Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z temperaturą płynu chłodniczego po dolewce

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę o pomoc, od kiedy dolałem płynu chłodniczego (wlałem różowy do zielonego- niby mozna mieszać) wzrosła temperatura cieczy. Wcześniej po długiej jeździe mieście wskazówka ledwo przekraczała pierwszą kreskę (~85). Teraz mocno przekracza 90 aż się włącza wiatrak i to na postoju. Czy wiecie co może być przyczyną?

Napisano

> Witam i proszę o pomoc, od kiedy dolałem płynu chłodniczego (wlałem różowy do zielonego- niby mozna

> mieszać) wzrosła temperatura cieczy. Wcześniej po długiej jeździe mieście wskazówka ledwo

> przekraczała pierwszą kreskę (~85). Teraz mocno przekracza 90 aż się włącza wiatrak i to na

> postoju. Czy wiecie co może być przyczyną?

To ja może trochę z drugiej strony: u mnie w normalnej jeździe po mieście wskazówka stoi w okolicy zegarowych 95°, a na postoju włącza się wiatrak, to raczej normalne. Zastanawia tylko ten wzrost temperatury po dolewce płynu hmm.gif

Napisano

>Zastanawia tylko ten

> wzrost temperatury po dolewce płynu

Wszystko zależy od ilości tego płynu. Czy nalewał dużo zimnego płynu na gorącym silniku... Mogło się porobić, albo to tylko czysty przypadek. Chyba, że płynu było tak mało że nie dochodził do czujnika temp., ale sam w to nie wierze...

Ciekawostka.

Napisano

> Wszystko zależy od ilości tego płynu. Czy nalewał dużo zimnego płynu na gorącym silniku... Mogło

> się porobić, albo to tylko czysty przypadek.

Termostat się rozruszał?

Chyba, że płynu było tak mało że nie dochodził do

> czujnika temp., ale sam w to nie wierze...

> Ciekawostka.

niewiem.gif

Napisano

Ja ma inne wyjaśnienie. Ciepło się zrobiło, aż sam wczoraj u siebie się zaniepokoiłem i zacząłem dziury w całym szukać, no i znalazłem, problem z wentylatorem.

Napisano
  • Autor

> http://forum.samnaprawiam.com/topics39/silnik-benzyna-diesel-termostat-silnika-cala-prawda-vt42.htm

po przeczytaniu stwierdzam, że termostat działa prawidłowo.

Z tym dolewaniem to było tak, że wlałem ok 0,5l (pojeździe odczekałem troszke aż ostygnie) bo w zbiorniczku naprawdę było już mało, ale nigdy nie mialem problemów. Tylko znajomy mechanik kazał dolać.

Napisano

Przyszło mi tak do głowy; czy korek dobrze dokręciłeś? bo całkiem możliwe, że nie i jeżeli nie ma ciśnienia w układzie chłodzenia między innymi takie są objawy.

Napisano

> Termostat się rozruszał?

Też mi to przychodzi do głowy. Miałem kiedyś problemy z niedogrzewaniem i kiedyś w korku termostat stanął i zaczęła rosnąć temperatura aż ze strachu wyłączyłem silnik. Po ponownym uruchomieniu silnika temperatura zaczęła stać na 95 stopni jak w nówce. Radość nie trwała jednak długo, 30.GIF poszedł do wymiany, tyle że w moim wymiana trwała godzinę czy mniej...

Napisano

zapomnij o tym .raz zaciety obojetnie w jakiej pozycji nigdy nie bedzie dzialal prawidlowo .warunki w jakich pracuje do przyjaznych nie naleza .a jak raz zastrajkowal to dlaczego nie mial by tego zrobic po raz drugi . ?

Napisano

> zapomnij o tym...

To niby do mnie? Jestem mechanikiem i dosyć dobrze rozumiem to, co do mnie mówi mój samochód, czasami tylko wspomagam się komputerem. Moje wszystkie samochody były dziewicami - nigdy nie widziały innego mechanika... hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.