Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanie przy przyspieszaniu na ciepłym silniku

Featured Replies

Napisano

witam, mam uno'97 1.0 fire na bosch mono-motronik. od pewnego czasu mam dziwne szarpanie przy przechodzeniu z wolnych na wysokie obroty i dzieje sie to tylko przy ciepłym silniku. wymieniłem termostat, czujnik położenia przepustnicy i filtr paliwa. na zimnym nie ma problemu dopiero jak osiągnie normalna temperaturę pracy, to zaczyna szarpać. na luzie pracuje normalnie, ja dołoży się gazu to też normalnie tylko podczas jazdy na wolnych obrotach przy delikatnie muśniętym gazie szarpie. nie mam obrotomierza więc nie powiem na jakich obrotach sie to dzieje ale przykładowo na 3-cim biegu przy 40km\h , na 4 przy 50 km\h, na 5 przy 60 km\h. wcześniej się to nie działo. nie wiem co to możne być. przosze o pomoc

Napisano

Sprawdź jeszcze przerwę na świecach.

Przy benzynie powinna być 0.7

Przy gazie zalecają zmniejszyć do 0.6

Napisano

> witam, mam uno'97 1.0 fire na bosch mono-motronik. od pewnego czasu mam dziwne szarpanie przy

> przechodzeniu z wolnych na wysokie obroty i dzieje sie to tylko przy ciepłym silniku.

> wymieniłem termostat, czujnik położenia przepustnicy i filtr paliwa. na zimnym nie ma problemu

> dopiero jak osiągnie normalna temperaturę pracy, to zaczyna szarpać. na luzie pracuje

> normalnie, ja dołoży się gazu to też normalnie tylko podczas jazdy na wolnych obrotach przy

> delikatnie muśniętym gazie szarpie. nie mam obrotomierza więc nie powiem na jakich obrotach

> sie to dzieje ale przykładowo na 3-cim biegu przy 40km\h , na 4 przy 50 km\h, na 5 przy 60

> km\h. wcześniej się to nie działo. nie wiem co to możne być. przosze o pomoc

u mnie w uniaku winny był przegryziony kabel WN

Napisano

Witam chetnie sie podlacze pod ten post gdyz mam ten sam problem jak sie silnik nagrzeje ubywa mocy i w czasie jazdy czuc delikatne szarpanie a na wolnych obrotochach jak ruszam to sie dlawi wymienilem juz swiece palec oraz kopulke modul zaplonu wyglada mi na sprawny czy ma ktos jakies sugestie lub kiedy juz rozwiazal taki problem dodam jescze ze mam problem z wyregulowaniem mieszanki LPG mam centralke bingo M i ciezko mi wyregulowac tak aby nie bylo duzej roznicy miedzy wolnymi a wysokimi obrotami od czasu kiedy zaczelo szarpac moim uniaczkiem zwiekszylo sie tez spalanie pozdrawiam i czekam na jakies sugestie spineyes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam po przerwie po wymianie kabli WN nic sie nie zmienilo jednak okazalo sie ze mialem przestawiony rozrzad o 1 zabek po ustawieniu rozrzadu pojawily sie nowe problemy fiacik dostal troche kopa ale przy 1 uruchomieniu z rana wchodzi na wysokie obroty tzn powyzej 2000 i powoli opada czasem nawet az zgasnie probowalem ustawic zaplon ale nie idzie znalesc odpowiedniego ustawienia skonczyly mi sie pomysly a bez sensu jest wymieniac kolejne czesci prosze o jakies pomysly Pozdrawiam confused.gif

Napisano

Witam Ponownie dodam kolejne wykluczenie przyczyny katalizator byl sprawny sciana.gif pomysly mi sie koncza a na forum jak nic nie dopisuje do tego watku tak nic prosze o porade pozdrawiam niewiem.gif

Napisano

> Witam Ponownie dodam kolejne wykluczenie przyczyny katalizator byl sprawny pomysly mi sie koncza a

> na forum jak nic nie dopisuje do tego watku tak nic prosze o porade pozdrawiam

Ja się znów borykam z tym problemem zeby.GIF Chwile po wymianie UPG był spokój... mam przypuszczenia, że to kwestia zasysanego syfu przed odmę...

Czy ktoś wie jaki "odczyt" jest z lambdy kiedy silnik spala olej?

Napisano

Uszczelke raczej wykluczam gdyz objawu napuchnietych wezy czy oleju w plynie chlodniczym nie stwierdzilem wczoraj przy okazji wymiany napinacza paska rozrzadu wydobylem alternator i oczyscilem wszystkie jego polaczenia masowe z korpusem silnika oraz przylacze przewodu do aku i w drodze powrotnej do domu jakies 14km jakby lepiej 893goodvibes.gif a bynajmniej pozbylem sie w ten sposob mrugania wszystkich swiatel ktore mnie juz tez pomalu wkurzało pojezdze troche jutro to zobacze czy reszta objawow tez znikla i dam znac pozdr:P

Napisano

> u mnie w uniaku winny był przegryziony kabel WN

ok.gif miałem podobnie,

możne olej z odmy pobrudził czujnik wolnych obrotów (tzw krokowiec)?

