Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja felg stalowych - zabezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Bry wszystkim,

Chciałbym zabezpieczyć sobie felgi stalowe bez ściągania opon, wykwity są lekkie i powierzchniowe więc nie ma to sensu, ale zrobione zawczasu nie powinno się rozwinąć do niebotycznych rozmiarów. Generalnie coś na ten kształt. Tylko u mnie felgi wyglądają znacząco lepiej. Chciałbym poznać konkretne preparaty, w spreju dla łatwości obsługi, które należało by kupić? Mniemam że będą to:

- podkład antykorozyjny na oczyszczoną powierzchnię

- jakiś lakier, jedyny słuszny czyli czarny, ale jaki?

Dziękuję za wagę.

Napisano

> Dziękuję za wagę.

Cały urok stalowych felg polega właśnie na tym, że są zardzewiałe grinser006.gif. Metodami domowymi doprowadzisz do tego, że i tak będą zardzewiałe, z widocznymi śladami desperacji właściciela hehe.gif. Jak lubisz mieć ładne koła, to kup aluminiowe, albo - szukasz dojścia do producenta i kupujesz nowe stalowe felgi, ale nie lakierowane. Na to ocynk i dopiero lakier proszkowy, albo "czarny chrom". Nowe, bo piaskowanie starych pod galwanizację odradzam.

Tymi kołami z linka który podałeś, właściciel jak to określił "cieszył" się góra pół sezonu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Na wierzch kołpaki, więc może wyglądać desperacko - myślę, że materiały z tańszych wyjdą mnie z 50-100zł, za tyle 4 felg nie kupię. zlosnik.gif

Napisano

> Na wierzch kołpaki, więc może wyglądać desperacko -

Desperacko to wyglądają oplowskie strukturalne bez kołpaków serduszka.gif. Jest to jeden z poważnych argumentów do zakupu Opla po Lanosie hehe.gif. Jak chcesz mieć fajne stalówki, to albo tak jak napisałem wyżej, albo kup Mercedesa grinser006.gif, chociaż nie wiem jak teraz, ale w beczkach i tych potem W124 stalówki nie rdzewieją (ocynk?).

Napisano
  • Autor

Mi chodzi o felgi do Almery akurat, więc nie podpasuję Oplowskich. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Eee nie chce mieć później głębokich wykwitów. Najwyżej sam sobie coś wykombinuję. 270751858-jezyk.gif Wtedy zrobię foto story i wrzucę na AK. zlosnik.gif

Napisano

> Eee nie chce mieć później głębokich wykwitów. Najwyżej sam sobie coś wykombinuję. Wtedy zrobię

> foto story i wrzucę na AK.

Ma to swoj urok - szczególnie, gdy takie felgi po zimie wsadzić w worki i przechować przez lato bez spłukania pozimowego błota z solą - na jesieni wykwity przepiękne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Od kiedy są alusy to zawsze myte, suszone i ładnie przechowywane. Niestety przez pierwsze 2 lata jeździły cały czas, w zeszłym roku było okej, niestety ta zima dała do wiwatu i trzeba troszkę to poprawić i już. ok.gif

Napisano

> Od kiedy są alusy to zawsze myte, suszone i ładnie przechowywane. Niestety przez pierwsze 2 lata

> jeździły cały czas, w zeszłym roku było okej, niestety ta zima dała do wiwatu i trzeba troszkę

> to poprawić i już.

Ja nauczony też w tym roku umyłem koła po zimie i składują się czyste, choć już lekko podrdzewiałe. Mam nadzieję, że jesienią ich stan nie pogorszy się.

Co do walki z rdzą - to imo walka z wiatrakami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Walka tak, spowolnić jednak można.

Napisano

kiedyś malowałem poprostu hamerittem prosto na rdze i felga całą zimę była bez jakichkolwiek wykwitów...

ale prawda taka żzeby bylo ładnie - pojęcie względne - przed zimą trzeba było poprawić troszeczkę ok.gif

Napisano

ja w lanosie wyczyściłem wiertarką ze szczotką, podkład w sprayu i czarny mat

trzymało się świetnie przez pół roku...ale później założyłem kołpaki i niestety ale lakier nie wytrzymał i pozłaził aż do gołej stali w miejscach gdzie były zaczepy kołpaka

jeśli masz kołpaki to nie warto malować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.