Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony 15 cali

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem że niektórzy z was wkładają 15 cali zimówki do swoich Bravo. Ja z kolei zastanawiam się nad 15 cali ale i w lato i w zimę, co myślicie o rozmiarze 15 225/60 ?

np takie

Napisano

wysoki indeks ladownosci az 96, co bedzie skutkowalo tym ze beda twardsze od opon na indeksie 91 czyli takich fabrycznie przewidzianych do nb

poza tym to nalezy sie przyjrzec srednicy kola jeszcze bo 225.60.15 nie jest rozmiarem przewidzianym pod nb

no i auto bedzie wygladac jak drezyna zlosnik.gif

a jesli chodzi o barumy to moze byc tak ze zjedziesz je w ciagu jednego sezonu jesli robisz troche wiecej km niz kowalski do kosciola, niezbyt polecana opona..

Napisano

> Witam

> Wiem że niektórzy z was wkładają 15 cali zimówki do swoich Bravo. Ja z kolei zastanawiam się nad 15

> cali ale i w lato i w zimę, co myślicie o rozmiarze 15 225/60 ?

> np takie

a że się tak zapytam, jaki cel jest w takiej kombinacji hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a że się tak zapytam, jaki cel jest w takiej kombinacji

lubie szerokie gumy, ale wyższy profil, co zmiana opon to muszę felgi prostosować frown.gif

Napisano

Oprócz tego że kompletnie nie rozumiem takiej kombinacji [ ani to szybkie, ani ładne, ani praktyczne] to to jest prawie 2 cm wyższe koło od standardowego, jesteś pewien że to się zmieści?

Napisano

> lubie szerokie gumy, ale wyższy profil, co zmiana opon to muszę felgi prostosować

rozumiem, ale czy warto kombinować niehomologowanymi oponami. Poza tym tak szerokie opony bedą dziwnie wygladać na feldze dla opon o szerokości 195.

Ja z kolei nie mial bym nic przeciwko temu żeby letnie były 15" ze standardową oponą zamiast 16" bo lubie komfort resorowania. Choć fakt, że róznica pomiedzy zimowymi 15-kami a letnimi 16" w kwestii przyczepności jest dość zauważalna.

Napisano

> lubie szerokie gumy, ale wyższy profil, co zmiana opon to muszę felgi prostosować

to dziwne, turlalem na maksymalnie rozkopanej E4 na 17tkach i jakos prostowac felg nie trzeba, a Ty na 16tce takie problemy masz

Napisano
  • Autor

> to dziwne, turlalem na maksymalnie rozkopanej E4 na 17tkach i jakos prostowac felg nie trzeba, a Ty

> na 16tce takie problemy masz

no nie wiem czy takie dziwne, turlać się a jechać 80 i wpaść w dziurę to jest różnica, poza tym z tego co wiem alusy są wytrzymalsze na zgięcia

Napisano

> poza tym z tego co wiem alusy są wytrzymalsze na zgięcia

to jak taka wiedze posiadasz to kup alu, bez wymyslania jakiegos dziwnego profilu 15tek

jeszcze jedno, w przypadku odszkodowania z AC jesli ubezpieczyciel bedzie upierdliwy to na tych 225.60.15 mozesz miec problem z kasa bo beda twierdzic ze masz nie fabryczne opony na aucie

edit: srednica tego 225.60.15

283601703-ss.JPG

jak widzisz roznica to az 19mm, a sama srednica kola to 651mm wiec za duzo zeby to bezpiecznie na auto klasc

post-52188-1435250734512_thumb.jpg

Napisano

Wiesz jak taki balon będzie komicznie wygladał po założeniu? Po co Ci taka szeroka opona na takim balonie?

IMO druciarstwo no.gif

Napisano

Jak domniemam 16" to jest fabrycznie minimum w NB więc pójdź tą drogą zlosnik.gif Na ogół była pewnie jakaś tam opracowana koncepcja przez producenta, więc nie warto tego psuć ok.gif

Napisano

> co myślicie o rozmiarze 15 225/60 ?

> np takie

Jeżeli chcesz coś na 15-kach, to musiały by być 225/55 uniroyal_rallye hmm.gif

Ja też bym nie kombinował, tylko zalecił troszeczkę więcej ostrożności zlosnik.gif

Napisano

> Jak domniemam 16" to jest fabrycznie minimum w NB więc pójdź tą drogą Na ogół była pewnie jakaś

> tam opracowana koncepcja przez producenta, więc nie warto tego psuć

Do jazdy po bardzo kiepskich drogach to mozna i na 195/65/15 jezdzic szczegolnie jak to są drogi z olbrzymimi koleinami. ale to bravo troche wazy i moim zdaniem 205/55/16 to optymalne rozwiazanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.