Napisano

> u mnie pomogło czyszczenie krokowca i reset kompa

A co jak sie nie ma ani krokowca, ani kompa?

Napisano

Dzieki za podpowiedzi ale krokowca ma nowego wymienialem jakies 2 mies temu powiem moze troche to dziwne ale po wycieciu katalizatora i przedwczoraj jak wymienialem napinacz paska rozrzadu to przy okazji zdjalem alternator i wyczyscilem wszystkie polaczenia samego alternatora z korpusem oraz kabli idacych do aku i jakby bylo lepiej sprobuje na noc jeszcze aku odlaczyc to sie komp zresetuje i zobaczymy jedna rzecz jeszcze mnie zastanawia mianowice musze ustawic zaplon tylko tak dobrze za pomoca lampy bo jak narazie to ustawilem recznie tzn metoda prob i bledow kluczyk 10 pod reka i jadac do pracy tak wracajac ciut w 2 strone i teraz mam niby w " najlepszym polozeniu ale nie wiem czy jest oki

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> witam, mam uno'97 1.0 fire na bosch mono-motronik. od pewnego czasu mam dziwne szarpanie przy

> przechodzeniu z wolnych na wysokie obroty i dzieje sie to tylko przy ciepłym silniku.

> wymieniłem termostat, czujnik położenia przepustnicy i filtr paliwa. na zimnym nie ma problemu

> dopiero jak osiągnie normalna temperaturę pracy, to zaczyna szarpać. na luzie pracuje

> normalnie, ja dołoży się gazu to też normalnie tylko podczas jazdy na wolnych obrotach przy

> delikatnie muśniętym gazie szarpie. nie mam obrotomierza więc nie powiem na jakich obrotach

> sie to dzieje ale przykładowo na 3-cim biegu przy 40km\h , na 4 przy 50 km\h, na 5 przy 60

> km\h. wcześniej się to nie działo. nie wiem co to możne być. przosze o pomoc

Witam ponownie w końcu dziś udało mi się wyleczyć Unolota. po 3 miesięcznych przygodach wydaje się że mój "ognisty" 1.0 wrócił do zdrowia. poza wymienionymi w pierwszym poście częściami do wymiany poszły jeszcze świece i kable WN. po wymianie świec oznaki się znacznie zmniejszyły, tak że dało się już z nimi żyć ale to mnie nie satysfakcjonowało. więc postanowiłem spróbować ostatniej próby wypędzenia nieprzyjemnego szarpania z mojego życia. do wymiany poszła kopułka rozdzielacza zapłonu. i stał się cud brawo.gif uno przestało szarpać, tak przynajmniej wnioskuje z pierwszych przejechanych dziś po wymianie kopułki km. do myślenia dał mi leciutko przypalony styk palca rozdzielacza zapłonu. jakieś 3 tygodnie temu rozebrałem kopułkę wyczyściłem styki i paluch również oczyściłem ze wszelkich zmian, były lśniące i błyszczące. ale parę dni temu ruszyło mnie żeby sprawdzić i zauważyłem że paluch ponownie jest lekko poczerniony. udałem się więc dziś do sklepu zakupiłem nowa kopułkę, palucha niestety nie było - ale jutro się kupi. grinser006.gif założyłem i już przestałem się denerwować irytującym szarpaniem na wolnych obrotach. co ciekawe również obroty biegu jałowego jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki wyregulowały się i już nie ma chwil w których wydawało się że silnik się czymś dławi. świętuję więc dziś sukces na który nie wpadł żaden z dwóch zaprzyjaźnionych mechaników przez co zamiast ponieść koszty tylko 44 zł za kopułkę to wydałem również 100 zł za czujnik położenia przepustnicy i 46 za kable Janmar, no i oczywiście filtr paliwa jakieś 22 zł. świece są założone używane BOSCH'a ale przerwa jest dobra więc obeszło się bez kosztów - a za jakiś czas się je wymieni. 270635636-JUMP2.gif. ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło przynajmniej mam nowy osprzęt, bo jak mi się wydaje co nowe to dłużej pochodzi bez usterek. smile.gif na tym kończę mój przydługawy wywód, jutro zmieniam jeszcze palucha rozdzielacza zapłonu, żeby tez był nowy. pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc i komentarze do mojego wątku.

