Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile powinien spalić benzyny i podłączenie reduktora

Featured Replies

Napisano

witam,

pacjent:

Astra II 1,6 8V 75KM X16SZR - Bingo S4

objawy:

duże spalanie benzyny na rozruch - 2,3 l/100km (sprawdzone na dystansie 300 km tylko w ruchu miejskim)

temperatura przełączenia 24 stopnie

temperatura zewnętrzna średnio około 6-10 stopni

częstość odpaleń co około 15 km (zimny rozruch) czyli wychodzi 6-8 razy na 100km

diagnoza?????

dużo? - jak zmniejszyć?

mało? - cieszyć się?

norma? - nie przejmować się?

drugie pytanie:

jak w tym modelu należy podłączyć parownik? teraz mam wpięty równolegle do nagrzewnicy (dwa trójniki)

parownik jest umieszczony z przodu auta tuż przy chłodnicy i zamocowany do belki poprzecznej idącej pod chłodnicą po stronie kierowcy - czyli przewody doprowadzające płyn chłodzący są duże dłuższe (około 3x) od przewodów idących do parownika i kończą się dużo niżej

może tak być czy ingerować i coś zmieniać?

pozdrawiam

s.

Napisano

> witam,

> pacjent:

> Astra II 1,6 8V 75KM X16SZR - Bingo S4

> objawy:

Jakie ? bo wygląda wszystko OK!

Napisano

Moim zdaniem dużo tej beny pali.

To zwykła II generacja, można wyłączyć tryb "rozgrzewania na benzynie" i jechać od razu z gazu lub przełączenie na gaz tylko od obrotów.

Niektórzy co prawda twierdzą że się reduktor od tego psuje, ale jakoś nie potwierdzam....

Nexia mojej małżonki jeździ tylko na gazie już drugi rok, i lato i zimę, nawet srogą bo się dziura w baku zrobiła a mi się nie chce naprawiać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem dużo tej beny pali.

> To zwykła II generacja, można wyłączyć tryb "rozgrzewania na benzynie" i jechać od razu z gazu lub

> przełączenie na gaz tylko od obrotów.

> Niektórzy co prawda twierdzą że się reduktor od tego psuje, ale jakoś nie potwierdzam....

> Nexia mojej małżonki jeździ tylko na gazie już drugi rok, i lato i zimę, nawet srogą bo się dziura

> w baku zrobiła a mi się nie chce naprawiać

na razie zmniejszyłem temperaturę przełaczenia na 20 stopni choć gazownik twierdzi że powinna być minimum 25 ale jak będę jechał na przegląd to się zwiększy i osłoniłem lekko reduktor z przodu żeby za mocno sie nie chłodził od wpadającego powietrza (mam reduktor zamontowany w kiepskim miejscu) - zobaczymy co to da

liczę się z tym że nie bedzie jeździł na wodzie ale dodając do gazu zużytą benzynę to taka jazda przestaje być opłacalna w mieście crazy.gif

Napisano

> Moim zdaniem dużo tej beny pali.

> To zwykła II generacja, można wyłączyć tryb "rozgrzewania na benzynie" i jechać od razu z gazu lub

> przełączenie na gaz tylko od obrotów.

Ja miałem co prawda F ale z podobnym silnikiem 1.6 C16NZ i odpalałem na benzynie i przechodziłem od razu na gaz(po 2tys obrotów)działało to nawet do -15 otoczenia,zero efektów ubocznych typu szarpanie itp biglaugh.gifFakt faktem rok wczesniej zmianialem reduktor,paliwa tzn benzynki nie tankowałem przez pół roku,zużycie praktycznie minimalne(wskazówka sie nie ruszała a czujnik był dobry).

Napisano

> witam,

> pacjent:

> Astra II 1,6 8V 75KM X16SZR - Bingo S4

> objawy:

> duże spalanie benzyny na rozruch - 2,3 l/100km (sprawdzone na dystansie 300 km tylko w ruchu

> miejskim)

> temperatura przełączenia 24 stopnie

> temperatura zewnętrzna średnio około 6-10 stopni

> częstość odpaleń co około 15 km (zimny rozruch) czyli wychodzi 6-8 razy na 100km

> diagnoza?????

> dużo? - jak zmniejszyć?

dla mnie dużo, u mnie dystanse głównie po 25km

a tankując za 50zł (ok 12L), mam na grubo ponad 1000km

(ostatnio nawet ok 2000km)

sekwencja, przełączanie na 30'C, sporadycznie przejadę dodatkowo trochę (10km) na benzynie

w astrze jak nalałem za 100zł, to na pół roku starczało grinser006.gif

Napisano

> dużo? - jak zmniejszyć?

Dużo!

Ustaw temperaturę przełaczania na 5-10*C, jest to bezpieczne dla reduktora i portfela.

Latem przełacz centralkę w tryb awaryjny (rozruch od razu na LPG).

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.