Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta w Niemczech

Featured Replies

Napisano

> Gorzej jak gdzies sie spieszysz i nie masz czasu ganiac za czyims

> autem dla paru setek bo jak sie spoznisz mozesz stracic pare

> albo paredziesiat tysi...

Mnie się wydaje, że pretensje należy mieć do zarządcy drogi a nie do kierowcy przed Tobą...

Napisano
  • Autor

> Czy znasz j.niemiecki/angielski ,czy pojedziesz sam ,ile bedzie

> trwalo polowanie na auto?

Znam dobrze angielski i podstawy niemieckiego. Szwagier który jedzie ze mną zna dobrze niemiecki. Co do czasu - generalnie chyba do skutku, bo nie bardzo mam ochotę jechać 1200 km i wracać z niczym.

Napisano

> Znam dobrze angielski i podstawy niemieckiego. Szwagier który jedzie

> ze mną zna dobrze niemiecki. Co do czasu - generalnie chyba do

> skutku, bo nie bardzo mam ochotę jechać 1200 km i wracać z

> niczym.

Sa jakies podstawy.Osobiscie nie wierze w powodzenie tej wyprawy ,ale do odwaznych swiat nalezy.Stracisz troche euro ,zaliczysz atobahna ,zjesz kielbaski w Bawarii.Przekonasz sie ,ze Niemcy nie sprzedaja dobrych aut tylko nimi jezdza ,po powrocie kupisz auto na Załężu.

Napisano

Ja kupowałem tak:

- znalazłem ileś-tam ogłoszeń wybranego modelu na mobile.de

- z poleconym na forum marki kolesiem przeglądaliśmy wybrane ogłoszenia i dyskutowaliśmy, czy warto, czy nie

- tak powstała short-lista samochodów oraz "ten jeden, jedyny", od którego zamierzałem zacząć oglądanie

- kontaktowałem się ze sprzedającymi (dealerzy oraz osoby prywatne) i omawiałem szczegóły; również się wstępnie targowałem

- po dogadaniu się z ludźmi, że pasuje mi cena, zaplanowałem podróż na północ Niemiec

- "w zanadrzu" miałem jeszcze kilka interesujących egzemplarzy po drodze, w razie, gdyby wybranek okazał się niewypałem

- dojechałem (1100km w jedną stronę), obejrzałem, kupiłem i wróciłem do domu.

W sumie wyszło mi nieco więcej, aniżeli oferty od handlarzy na allegro. Ale za to mój mechanik pochwalił mnie za znalezienie samochodu w tak dobrym stanie.

[Edyta]

Jeśli potrzebujesz autka rodzinnego z bagażnikiem godnym rodzinki 2+2, to pomyśl o Corolli Verso, Sharanie czy Maździe 5. Autka zamykają się w 4.5-4.6m długości a dają dużo przestrzeni dla czwórki pasażerów oraz ich bagażu.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Yhy.

> 2 dorosłe osoby, 1 dziecko, wózek wielof-kcyjny ZŁOŻONY, 10 dni za granicą ze sporą ilością

> wałówki, niewielki kompakt - jeszcze luzy były.

W typowe kombi pakowałem się rodzinką 2+2 i jeszcze dla Juniora zabieraliśmy (rozkręcony) karmnik dziecięcy do jedzenia przy stole.

Na dach poszły tylko rowerki.

> Ale z drugiej strony jechali z nami znajomi octavką kombi zasypaną po dach i jeszcze nam klamoty

> podrzucali.

Miałem dokładnie taką samą sytuację, też Octa, podczas podróży w Alpy. W Astrze F musiałem wieźć jeszcze ich torbę, bo "nie zmieściła się".

> Pakować trza się umić - to podstawa.

Pamiętam rodzinę 2+2, która Maluchem przejechała do Złotych Piasków w Bułgarii - na 2.5 tyg na campingu. Wszyscy Polacy podziwiali ich czarodziejskie niemal zdolności pakowania. A był to poczatek lat '80, więc kartą w restaurancie się nie płaciło.

My jeździliśmy do Bułgarii Zastavą 1100p i tez nie było łatwo ,to co dopiero taki maly "kaszelek" w czwórkę. spineyes.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> Sa jakies podstawy.Osobiscie nie wierze w powodzenie tej wyprawy ,

Może jestem stronniczy zlosnik.gif ale IMO dobry samochód można kupić albo jak się jest często w Niemczech /mieszka się tam, albo zupełnym przypadkiem.

