Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki

Featured Replies

Napisano

Witam.

Co może być przyczyną stuków podczas zmiany biegów oraz w czasie gwałtownego puszczenia lub naciśnięcia pedału przyspieszenia jadąc na dowolnym biegu ale im niższy tym bardziej stuka...Przebieg 180kkm Mam nadzieję że to nie dwumas a" jedynie" poduszka przy skrzyni...

Pozdrawiam stilomaniaków życząc WESOŁYCH ŚWIĄT smile.gif

Napisano

może jednak dwumas... coś mi się o uszy/oczy obiło podobnego czytając jeden wątek (tyle że nie pamiętam który dokładnie, ale chyba właśnie o dwumasie)

użyj szukajki, temat na forum poruszany smirk.gif

Napisano

Być może to poducha pod silnikiem/skrzynią. Ale najprawdopodobniej to przegub lub jego krzyżak . Też to mam u siebie. Na razie wymienię wszystkie poduchy. A potem skupie się na przegubie . Ktoś z forum zrobił dokładnie to co napisałem i problem podobno zniknął . Nie ma sensu wymieniać póki co dwumasu bo może nie być oczekiwanego rezultatu a koszt znaczny. Proponuje skupić się na początek nad tym co napisałem . Wiele osób ma ten problem więc jak widać jest to kolejna wada fabryczna tego modelu .

Pozdrawiam i wesołych świąt .

Napisano

Witam!

Mam to samo.

Po wymianie poduch troche sie uciszylo, ale jest nadal cichy stuk.

Krzyzak - mozliwe, ale od strony silnika, nie skrzyni.

Mam tam lekki luz, ale nie wiem czy to powinno byc.

Napisano

U siebie, mam noy dwumas, nowe poduchy i wymienialem tez krzyzaki wewnetrzne po obu stronach, stuk jest jak byl i to nawet bardziej slyszalny, z mechanikiem troche nad tym siedzielismy i na kanale probujac doprowadzic do tych stukow, doszlismy do wniosku ze za to sa odpowiedizalne poduchy-lapki, trzymajace silnik na samym dole, sa po obu stronach identyczne, problem jest w tym ze po ich wymianie jest to samo, jest to chyba jakas wada fabryczna tych poduszek, moze jak by z nowszego stilo je wmontowac, to by cos pomoglo, tylko nie wiem czy pozmianowe pasuja do starszych rocznikow.

Napisano

> U siebie, mam noy dwumas, nowe poduchy i wymienialem tez krzyzaki wewnetrzne po obu stronach, stuk

> jest jak byl

No to troszkę się wykosztowałeś smile.gif

Pozmianowe są tylko te pod skrzynią i silnikiem , łapy nie były wymieniane z tego co się orientuję i są takie same od początku produkowane . Ja kupiłem wszystkie 4 poduchy i jutro wymieniam i zobaczymy jaki będzie efekt .

A co do stuków to może też być coś z mechanizmem różnicowym ? Co wy na to ?

Napisano

>

> A co do stuków to może też być coś z mechanizmem różnicowym ? Co wy na to ?

to podobno norma w tej skrzyni specjalista grinser006.gifz aso grinser006.gif powiedzial mi zeby jezdzic i sie nie przejmowac hmm.gif

Napisano

> to podobno norma w tej skrzyni specjalista z aso powiedzial mi zeby jezdzic i sie nie

> przejmowac

Coś w tym może być, bravo nowe 40kkm przelotu ma bardzo podobny stuk tyle, że 10 razy rzadziej niż stilo 150kkm.

Napisano

gwałtownego puszczenia lub

> naciśnięcia pedału przyspieszenia jadąc na dowolnym biegu ale im niższy tym bardziej

Może to na coś Cie naprowadzi. U mnie taki stuk też w pewnym momencie się pojawił, ale zamiast pakować się w koszty poprosiłem o sprawdzenie wszystkich nakrętek etc. Okazało się, ze lekko poluzował się wahacz. Objaw taki sam: przy dodaniu gazu jeden stuk, przy puszczeniu gazu stuk kolejny. Po operacji dokręcenia cisza.

