Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

interrfejs do al-700

Featured Replies

Napisano

mam pytanie czy ktoś jest w stanie polecić mi jakiegoś konkrentnego przedawce na allegro.czytałem troche na archiwum i już sam nie wiem ,bo z tym sterownikiem są problemy i nie zawsze chce nawiązać połączenie z kompem.kompa mam z xp, (ale było by mile widziane pod wiste.najlepiej pod usb

może ktoś kupował na allegro i pomoże z góry dziękuje

może ten

http://www.allegro.pl/item967337196_interfejs_lpg_usb_bingo_stag_autronic_omegas_inne.html

Napisano

podłącze si do pytania.

mam bingo s4, z opisu akcji wynika ze będzie pasować, ale zastanawia mnie jedno, są tez takie za 100zł z taka niby skrzynka na kablu, tu jest sam kabel.

Czy ewentualnie działa to pod winem siódemka?

edycja ten jest za ta stówę jakiś tekst

wytłumaczcie, czym oprócz ilością wtyczek się różnią

Napisano

Mam u siebie Al-700 z II-gą generacją i nigdy mnie nie zawiódł. Działa bezbłędnie od trzech lat.

Napisano
  • Autor

> Mam u siebie Al-700 z II-gą generacją i nigdy mnie nie zawiódł. Działa bezbłędnie od trzech lat.

ja z instalacji też jestem zadowolony, chciałbym tylko mieć możliwość regulacji (poprzez podpięcie sie do centralki) samemu,a nie płacić każdorazowo po 50 zł za fatyge panu gazownikowi.tymbardziej że ich fachowość często pozostawia wiele do życzenia smile.gif

Napisano

podłączę się pod temat. Mam kabelek do Elpigaz Leonardo na USB ale wyrwały mi się wszystkie 3 przewody z kostki frown.gif Nie pamiętam gdzie który był. Szukałem jakiegoś schematu na USB ale wszędzie jest na COM i nie pasuje. Pomoże ktoś jak to polutować?

Napisano

Mam AL-700 w Lanosie i złacze do interfejsu jest inne niż to w aukcji. Jest mniejsze, takie podobne albo dokładnie takie samo jak złacze stacji dyskietek w PC. Nawet jak elektronika zadziała - jest chyba we wtyczce USB, to możesz mieć problemy z wtyczką i będziesz musiał dokupić przejściówkę. Sprawdż jakie masz złaczy przy AL-700 do interfejsu.

Napisano

masz

283591565-leonardo.jpg

nie sugeruj się kolorami, to są kolory jakich ja używałem w swoim interfejsie

post-36196-14352507282606_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Mam AL-700 w Lanosie i złacze do interfejsu jest inne niż to w aukcji. Jest mniejsze, takie podobne

> albo dokładnie takie samo jak złacze stacji dyskietek w PC. Nawet jak elektronika zadziała -

> jest chyba we wtyczce USB, to możesz mieć problemy z wtyczką i będziesz musiał dokupić

> przejściówkę. Sprawdż jakie masz złaczy przy AL-700 do interfejsu.

przejsciówka chyba nie bedzie potrzebna bo złącze przy centralce wydaje sie takie jak na aukcji.tylko czy sam kabel sam zadziała . pytanie jeszce tylko twój interfejs jest na usb ,bo z tego co czytałem to wszyscy mają na jakieś inne złącze podpinane do kompa.

Napisano

> podłączę się pod temat. Mam kabelek do Elpigaz Leonardo na USB ale wyrwały mi się wszystkie 3

> przewody z kostki Nie pamiętam gdzie który był. Szukałem jakiegoś schematu na USB ale

> wszędzie jest na COM i nie pasuje. Pomoże ktoś jak to polutować?

Kabel pod USB nie potrzebuje +12V dlatego trzy przewody.

Napisano

Ja mam tylko 3 kable i teraz nie wiem czy mam masę czy 12V. Z 4 pinów widocznych na zdjęciu drugi od lewej mam pusty. Jak sprawdzić multimetrem który to masa po podłączeniu USB do kompa?

Napisano

> z tego co czytałem to wszyscy mają na jakieś inne złącze podpinane do kompa.

Bo z AL700 są problemy z komunikacją gdy port RS232 jest emulowany przez USB. Dlatego większość używa kabli do portów sprzętowych RS232(COM). Tylko że obecnie produkowane laptopy takich portów już nie mają.

