Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II 1.2 16V slaby na benzynie :/

Featured Replies

Napisano

Witam

Objaw jest taki: przy pierwszym porannym odpaleniu auto bardzo slabo reaguje na pedal gazu - niesamowity mul. Gdy tylko przelaczy sie na gaz to dostaje kopa i jedzie normalnie. Nastepnie moge sobie przelaczac benzyna/gaz i nie widze roznicy w jezdzie. Czyzby sonda lambda mowila "pa pa" ?

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

Zraz po odpaleniu sygnał sondy pomijany jest przez ECU więc sonda nie jest przyczyna niedomagań.

Napisano
  • Autor

> Zraz po odpaleniu sygnał sondy pomijany jest przez ECU więc sonda nie jest przyczyna niedomagań.

No to w tym momencie zglupialem ....

Napisano

> No to w tym momencie zglupialem ....

Manometr w łapkę i sprawdź ciśnienie paliwa na listwie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Manometr w łapkę i sprawdź ciśnienie paliwa na listwie.

> Pozdrawiam BAS

Czarna magia jak dla mnie smile.gif Przy podlaczeniu pod kompa to pokaze ?

Napisano

> Czarna magia jak dla mnie Przy podlaczeniu pod kompa to pokaze ?

Pisałem, żebyś sprawdził ciśnienie paliwa i nie ma w tym żadnej magii, tak wygląda manometr do paliwa, ciekawe czy dałoby się sprawdzić ciśnienie przy pomocy takiego do kół smile.gif

Nie wiem jak przy Twoim silniku, ale zwykle komputer pokazuje ciśnienie paliwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

mi to wygląda na to ze mapy się rozjechały, i na zimny podaje za mało, na ciepłym było by ok. spytałbym na kąciku LPG

Napisano

> mi to wygląda na to ze mapy się rozjechały, i na zimny podaje za mało, na ciepłym było by ok.

> spytałbym na kąciku LPG

Autadaptacje najlepiej zresetować i zobaczyć czy bedzie OK. Jesli tak a po pewnym czasie po jezdzie na LPG znowu sie zacznie to instalka do regulacji

Napisano
  • Autor

> Pisałem, żebyś sprawdził ciśnienie paliwa i nie ma w tym żadnej magii, tak wygląda manometr do

> paliwa, ciekawe czy dałoby się sprawdzić ciśnienie przy pomocy takiego do kół

> Nie wiem jak przy Twoim silniku, ale zwykle komputer pokazuje ciśnienie paliwa.

> Pozdrawiam BAS

Zrozumialem Twoja sugestie, ale chodzilo mi o to, ze zwyczajnie przy robocie cos spieprze... no i poza tym nie mam tego sprzetu smile.gif

Ale dzieki, podjade do warsztatu i poprosze o pomierzenie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Autadaptacje najlepiej zresetować i zobaczyć czy bedzie OK. Jesli tak a po pewnym czasie po jezdzie

> na LPG znowu sie zacznie to instalka do regulacji

Da rade cos takiego zrobic bez kompa ?

Instalka to landi omegas ?

Napisano

> Pisałem, żebyś sprawdził ciśnienie paliwa i nie ma w tym żadnej magii

To dlaczego po lekkim rozgrzaniu już chodzi normalnie na benzynie?

> Nie wiem jak przy Twoim silniku, ale zwykle komputer pokazuje ciśnienie paliwa.

W jaki sposób ECU czyta ciśnienie paliwa? Nie znam auta, w którym komp odczyta ten parametr.

Napisano

> To dlaczego po lekkim rozgrzaniu już chodzi normalnie na benzynie?

Hmm, mój błąd, zrozumiałem, że na LPG jest OK a na benzynie źle.

> W jaki sposób ECU czyta ciśnienie paliwa?

Pewnie ma czujnik, skoro potrafi powiedzieć na ile otwarty jest zawór regulujący ciśnienie.

> Nie znam auta, w którym komp odczyta ten parametr.

Np. BBM 1.9JTD(wczoraj sprawdzane), zdaje się, że BBM 1.6 też(nie pamiętam na 100% a nie chce mi się iść do marysi, żeby sprawdzić).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zrozumialem Twoja sugestie, ale chodzilo mi o to, ze zwyczajnie przy robocie cos spieprze...

Jest to równie skomplikowany zabieg jak sprawdzanie ciśnienia w oponach, w zasadzie identycznie się to robi, zaworek na listwie wygląda w zasadzie identycznie jak wentyl.

> no i

> poza tym nie mam tego sprzetu

Dlatego zastanawiałem się czy nie da się tego zrobić manometrem do kół kupionym za 5zł w markecie(manometr pewnie po tym do kosza).

> Ale dzieki, podjade do warsztatu i poprosze o pomierzenie

Nie jest to ani skomplikowane ani drogie(jak pisałem zabieg jest banalny), ale skoro po rozgrzaniu jest ok to rozjechanie się mapy paliwa jest możliwe.

Jak masz możliwość podłączenia autka pod komputer tanio to sprawdź jeszcze jaką temperaturę pokazuje czujnik temperatury zaraz po odpaleniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

>... ale skoro po rozgrzaniu

> jest ok to rozjechanie się mapy paliwa jest możliwe.

> Jak masz możliwość podłączenia autka pod komputer tanio to sprawdź jeszcze jaką temperaturę

> pokazuje czujnik temperatury zaraz po odpaleniu.

A restart kompa, to tak klasycznie odpinajac akumulator, czy w fiacie sa inne metody ? smile.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> A restart kompa, to tak klasycznie odpinajac akumulator, czy w fiacie sa inne metody ?

> Pozdrawiam

w punto MK2 nic Ci to nie da - nie skasujesz w ten sposób autoadaptacji

Napisano
  • Autor

> w punto MK2 nic Ci to nie da - nie skasujesz w ten sposób autoadaptacji

to jak przywrocic ustawienia defaultowe ?

Napisano

> to jak przywrocic ustawienia defaultowe ?

komputer sick.gif

Napisano

> to jak przywrocic ustawienia defaultowe ?

Najprosciej euroscanem

Napisano
  • Autor

> Witam

> Objaw jest taki: przy pierwszym porannym odpaleniu auto bardzo slabo reaguje na pedal gazu -

> niesamowity mul. Gdy tylko przelaczy sie na gaz to dostaje kopa i jedzie normalnie. Nastepnie

> moge sobie przelaczac benzyna/gaz i nie widze roznicy w jezdzie. Czyzby sonda lambda mowila

> "pa pa" ?

> Pozdrawiam

Problem naprawiony. Kropek dzisiaj zostal zostawiony w 2 warsztatach. W jednym podlaczano pod kompa i czyszczono wszelakie bledy. Rzeczywiscie podobno mapy benzyny sie rozjechaly. W drugim kompletny przeglad instalacji gazowej. Koszt calosci 70 zl, a samochod pracuje jak pszczolka smile.gif

Dzieki za wszelkie rady smile.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.