Napisano

Cos w tym moze byc, bo ja mam u siebie juz wyrobione tuleje wachacza, szczegolnie po prawej stronie, wybieram sie z tym do warsztatu, ale ten stuk, to tapniecie slychac duzo glosniej wlansie po prawej stronie i jeszcze jak dodam gazu na skreconych kola, jednak, na kanale szarpalem tym samochodem i patrzylem z mechanikiem od spodu (zanim jeszcze mialem wachacze do roboty) i ewidentie ten stuk to bylo uderzenie (szarpniecie) silnika.

No co to kosztow, to sie juz troche wykosztowalem, ale to dlatego ze sie sfrajerowalem i kupilem stilona w niezbyt dobrym stanie.

Napisano

> Cos w tym moze byc, bo ja mam u siebie juz wyrobione tuleje wachacza, szczegolnie po prawej

To nic nie kosztuje... jutro jedź na podnośnik i z kluczem pospaceruj pod autem i posprawdzaj wszystkie śruby i nakrętki smile.gif

Napisano
  • Autor

> To nic nie kosztuje... jutro jedź na podnośnik i z kluczem pospaceruj pod autem i posprawdzaj

> wszystkie śruby i nakrętki

Wstępnie sprawdzone-jest duży luz na łącznikach stabilizatora wyczuwalny i słyszalny podczas szarpania ręką ale czy to ma aż takie odzwierciedlenie na mocne szarpanie i stukanie podczas gwałtownych "manewrów" pedałem gazu ?Luzów na przegubach brak...

Napisano

Witam!

Laczniki stabilizatorow odezwa sie przy nierownosciach.

Tak mialem.

Stuk pochodzi albo od lap pod silnikiem (choc mechanik mowi ze silnik raczej chodzi gora-dol, a nie przod-tyl).

Moze tez byc cos z przelozeniem napedu (u mnie nie stuka przy ruszaniu na recznym) tylko jak sie toczy auto.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Moze tez byc cos z przelozeniem napedu (u mnie nie stuka przy ruszaniu na recznym) tylko jak sie

> toczy auto.

u mnie też podczas toczenia się auta-na ręcznym brak objawów

Napisano

U mnie też ostatnio słyszę stuki. Wstępna diagnoza to luźne zaciski hamulców. Zobacz to u siebie. Na dużych nierównościach cicho, natomiast jadąc po "tarce" stuka cały czas

Napisano

Mialem objawy opisane w pierwszym poscie. Nie martwilem sie tym, ale w miedzyczasie wymienilem poduszke skrzyni na nowa (pozmianowa) i okazalo sie, ze stuki zniknely.

pozdrawiam!

Napisano

ja z innej beczki, czy po zmianie poduszki zauważyłeś zmiane w pracy silnika ? idzie mi o odgłos jaki przenosi sie na nadwozie nie same drgania. u mnie zrobiło sie głośniej, obstawiałem plecionke na rurze ale to nie to, dzwięk zmienił sie z "bulgoczącego" na bardziej "metaliczno - bulgoczący".i co ciekawe nie zawsze się pojawia.

Napisano

> ja z innej beczki, czy po zmianie poduszki zauważyłeś zmiane w pracy silnika ? idzie mi o odgłos

> jaki przenosi sie na nadwozie nie same drgania. u mnie zrobiło sie głośniej, obstawiałem

> plecionke na rurze ale to nie to, dzwięk zmienił sie z "bulgoczącego" na bardziej "metaliczno

> - bulgoczący".i co ciekawe nie zawsze się pojawia.

