Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym czyścicie tapicerkę ?

Featured Replies

Napisano

> Nie drastycznie zaatakowana jak w wątku "Rzygi", ot leciuchno / zwyczajnie zaniedbana

> Pytanie adresuję do empiryków

najlepiej wymontowac fotele kanape i wyprac najzywczajniej proszkiem ok.gif

Napisano

> Nie drastycznie zaatakowana jak w wątku "Rzygi", ot leciuchno / zwyczajnie zaniedbana

Miałem kiedyś coś z Shella i radził sobie całkiem dobrze. Czytałem też, że ludzie używają środków do prania dywanów. niewiem.gif

Dużo tak naprawdę zależy nie tylko od konkretnego zabrudzenia ale od stanu tapicerki. Bo jak wyczyścisz miejscowo fotel, który cały jest zasyfiony, to zostanie jasna plama. I efekt równie kiepski. wink.gif

Napisano

__b_27050c879e7537d31c2d9cb48f5f7211.jpg

tym

rewelacyjne na jasna tapicere w stilo ok.gif

Napisano

drobne zabrudzenia czyściłem pianką tuff stuff czy jakoś tak

Napisano

tym ok.gif

Napisano
  • Autor

> wyczyścisz miejscowo fotel, który cały jest zasyfiony, to zostanie jasna plama. I efekt równie kiepski.

No właśnie jak już mam się natyrać to choć krztyna szansy na sukces zlosnik.gif

Napisano

> rewelacyjne na jasna tapicere w stilo

potwierdzam, rewelacyjne dla welurowych siedzeń - osobiście sprawdzone... ok.gif

Napisano

> Gdzie zanabyć ?

ja w kerfurze zakupiłem już dość dawno bo bedzie prawie 1,5 roku wstecz

Napisano

Roztwór vanisha do dywanów i proszku dodanego do zelmera wodnika + woda waytogo.gif

Całość rozrobiona i wlana do spryskiwacza mgiełkowego, psikam tapicerkę i po 5-10 minutach

ściągam wszystko odkurzaczem "piorącym", czasem powtarzam czynność,

jeśli jest mocne zabrudzenie waytogo.gif

Napisano

> I to ma wątpliwość ... kupa słońca trzeba ?

nie do końca wink.gif

Dlatego odkurzacz służy tylko do wyssania wody i brudu z tapicerki,

a nanoszenie jest mgiełką z atomizera, żeby nie zalać tapicerki,

wszak te środki działają na powierzchni i nie muszą głęboko wsiąkać waytogo.gif

Napisano

psikadło do tapicerki z shella - ogólnie kosmetyki z shella do codziennego dbania o auto są bardzo dobre ok.gif

Napisano

najlepiej czysci mnie sie Vanishem w atomizerze + szczota ryzowa badz gabka. ba nawet jasny plastik wyglada jak nowy po czyszczeniu vanishem.

Napisano

> najlepiej czysci mnie sie Vanishem w atomizerze + szczota ryzowa badz gabka. ba nawet jasny plastik

> wyglada jak nowy po czyszczeniu vanishem.

a to juz zależy duzo jaką masz tapicerkę.

Przykładowo focus ma taką, że jak kapnie na nią woda, to zaraz masz plamę i musisz przetrzeć jakimś psikadłem. Vanish jest za silny i sprawia ze w miejscu nałożenia powstają jaśniejsze plamy - dopiero pranie tapicerki przywraca jednolitą barwę...

Napisano

> a to juz zależy duzo jaką masz tapicerkę.

> Przykładowo focus ma taką, że jak kapnie na nią woda, to zaraz masz plamę i musisz przetrzeć jakimś

> psikadłem. Vanish jest za silny i sprawia ze w miejscu nałożenia powstają jaśniejsze plamy -

> dopiero pranie tapicerki przywraca jednolitą barwę...

tak masz racje - nawet "we fiacie" nie ma sensu robic punktowo tylko trzeba caly boczek przeleciec aby nie bylo tych jasniejszych punktow.

Napisano

> tak masz racje - nawet "we fiacie" nie ma sensu robic punktowo tylko trzeba caly boczek przeleciec

> aby nie bylo tych jasniejszych punktow.

Szczególnie w P2 fl, ciemna-grafitowa tapicerka,

to jest masakra jakaś z tymi plamami po wodzie,

zacieki straszne powstają na niej irked.gif

Napisano

TuffStuff od STP. Genialne rezultaty w zaniedbanym aucie od palacza, podsufitka powróciła do jasnobeżowego z brązowego koloru. wink.gif

Napisano

> Szczególnie w P2 fl, ciemna-grafitowa tapicerka,

> to jest masakra jakaś z tymi plamami po wodzie,

> zacieki straszne powstają na niej

na niebieskiej to samo. Szczególnie na drzwiach

Napisano

> na niebieskiej to samo. Szczególnie na drzwiach

To chyba w Fiacie częsta przypadłość, bo i w P2 na "czerwonej"

i w Pandzie na błękitnej wszystko widać oslabiony.gif

Całe szczęście, że ładnie się dopiera i nie ma śladów skromny.gif

Napisano

osobiście mogę tylko przestrzec przed tapicerką w X-Trailu, mowa jest o takiej gąbczastej tkaninie, trochę podobnej do tej z GP, ale w dotyku i widoku bardziej sztucznej. Masakra, plami się od samego patrzenia na nią i za chiny ludowe i pół ameryki nie chce się uprać angryfire.gif

Napisano

Prestone Interior Cleaner (czerwony)

kupiony przez przypadek na stacji benzynowej i bardzo dobrze sie sprawdza

(nawet czerwone wino z bialej kanapy zeszlo)

ma od razu szczoteczke na glowce

Napisano

a ja uważam że najpierw przed praniem tapicerki trzeba by dobrze ją wytrzepać , najlepiej (za pomocą sprężonego powietrza )jakby ktoś miał dostęp do sprężonego powietrza pod sporym i stałym ciśnieniem ,bo co z tego że ktoś umyje wierzchnia warstwę,potem usiądzie ze 2 razy tyłkiem i cały kurz mamy z powrotem na tapicerce (odkurzacz nie da rady nam wyciągnąć kurzu), a następnie po takim zabiegu możemy zabrać się do prania tapicerki, radził bym użyć do tego wody destylowanej, gdyż nie wiadomo jaką wodę mamy w kranie czy studni, jeśli będzie zawierała dużo żelaza to efekt mamy tak jak koledzy pisali zacieki, ja osobiście używam niemieckiego preparatu do prania dywanów SAPUR w sprayu ,i do tego ścierka z mikrofibry

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.