Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej w skrzyni automatycznej

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Odebrałem dziś autko, po wymianie (statycznej- czyli nie pełnej) oleju w automatycznej skrzyni biegów. Weszły jakieś 4 litry, czyli połowa.

Autko stare, rocznik 1995, wymiana niedroga (20 zł za litr) a skrzynia zaczęła pracować, jakby z fabryki właśnie wyjechała smile.gif

Tak tylko chciałem się pochwalić smile.gif A tak całkiem serio, to chciałem zwrócić uwagę, na korzyści z wymiany. Kiedyś byłem u jednego olejarza, to powiedział, że w automacie oleju się nie wymienia hehe.gif

Napisano

Czyli piszesz ze zle zmienili. Bo powinno sie caly zmienic, za pomoca specjalnej maszyny ktora wyplukuje stary i wlewa nowy. A oni pewnie spuscili stary i wlali nowy = masz teraz mieszanke starego i nowego...

Napisano

> Czyli piszesz ze zle zmienili. Bo powinno sie caly zmienic, za pomoca

> specjalnej maszyny ktora wyplukuje stary i wlewa nowy. A oni

> pewnie spuscili stary i wlali nowy = masz teraz mieszanke

> starego i nowego...

czyli tak jak sie wymienia oleum w automacie

Napisano

> Podlacza sie pojazd do np. takiej maszyny

wiem do jakiej i na czym polega kompletna wymiana oleju - ale nie stosuje sie tego zabiegu przy kazdej wymianie oleju - mozna zastosowac co kilka wymian ale nie za kazdym razem - nie ma takiej potrzeby - i nie jest to moj wymysl a stanowisko autoryzowanego servisu chryslera

Napisano

Mi za kazdym razem wymieniaja caly. Zreszta da sie to zrobic w warunkach domowych - zmieniasz, wlaczasz na chwile, znowu zmieniasz, znowu wlaczasz i tak kilka razy. Tyle ze strasznie duzo plynu sie w ten sposob marnuje.

Napisano

> Odebrałem dziś autko, po wymianie (statycznej- czyli nie pełnej)

> oleju w automatycznej skrzyni biegów.

Z ciekawości - ile ta przyjemność kosztuje i gdzie wymieniałeś (warsztat specjalizujący się w ASB, czy inny)?

Napisano

> wiem do jakiej i na czym polega kompletna wymiana oleju - ale nie

> stosuje sie tego zabiegu przy kazdej wymianie oleju - mozna

> zastosowac co kilka wymian ale nie za kazdym razem - nie ma

> takiej potrzeby - i nie jest to moj wymysl a stanowisko

> autoryzowanego servisu chryslera

Autorytet serwisu jest niepodważalny. grinser006.gif

Napisano

> Autorytet serwisu jest niepodważalny.

taka procedure zaleca wiekszosc producentow no ale na AK zawsze sa lepsi spece hehe.gif

Napisano

> taka procedure zaleca wiekszosc producentow no ale na AK zawsze sa

> lepsi spece

Honda zaleca 100% wymiane plynu co 60 tys. mil. Toyota takze.

Napisano

W skrzyni którą mam wymienia się olej raz na 100 tys km.

Wymieniłem cały olej metodą dynamiczną przy tym przebiegu, jechałem specjalnie 300 km na wymianę. Teraz mam dylemata małego, czy czekać do 200.000 na liczniku i jechać tak jak poprzednio do z Poznania do Nadarzyna pod Wawą na wymianę oleju. Czy może zafundować sobie wymiany statyczne co 50.000 km.

W Poznaniu nie znam miejsca gdzie można zrobić maszyną wymianę dynamiczną.

Jakąś tam opcją jest wymienić statycznie, przejechać kawałek żeby olej się wymieszał, zlać i znów wymienić. Teoretycznie powinien się w 75% odnowić zlosnik.gif.

Napisano

> W skrzyni którą mam wymienia się olej raz na 100 tys km.

> Wymieniłem cały olej metodą dynamiczną przy tym przebiegu, jechałem

> specjalnie 300 km na wymianę. Teraz mam dylemata małego, czy

> czekać do 200.000 na liczniku i jechać tak jak poprzednio do z

> Poznania do Nadarzyna pod Wawą na wymianę oleju. Czy może

> zafundować sobie wymiany statyczne co 50.000 km.