Kiedyś będąc przez 2 tygodnie w Erlangen zobaczyłem w sąsiedztwie "świeżo rozbitego" 4 letniego mercedesa z przebiegiem ok 100km. "rozbicie" polegało na zaczepieniu przez przyczepę cieżarówki - zdarty był cały lewy bok od tylnych swiateł do przedniego reflektora oraz lekko puknięty był prawy przedni błotnik - o słup. Autko poszło po kilku dniach do handlarza - o dźwięcznym imieniu Ibrahim....

Jak znam zycie podobne okazje trafiaja się raz na 100 lat...

Napisano

Quote:

dobry samochód można kupić albo jak się jest często w Niemczech /mieszka się tam

To rowniez moja opinia.Nieliczne "wyprawy" po auto koncza sie sukcesem.Sporo przypadkow to kompromis.Poszukiwanego auta nie ma w nalezytym stanie - kupuje sie cokolwiek czesto pozniej odsprzedajac.

Napisano

> Quote:

> dobry samochód można kupić albo jak się jest często w Niemczech /mieszka się tam

> To rowniez moja opinia.Nieliczne "wyprawy" po auto koncza sie sukcesem

Mam znajomego który pracuje jako kierowca busa na tRASIE DO zachodnich landów - wiec regularnie kilka razy w miesiącu jest w tych samych miejscach - samochodu dla rodzonej siostry szukał prawie rok - ba albo cena była za wysoka albo samochód typu padlina....

Napisano
  • Autor

No to mnie nie pocieszacie... Choć oczywiście nie o pocieszenie chodziło.

Wczoraj przy okazji pobytu w Warszawie zaliczyłem cztery komisy reklamujące się jako centra sprzedaży aut poflotowych... Niestety pomimo reklam w stylu "gwarancja, sprawdzony stan..." na miejscu okazało się, że niemal wszystkie interesujące mnie auta na placu to albo zarżnięte golasy, albo typy, w których blachy karoserii błyszczały pięknie, ale nijak się nie chciały spotkać...

Co do zakupu na Załężu - kolego ostatnie miejsce, gdzie zdecydowałbym się kupić auto... Zbieranina największych wałków i przekrętów z całego Podkarpacia. Nie twierdzę, że jakimś przypadkiem nie można znaleźć tam dobrego auta,ale jak pisałem w totolotku zdecydowanie nie mam szczęścia...

Ostatecznie zawsze mogę wydać te 1000 PLN na pouczającą wycieczkę po Niemczech, wrócić i zajeździć moją 80-tkę na śmierć.

Napisano

> 2 dorosłe osoby, 1 dziecko, wózek wielof-kcyjny ZŁOŻONY, 10 dni za granicą ze sporą ilością

> wałówki, niewielki kompakt - jeszcze luzy były.

> Ale z drugiej strony jechali z nami znajomi octavką kombi zasypaną po dach i jeszcze nam klamoty

> podrzucali.

> Pakować trza się umić - to podstawa.

Oj trzeba. I da się.

Przykładowo mój ex, Golf III Variant: 2+2, duża spacerówko-parasolka, łóżeczko turystyczne, krzesełko do karmienia, nocnik itp. dziecięce akcesoria i oczywiście klamoty i trochę żarcia.

Można jechać Sharanem na 5 osób (ale też 2+2) i mieć za mało miejsca przy pakowaniu po dach.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Oj trzeba. I da się.

> Przykładowo mój ex, Golf III Variant: 2+2, duża spacerówko-parasolka, łóżeczko turystyczne,

> krzesełko do karmienia, nocnik itp. dziecięce akcesoria i oczywiście klamoty i trochę żarcia.

> Można jechać Sharanem na 5 osób (ale też 2+2) i mieć za mało miejsca przy pakowaniu po dach.

> PZDR

Kolego, wszystko się da. Ja też jeździłem w 5 osób Polonezem na tydzień, a w bagażniku była butla LPG 46l. Natomiast pamiętaj też, że im większe auto, tym większa tendencja do zabierania dodatkowych klamotów ze sobą.

Poza tym życzę szczęścia komuś, kto chiałby wygodnie (czytaj na płasko) przewieźć wózek dziecięcy np. w BMW e46 touring... Drobiazgi typu głęboko wnikające w przestrzeń bagażową nadkola potrafią skutecznie utrudnić życie.

Opisywany wcześnie np. Scenic nawet w porównaniu z Passatem wielkością przestrzeni bagażowej też jakoś nie powala...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.