Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OGRZEWANIE - na zakręcie zimny podmuch

Featured Replies

Napisano

Od dawna mam dziwną przypadłość, mianowicie podczas włączonego ogrzewania (manual) gdy robię pokonam ostry zakręt tak z 90* to przez moment zamiast ogrzewania wyczuwalny jest zimny podmuch . Po ok . 5-10 sek. grzeje jak przedtem.

Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu ale przyznam że takie gwałotowne "orzeźwienie" do przyjemnych nie należy...

Może ktoś majakiś pomysł ?

Napisano

Heh, mialem dokladnie to samo, przez cala zime, pozniej w te okropne mrozy sie wkruzlem i wymienilem juz cholernie zapchany filtr powietrza i od tego czasu przeszlo mu to dmuchanie na zakretach, plus moc nadmuchu tak z 70% wieksza smile.gif

Napisano

> Może ktoś majakiś pomysł ?

Temat był już poruszany i różne były pomysły... ale w zasadzie nie wiadomo tak naprawdę, skąd się bierze to chłodne powietrze przy gwałtownym skręcie - wszystko wskazuje na to, że TTTM niewiem.gif

Napisano

Też to u siebie odczuwam, ale jak dla mnie to po prostu zadziałała bezwładność powietrza, które na zakręcie zaczyna się mieszać. I stąd uczucie zimna. Po zagrzaniu samochodu w całości, uczucie mija.

Napisano
  • Autor

> wymienilem juz cholernie zapchany filtr

> powietrza

Ale ja wymieniałem go pod koniec lata , a poza tym jaką rolę w tym procederze mają zakręty ?

> wszystko wskazuje na to, że ten TTTM

a co to takiego ? yikes.gif

Napisano

a też wcale tak dawno go nie wymienialem, ja tylko zreszta pisze co u mnie pomoglo, jednak kolega wyzej moze miec racje ze to mieszanie powietrza, bo jak przylozysz reke do kratki na zakrecie to wcale nie zaczyna dmuchac powietrzem z inna temperatura.

Napisano

TTTM >> Ten Typ Tak Ma ok.gif

Napisano

> TTTM >> Ten Typ Tak Ma

Potwierdzam, że coś jest na rzeczy. U mnie jest podobnie, przykładowo na rondzie. Co więcej czasem czuć, że dmucha przy klamce, ale tylko przez chwilę. Najlepsze jest to, że gdy otworzy się szybę od strony pasażare dmuchanie jest zdecydowanie wyczuwalne. Proponuje zrobić eksperyment. Gdy się w aucie nagrzeje wsio jest ok.

Napisano

> TTTM >> Ten Typ Tak Ma

No to w NB poszli do przodu ba tam z kolei na zakrętach leci cieplejsze powietrze zlosnik.gif

Ktoś to tłumaczył tym, że w czasie pokonywania zakrętu na krótką chwilę struga ciepłego powietrza siłą bezwładności zmienia kierunek dmuchania, i chyba tak faktycznie jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.