Napisano

W celu poprawnej pracy systemu AL-700 z programem A-MON, należy uruchomić program przed uruchomieniem silnika pojazdu (przed podaniem zasilania po stacyjce). W każdym innym przypadku nie zostanie nawiązana transmisja i nie zostaną odczytane dane przez program A-MON.

Napisano

> Ja mam tylko 3 kable i teraz nie wiem czy mam masę czy 12V. Z 4 pinów widocznych na zdjęciu drugi

> od lewej mam pusty. Jak sprawdzić multimetrem który to masa po podłączeniu USB do kompa?

Na rysunku jest wtyczka od strony sterownika LPG. Od strony PCta będzie odwrotnie. Brak pinu +12V bo interfejs bierze sobie zasilanie z USB i nie potrzebuje zasilania ze sterownika. Jest tylko masa i linie K i L

Napisano
  • Autor

> Bo z AL700 są problemy z komunikacją gdy port RS232 jest emulowany przez USB. Dlatego większość

> używa kabli do portów sprzętowych RS232(COM). Tylko że obecnie produkowane laptopy takich

> portów już nie mają.

no właśnie nareszczie odpowiedz na temat .właśnie zależało mi na opini osób którym sie udało połączyć przez usb (było by najłatwiej).tylko problem taki że nikt chyba taki nie istnieje, wiec prośba o podanie jakiegoś sprawdzonego zródła na allegro interfejsu na port com.sam już nie wiem bo są różne takie z puszką i bez,jeśli ktoś kupował i działa bezproblemowo to prosze o link

Napisano

> no właśnie nareszczie odpowiedz na temat .właśnie zależało mi na opini osób którym sie udało

> połączyć przez usb (było by najłatwiej).tylko problem taki że nikt chyba taki nie istnieje,

jeden istnieje RobertV664 cool.gif Podpytaj go.

> wiec prośba o podanie jakiegoś sprawdzonego zródła na allegro interfejsu na port com.sam już

> nie wiem bo są różne takie z puszką i bez,jeśli ktoś kupował i działa bezproblemowo to prosze

> o link

na COM każdy zadziała z COM w laptopie. Natomiast obawiam się że żaden z USB z allegro nie będzie chciał działać na wirtualnym COMie z amonem. Chyba że w tym temacie się już coś zmieniło i może Autronic coś poprawił w tym względzie.

tu masz wątek m.in. o tym problemie

Napisano

Ja łączę się interfejsem firmy VIAKEN (taki z puszką) ze złączem COM.

A do laptopa używam przejściówki COM-USB.

Działa sprawdziłem z al700, bingo i leonardo.

Laptop z systemem VISTA, a stacjonarny WIN 98se

Napisano

> Ja łączę się interfejsem firmy VIAKEN (taki z puszką) ze złączem COM.

> A do laptopa używam przejściówki COM-USB.

No właśnie cała filozofia w tej przejściówce że na mało której chce działać. Interfejsy nazywane jako USB jak gdyby maja już ta przejściówkę w sobie wewnątrz. Problem dotyczy zastosowanego kontrolera USB <->RS232. Najczęściej używane są najbardziej popularne chipy Prolific2303. Ale właśnie z nimi nie chce gadać Amon.

Właśnie przypomniałem sobie że konwertery oparte o chip FTDI działają ok ale raczej trudno z dostępnością głównie ze względu na cenę (droższe chipy i nikt ich nie chce używać).

Napisano

> Ale moja przejściówka jest na układzie Prolific2303 i pracuje z A-mon.

hmm.gif No to nic już z tego nie rozumiem. Widocznie zależy to od jeszcze innych czynników - wersja Amona, wersja softu w sterowniku, sterownik w PC-cie

Napisano

> pytanie jeszce tylko twój interfejs jest na usb ,bo

> z tego co czytałem to wszyscy mają na jakieś inne złącze podpinane do kompa.

Ja mam na RS232 (COM). Kupowałem go pod Bingo i działa (z przejściówką) tez z Autronicem

Napisano
  • Autor

> Ja mam na RS232 (COM). Kupowałem go pod Bingo i działa (z przejściówką) tez z Autronicem

to w takim razie jeszce jedno pytanie czy wystarczy wywlec kompa stacjonarnego do garażu i wszystkie regulacje przeprowadzic bez ruszania sie z miejsca czy poprawną regulacje można przeprowadzić podczas jazdy?

jest podczas ustawiania potrzeba przetestowania czegoś podczas jazdy(jednocześnie będąc podpiętym do kompa czy nie ma takiej potrzeby)?

