Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy mozna jeździć bez filtra gazu ???

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymieniłem parownik zintegrowany z filtrem na niezintegrowany, nieco lepszy model 50% większa moc, ale nie mam teraz filtra. Zasadniczo w filtrze zbiera się jakiś proszek, który mam nadzieje spali sie w cylindrze albo spuści się go z mazutem z parownika.

Czy jazda bez filtra gazu nie zaszkodzi silnikowi? Nie mam za bardzo gdzie zmieścić filtra i nie wiem jak go podłączyć.

pozdr.

Napisano

ja zgodnie z zaleceniem po 20 tys. wymieniałem filtr gazu. Jak zobaczyłem ile tam było syfu - (filtr miałem zasypany takimi opiłkami) to stwierdziłem że będę wymieniał po 10 tys. i nie radziłbym nikomu jazdy bez filtra. Według mnie wykończysz silnik - porysujesz go od środka, nie wspominając o świecach. crazy.gif

Napisano

bez filtra, możesz nikt ci nie zabroni, bez elektrozaworu przeważnie zintegrowanego z filtrem jak się nie boisz ...

Napisano
  • Autor

> bez filtra, możesz nikt ci nie zabroni, bez elektrozaworu przeważnie zintegrowanego z filtrem jak

> się nie boisz ...

1 elektrozawór jest na butli

2 w poprzednim parowniku - tomasetto asterik (mnóstwo ludzi takie ma bo to montują gaziarze-druciarze) nie było elektrozaworu

zastanawiało mnie własnie czy coś nie porysuje cylindrów i faktycznie ten drugi elektrozawór chodzi mi po głowie choć nie kazda instalacja ma 2, chyba ze mam gdzieś jakiś ukryty pod maską o ktorym nie wiem

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i jak zwykle na tym forum nic sie nie dowiedzialem

Napisano

> no i jak zwykle na tym forum nic sie nie dowiedzialem

tak mozesz jezdzic bez filtra ale nie wróży to dobrze dla silnika (zalezy ile chcesz jezdzic , jak chwile to raczej nic sie nie powinno dziac ale na dluzszą mete lepiej jednak miec ten filtr)

to tak samo jak filtr powietrza , bez niego tez sie da jezdzic ale pojezdzisz dłuzej i moze nie być fajnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> no i jak zwykle na tym forum nic sie nie dowiedzialem

Sekwencja?

Napisano

> Witam

> Wymieniłem parownik zintegrowany z filtrem na niezintegrowany, nieco lepszy model 50% większa moc,

> ale nie mam teraz filtra. Zasadniczo w filtrze zbiera się jakiś proszek, który mam nadzieje

> spali sie w cylindrze albo spuści się go z mazutem z parownika.

> Czy jazda bez filtra gazu nie zaszkodzi silnikowi? Nie mam za bardzo gdzie zmieścić filtra i nie

> wiem jak go podłączyć.

> pozdr.

http://allegro.pl/item963275775_filtr_gazu_fazy_lotnej_cieklej_lpg_rozne.html

I przestań zawracać głowe ludziom i sobie. Jeden przed reduktor (fazy ciekłej) żeby chronić reduktor i jeden przed wtryskiwacze. Finito.

Elektrozawór na reduktorze też dobrze mieć - bo jednak w przewodzie miedzianym od butli do reduktora sporo się gazu zbiera... Starcza na kilka minut pykania na jałowym!

Napisano

> 1 elektrozawór jest na butli

> 2 w poprzednim parowniku - tomasetto asterik (mnóstwo ludzi takie ma bo to montują

> gaziarze-druciarze) nie było elektrozaworu

> zastanawiało mnie własnie czy coś nie porysuje cylindrów i faktycznie ten drugi elektrozawór chodzi

> mi po głowie choć nie kazda instalacja ma 2, chyba ze mam gdzieś jakiś ukryty pod maską o

> ktorym nie wiem

taki

TOM.R.100HP.jpg

allegro

widać elektrozawór grinser006.gif

nie ma owszem filtra

co do jazdy bez filtra, pewnie że możesz, ale cały syf pójdzie do silnika

foto z sieci 4239890581_829a225d69.jpg

linka

sam zdecyduj

przy sekwencji zabije się wtryski, przy IIgen niewiem.gif

może krokowy przeżyje, ale czy np zalepi się mikser ?

co się stanie jak te "opiłki" dostaną się do cylindrów hmm.gif

Napisano

>

> sam zdecyduj

> przy sekwencji zabije się wtryski, przy IIgen

> może krokowy przeżyje, ale czy np zalepi się mikser ?

> co się stanie jak te "opiłki" dostaną się do cylindrów

Nie demonizujmy. Zdecydowana większość tegu brudu zostanie w parowniku razem z ciężką frakcją (mazutem), którą co jakiś czas trzeba zlać z parownika. Tylko że olej z parownika daje się zlać a opiłki i grafit pozostaną. Skróci to żywot parownika i/lub wymusi wczesniejsze czyszczenie.

Nie bardzo wierzę że nie ma gdzie zamontować filtra. Jesli rzeczywiście, absolutnie nie ma miejsca pod maską to można przeciez dać go nawet przy butli. Też będzie filtrował.