> W Poznaniu nie znam miejsca gdzie można zrobić maszyną wymianę

> dynamiczną.

> Jakąś tam opcją jest wymienić statycznie, przejechać kawałek żeby

> olej się wymieszał, zlać i znów wymienić. Teoretycznie powinien

> się w 75% odnowić .

W Lagunie aut - AD4 po konsultacjach z licznymi fachowcami doszedlem do wniosku ze optimum to co 30-35kkm statyczna wymiana (czyli części płynu) a co 100kkm dynamiczna (całości). Dzięki temu skrzynia w aucie z przebiegem 500kkm dawała przyjemność z jazdy a nie zmartwienia.

Napisano

Myślę że masz dobrą procedurę. Generalnie automaty zabija brak wymiany oleju. Oficjalnie Citroen w danych technicznych także pisze że oleju się nie wymienia. Brzmi to ładnie w okresie gwarancji.

Półoficjalnie można jednak się dowiedzieć, że jeśli dba się o auto, to lepiej wymieniać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości - ile ta przyjemność kosztuje i gdzie wymieniałeś

> (warsztat specjalizujący się w ASB, czy inny)?

Litr oleju 20 zł (normalnie 30 zł) uszczelka i filtr jakieś 80 zł. Wymiana 30 zł u gościa, który przez 12 lat pracował w serwisie Toyoty a potem otworzył swój zakład. Rozrząd w silniku 4E-FE wymienił w 14 minut ze stoperem w ręku smile.gif

Napisano

> taka procedure zaleca wiekszosc producentow no ale na AK zawsze sa

> lepsi spece

Tak.Jeden producent olei/prezes lub coś podobnego/jeździł samochodem kilkadziesiąt lat bez wymiany oleju w silniku.Można podejść do tematu tak jak Laskowik/że

w "tjaktorze"ma trzy sprawne koła a nie jednego kapcia/

Poczytaj instrukcje mniejszości producentów.

Napisano

> Mi za kazdym razem wymieniaja caly. Zreszta da sie to zrobic w

> warunkach domowych - zmieniasz, wlaczasz na chwile, znowu

> zmieniasz, znowu wlaczasz i tak kilka razy. Tyle ze strasznie

> duzo plynu sie w ten sposob marnuje.

U mnie to np. byłoby nieopłacalne, lepiej byłoby jechać do warsztatu, bo litr oleju kosztuje 218pln.

Na forum audi większość zmienia statycznie co około 60-80kkm (producent w ogóle nie przewiduje wymiany) i przy takim systemie zmian nie ma problemów ze skrzyniami.

Napisano

> U mnie to np. byłoby nieopłacalne, lepiej byłoby jechać do warsztatu,

> bo litr oleju kosztuje 218pln.

Strasznie drogo. Tutaj litr taniego jest za $5, a litr syntetyka Mobil 1 za $12. Wymiana plynu od $150 w gore.

> Na forum audi większość zmienia statycznie co około 60-80kkm

> (producent w ogóle nie przewiduje wymiany) i przy takim systemie

> zmian nie ma problemów ze skrzyniami.

Mnie starej daty mechanik uczyl zeby wyjac bagnet i popatrzyc i powachac. Jak nie jest przejrzysty lub smierdzi spalenizna to trzeba zmienic.

Napisano

> Mnie starej daty mechanik uczyl zeby wyjac bagnet

Jeśli jest bagnet wink.gif

Napisano

> Jeśli jest bagnet

No wlasnie - w nowych pojazdach nie ma i nie wiadomo co wachac...

Napisano

> Strasznie drogo. Tutaj litr taniego jest za $5, a litr syntetyka

> Mobil 1 za $12. Wymiana plynu od $150 w gore.

U mnie jest z tym kłopot, bo olej dostępny tylko w sieci VAG. Siedzę na forum audi i tam nikt jeszcze nie dobrał zamiennika.

