Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic II 2007, ale 150kkm - brać czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Autko sprawdzone w serwisie. Przebieg sprawdzony. Dużo jak na ten wiek, ale dopiero co przyjechał z Francji, a jakie tam mają drogi wiadomo. Z komputera wyszło, że w grudniu zrobiony duży przegląd (rozrząd, itp).

Po przeglądzie w ASO wyszło, że silnik trochę się poci. Widać, że jest troszkę mokro. Na dole zebrała się kropla oleju. Mechanik powiedział, że trzeba by było go umyć i wtedy by było widać gdzie podcieka. Możliwe, że tylko miska. Jak nie miska to gdzieś wyżej. Jak wyżej to jeśli będzie mocnej cieknąć, to jakie koszty napraw (czego się można spodziewać)?

Jest to jedyna wada/niedogodność w tym aucie. Poza tym dobrze wyposażony, zadbany/czysty środek, bezwypadkowy. Nic nie stuka. W środku cichutko. Ładnie ciągnie na wszystkich biegach. Silnik to 1.9dCi 130KM. zlosnik.gif

Mam go zarezerwowanego. Brać? Czy może ten olej nic dobrego nie wróży? confused.gif

Napisano

U mnie też się miska lekko poci,między wymianami oleju nic go nie dolewam,więc na razie nie ma jej co ruszać.130-konna wersja ma filtr FAP,jeśli jeździsz dużo po mieście,to możesz Ci sprawiać problemy.

Napisano
  • Autor

> U mnie też się miska lekko poci,między wymianami oleju nic go nie

> dolewam,więc na razie nie ma jej co ruszać.130-konna wersja ma

> filtr FAP,jeśli jeździsz dużo po mieście,to możesz Ci sprawiać

> problemy.

Problemy? Niestety nie znam tematu. blush.gif

Mogę prosić o przybliżenie lub linka do jakiejś literatury?

Napisano

Tu masz trochę z forum nissana ale to tez dci klik

Znajomo maja 2005 z dci 120KM i jak kupowali to miał prawie 4 lata i 145kkm. Jakoś to jeździ w miarę bez problemów.

Napisano

Zdaje mi się,że na forum megane też pytałeś o to auto. Poczytaj tam też o filtrze cząstek stałych.

Napisano
  • Autor

> Tu masz trochę z forum nissana ale to tez dci klik

> Znajomo maja 2005 z dci 120KM i jak kupowali to miał prawie 4 lata i

> 145kkm. Jakoś to jeździ w miarę bez problemów.

Czyli ogólnie rzecz biorąc jedyny problem to jazda na krótkich odcinkach (i/lub w korkach) co powoduje szybkie zatkanie tego filtra, tak?

Napisano

> Czyli ogólnie rzecz biorąc jedyny problem to jazda na krótkich

> odcinkach (i/lub w korkach) co powoduje szybkie zatkanie tego

> filtra, tak?

w nowszych modelach czyli II wyświetla komunikat o FAPie i wystarczy go pogonić nieco na wyższych obrotach

Napisano
  • Autor

> w nowszych modelach czyli II wyświetla komunikat o FAPie i wystarczy go pogonić nieco na wyższych

> obrotach

No i zarezerwowałem. Jeszcze czekam na załatwienie spraw z papierkami i mam nadzieję, że niedługo zawita w garażu smile.gif

Napisano

> No i zarezerwowałem. Jeszcze czekam na załatwienie spraw z papierkami i mam nadzieję, że niedługo

> zawita w garażu

teraz to już za późno na straszenie ale może cie czekać niedługo wymiana turbiny i koła dwumasowego (jeżeli w tym modelu jest) a to nie są tanie sprawy.

Napisano

> teraz to już za późno na straszenie ale może cie czekać niedługo wymiana turbiny i koła dwumasowego

> (jeżeli w tym modelu jest) a to nie są tanie sprawy.

Plus jaja z elektryka , el. recznym itp , itd smile.gif

Napisano

Jeszcze auta w garażu nie ma,a oni już go straszą,jakie to padło kupił. hehe.gif

Napisano

> Jeszcze auta w garażu nie ma,a oni już go straszą,jakie to padło kupił.

miałem scenica 1.9 i mam espace 2.2 więc troche się orientuję co, kiedy i za ile sie wymienia. Ja bym scenica z przebiegiem 150 kkm nie kupił.