Napisano

Wstępnie można na postoju próbując dla różnych rpm, oraz załączanych odbiorników energii czy klimy. Potem należy się jednak przejechać bo z reguły potrzeba zrobić jakieś korekty. No a stacjonarny komp trudno wieźć ze sobą.

Napisano

> to w takim razie jeszce jedno pytanie czy wystarczy wywlec kompa stacjonarnego do garażu i

> wszystkie regulacje przeprowadzic bez ruszania sie z miejsca czy poprawną regulacje można

> przeprowadzić podczas jazdy?

IMHO podstawowe regulacje na postoju ale kontrola podczas jazdy. Na postoju nie da się zaobserwowac w jakim zakresie pracuje silnik krokowy od gazu, czy przypadkiem nie na skraju zakresu, który został mu ustawiony. To w zasadzie pod obciążeniem wychodzi, w korelacji z czułością reduktora. Na postoju po dodaniu gazu obroty natychmiast rosną i nie ma takiego momentu jak podczas jazdy, że przepustnica otwarta, powietrza idzie dużo, a obroty zwiekszają sie powoli.

Nie od rzeczy jest miec do tego tester sond i obserwowac wskazania sondy.

Napisano
  • Autor

> IMHO podstawowe regulacje na postoju ale kontrola podczas jazdy. Na postoju nie da się zaobserwowac

> w jakim zakresie pracuje silnik krokowy od gazu, czy przypadkiem nie na skraju zakresu, który

> został mu ustawiony. To w zasadzie pod obciążeniem wychodzi, w korelacji z czułością

> reduktora. Na postoju po dodaniu gazu obroty natychmiast rosną i nie ma takiego momentu jak

> podczas jazdy, że przepustnica otwarta, powietrza idzie dużo, a obroty zwiekszają sie powoli.

> Nie od rzeczy jest miec do tego tester sond i obserwowac wskazania sondy.

no to myślałem że spytam o kabel z czystej formalności, a tu zonk.

okazuje sie że nie jest już tak kolorowo i trzeba pokąbinować,tymbardziej że aby mieć pewność że zadziała to trzeba kupić kabel na com i do tego przejściówke na usb.tylko że na allegro to nawet nigdzie nie znalazłem na innym chipsterze jak proliftic i tu już klapa.

dziękuje wszystkim za odpowiedz - może jestem smutniejszy ,ale o ile mądrzejszy hehe.gif

Napisano

>trzeba kupić kabel na com i do tego przejściówke na usb

No bez przesady. Jeżeli kupisz kabel z wejściem COM to powinien zadziałać bez problemu. Ale wtedy z reguły taką przejściówkę trzeba podłączyć do blaszaka. Albo np taką przejściówkę USB=>COM i wykorzystujesz wyjścia opisane jako Rx,Tx, GND, podpinając je do złącza komunikacyjnego AL-700. Uprzedzam, że nie testowałem tej przejściówki, ale na 99% zadziała. I koniecznie wersja na 5V.

Ewentualnie taka przejściówka również chyba dostępna na allegro

Napisano
  • Autor

> No bez przesady. Jeżeli kupisz kabel z wejściem COM to powinien zadziałać bez problemu. Ale wtedy z

> reguły taką przejściówkę trzeba podłączyć do blaszaka. Albo np taką przejściówkę USB=

> Ewentualnie taka przejściówka również chyba dostępna na allegro

czyli ta piersza poiwinna zadzałać po podłączeniu bezpośrednio pod centralke bez całego interfejsu? było by chyba najlepiej

Napisano

> czyli ta piersza poiwinna zadzałać

AL-700 jest bardzo wredny, mi program zrywał transmisję nawet przy zastosowaniu interfejsu na MAX232 z portem COM, dopiero jak przełożyłem centralkę dalej od silnika za akumulator działa stabilnie. Co do stosowania przejściówek - mam USB-COM na chipie Prolific program działa ok. 3-5 minut i transmisja przerywa się. Mam również przejściówkę PCMCIA-COM firmy Silicom (DOS!) i działa perfekcyjnie. Ma ona dwa wyjścia COM i dzięki temu mogę jednocześnie obserwować parametry pracy na LPG w Amon oraz parametry silnika lub inne za pomocą ABCom w 2 oknach na 1 ekranie z nagrywaniem filmu w postaci pliku avi, również podczas jazdy. Można już w domu na spokojnie przeanalizować współpracę ECM i centralki LPG...

Poniżej stopklatka z jednego z filmów:

283605393-Amon-ABCom1.jpg

Pozdr.

post-65098-1435250735371_thumb.jpg

Napisano

> czyli ta piersza poiwinna zadzałać po podłączeniu bezpośrednio pod centralke bez całego interfejsu?