Żeby dobrał olej, trzeba odczytać numer skrzyni=podnieść auto. Są trzy różne skrzynie z tych roczników i trzy różne oleje. Pierwsze 2 kosztują około 60-70pln, ale do mojej akurat jest ten najdroższy z oferty i kosztuje właśnie 218pln/l. W VW dali mi na to zniżkę, bo sami stwierdzili, że taka cena za olej to przesada. Dynamiczna wymiana wychodzi prawie 3000pln. W UK nie znalazłem warsztatu, który by to zrobił, w ASO mogli wymienić statycznie i bez filtra (uważają, że jest niewymienny icon_eek.gif).

> Mnie starej daty mechanik uczyl zeby wyjac bagnet i popatrzyc i

> powachac. Jak nie jest przejrzysty lub smierdzi spalenizna to

> trzeba zmienic.

U mnie nie da rady nic zrobić bez podniesienia auta, poziom sprawdza się przez test przelewania się oleju przez "kominek" kontrolny w zależności od temp. Potrzebny jest komp.

Po niecałych 170kkm olej był mętny, w misce szlam, a filtr dobrze zasyfiony (w aso i tak by nie wymienili, bo niby nie trzeba, a taki przebieg to przecież nic dla tego auta, na jeden silnik trzeba by ze 3 skrzynie. Zapytani o nową skrzynię....uśmiech i cena prawie 6000GBP). Skrzynia po wymianie zmienia biegi znacznie szybciej i płynniej.

Napisano

O ile się nie mylę to Audi bierze automaty od ZFa = pewnie zwykły Mobil 1 ATF by wystarczyl ale serwis lubi naciagac ludzi.

Napisano

Tak z ciekawości - jak jest z mieszalnoscia olejów do asb? Oczywiście podobnej klasy.

Napisano

> Honda zaleca 100% wymiane plynu co 60 tys. mil. Toyota takze.

a w samochodach jezdzacych np. tylko po miescie, w czestych korkach, znacznie czesciej, jak przypuszczam wink.gif

Napisano

> wiem do jakiej i na czym polega kompletna wymiana oleju - ale nie

> stosuje sie tego zabiegu przy kazdej wymianie oleju - mozna

> zastosowac co kilka wymian ale nie za kazdym razem - nie ma

> takiej potrzeby - i nie jest to moj wymysl a stanowisko

> autoryzowanego servisu chryslera

w przypadku mojej Micry Nissan zakladal, ze serwis moze byc zmuszony (brakiem, moze awaria sprzetu? zlosnik.gif) wykonac wymiane statycznie i bylo to objete osobna, w pelni dopuszczalna i opisana procedura

Napisano

> O ile się nie mylę to Audi bierze automaty od ZFa = pewnie zwykły

> Mobil 1 ATF by wystarczyl ale serwis lubi naciagac ludzi.

pewnie tak, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaki dokładnie to olej. Nawet w ogólnie chwalonym warsztacie od asb w Nadarzynie facet mi powiedział, że nie zna zamiennika, a jak mam zalać coś innego, to on się nie podejmuje i w ogóle lepiej zostawić stary, niż jakiś inny zalewać. Sam podobno miał na warsztacie takie audi jak moje ze skrzyniami do remontu, bo ktoś chciał zaoszczędzić na oleju. Do tego mówił, że z tym silnikiem były montowane 3 skrzynie o takiej samej konstrukcji, ale z wykorzystaniem troszkę innych materiałów, stąd 3 różne oleje i podobno nie można ich pomylić/wymieszać, bo skrzynia szybko mówi papa.

Ja nie ryzykowałem, bo koszty mogły być znacznie większe. Niech inni ryzykują.

Ja do tej pory nie mogę zrozumieć jak to jest możliwe, że marka, która walczy o klientów, chce mieć opinie niezawodnej robi takie numery. Przecież wymiana statyczna z filtrem co powiedzmy 60-80kkm to nie jest straszny wydatek, a znacznie przedłuża żywot skrzyni.

Napisano

> w ogólnie chwalonym warsztacie od asb w Nadarzynie

czy chodzi o autoprecyzję hmm.gif

Napisano

> czy chodzi o autoprecyzję

znaczy o nazwę warsztatu?? nie pamiętam. Kilka osób polecało mi to miejsce. Jadąc od W-wy mija się salon Audi i VW i kilkaset metrów dalej skręca się w lewo i niedaleko od skrzyżowania po prawej stronie.

