Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poprawki lakiernicze

Featured Replies

Napisano

Witam

Skończyła się zima (prawie) a wraz z jej końcem pokazały się pod brudem niestety plamy rdzy na nadkolu, masce itp. Plamy wielkości ok 4 cm2 które chciałbym usunąć żeby nie szło dalej. Nie robiłem tego nigdy, może macie gdzieś jakiś dobry konkretny poradnik jak się tym zająć. Dodam że zrobię to chętnie sam zamiast oddawać auto do lakiernika a że auto jest już leciwe więc aż tak bardzo nie zależy mi na stanie salonowym lakieru, byle by rdza go nie zjadła hehe

Napisano

Powiem ja ja to robię. Motip posiada pełen zakres lakierów zarówno w sprayu jak i w sztyfcikach, takie jak lakier do paznokci do eFek. Koszt nie jest zbyt duży i taki sztyfcik zawsze mam pod ręką. Ogniska rdzy szlifuję szlifierką, maluję polskim płynem antykorozyjnym o nazwie cortanin f. Po wyschnięciu przecieram lekko papierem i szpachluję, potem maluję albo sprayem (jeśli duża zaprawka) lub sztyfcikiem jeśli plamka punktowa.

Maleńkie odpryski wielkości główki szpilki to robię stawiając kropelką sztyfcikiem, wcześniej takie punkciki punktuję płynem antykorozyjnym, po wyschnięciu oczyszczam z jego pozostałości i plamka lakieru na to.

Skuteczność takich poprawek do następnej zimy. Nawet jak lakiernik zrobi to niby profesjonalnie to po następnej zimie ruda znowu się pojawi.

Napisano

> Skuteczność takich poprawek do następnej zimy.

To prawda

> Nawet jak lakiernik zrobi to niby profesjonalnie to po następnej zimie ruda znowu

> się pojawi.

To - nie jest prawda.

Gdybyś poszukał odrobinę informacji w sieci, to nie pisałbyś takich rzeczy.

Zacząłbym od zgłębienia różnic między podkładami/farbami/lakierami jednoskładnikowymi a wieloskładnikowymi chemoutwardzalnymi.

Napisano

> cortanin f.

Zamień na Brunox. Cortanin przy nim to siki wink.gif Przetestowane.

Pozdroofka

Napisano

Witam

Podczepie sie do tematu.... gdyz niebawem i mnie to czeka... mam nad przednia szyba (chyba po odpryskach od kamykow) rdzewiejace miejsca ... no i sporo rys(jeszcze nie rdzewiejacych) od zwyklego uzytkowania np. na drzwiach rysa kolo zderzaka odprysk itp i sporo odpryskow wielkosci glowki szpilki...

Jakie preparaty zakupic do walki z tym zeby to DOBRZE zrobic ... czy lepiej podjechac do zakladu lakierniczego?

czy az tak zle jest z takimi poprawkami ze po nastepnej zimie wyjdzie to na nowo crazy.gif?

mowa o bialej H

Napisano

> Jakie preparaty zakupic do walki z tym zeby to DOBRZE zrobic ... czy

> lepiej podjechac do zakladu lakierniczego?

> czy az tak zle jest z takimi poprawkami ze po nastepnej zimie wyjdzie

> to na nowo ?

Moim skromnym zdaniem jest tak:

- samemu można zrobić drobne poprawki i zabezpieczenia, ale wszystkie lakiery "amatorskie" są jednoskładnikowe i ich trwałość jest mniejsza niż profesjonalnej chemii. Trzeba się z tym liczyć ze to co zrobiłeś wylezie po roku.

- profesjonalne lakierowanie pozwala zapomnieć o ubytkach na co najmniej kilka lat, ale też dużo zależy od wykonawcy.

Jeśli nie masz zaufanego fachowca i trafisz na partacza to efekt będziesz miał ten sam co byś sobie sam sprajem przejechał, ale koszty będą dużo większe.

Czyli generalnie: jeśli masz dobrego lakiernika którego solidności jesteś pewien to wydaj kasę i zrób u niego, jeśli nie to możesz sam powalczyć - przynajmniej oszczędzisz trochę kasy. zlosnik.gif

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.