> było by chyba najlepiej

Z dużym naciskiem na "powinna", a nie że zadziała. Jak pisałem nie sprawdzałem. I do tego chyba przejściówka na MAX232, ale w tej kwestii niech wypowiedzą się większe autorytety.

Napisano

> AL-700 jest bardzo wredny, mi program zrywał transmisję nawet przy zastosowaniu interfejsu na

> MAX232 z portem COM, ...

Potwierdzam. Również miałem kłopoty z połączeniem interfejsem na MAXie, własnoręcznie wykonanym na podstawie schematu zamieszczonego na tym forum. Ale wszelkie problemy zniknęły gdy do stabilizatora napięcia 5V dołożyłem kondensator. Na schemacie go nie było, natomiast producent zalecał stosowanie kondensatorów na wejściu i wyjściu stabilizatora.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam. Również miałem kłopoty z połączeniem interfejsem na MAXie, własnoręcznie wykonanym na

> podstawie schematu zamieszczonego na tym forum. Ale wszelkie problemy zniknęły gdy do

> stabilizatora napięcia 5V dołożyłem kondensator. Na schemacie go nie było, natomiast producent

> zalecał stosowanie kondensatorów na wejściu i wyjściu stabilizatora.

jeszcze wracam do tematu bo nie wiem czy dobrze rozumuje:

jeżeli bym zastosował tą pierwszą wtyczkę

http://allegro.pl/item979716672_minimodul_us%20iwykorb2_0_rs232_ttl_na_ft232_4_linie.html

i dolutował tylko kable, to było by to widziane przez komputer jako co ??????

bo chyba nie jako com1,com2 itd. czy się myle?

czy amon wykryje sygnały z tego urządzonka jako interfejs podłączony do portu com

bo z tego co rozumie to wszelkiego rodzaju przejściówki emulują wirtualny port com, poprzez sterowniki a tu chyba coś takiego nie bedzie miało miejsca.

w kablach usb takich jak ten z mojego pierwszego postu chyba też jest emulacja wirtualnego portu- czy dobrze myśle?

Napisano

> jeszcze wracam do tematu bo nie wiem czy dobrze rozumuje:

> jeżeli bym zastosował tą pierwszą wtyczkę

> http://allegro.pl/item979716672_minimodul_us%20iwykorb2_0_rs232_ttl_na_ft232_4_linie.html

oo, to właśnie jest na FTDI

> i dolutował tylko kable, to było by to widziane przez komputer jako co ??????

> bo chyba nie jako com1,com2

właśnie jako COM

<itd. czy się myle?

> czy amon wykryje sygnały z tego urządzonka jako interfejs podłączony do portu com

tak

> bo z tego co rozumie to wszelkiego rodzaju przejściówki emulują wirtualny port com, poprzez

> sterowniki a tu chyba coś takiego nie bedzie miało miejsca.

jak to nie? Przeczytaj opis aukcji,pisze że dostarczany jest też sterownik do zainstalowania.

> w kablach usb takich jak ten z mojego pierwszego postu chyba też jest emulacja wirtualnego portu-

> czy dobrze myśle?

Napisano

Tak jak już odpowiedział kol Wszim przejściówka powinna zadziałać. Dodam, że podłączasz piny Rx, Tx i GND w przejściówce i w AL700. Nie podłączasz wyjścia 5V z przejściówki do złącza komunikacyjnego AL700. Ponieważ przejściówka zasilana jest z portu USB, a na złączu komunikacyjnym Autronica jest wyprowadzone 12 V.

I po wgraniu sterowników może okazać się konieczne dostosowanie ustawień wirtualnego portu COM do poprawnej współpracy z Amonem.

Napisano
  • Autor

> Tak jak już odpowiedział kol Wszim przejściówka powinna zadziałać. Dodam, że podłączasz piny Rx, Tx

> i GND w przejściówce i w AL700. Nie podłączasz wyjścia 5V z przejściówki do złącza

> komunikacyjnego AL700. Ponieważ przejściówka zasilana jest z portu USB, a na złączu

> komunikacyjnym Autronica jest wyprowadzone 12 V.

> I po wgraniu sterowników może okazać się konieczne dostosowanie ustawień wirtualnego portu COM do

> poprawnej współpracy z Amonem.

dziękuje jeszcze raz . faktycznie nie doczytałem a tam wszystko było czarno na białym. mam nadzieje że uda mi sie (gdy bedzie taka potrzeba) skąfigurować gniazdo com . o wynikach napisze bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.