Napisano

> znaczy o nazwę warsztatu?? nie pamiętam. Kilka osób polecało mi to

> miejsce. Jadąc od W-wy mija się salon Audi i VW i kilkaset

> metrów dalej skręca się w lewo i niedaleko od skrzyżowania po

> prawej stronie.

mam niedaleko to się przejadę - też słyszałem dużo dobrego , ale nie byłem pewien czy to o to chodzi

Napisano

> Ja do tej pory nie mogę zrozumieć jak to jest możliwe, że marka,

> która walczy o klientów, chce mieć opinie niezawodnej robi takie

> numery. Przecież wymiana statyczna z filtrem co powiedzmy

> 60-80kkm to nie jest straszny wydatek, a znacznie przedłuża

> żywot skrzyni.

Odpowiedz jest bardzo prosta - ludzie kupujacy NOWE samochody (a tylko na takich marce zalezy) bardziej sobie cenia nizsze koszty eksploatacji (bo nie trzeba zmieniac oleju) niz trwalosc. Szczegolnie ze tacy ludzie sprzedaja samochod ZANIM skrzynia sie sypnie. Z tego samego powodu producenci proponuja wymiany oleju co 40 tys. km (pomimo ze przy takim sposobie zmian silnik pada po 200-300 tys.). Samochody nie moga byc zbyt trwale bo nikt by nowych nie kupowal...

Napisano

> Dokladnie.

W Nadarzynie są 2 serwisy. Ja byłem tutaj:

PPHU "EDMAR" M. Olczak

05-830 Nadarzyn ul. Brzozowa 14

tel.: 022 7298015,

fax: 0227298015

e-mail: [email protected]

www : http://automat.pl

Autoprecyzja jest natomiast tutaj:

05-830 Nadarzyn

Stara Wieś k/Nadarzyna

Aleja Katowicka 250

e-mail: [email protected]

tel. (022) 798 20 02

fax (022) 729 82 03

tel. kom. 0 505 877 104

Napisano

> W Nadarzynie są 2 serwisy. Ja byłem tutaj:

> PPHU "EDMAR" M. Olczak

> 05-830 Nadarzyn ul. Brzozowa 14

> tel.: 022 7298015,

> fax: 0227298015

> e-mail: [email protected]

> www : http://automat.pl

Do Olczaka nie jezdzimy.

> Autoprecyzja jest natomiast tutaj:

> 05-830 Nadarzyn

> Stara Wieś k/Nadarzyna

> Aleja Katowicka 250

> e-mail: [email protected]

> tel. (022) 798 20 02

> fax (022) 729 82 03

> tel. kom. 0 505 877 104

Autoprecyzja jak najbardziej na tak.

http://www.autoprecyzja.pl/

Napisano

> Do Olczaka nie jezdzimy.

No ja tam właśnie byłem i nic nie popsuli. Trochę się mądrzył, bo jak podłączył kompa to wyskoczył błąd odnośnie zbyt bogatej mieszanki i dowalił, że mam źle emulacje sondy ustawione. Ja mu mówię, że nie ma żadnej emulacji, bo to jest sekwencja, a on i tak wiedział lepiej.... ale jeśli chodzi o skrzynię, to udzielił mi sporo informacji, jak na razie wychodzi, że wszystkie prawdziwe.

Napisano

> Do Olczaka nie jezdzimy.

Z ciekawości i bez uszczypliwości -> bo ?

Napisano

> bo?

> > http://www.autoprecyzja.pl/

Będąc u p.Olczaka odniosłęm BARDZO pozytywne wrażenie fachowości, DOBREGO podejścia do klienta itp. Natomiast można znaleźć JEDNĄ opinią w internecie o przyjęciu w serwisie autora posta, w stanie wskazującym na spożycie alkoholu.

Może stąd te kontrowersje. Jeśli chodzi o fachowość i tzw. zaplecze to serwis sprawia naprawdę dobre wrażenie.

Napisano

> Z ciekawości i bez uszczypliwości -> bo ?

Osobiscie nie sprawdzalem.

Paru chlopakow z forum passata sie nacielo i to dosc nieprzyjemnie.

Opinie jak zawsze sa podzielone. Jedni go chwala, inni gania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.