Napisano

> Nie demonizujmy. Zdecydowana większość tegu brudu zostanie w parowniku razem z ciężką frakcją

> (mazutem), którą co jakiś czas trzeba zlać z parownika. Tylko że olej z parownika daje się

> zlać a opiłki i grafit pozostaną. Skróci to żywot parownika i/lub wymusi wczesniejsze

> czyszczenie.

> Nie bardzo wierzę że nie ma gdzie zamontować filtra. Jesli rzeczywiście, absolutnie nie ma miejsca

> pod maską to można przeciez dać go nawet przy butli. Też będzie filtrował.

nie wiem, po co w takim razie w sekwencjach daje się aż dwa filtry ?

Napisano

> nie wiem, po co w takim razie w sekwencjach daje się aż dwa filtry ?

Pytanie retoryczne? Jeden filtr dla ochrony parownika, a drugi dla ochrony wtryskiwaczy. Wtryski są zdecydowanie bardziej podatne na zapaćkanie niż aktuator i mikser. Zauważ że pomimo stosowania filtrów wtryski potrafią się zabrudzić.

Drugi fakt mówiący za potrzebą zastosowania filtra fazy lotnej w instalkach wtryskowych to cisnienie tej fazy. 1 atmosfera względem cisnienia atmosferycznego (wyszło mi masło maślane), czyli bezwzględnie jest to LPG dwa razy gęściejszy niż w instalacji z mikserem. Gęściejszy, więc łatwiej poniesie ze sobą cząsteczki brudu. Stąd potrzeba filtrowania.

Napisano

> Pytanie retoryczne? Jeden filtr dla ochrony parownika, a drugi dla ochrony wtryskiwaczy. Wtryski są

> zdecydowanie bardziej podatne na zapaćkanie niż aktuator i mikser. Zauważ że pomimo stosowania

> filtrów wtryski potrafią się zabrudzić.

OK, ale jednak ten brud się dostaje, jesteś pewien że nie zaszkodzi silnikowi ?

widziałem filtr po prawie 100kkm, był cały zalepiony, aż dziwne że gaz przechodził

jakby nie ten filtr, to cały syf znalazł by się w mikserze, przepustnicy, a na końcu w cylindrach

chyba nie warto ryzykować ?

> Drugi fakt mówiący za potrzebą zastosowania filtra fazy lotnej w instalkach wtryskowych to

> cisnienie tej fazy. 1 atmosfera względem cisnienia atmosferycznego (wyszło mi masło maślane),

hmm brat miał sekwencję bez filtrów (z NL)

jeździł, ale w PL gaziarz kazał jak najszybciej założyć filtr

(było tylko sitko w parowniku)

jeszcze jedno pytanko, w/s sekwencji - czy tu się spuszcza coś z parownika jak w IIgen ?

Napisano

> OK, ale jednak ten brud się dostaje, jesteś pewien że nie zaszkodzi silnikowi ?

Nie, nie jestem pewien i ja w razie braku zamontowałbym filtr.

> widziałem filtr po prawie 100kkm, był cały zalepiony, aż dziwne że gaz przechodził

> jakby nie ten filtr, to cały syf znalazł by się w mikserze, przepustnicy, a na końcu w cylindrach

To był filtr od sekwencji czy od instalacji z mikserem? 100 tyś to dużo za dużo. Wymiana, zależnie od instalacji czy typu filtra jest zalecana co 10, 20 lub 30tyś km.

>

> hmm brat miał sekwencję bez filtrów (z NL)

> jeździł, ale w PL gaziarz kazał jak najszybciej założyć filtr

Można podejrzewać że tam mają czystszy gaz.

>

> jeszcze jedno pytanko, w/s sekwencji - czy tu się spuszcza coś z parownika

> jak w IIgen ?

Osobiście nie mam sekwencji, może inni koledzy poradzą.

Napisano

> Nie, nie jestem pewien i ja w razie braku zamontowałbym filtr.

otóż to, ja podobnie, po prostu szkoda ryzykować, niestety gaz w PL mamy jaki mamy

w filterek gdzieś można wcisnąć, jak było pisane, nawet przy butli

> To był filtr od sekwencji czy od instalacji z mikserem? 100 tyś to dużo za dużo. Wymiana, zależnie

> od instalacji czy typu filtra jest zalecana co 10, 20 lub 30tyś km.

do była IIgen, właściciel nie wiedział że jest coś takiego jak filtr gazu

co ciekawe po wymianie kłopoty nie ustały, więc winny nie był zapchany filtr wink.gif

> Można podejrzewać że tam mają czystszy gaz.

podobno

> Osobiście nie mam sekwencji, może inni koledzy poradzą.

OK, nigdzie właśnie nie czytałem o spuszczaniu czegokolwiek z instalacji

w IIgen miałem reduktor (chyba ElpiGaz) gdzie też nie spuszczało się frakcji olejowej

Napisano

> ... OK, nigdzie właśnie nie czytałem o spuszczaniu czegokolwiek z instalacji w IIgen miałem reduktor (chyba ElpiGaz) gdzie też nie spuszczało się frakcji olejowej

Podobno były reduktory, gdzie usytuowanie wyjścia lpg w fazie gazowej powodowało, że frakcja olejowa była przepalana w silniku.

Ala ja tego nie widziałem ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.