Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padły wycieraczki

Featured Replies

Napisano

witam

Jak w temacie zaliczyłem zgon wycieraczek ..akurat mialem dłuzsza trase w niesprzyjajacych warunkach deszczowo sniegowych..po 700km wycieraczka pasażera po prostu bezwładnie opadła ..mozna ja podnieść krecić recznie bez problemu ..druga walczyla dłuzej .na szczescie juz pod koniec trasy 50 km od domu znieruchomiała na szybie,tyle dobrze,ze z autostrady zjechałem bo po tym musiałem jechac jak deszcz przestał padac i recznie co kilka km wycierac szybe smile.gif..

Pierwsza jest bezwladna ale druga daje oznaki zycia ..drgnie przy odpaleniu badz probie uruchomienia ale nie ruszy sie..przekaznik chyba dziala bo słychac cyk cyk i to niestety wszystko..

Szukajka nie wyrzucila mi nic ciekawego wiec pytanie jak naprawic ,czy jedna z druga jest powiazana,jaki koszt i jak zabrać sie do tego coby portfela nie zrujnowały .. niestety bez wycieraczek jezdzic sie nie da ...teraz Stilon na sloneczne dni jak kabriolet .. 270751858-jezyk.gif

Pacjent to MJ 140 km 5D

Napisano

rozlecialy sie te "pantografy". Pewno sie wyrobily tulejki albo inne srubki sie porozkrecaly. Do uratowania pod warunkiem ze gniazda nie wyrobione zabardzo.

wlacz wycieraczki, wbij wsteczny. Jak tylna wycieralka ruszy to elektrycznie jestes sprawny.

Napisano
  • Autor

> wlacz wycieraczki, wbij wsteczny. Jak tylna wycieralka ruszy to

> elektrycznie jestes sprawny.

Tylna chodzi jak chodzila..jak jechalem..to jedyna szyba przez ktora moglem popatrzec na czysto hehe.gif przednia kierowcy co to w polowie szyby sie zatrzymala drgnie przy odpaleniu jak i probie właczenia,ale nie uruchomi sie..

Napisano

> Tylna chodzi jak chodzila..jak jechalem..to jedyna szyba przez ktora

> moglem popatrzec na czysto przednia kierowcy co to w polowie

> szyby sie zatrzymala drgnie przy odpaleniu jak i probie

> właczenia,ale nie uruchomi sie..

Wycieraczki w Stilo to szrot. Po zakupie swojego musiałem kupić nowe, bo miały gigantyczne luzy i jedna uderzała w karoserie. Koszt to 400-500 zł.

Napisano

drgnie przy odpaleniu jak i probie

> właczenia,ale nie uruchomi sie..

no to nie masz innej opcji: zdejmuj plastik i zaglądaj do mechanizmu smile.gif

obstawiam tak jak some1, że rozleciały się mocowania icon_rolleyes.gif

Napisano

> witam

> Jak w temacie zaliczyłem zgon wycieraczek ..

TTTM, jak już koledzy napisali. Podobno przeważnie łatwo to naprawić, nawet samemu. Mi się to stało z dala od własnych narzędzi oink.gif i zadanie powierzyłem mechanikowi tłumacząc mu tylko, o co chodzi, zresztą sam znał już trochę temat z innych modeli. Za cenę kilku zgrzewek problem rozwiązał. Za nowe wycieraczki (razem z silniczkiem) płaci się jak za zboże, więc jeśli tylko da się naprawić, to warto. Jedna uwaga: po naprawie często wycieraczki pracują głośniej/stukają, co raczej -przy dobrze wykonanej "akcji ratunkowej"- nie ma wpływu na ich wartości użytkowe biglaugh.gif

Napisano

wyrabia się główka ośki, ale jest prosta solucja...

1. rozebrać mechanizm

2. przewiercić wiertłem 2,5mm ośkę wzdłuż osi

3. założyć ramiona na ośki

4. na wkręt do metalu 3mm nałożyć podkładkę 10mm i wkręcić w wykonaną dziurkę

od ponad 2 lat nie mam już problemów z wycieraczkami, więc rozwiązanie wieczne zeby.GIF

Napisano
  • Autor

dziekuje za odpowiedzi,poszperam i poszukam w necie aby zobaczyc jak wyglada mechanizm,jak sie do niego dostac i zerkne .moze uda sie naprawic "domowym" sposobem.niby mała rzecz ale jak deszcz jest to koniec jazdy.Elektryka wydaje sie OK wiec pewnie problem w mechanice..a z tym juz łatwiej...

Napisano
Kliknij tutaj przykladowa aukcja ze zdjeciem. Walczysz z paroma srubkami albo 250 zl
Napisano

Witam!

U mnie to samo, wyrobione tulejki na oskach, luzy sa znaczne, wycieraczka spada poza szybe.

Po rozebraniu ukazuje sie ze trzpienie, ktore blokujaaby ramiona nie spadly zostaly zaspawane:(

Nie do rozebrania, chyba ze obciac katowka.

Poleglem, poszukam na allegro innych.

Napisano

> Witam!

> U mnie to samo, wyrobione tulejki na oskach, luzy sa znaczne, wycieraczka spada poza szybe.

> Po rozebraniu ukazuje sie ze trzpienie, ktore blokujaaby ramiona nie spadly zostaly zaspawane:(

> Nie do rozebrania, chyba ze obciac katowka.

Robił to wysokiej klasy specjalista. grinser006.gif

Ja wierciłem w ośkach otwory i zakładałem zawleczki.

Napisano

Witam!

Wyglada jakby byly naprawiane, poniewaz jedna "zawleczka" jest orginalna, znaczy sie taka okragla i wyglada ok.

Reszta to jakas kupa zasmakana metalem:)

Niestety nie do rozebrania, chyba ze inwazyjnie.

Widzialem jakis mechanizm za 150 zl, czekam az moj sie rozsypie.

Pozdrawiam

Napisano

miałem to samo...nie wiem co padło, ale pojechałem do ASO i tam jeden magik zrobił mi to tak, ze miało działać do końca życia auta...niestety auto sprzedałem ...

co ciekawe mnie tez padły w najgorszych pogodowych warunkach...

Napisano

> co ciekawe mnie tez padły w najgorszych pogodowych warunkach...

bo były pod największym, ciągłym, pewnie dość długim obciążeniem ok.gif

tak samo załatwiła mnie pewna almera - przy wodospadzie z nieba, na lewym pasie na autostradzie podczas wyprzedzania... angryfire.gif

Napisano

> Wycieraczki w Stilo to szrot.

> Koszt to 400-500 zł.

Strach się bać. icon_eek.gif

U mnie pare dni temu nagle się zatrzymały w połowie szyby. Zero reakcji na jakiekolwiek ruchy wajchą. Nagle ruszyły i działają normalnie. Ciekawe co to mogło być, bo raczej nie padnięty mechanizm hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dzis problem został rozwiazany..pojechalem do zaprzyjaznionego speca aby zobaczyl co zakupic ..owtorzył..wycieraczka pasazera wyleciala z jarzma mocowania a kierowcy chyba zaklinowała sie i dlatego przestala pozniej chodzic..kilkaset km o jednej wycieraczce wytarło slady w lakierze ..zatep po skuciu i zamontowaniu ponownym smigaja jak nowe.. koszt znikomy..

przy okazja posprzatalem podszybie z naleciałosci a gorne ramie mechanizmu wyglada jakby sie w soli moczylo..ale podobno ma trwac dzielnie dalej..

dzieki za wszystkie porady smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.