Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pasmo przenoszenia szybkie pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam

mam szybkie pytanko moze banalne ale bardzo mnie to ciekawi

czy jesli głosnik ma np pasmo przenoszenia od 20-150Hz

to nie odtwarza wyzszych tonów tzn np o czestotliwości 1000Hz ?

Napisano

> Witam

> mam szybkie pytanko moze banalne ale bardzo mnie to ciekawi

> czy jesli głosnik ma np pasmo przenoszenia od 20-150Hz

> to nie odtwarza wyzszych tonów tzn np o czestotliwości 1000Hz ?

głośnik jako taki nie istanieje, ale prostu filtr pozwala uzyskać taki efekt

Napisano
  • Autor

> głośnik jako taki nie istanieje, ale prostu filtr pozwala uzyskać

> taki efekt

czyli jesli na głosniku jest napisane pasmo przenoszenia od 20-150Hz to sciema bo głosnik i tak przenosi wyzsze czestotliwości jesli nie zastosuje filtra i nie wytne wyższych czestotliwosci tak ?

Napisano

> czyli jesli na głosniku jest napisane pasmo przenoszenia od 20-150Hz

> to sciema bo głosnik i tak przenosi wyzsze czestotliwości jesli

> nie zastosuje filtra i nie wytne wyższych czestotliwosci tak ?

Wszystkich nie przeniesie, pasmo przenoszenia jest to zakres czestotliwosci w ktorych wartosc sygnalu jest wieksza od 0,7 wartosci maksymalnej.

Czyli mozna powiedziec, ze taki glosnik przeniesie 1kHz, ale natezenie dzwieku przy danym sygnale wejsciowym bedzie sporo mniejsze w porownaniu do sygnalu z zakresu czestotliwosci pasma przenoszenia.

Napisano

Warto dodać, ze kazdy glosnik jest inny, i to że bedzie odpowiadał nawet na niższe czestotliwości np 15HZ, tyle ze charakterystyka od takiego przykladowego zakresu bedzie stromo opadająca.

Najłatwiej pobawic się jakims generatorem z kompa i samemu sprawdzic smile.gif Polecam

Napisano

> czyli jesli na głosniku jest napisane pasmo przenoszenia od 20-150Hz

> to sciema bo głosnik i tak przenosi wyzsze czestotliwości jesli

> nie zastosuje filtra i nie wytne wyższych czestotliwosci tak ?

Przenosi zawsze. Głośniki przenoszą pasmo nawet poniżej i powyżej progu słyszalności dla ludzkiego ucha (w teorii 20-20k Hz). Tylko... głośnik przenosi te częstotliwości już bardzosłabo (z dużym spadkiem dB). Dla taniej chińszczyzny podają pasmo przenoszenia z dużym przymrużeniem oka, czyli z bardzo dużym spadkiem (te 0,7 podane wyżej to tak ciężko policzyć, bo skala natężenia dźwięku jest jak wiemy logarytmiczna). Z reguły powinno sie podawać pasmo przenoszenia w zakresie gdzie tłumienie jest nie większe niż 3dB. Do Obliczeń filtrów i "zgrania" ze sobą różnych głośników przydają się tez czasem spadki o 6 i 12 dB. W niektórych głośnikach średniotonowych, gdzie powyżej pewnej granicy wyraźny wpływ na charakterystykę mają rezonanse producenci podają "obcięte" pasmo przenoszenia nie ze względu na spadek efektywności od jakiejść częstotliwości, ale ze względu na duże odstępstwa od liniowej charakterystyki. Oprócz samej częstotliwości granicznej ważne jest też jak stromo spada charakterystyka (zwłaszcza przy konstruowaniu zwrotnic niższego rzędu).

Napisano

> Najłatwiej pobawic się jakims generatorem z kompa i samemu sprawdzic

> Polecam

Nie sprawdzisz tego na ucho. Zobacz co to jest charakterystyka korekcyjna dla ludzkiego ucha.

Pamiętajcie, że my nie słyszymy liniowo!

Napisano

> Nie sprawdzisz tego na ucho. Zobacz co to jest charakterystyka

> korekcyjna dla ludzkiego ucha.

> Pamiętajcie, że my nie słyszymy liniowo!

Miałem na myśli wizualną ocene pracy ponizej 20Hz grinser006.gif

W tym miejscu mam ciekawe pytanie: Jak to możliwe, ze glośnik bedzie odpowiadał na impulsy elektryczne wzmacniacza poniżej np 10Hz, gdy sam wzmacniacz ma pasmo przenoszenia od 20Hz ? Ta sama reguła co w głośnikach ?

Napisano

> Miałem na myśli wizualną ocene pracy ponizej 20Hz

Będę się czepiał: Na oko to nie wyłapiesz drgań o częstotliwości 20Hz a tym bardziej 20kHz

cool.gif

> W tym miejscu mam ciekawe pytanie: Jak to możliwe, ze glośnik bedzie

> odpowiadał na impulsy elektryczne wzmacniacza poniżej np 10Hz,

> gdy sam wzmacniacz ma pasmo przenoszenia od 20Hz ? Ta sama

> reguła co w głośnikach ?

Zależy od konstrukcji wzmacniacza. Sporo wzmacniaczy przepuszcza też częstotliwości subsoniczne. To samo z wyższymi f.

Zapuść sobie jakieś nagranie robione z winylu (bez dodatkowej obróbki) i popatrz jak pracuje membrana niskotonowca. Czasami widoczne jest łopotanie nawet 1hz i niżej. Po to sa filtry.

Insza inszość, że nie masz szans tego usłyszeć, chyba, że jesteś słoniem. Już dźwięki poniżej 50Hz słyszymy słabo (ze spadkiem o jakieś 3dB) To samo z częstotliwościami powyżej 10kHz. I to jest bardzo ogólne, bo w zależności od "modelu" mamy jeszcze w paśmie różne dziury.

Napisano

> Będę się czepiał: Na oko to nie wyłapiesz drgań o częstotliwości 20Hz

Ustawiasz na generatorze 20Hz i obserwujesz jak "łopocze" membrana - nie widac ? grinser006.gif

> Zależy od konstrukcji wzmacniacza. Sporo wzmacniaczy przepuszcza też

> częstotliwości subsoniczne.

No dobrze, czyli reasumując pasma przenoszenia wzmacniaczy jak i przetworników producenci podają w oparciu o znormalizowany w miare liniowy odczyt (pomiar) ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.