ciezka sprawa, ale postaram sie opisac moje odczucia

przy starej poduszcze na niskich obrotach bardzo trzesla mi sie maska (siedzac za kierownica mozna spojrzec w rog maski przy lewym slupku i to widac) oraz trzasl sie mi obraz we wstecznym lusterku (z tym akurat bylo roznie przy roznych predkosciach obrotowych)

zmienilem poduszka na nowa, ale jak sie okazalo popelnilem maly blad, poniewaz nie dokrecilem sruby mocujacej skrzynie do poduszki na maksa. jaki byl tego efekt ? samochod wyraznie sie uciszyl !!! nie terkotal jak wczesniej i drgania wspomniane wczesniej praktycznie zniknely. bylem mega pozytywnie zaskoczony efektem, ale do pierwszej przejazdzki - luzna sruba dala znac o sobie skrzypieniem.

pomyslalem.. ok co poradzic, trzeba jeszcze raz to rozgrzebac i dokrecic srube. drugie podejscie poszlo sprawnie i szybko, moge juz etatowo zmieniac poduszki w stilo zlosnik.gif ale najwazniejsze.. efekty. po mocnym dokreceniu tej sruby samochod zrobil sie troche glosniejszy. rowniez troche bardziej trzesie, ale subiektywnie oceniajac JEST LEPIEJ niz na starej poduszce. widze to chociazby po tym, ze nie trzesie sie mi juz obraz w lusterku jak dawniej. rowniez stuki opisane na poczatku tego watku zniknely, nic nie skrzypi i ogolnie jestem zadowolony. nie mam teraz weny bawic sie w zmiane pozostalych poduszek, ale zmiana tej jednej ma jak najbardziej pozytywny efekt

Napisano

Witam!

U mnie po zmianie podzuszek zmienila sie czestotliwosc dgan, jakby nizej.

Oczywiscie nie telepie jak kiedys, lusterko wsteczne nie "lata".

Stuk maly jest, ale ja juz przewrazliwiony jestem:)

Generalnie wymiana sie oplacala.

Polecam.

Napisano

Ja tez po wymianie amorów ,sprężyn i wszystkich poduch . Odczucie jak najbardziej pozytywne . Zupełnie inne auto. Dużo ciszej , stuki przy dodawaniu gazu jakby zmalały o połowę . Ale może tylko mi się wydaję . Jak pojeżdżę troszkę dłużej to się zobaczy.

Napisano

Wlasnie jestem po wymianie wahaczy i lacznika stabilzatora i stuki faktycznie znacznie mniej slyszalne, duzo ciszej ale zryw silnika dalej jest, tlyko ze go mniej slychac

Napisano

U mnie słychać STUKI jak ruszam i przyśpieszamy. Czy to poduchy czy przegub? Jakie koszty wymiany?

Napisano

> U mnie słychać STUKI jak ruszam i przyśpieszamy. Czy to poduchy czy przegub? Jakie koszty wymiany?

No ja obstawiam, ze ani to ani tamto, ja juz wszystko powymienialem i dalej to samo, jednak wymiana wahaczy i drazkow stabilizatora, najbardziej pomogla, moze byc jescze cos z maglownica

Napisano

Może źle sprecyzowałem. Słychać tak ZGRZYT, TRZESZCZENIE przy ruszaniu i mocniejszym wciśnięciu przyśpieszenia. Jaki koszt wymiany poduch?

Napisano
  • Autor

> wahaczy i drazkow stabilizatora, najbardziej pomogla, moze byc jescze cos z maglownic

łączniki stabilizatora mam i czekam z dezyzja o wymianie ale chcąc kupić poduchę od strony skrzyni tą pod akumulatorem w sklepie sprzedawca mi powidzial że tamta nie schodzi wcale jedynie te dolne łączniki schodzą i to bardzo...dwie takie same są i nie wiem co teraz-czy zacząć od górnej czy dolnej?stuka juz bardzo..nawet zauważyłem że podczas wyłączania stacyjki silnikiem czasami bardzo trzęsie ale nie zawsze...

Napisano

Jak slychac, stuki podczas wylaczania stacyjki, takie metaliczne to moze byc czasem dwumas, sprobuj bez wcisnietego sprzegla na luzie, wlaczyc i wylaczyc.

Napisano

Pytanko czy za wymianę wszystkich poduszek silnika i skrzyni na oryginalnych częściach 700 zł to dużo?

