Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.2 16v strasznie klepie ...

Featured Replies

Napisano

Sprawa ma się tak , poskładałem silnik , głowica po remoncie , wszystko poskładane zgodnie ze sztuką teoretycznie...

I tu moje pytanie czy szklanki jak się nowe montuje to trzeba je jakoś zalać olejem przed montarzem ?? Jak nie to czy długo bedą łapać olej ?? Bo stuka tak jakby miał bardzo duży luz na zaworach ...

Napisano

> Sprawa ma się tak , poskładałem silnik , głowica po remoncie , wszystko poskładane zgodnie ze

> sztuką teoretycznie...

> I tu moje pytanie czy szklanki jak się nowe montuje to trzeba je jakoś zalać olejem przed montarzem

> ?? Jak nie to czy długo bedą łapać olej ?? Bo stuka tak jakby miał bardzo duży luz na zaworach

> ...

Jedni mówią, że się daje wcześniej olejek, choć imho i tak wchodzi dopiero pod ciśnieniem roboczym.

A ile dałeś mu popracować ? Bo u kolegi Jarosz po swapie, też mu to troszkę zajęło.... a tyś niecierpliwy ostatnio, więc może daj mu podziałać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jedni mówią, że się daje wcześniej olejek, choć imho i tak wchodzi dopiero pod ciśnieniem roboczym.

> A ile dałeś mu popracować ? Bo u kolegi Jarosz po swapie, też mu to troszkę zajęło.... a tyś

> niecierpliwy ostatnio, więc może daj mu podziałać

ale takiego klepania to ja jeszcze nie slyszalem ....

Napisano

> ale takiego klepania to ja jeszcze nie slyszalem ....

bo klepie masakrycznie, może ustać nawet po 15 - 30 min na wolnych, podczas jazdy szybciej się napełniają

Napisano

> Sprawa ma się tak , poskładałem silnik , głowica po remoncie , wszystko poskładane zgodnie ze

> sztuką teoretycznie...

> I tu moje pytanie czy szklanki jak się nowe montuje to trzeba je jakoś zalać olejem przed montarzem

> ?? Jak nie to czy długo bedą łapać olej ?? Bo stuka tak jakby miał bardzo duży luz na zaworach

> ...

szklanka napełni i ustawi sie sama pod ciśnieniem ;P, ostanio w nubirze czekałem 1.5h aż przestanie klepać wink.gif

Napisano

trzeba było popychacze przed montażem wrzucić do oleju

Napisano

sprawdzałeś czy sklanka nie ma za duzego luzu w głowiczce .... ???

poza tym jak długo auto chodziło ?

Napisano

> sprawdzałeś czy sklanka nie ma za duzego luzu w głowiczce .... ???

> poza tym jak długo auto chodziło ?

Koniec końców auto ppochodziło, klepało dramat, zgasło do tego stopnia, że nie da się go nawet pchnać na 5tym biegu slinka.gif

Więc się chyba oparły zaworki..... sick.gif

Napisano

no to nie fajnie.... a moze szklanek nie wyprozniles z oleju ? ja jak składałem silnik to je wyczysciłem dokladnie poklepał moze z 30 s i do dzis jest idealnie cichy ok.gif

Napisano

Jaką uszczelkę dałeś pod głowiczkę z wałkami? Wałki seryjne?

Napisano
  • Autor

> Jaką uszczelkę dałeś pod głowiczkę z wałkami? Wałki seryjne?

seryjne wałki , metalowa uszczelka .... coś sie rypło ... dzisaj rozkręce go znowu .... byle tylko z blokiem się nic nie stało frown.gif

Napisano

> seryjne wałki , metalowa uszczelka .... coś sie rypło ... dzisaj rozkręce go znowu .... byle tylko

> z blokiem się nic nie stało

to może rozrząd źle ustawiony i zaworki spotkały się z tłokami, czego nie życze

Napisano
  • Autor

> to może rozrząd źle ustawiony i zaworki spotkały się z tłokami, czego nie życze

rozrzad był dobrze ustawiony bo jeszcze sprawdzałem ... tak jakby się coś zatarło ... dzisaj go rozbiore i zobaczymy .. oby się z dołem nic nie stało bo głowice mam jeszcze jedną na upartego ...

