Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziurawy intercooler - halas

Featured Replies

Napisano

Witam,

Moze na poczatku kilka zdan wstepu.

Zaczelo sie tak, ze zauwazylem, zwiekszona glosnosc mojego samochodu. Dzwiek byl taki basowy, normalnie jakby tlumik byl dziurawy.

Najbardziej slychac to przy obrotach ok. 2500. Slychac to rowniez przy hamowaniu silnikiem, chociaz juz ciszej.

Troche glosniejszy jest rowniez na wolnych obrotach.

W koncu sie zebralem i pojechalem do serwisu, zeby obejrzeli i powiedzieli co jest nie tak.

Diagnoza jest taka: dziurawy intercooler. Faktycznie jest troche ubrudzony od oleju.

I teraz czesc wlasciwa:

Czy dziurawy intercooler moze dawac takie objawy? Wydawalo mi sie, ze raczej powinno byc slychac jakies syczenie, a nie buczenie.

Poza tym czemu glosniejszy jest rowniez na wolnych obrotach? Wydawalo mi sie, ze w takiej sytuacji (wolne obroty) "turbina" zbytnio nie dmucha, wiec czemu nawet wtedy jest glosniej? Podobnie przy hamowaniu silnikiem, wtedy tez chyba nie ma zbyt duzego cisnienia w intercoolerze.

Wiec jakie jest Wasze zdanie? Czy diagnoza serwisu ma sens? Nie neguje tego, ze intercooler nadaje sie do wymiany, bo faktycznie oleju troche bylo, wiec nieszczelnosc jakas tam na pewno jest. Poza tym wydaje mi sie, ze ostanio mam jakby troche wieksza turbo-dziure, wiec to tez potwierdza teorie walnietej chlodnicy powietrza.

Chodzi mi tylko o to, czy rowniez to buczenie mozna zrzucic na barki intercoolera?

Napisano

Intercooler jest w ukladzie dolotu, uklad jest dosyc dobrze wyliczony na okolicznosci dudnien slupa powietrza itp. itd. (np. po cos masz rezonator), a wiec taka dziura jak najbardziej moze powodowac wyrazna zmiane dzwieku.

Napisano

Moze IC tak buczec. Wez sobie zdejmij jakas rure w dolocie i zobacz jak buczy wink.gif

Napisano

> Witam,

> Moze na poczatku kilka zdan wstepu.

[ciach]

W octavii mialem uszkodzony IC do tego stopnia że jak dodawałem gazu na postoju to wywiewało liście spod przedniego zderzaka.

Jedyną zmianą dźwięku był głośny syk uciekającego powietrza, dudnienia nie zaobserwowałem.

Napisano
  • Autor

> [ciach]

> Jedyną zmianą dźwięku był głośny syk uciekającego powietrza, dudnienia nie zaobserwowałem.

moze przy malych dziurach buczy, a przy duzych syczy zlosnik.gif

ja mam raczej mala dziurke, bo nawet nie czuje spadku osiagow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.