pozdrawiam i niech UNO jeździ wiecznie bow.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam a ja nie stety dopisze do watku ze u mnie nastapil nawrot objawow i mam dylemat wrrr.gif nie wiem co wymieniac i co dalej sprawdzac i tak jezdze znow mam problem ruszyc z pod swiatel dlawi sie tak jakby w momencie dodania gazu dostawal za duzo benzyny i wogole podczas odopalania wchodzi na wyzsze obroty i powoli opada a czasem nawet zgasnie h......... wie co go boli mlot.gif

Napisano

> Witam a ja nie stety dopisze do watku ze u mnie nastapil nawrot objawow i mam dylemat nie wiem co

> wymieniac i co dalej sprawdzac i tak jezdze znow mam problem ruszyc z pod swiatel dlawi sie

> tak jakby w momencie dodania gazu dostawal za duzo benzyny i wogole podczas odopalania wchodzi

> na wyzsze obroty i powoli opada a czasem nawet zgasnie h......... wie co go boli

Sprawdź silniczek krokowy niewiem.gif

Napisano

> na wyzsze obroty i powoli opada a czasem nawet zgasnie h......... wie co go boli

U mnie od czasu do czasu szarpnie, na PB po depnięciu w podłogę zamula na chwile a dopiero potem idzie... na gazie zamula w okolicy 2krpm tylko... no i jak jest mokro na dworze to jak jest zimny to strasznie muli i nierówno pracuje dopuki nie zagrzeje się...

przewody WN zlane wodą, cewka zlana wodą, zresztą wymieniona... świece sprawdzone, przerwy wyregulowane... palec wymieniony i kopułka wyczyszczona... więc hgw o co chodzi zeby.GIF

wiem tylko tyle, że po wymianie upg przez jakiś tydzień chodził idealnie zeby.GIF oleju nie ubywa, płynu nie ubywa, zapala normalnie, nie kopci... poprostu tttm hehe.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Po dlugiej przerwie pokusilem sie o wymiane kompletnego aparatu wraz z modulem powiem tak kupiony na allegro uzywka ale jest jakby lepiej tzn lepiej przyspiesza jedyny problem jaki mi zostal przy odpalaniu jeszcze wchodzi na wyzsze obroty i mimo ze jest cieplo na dworzu jakby na poczatku chodzil na ssaniu a jak przestaje to ssac hahaha.gif to przy ruszaniu musi jakby wejsc na obroty i jedzie normalnie teraz to juz nie wiem co mnie jeszcze czeka wymienic ??? ale bede walczyl dalej tym bardziej ze uniaczek musi mi posluzyc jeszcze ze 3-4 latka spineyes.gif

Napisano

Jak zmieniłeś aparat to na 100% przestawiłeś zapłon, jak się nie boisz eksperymentów i masz jakąś pustą rzadko uczęszczaną drogę to kluczyk 10 w rękę i przyspieszaj zapłon i na drogę... możesz przyspieszać dopuki nie pojawi się spalanie stukowe, potem cofasz delikatnie i jest dobrze smile.gif

Napisano

Zaplon moze i przestawilem ale pamietajmy ze naszych unolotach jest podcisnieniowy regulator zaplonu "ufo" takze minimalne zle ustawienie sam on skoryguje podjalem dzis ciezka decyzje i dam zarobic diagnoscie meczy mnie takie jezdzenie bo czasem boje sie wyjechac z podporzadkowanej bo nie wiem czy zmuli czy tez nie w srode sie okaze czy sa jakies bledy w kompie diagnoste mam sprawdzonego duzo ludzi go w bydgoszczy poleca a wymieniac czesci moze trafie moze nie to bez sensu napisze co pokazal komp pozdr cool.gif

Napisano

Jak obiecalem tak zrobilem bylem u diagnosty i 1 co sie okazalo to bład czujnika temperatury płynu chłodzącego po prostu mu sie padlo 2 sprawa po przelaczeniu na gaz komp nie dostawal sygnalu z sondy lambda tzn emulator sondy ale zabralem ze soba kabelek bo gdzies juz o tym czytalem ze ktos przelaczyl emulacje z masy na przebieg i problemy znikly jest to prawda gdyz jak mialem w centralce gazu ustawiana niby emulacje sondy na mase to nie przekazywala ona zadnego sygnalu do kompa po przelaczeniu na przebieg sygnal jest wink.gif krotko mowiac zaraz bede zmienial czujnik a pozniej jeszcze jestem z diagnosta umowiony na regulacje zaplonu gdyby ktoś szukal dobrego diagnosty w bydgoszczy p.Jarosław Śliwiński przyjmuje na terenie PZM na ul nakielskiej moge polecić gdyz sprawdza caly uklad a nie patrzy tylko o blad wyskoczyl to trzeba zmienic Pozdrawiam wszystkich Unomaniakow 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.