Jakie były wasze koszty? Czy warto zamienniki ?

Napisano

Witam!

> Pytanko czy za wymianę wszystkich poduszek silnika i skrzyni na oryginalnych częściach 700 zł to

> dużo?

Razem z robocizna?

Jesli tak, to nie.

I czy wszystkie poduchy czy tylko przednie?

> Jakie były wasze koszty? Czy warto zamienniki ?

Nie wiem czy sa zamienniki, ja placilem chyba 250 i 190 za dwie przednie, 90 zl kosztuja tylne, ale ja ich nie wymienialem.

Napisano

Wszystkie z robocizną

Napisano

Ile kosztuje dwumas (z robocizną) ?

Napisano

Witam!

> Ile kosztuje dwumas (z robocizną) ?

Od 600zl (allegro, niewadomego pochodzenia) do 1500.

Jak juz robic, to razem ze sprzeglem, szkoda rozpinac dla samego dwumasu.

Apropo stukow, sprawdzcie wahacze, u mnie stuk na dolnym sworzniu, luzne kolo na boki, wlasnie wymienilem....

Drugi mnie tez czeka.

Napisano

>

> Apropo stukow, sprawdzcie wahacze, u mnie stuk na dolnym sworzniu, luzne kolo na boki, wlasnie

> wymienilem....

> Drugi mnie tez czeka.

a ja po wymianie wahaczy TRW zrobilem na nich 4 tys km i tluka sie gorzej niz stare co mialy 160 kkm angryfire.gif ,slysze wyrazne stuki przy ostrym ruszaniu lub hamowaniu angryfire.gifteraz nie wiem jakie mam zalozyc

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie...poduszka pod skrzynią biegów wymieniona-efekt-ogromna poprawa-stuki jakby ustały ale do ideału jeszcze brakuje smile.gif w każdym bądź razie pozmianowa jest o wiele bardziej skuteczna,nie przenosi tak wibracji na karoserię i wnętrze-świerszcze z lewej strony deski rozdzielczej się wyprowadziły wink.gif i jakby ciszej silnik pracuje...czyli wibracji o wiele mniej...

Napisano

Uwaga uwaga wink.gif

Stuki i wymiana wszystkich 4 poduszek, wachaczy, w miedzyczasie robilem sprzeglo a tutaj dalej cos stuka. Przy odpaleniu uderzenie bylo masakrujace choc nie zawsze, dodatkowo stuki przy dodani gazu i odejmowaniu...dalem juz sobie spokoj i stwierdzilem, ze TTTM.

Az do soboty...jechalem sobie spokojnie i przed skrzyzowaniem niespodzianka, nagle zaczyna mi cos trzepac autem a dokladnie silnikiem zatrzymalem sie i po ogledzinach stwierdzilem, ze urwana jest sruba od poduszki od strony skrzyni.

Po ogledzinach u mechanika w poniedzialek stwierdzilem, ze sruba, ktora przelotowo przechodzi przez poduszke ma ogromny luz a po obejrzeniu dokladnie sruby zauwazylem, w ktorym miejscu uderzala o poduszke. Nie wiem jak u was ale u mnie nie bylo zadnej tulejki ani nic...Bylo troche problemow z rozwierceniem peknietej sruby, ktora zlamala sie w lapie przy skrzyni ale po rozwierceniu uszkodzil sie troche gwint, wiec zastosowalem troszke wieksza srube (tokarz sie tym zajmowal) a na ten luz ktory pozostal w poduszce wytoczyl mi tulejke z tworzywa. Teraz po poskladaniu wszystkiego zadnego stuku przy odpalaniu tak samo przy dodawaniu gazu i odejmowaniu...w koncu cisza...

Byc moze wczesniej byla jakas tulejka czy cos ale u mnie od poczatku nic nie bylo i byl taki luz...a ja tyle kasy wydalem na poduszki i ich wymiane...a tu mala awaria i wszystko sie wyjasnilo...

Moze to komus pomorze i zaoszczedzi troche kaski wink.gif

Pozdrawiam

Art

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.