Napisano

> Plus jaja z elektryka , el. recznym itp , itd

ręczny jakoś dziwnie bezproblemowo mi działa yikes.gif

Napisano

Mój ma ponad 220 tysięcy km przejechane i jak na razie (tfu,tfu) grinser006.gif jeździ bez zastrzeżeń. clown.gif

Napisano

> ręczny jakoś dziwnie bezproblemowo mi działa

Nie chwal dnia przed zachodem słońca wink.gif

Napisano
  • Autor

> teraz to już za późno na straszenie ale może cie czekać niedługo wymiana turbiny i koła dwumasowego

Jak będzie trzeba to się wymieni i dalej będę cieszył się tym autkiem. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak będzie trzeba to się wymieni i dalej będę cieszył się tym autkiem.

I takiego podejscia sie trtzymaj waytogo.gifcool.gif

Napisano

> Jak będzie trzeba to się wymieni i dalej będę cieszył się tym autkiem.

tylko licz się z kosztami, że nie będzie 1-2 kpl tylko parę razy więcej. Zakładając dosyć drogi remont to taniej wyjdzie kupić z mniejszym przebiegiem.

Napisano

> Nie chwal dnia przed zachodem słońca

wytrzymał 6 lat i 160 kkm to jeszcze ze 30 kkm wytrzyma, dla mnie wystarczy, potem niech się następny właściciel martwi zlosnik.gif

Napisano

> Plus jaja z elektryka , el. recznym itp , itd

Młode auto jest ,to nie kadet 88r ok.gif

Napisano

> Młode auto jest ,to nie kadet 88r

Miałem kadetta 89r. jedyne co go trapilo to rdza - nawet oleju nie podjadal , wiec porownanie jak lokata 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Miałem kadetta 89r. jedyne co go trapilo to rdza - nawet oleju nie podjadal , wiec porownanie jak

> lokata

Akurat wyprzedzał mnie dzis kadet w sedanie na trasie około 115km/h jechał ,dawał rade zlosnik.gif

Napisano

miałem 2x fiata sienę - sporo osób mówiło, że potrzebuję portfela bez dna. g... prawda - samochód rewelacyjny i psujący się może jakimiś drobnostkami, które to można zrobić samemu w 5 minut.

mam scenika i póki co z grubszej roboty nieeksploatacyjnej, to czeka mnie naprawa lub wymiana silnika od obiegu wewnętrznego (terkotanie). reszta to eksploatacja (hamulce) i drobnostki (HF).

po co gościa straszycie?? przecież nawet szmelcwageny nowe się psują. co by nie kupił musi się liczyć z kosztami napraw. ale naprawy to jedno, a komfort jazdy i przyzwyczajenie to drugie.

Napisano
  • Autor

> po co gościa straszycie?? przecież nawet szmelcwageny nowe się psują

hihi, nikt mnie nie wystraszył hehe.gif

Mój ojciec ma szmelcwagena i klnie, bo co miesiąc jakaś naprawa i zdaje się, że czeka go wymiana koła dwumasowego... mogę mu tylko współczuć frown.gif

Mój kumpel jeździ kilkutetnim Scenikiem i chwali.

Czy zakupem tego autka kierowałem się opiniami? W sumie nie. Taki sobie wybrałem i taki chcę. Inny weźmie szmelcwagena, japońca i w każdej chwili także może się rozczarować jak coś mu pierdutnie. IMHO nie ma reguły.

Napisano

.

> Czy zakupem tego autka kierowałem się opiniami? W sumie nie. Taki sobie wybrałem i taki chcę. Inny

> weźmie szmelcwagena, japońca i w każdej chwili także może się rozczarować jak coś mu

> pierdutnie. IMHO nie ma reguły.

I to jest jedynie słuszne podejście do samochodów.

Napisano

> miałem 2x fiata sienę - sporo osób mówiło, że potrzebuję portfela bez dna. g... prawda - samochód

> rewelacyjny i psujący się może jakimiś drobnostkami, które to można zrobić samemu w 5 minut.

> mam scenika i póki co z grubszej roboty nieeksploatacyjnej, to czeka mnie naprawa lub wymiana

> silnika od obiegu wewnętrznego (terkotanie). reszta to eksploatacja (hamulce) i drobnostki

> (HF).

> po co gościa straszycie?? przecież nawet szmelcwageny nowe się psują. co by nie kupił musi się

> liczyć z kosztami napraw. ale naprawy to jedno, a komfort jazdy i przyzwyczajenie to drugie.