Napisano

Podepnę się pod temat. Wczoraj opalałem świeżo złożone 1.4 16V na wałkach 259. Chodzi na 3 gary w 3 cylindrze cisza. juz prawie rozebrałem silnik kiedy zadzwonił mechanior i kazał mi składac ponownie. Brak komprechy na 3 garnku może byc spowodowany nie napełnieniem się samoregulatora. Silnik ma się zagrzac wtedy podobno wszystko wraca do normy. Stukanie tez u mnie występuje. Mam nadzieje że się uda. smile.gif

Napisano
  • Autor

> to może rozrząd źle ustawiony i zaworki spotkały się z tłokami, czego nie życze

zatarł się wałek, ten na do któregojest przykręcone kółko od paska ... po zdjęciu głowiczki nie dało się go ruszyć kluczem nawet .... więc głwoicy nie ściagam zakładam że nic nie przeskoczyło ...

Napisano

> zatarł się wałek, ten na do któregojest przykręcone kółko od paska ... po zdjęciu głowiczki nie

> dało się go ruszyć kluczem nawet .... więc głwoicy nie ściagam zakładam że nic nie

> przeskoczyło ...

Czyli to co rozmawialiśmy... co z tym smarowaniem, coś sie z magistralą stało czy panekwa dupna i nie złapała oleju ? Nie dowaliłeś jej za mocno przy składaniu ?

Masz 2gi wałek na podmianę ? I panewki jakieś ?

Napisano

> seryjne wałki , metalowa uszczelka .... coś sie rypło ... dzisaj rozkręce go znowu .... byle tylko

> z blokiem się nic nie stało

u mnie tez klepało jak grubsza uszczelka pod pokrywka była

na seryjnej przestało klepac grinser006.gif

Napisano

coś w tym jest oryginał z aso względem np victora raintza czy jak to tam sie pisze różnił sie 0.25mm jak na hydro to sporo ...

Napisano
  • Autor

> coś w tym jest oryginał z aso względem np victora raintza czy jak to tam sie pisze różnił sie

> 0.25mm jak na hydro to sporo ...

no właśnie uszczelke victora mam ;>:> i teraz nie iem na której go poskładać ;>

Napisano

> ja kupiłem oryginała w aso 100 zł

> :| ale warto było

w podróbach też jest metalowa, AJUSA taką robi i kosztuje 30 - 40 zł i działa bez problemu, jest cieniutka jak oryginał, inne bakelitowe to faktycznie koszmar

Napisano

tego nie wiedziałem no shit happens zeby.GIF ale trudno poskladane jest ok nie mam co nazekac smile.gif

Napisano

Heh no a u mnie klepało i............ szukam nowego 1.4 16V. Miazga została z silnika. POszło sie ryp... zawory, tłoki i nawet nie chce wiedziec co jeszcze.

Napisano
  • Autor

> wiesz jak coś to dół leży u mnie

dół jest okey zatarł się tylko wałek i sie zatrzymał ale pasek nie przeskoczył ... problem jest jeszze że gwinty w głowicy są poukręcane i nie wiem co z tym fantem zrobić ... nie za bardzo mam jak przykręcić głowiczke odpowiednio ...

Napisano

> coś w tym jest oryginał z aso względem np victora raintza czy jak to tam sie pisze różnił sie

> 0.25mm jak na hydro to sporo ...

Przy seryjnych wałkach nie ma to znaczenia bo hydraulika da rade, problemy pojawiają się przy zakładaniu ostrzejszych wałków.

Napisano

głowiczka do głowicy jest przykrecona na m6 chyba ja bym zrobił tak:

w głowicy rozwiercił i nagwintował na M8

potem poszedł do tokarza zeby mi zrobił tulejke z zewnatrz nagwintowana na M8 a wewnatrz na M6 ok.gif

tulejke bym wkrecił w głowice a zeby sie nie odkręciło zapodał ją na kleju do gwintów. czesć wystającą scioł brzeszczotem i pilnikiem dopasował.

tulejki powinno na styk wystarczyc na gwint wewnetrzny i zewnetrznyok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.