na adnotacjach urzedowych nie mogą walnąć przeglądu

jak sama nazwa wskazuje - "urzędowe" - SKP to nie urząd...

niektórzy diagności czasem tak robią ale jest to błąd.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.