Wiadomo ,wszystko sie psuje,więc po co przepłacać ok.gif

Napisano

ale naprawy to jedno, a komfort jazdy i przyzwyczajenie to drugie.

Ja zamienilem komfort na spokoj smile.gif

Napisano

widzisz wymieniałem na nowa turbinę ostatnio w clio DCI koszt z olejem filtrami itp plus turbina 2300 ok.gif turbina oczywiście nowa ok.gif

Napisano

> hihi, nikt mnie nie wystraszył

> Mój ojciec ma szmelcwagena i klnie, bo co miesiąc jakaś naprawa i zdaje się, że czeka go wymiana

> koła dwumasowego... mogę mu tylko współczuć

> Mój kumpel jeździ kilkutetnim Scenikiem i chwali.

> Czy zakupem tego autka kierowałem się opiniami? W sumie nie. Taki sobie wybrałem i taki chcę. Inny

> weźmie szmelcwagena, japońca i w każdej chwili także może się rozczarować jak coś mu

> pierdutnie. IMHO nie ma reguły.

mój znajomy miał 2 letniego Passata tak jak to mu się psuło to nikt nie wierzył beksa.gifrotfl.gif zdenerwował się i teraz zamienił na Mazde 6

Napisano

> widzisz wymieniałem na nowa turbinę ostatnio w clio DCI koszt z olejem filtrami itp plus turbina

> 2300 turbina oczywiście nowa

ale w clio to jest chyba turbina ze stałą geometria a w scenicu to ze zmienną i cena jest całkiem inna. Sama turbina nowa ze zmienna geometria to przeszło 3 kpln.

Napisano

> Francji, a jakie tam mają drogi wiadomo.

Miejscami dosyc mocno dziurawe zeby.GIF Nie ma jak stereotypy wink.gif

> Poza tym dobrze wyposażony, zadbany/czysty środek,

> bezwypadkowy. Nic nie stuka. W środku cichutko. Ładnie ciągnie na wszystkich biegach. Silnik

> to 1.9dCi 130KM.

Srodek w Sceniku II trzyma sie bardzo dobrze, to trzeba przyznac. Jezdzilem autem ktore mialo 260 kkmna liczniku i srodek prawie jak nowy byl, a to auto sluzbowe bylo, wiec nikt o niego nie dbal ok.gif

Natomiast, nie wiem co sie dzialo z cala mechanika, ale po 260 wciaz jezdzil smile.gif

Z tym, ze 150 kkm to juz jednak troche jest. Wszystko zalezy od pieniazkow, ale ja sie w tej chwili na auto z takim przebiegiem bym nie pisal - zadne. Wolal bym cos nizszej klasy, ale mniej zajezdzone.

Ale to ja smile.gif

edit: Przypomnial mi sie jakis wywiad z wysoko postawionym kolesiem z dacii (a to ta sama banda, co od renault - zreszta to byl francuz, nie rumun) - na pytanie, czy nie mysla o wydluzeniu, wzorem koreanczykow, gwarancji do 7 lat, rozbrajajaco szczerze odpowiedzial "ale przeciez nikt naszymi samochodami 7 lat nie bedzie jezdzil"!

Biorac pod uwage sredni przebieg 30 kkm na rok - sam sobie odpowiedz o aucie ktore na blacie ma 150 kkm zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Biorac pod uwage sredni przebieg 30 kkm na rok - sam sobie odpowiedz o aucie ktore na blacie ma 150

> kkm

Wiem, że sporo, ale:

- przebieg sprawdzony

- każdy przegląd idealnie co 30kkm robiony w Renault (pełna historia w systemie)

- wiem co było/nie było robione

- w takim czasie takiego przebiegu po mieście nie da rady zrobić, więc wygląda na to, że dłuższe trasy robił

Napisano

Nie bój nic.Wg niektórych,to w dci renault trzeba wtryskiwacze,turbosprężarkę i dwumas wymieniać razem z wymianą oleju. spineyes.gif

Napisano

> - każdy przegląd idealnie co 30kkm robiony w Renault (pełna historia w systemie)

I to jest bol tych autek... Wymieniaj mu olej co 15kkm - podejrzewam ,ze gdybym sie nie sluchal renault to kolo zmiennych faz hulaloby do dzisiaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.